Scris de George Bonea

Las gândurile astea aici ca să fie mai ușor de combătut și să nu vă înghesuiți pe blogul meu până pică și vă enervați.
Așa cum știți, sunt un om al glumelor fine și nu mă dau în lături de la ceva edgy sau cringe. Chicotesc și zâmbesc la toate caterincile la adresa lui Nicușor Dan, nu pentru că-mi e antipatic/dor de Firea, ci pentru că-mi place să râd de orice și oricine.

Zilele astea în bulă am tot văzut că l-au înjurat oamenii pentru una-alta și nu știu dacă e la caterincă, am vaga senzație că oamenii chiar sunt nervoși pe el și-mi candește că nu mai prinde al doilea mandat oricât de mult ar mai face febră galbenă în campanie (nu cred c-o să mai facă pentru că „liberalii” vor prefera să piardă în fața PSD-ului cu un candidat de casă).

Știu că Nicușor nu e perfect. Cel mai mare defect e că nu știe să vorbească. N-are harneală, vrăjeală, caterincă. Se știe că nu-i tipul ăla de politician de când băga degetul în politică. Acum vreo 10 ani făceam un interviu cu el, când candida pentru prima dată, și transpira încă de când vedea reportofonul.

De când e primar a încercat să fie nițel cool și prietenos, dar ca orice copil-adult care nu înțelege jocul social al umorului nu s-a prins de poantele vizavi de părul lui și s-a tirat din gura lumii cu tot cu freza nouă. N-am terminat studii de psihologie, dar pot să pariez că-n școală Nicușor a fost tipul ăla de elev studios care gândea șase săptămâni o replică amuzantă la o remarcă la adresa lui (stilul George Constanza), poate cea mai bună glumă din istoria umanității, dar apoi nu mai avea chef/nerv s-o spună și-și vedea liniștit de teme.

Sunt sigur că a fost un copil liniștit, atât de liniștit încât uneori colegii care făceau bullying se bucurau că nu suntem americani și n-avem Al Doilea Amendament, că altfel din căștile lui Nicușor se aud niște versuri foarte interesante…

Altfel spus, eu am auzit că Nicușor face niște chestii. Dar nu-s lucruri tocmai ușor de înțeles, ori pe care să le pui pe afișe. Nu face festivalul Pasărea Măiastră, nu se dă peste cap pentru Parcul Cișmigiu, dar cică în subsidiar pune la cale niște modificări structurale cum nu ne-am imaginat (și pe care nici nu știm că le vrem, ori că-s utile, pentru că din anumite puncte de vedere suntem încă la nivelul la care ne uităm la furculiță și ne întrebăm cum să ne scărpinăm cu ea).

Omul are niște dureri mici într-un oraș care supurează din toate încheieturile. L-au încurcat poantele-promisiune cu apa caldă făcute de caterincoșii din staff-ul care se ocupau de paginile de social-media (oricum, USR rupe pe glume online, parcă-i partid de open-mic-eri), dar altfel nu prea a promis nimic în campanie. Piste? Trafic? Tată, nu rezolvi o mentalitate dintr-o bandă și o dungă de vopsea. Stai așa!

Buba e că suntem și obișnuiți cu peticeli cu panaș, nu impresionează pe nimeni că vine Nicușor cu filme străine, proiecte cum nici în străinătate nu vedem pentru că ele sunt acolo dar nu le surprinde selfie-ul. Nu uitați că în București a ajuns primar unul care a promis autostrăzi suspendate. Nicușor e în altă ligă. C

ând am auzit că omul vrea să facă ordine în parteneriatul corporații-oraș, să nu mai vină orice Logo să facă slacktivism/greenwashing cum i se scoală la imaginea de brand, mi-am zis că e o idee foarte bună. Asta nu-i bombă de realizare decât dacă… mna. Orașul înseamnă ceva mai mult decât parcări, parcuri, pistă de biciclete ș.a.m.d..

