De când cu veștile minunate s-a umplut de deschizători de firmă-n Estonia. E noul „vreau să plec din românia”. Sunt aceiași oameni care au zis de nenumărate ori că s-au săturat și vor să plece, dar mereu au mai așteptat un pic.

În general sunt aceiași oameni care și-au luat mare muie pe 10 august și care mereu și-au făcut datoria de a înfiera cu orice ocazie oamenii care nu votează. Partidul salvator a fost sau încă e peste poza de profil, poză care apare lângă comentarii de genul „îmi pare rău că am votat X”/ „nu mă așteptam să”/ „e abia primul mandat, are nevoie de al doilea”.

Urmărindu-le evoluția, au avut câte o opinie de fiecare dată când austriecii au pușcat la ursuleț sau au îndrăznit le culce iarba, traumatizând oile și întrerupând ciobănașul din fluierat.

Când a fost cazul, s-au asigurat că nimeni nu scapă nedojenit sau neînjurat dacă nu poartă mască, chiar dacă e singur în mașină. Singurul lucru care a contat pentru câțiva ani a fost vaccinul, peste orice relație de prietenie sau colegialitate.


Numitorul comun aici e naivitatea. Acum asta cu firma-n Estonia.

Pierzi timpul discutând discuții în loc să afli ce naiba-i aia rezidență fiscală, dacă miaună, latră sau face oac. Nu te apuci azi să faci un plan serios, pe cifre, pentru că trebuie să pui la spălat și să mai verifici câți sunt de