Și cică Nicușor mai are multe „nimicuri” d-astea în portofoliu, dar astea o să-l mănânce de fund la următoarele alegeri așa că încercând să împarte și caprele și verzele mai pune și becuri, mai relaxează politica ridicării de mașini etc.. Că dacă e să fie #pebune, așa cum merită orașul ăsta, ar face pe dictatorul intransigent și nu l-ar mai vota nimeni, dar apoi s-ar bucura cu toții că a fost un „sandilău” la primărie care a pus biciul pe mitici și acum sunt măcar trei trotuare libere pentru pietoni.

Păi dacă eram eu primar… vă spărgeam cutiile alea de aer condiționat de pe fațadele blocurile că ați reușit să le așezați ca ultimii țărani cocliți, fără simetrie, fără gust, fără discernământ și toate blocurile arată de parcă-s pline de negi și atârnă tuburi pe ele de-ți vine să faci cancer ocular. Dureri mici. Junghiuri dese.

Am auzit că face și nasoale, dar nasoalele alea (pe tema imobiliarelor, că ăsta Voldemort-ul lui Nicușor) sunt rezultatul unei jungle în care ne-am complăcut (cu rate pe 30 de ani). E și mult dublu standard în rândul celor care vor să trăiască într-un oraș modern, dar nu-s dispuși să înțeleagă că inclusiv alegerile lor strică orașul modern. Cel mai bun exemplu de „și cu sufletul în Rai, și cu organul reproducător în părți neaprobate biblic” îl găsiți într-un #podcast Urboteca în care „lumea bună” se mută în extaz imobiliar, își dă seama că dezvoltatorul nu a făcut drum, oamenii iau cu asalt o zonă protejată și într-un final se micționează pe respectul pentru natură și ce filozofii mai scuipă ca mironosițele când aleargă pentru cauze și cer statului să le tragă drum prin natură și unde n-aveau ce să caute. Un fel de „am fost proști, dar aia e, NOI VREM!”. Chiar vă încurajez să ascultați episodul ăla ca să vedeți disonanță cognitivă socială, cum să-l înjuri pe Dragnea că-i corupt, dar în același timp să ceri puțină corupție ca să-ți miști cazanul.

Altfel spus, dacă după Nicușor nu vine un primar precum Antanas Mokus sau Enrique Peñalosa (o să vă dau documentarul la secțiunea de comentarii) Bucureștiul o să fie iar un oraș care fardează, face chermeze și-l urcă pe Bromania în autobuz să ne arate cât de mișto e să-ți lași BMW-ul pe trotuar și să stai pe wi-fi-ul din STB.

În încheiere aș vrea să repet faptul că Nicușor nu-i perfect, dar așa bleg cum ne pare îmi lasă impresia că-i îndrăgostit de șusta asta de oraș și are o viziune pe care din păcate n-o înțelegem pentru că el nu se obosește s-o explice și nici noi nu citim destul cât s-o remarcăm cu ochiul liber.
Dacă mă înșel nu e ca și cum aveați ceva mai interesant de citit pe Facebook.
#positivevibes

37 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Din ciclul chestii mici, eu sunt fericit ca a actualizat orarul autobuzelor pe Google Maps. (Da ma, stiu ca n-a bagat el datele cu mana!) Acum ai ce face cat stai sa astepti, poti sa compari mult mai usor cand trebuia sa vina autobuzul (gmaps) si cand o sa vina de fapt (Info TB)
  Inainte ma chinuiam ca prostul cu pdf-urile de pe site.
  Gg Nicusor! Si poate peste 3-4 mandate reusim sa avem si autobuze care vin cand scrie acolo

  14

  • #2

   Merge si cu Moovit. Si site, si apk/app.

   0

  • M-am oprit din citit la „De când e primar a încercat să fie nițel cool și prietenos” . Eu stiam ca oamenii aveau o problema in a mai obtine audiente la Nicusor. Gen Nicusorul se inchisese in birou sau ceva. Ma recomand sa faceti la fel.

   4

  • #4

   Dar InfoTB ce are? Ca prezinta informatiile in timp real si corect. Pute, ca e facuta de pe vremea lui Firea?

   2

  • #5

   InfoTB e decenta, dar e mai greoaie, si e o alta aplicatie pur si simplu. Daca vreau sa merg cu transportul in comun azi in Bucuresti, maine in Cluj si poimaine in Viena poate nu vreau sa invat sa folosesc 3 aplicatii.
   Si ca sa dau un exemplu concret: acum la ora 23:30 vreau sa aflu cum ajung maine dimineata din Militari la Gara Progresu. Nu pot, pentru ca nu pot sa aleg ora si ziua de plecare decat in trecut.

   0

 2. Articol de PR eftin. Și mie mi-era simpatic Nicusor si i-am făcut reclamă peste tot. Până când am auzit, la începutul lunii ăsteia, că nu e vaccinat. Că câr, că mâr. În Anno Domini 2021, tu, marele intelectual gânditor olimpic internațional care te pretinzi, vii cu dume din astea eftine? Hai siktir.

  74

 3. Sincer, nu mă așteptam să aibă și o încheiere, probabil va urma

  5

 4. Un primar adevarat e un cumul de chestii : tre sa si faca lucruri de ochii lumii, tre sa faca si chestii serioase, tre sa stie si harneala, tre sa fie si serios, tre sa stie sa comunice, tre sa se vaccineze chiar daca nu-i place – e totusi un personaj public care transmite un mesaj catre pulime prin actiunile sau inactiunile lui etc. Tărăpucu asta de nicusor nu e nimic din toate astea. D-aia l-au cam lasat toti de izbeliste. Si d-aia o sa esueze lamentabil.
  A venit la primarie pe scarba de firea si pe cateva promisiuni: apa calda in 2 saptamani si trafic rezolvat cu nujtu ce specialist. Altfel nu-l vota nici masa.
  Astea cu, vai dar eminenta cenusie nicusor, lucreaza in taina la niste chestii……fix pwla.

  35

 5. #9

  Articolul asta e platit banuiesc… Inteleg din el ca Nickshort e un mare strateg, are numai idei bune-n cap, doar ca nu le vedem noi puse-n practica, in timp ce stam in frig si fara apa calda.

  31

  • #10

   Si o sa mai stai 5 6 8 ani. Eu le tot explic astora din bloc ca nici daca are 20 miliarde la dispozitie nu poate repara in mai putin de 5 6 ani, asta in cazul optimist si cea mai buna varianta e centrala de bloc. Degeaba… Pare ca suntem vecini.

   8

  • #11

   Unei colege i-a luat aproape un an sa renoveze un apartament cu 4 camere, pe motive de profesionisti care mai de care mai calificati si mai seriosi. Altul i-a trimis sefului de echipa printr-un muncitor vreo 300 de lei…ala a fugit cu banii, nu l-a mai gasit sefu-su nici macar o saptamana mai tarziu (nu mai era problema de bani ci de forta de munca). Eu caut oameni cu care sa renovez (rezonabil, nu la pret si pretentii de nava spatiala) si nu gasesc de juma de an. In conditiile astea, nu vreau sa aflu cu ce probleme se confrunta o firma de constructii/reparatii si, mai departe, cum se deruleaza un astfel de contract ca zau ca nu vad cum ar fi putut cineva sa va repare juma de cartier intr-o luna, dupa cum veti fi sperat voi.

   0

 6. #12

  Inițial am crezut că e o pastișă eftimiană, dar nu, e doar un răhățel encomiastic.

  46

 7. #13

  mythical stuff…don’t want to know.

  4

 8. M am trezit citind o stire cum ca dan turturica e sef la tvr. Dan turturica !!!!!!!!!!!!
  Dupa ce am citit articolul asta simt ca o sa vina si un articol care o sa se incheie cu “ imi lasa impresia ca e indragostit de tvr si are o viziune pe care nu o intelege nimeni”.
  #positivevibes

  17

 9. Fara 2 tururi de scrutin nu mai pupam alt primar in afara de psd. Lui Nicușor ii trebuia gura lu Clotilde, sa mai auda lumea ca exista.

  7

 10. #16

  Pe genul, el face dar nu știți și vedeți voi cetățenilor cocliti. Am ras, e pamflet?

  17

  • #17

   Eu sper ca e daaar nu se intelege asa de bine.In fine poate sunt eu obosit.

   0

 11. #18

  Si totusi concret, ce vrea sa faca ?

  14

 12. #19

  „În încheiere aș vrea să repet faptul că Nicușor nu-i perfect…”
  Nici Geo Bogza nu-i George Bonea. #astaiviata

  8

 13. #20

  Baiatul nu e din Bucuresti?

  6

 14. #21

  Articolul e similar cu cele în care ni se spunea ca Iohannis e un geniu pustiu care nu le are cu papagalul dar e un strateg desăvârșit, rezolvă justiția, PSD-ul și Rusia iar noi plebii confundam lipsa de acțiune și comunicare cu înțelepciunea tăcută.
  L-am votat pe Nicușor gândindu-mă la deconectarea Gabrielei Firea și a sinecurilor ei de la sursa de bani. Dar și acum sunt lepre în primărie nederanjate din vremea lui Halaicu, tot felul de coafeze și șoferi în managementul companiilor municipale.
  Plus ca mulți de la PNL București au fost implicați în rahaturi cu retrocedări.
  Probabil după ce isi va încheia mandatul (ca încă unul nu va prinde, mai ales după concordatul PNL – PSD) o sa spună într-un interviu-spalatura ca el de fapt a luptat cu sistemul dar a fost înfrânt.
  Iar atitudinea lui legata de vaccin și comunicarea pe planul asta e complet cretina.
  In rest, textul ori e o ironie (prea) diafana, ori e menit ca o rola de scame pe sacoul lui.

  24

 15. #22

  Ca unul care a votat minunea, ce ma enerveaza la el:
  „Acum vreo 10 ani făceam un interviu cu el, când candida pentru prima dată” – si dupa 10 ani, in care a stat intre ei, pregatit pentru a obtine postul, a identificat probleme si a gasit solutii, acceptat textele USR in social media, cand a ajuns primar si a aflat ca apa e uda si sobolanii musca, Shocked Picaku Face!

  „Tată, nu rezolvi o mentalitate dintr-o bandă și o dungă de vopsea.” – Ba da. macar o nenorocita de vopsea, sa inceapa ceva – marcajele rutiere sunt atat de proaste incat ajungi sa nu stii in ce directie gresesti drumul. Si pistele trebuie incepute cumva – cum sa te ajute politia locala/cetatenii daca tu nu esti capabil sa arati pe unde ar trebui sa mearga biciclistii de exemplu.

  „Și cică Nicușor mai are multe „nimicuri” d-astea în portofoliu” – „am auzit că omul” – Daca Nicusor nu stie sa comunice, nici dumneavoastra, nici ceilalti care vorbesc in numele lui/pentru el nu pot sa o faca – intodeauna suntem noi prosti ca nu vedem, ca nu citim, greaua mostenire, mercur in retograd….

  Era suficient doar de: am facut asta in 6 luni, urmeaza sa fac asta in urmatoarele 6. Legat de chestiile astea grele, se pot traduce simplu, pe intelesul unui prost ca mine: vreau sa fac asta „Chestie Super Grea 1” care ar aduce urmatorul beneficiu.

  Legat de tonul si finalul articolului: „Ami pare rau la domni intelectuali”.

  23

  • #23

   Omul a scris pe pagina lui de fb ce a facut in timpul mandatului si a dezvoltat destul de clar pe intelesul tuturor. Nu stiam ca trebuia sa iti trimita mandat postal ca sa ajunga si la tine.

   3

  • #24

   Stimate domn Unu, sa spicuim impreuna de pe pagina domnului primar:

   50 de postari pe fb – 1 Sept – 14 Noiembrie
   7 informari legate de interviurile TV la care va participa.
   8 Sedinte Consiiu local
   2 necrologuri
   33 de alte articole: printre ele, ascunse bine, si cateva proiecte cu impact imediat/in perioada urmatoare: Achizitia ELCEN (de fapt doar notificare a unei discutii cu premierul care nu a putut avea loc la Guvern, ca unul din ei nu era vaccinat) achizitii curente de 75Km teva + un proiect pentru achizitia a 250Km de teava. Sterilizarea gratuita a animalelor de companie, promovarea adoptiei cainilor din adaposturi. anunt de angajare profesionisti, sprijinirea persoanelor fara adapost, inchirierea Arenei Nationale, valorificarea activelor primariei.
   Pe langa multe articole despre: acte de prezenta inutila (pasajul Ghencea de ex.), discutii despre alte lucruri „grele”, curatare statui si luminite.

   Sper ca realizati ca este primarul intregului oras, nu doar al fanilor lui.

   Si ca nu toti cei care ii spun ca greseste sunt impotriva lui.

   0

 16. #25

  Nicusor este definitia perfecta pentru ce inseamna o legenda urbana. Ca orice legenda, totul este cu „se spune ca…….”.

  15

 17. #26

  „сuntem încă la nivelul la care ne uităm la furculiță și ne întrebăm cum să ne scărpinăm cu ea”
  Fra’eri, se stie ca furculita-i ca sa te piepteni cu ea. Vedeti, daca nu va uitati la Mica Sirena, eu ce sa va fac…

  7

  • #27

   Descopera Nicusor in astia 3 ani de mandat fusiunea nucleara facand in locul conductelor RADET un fel de Large Hadron Collider prin tot Bucurestiul de o sa huzureasca astia la 25 de grade non-stop peste cativa ani va zic. Sper doar sa nu fie chitros si sa shareuiasca si cu Fritz descoperirea sa nu mai suferim si noi astia ignorantii care ne scarpinam in urechi cu furculita in Timisoara de frig.

   0

 18. Daca vrei sa iti dai seama ce e de capul unui primar, te uiti la membrii cabinetului de consilieri. Daca ai acolo fata secretarei de la partid, verisoara lui Costel seful de la afise, treaba e clara. Un lider (vizionar si) pus pe treaba se inconjoara de oameni capabili. Degeaba faci ceva, daca nu reusesti sa si explici sau macar sa arati ce faci. Sau daca nu faci, sa ai oameni care sa te futa in cur sa faci ceva, ca vor sa mai aiba jobul ala si pe viitor.

  3

 19. #29

  Nicușor a ajuns primar. Asta este foarte bine, dacă nu ajungea atunci ar fi rămas veșnic „cel mai bun primar pe care l-am fi putut avea”. Problemă rezolvată.

  Trecând de asta, dacă va candida din nou Firea atunci o să bată la el ca la sacul cu fasole. De ce? E simplu. Sunt mulți oameni pe care-i cunosc și care se plâng că anul acesta le-a fost mai frig în case decât le-a fost vreodată sub conducerea lui Firea. Pricep de ce și-i pricep abordarea, cert este că frigul se simte în oase și de el nu mai este loc și de planuri pe termen lung și altele în cheia asta.

  Oamenii vor însă ce este minimum uman să aibă. Și nu-i interesează de ce va veni peste ceva vreme, ei vor acum. Vorba aia, mi-am părăsit apartamentul din fața stației de metrou și m-am mutat la sat ca să pot trăi în condiții umane. Să bei cafeaua dimineața la 15 grade nu este distractiv. Să ai seara maximum 18 grade în casă și să cheltuiești sute de lei pe facturile Enel, pe lângă cele de întreținere, nu este distractiv. Să nu ai apă caldă nici după ce o lași jumătate de oră să curgă nu este distractiv.

  Așa că oricât de bine intenționat ar fi el… a pierdut. Desigur, nici celălalt nu va rezolva imediat totul. Însă fiecare va plăti la rândul său pentru asta. Vorba aia, pentru o perioadă a plătit chiar și Firea 🙂

  6

  • #30

   Cam asta nu pricep toti astia. Ca lumea e satula de promisiuni si proiecte pe termen lung. Ptr ca asta se promite din 89 incoa. Ca sa fie bine trebuie sa fie intai rau. Asa ni se spune mereu. In plm au trecut treijdoi da ani si canci. Cate generatii de sacrificiu sa mai treaca? Si sa nu uitam si de scuza cu greaua mostenire. Io cand il mai aud pa unu cu greaua mostenire il dau direct in plm. Stiu coa si io ca ailalti n-au facut. Eu vreau sa vad ce faci tu, nu sa-mi spui ca aia au furat.
   Ma uit si la imbecilii astia din guvern, cum macina iar zilele astea subiectu reformei in sistemu bugetar. 25% din bugetari tre sa plece acasa etc. In fiecare an aud de cel putin 2 ori chestia asta. Cum se reformeaza chestii si de fapt nu se face nimic. Totu e vrajeala mondiala.
   Asa si cu nicusor. Lasa coae vrajelile cu greaua mostenire. Fa-n plm ceva ca le e frig la astia in case si se spala la ibric. Trage o dunga pa asfalt pe mihai bravu ca e haos in cateva zone. Da’ fa acu! Nu la anu.

   8

  • practic…nu o sa se rezolve niciodata, ca oricum, ce rost are sa te chinui. Daca tot nu termini in 4 ani si dupa 4 ani iti iei muie, nu mai bine dai 4 ani tu muie. Dupa…tu ramai cu banu, populatia cu bucuria ca a scris „muie nicusor” „muie firea”. Big win

   2

  • „Ptr ca asta se promite din 89 incoa.”

   Apai. Avand in vedere ca lumea STIE!!!! ca nu poti sa rezolvi problema asta rapid, ca sunt jde ani de cand nu se repara, dar or sa il voteze pe ala care o sa promita ca o rezolva rapid. Nu ca prostu ala de ND care nu a rezolvat totul intr-un an, plangandu-se, auzi la el, ca a primit o primarie cu datorii si ca relatia de cu furnizorii era fututa….Daca stia ca nu are bani, ca stia, de ce s-a mai bagat, noi o voiam pe Firea care ne promitea frumos.

   romanii sunt satui de promisiuni asa ca il voteaza pe primu care promite!

   0

 20. #33

  Fiecare blog din-asta central vad ca angajeaza spalatori de cadavre. Bulgarul il are pe Eftimie, tatarul pe Bonea. Eftimie e mai tare, aproape te convinge.

  11

 21. #35

  Ce-i cacatul de mai sus?

  Si da, omul sigur nu e din Bucuresti, nu ca ar conta atat de mult, la ce ineptii a scris.

  7

 22. #36

  Pot trece peste multe,pot sa am rabdare,dar totul pana la faptul ca nu s-a vaccinat si o tot lalaie dupa visini.
  Am vazut un interviu cu el acum o sapt cred,imi era mie jena de felul in care incerca sa o abureasca,ca analize,de parca noi restul ne-am facut analize,ca nu are timp,in timp ce toti isi bat ciocanul de el.

  3

 23. #37

  Deocamdata am apa calda si caldura mai bune ca anul trecut pe vremea asta. Nu se mai baga baniii n beculete si iepurasi deci overall pt primul an sunt multumit. Vorbim peste 3 ani. Omul are mandat 4

  1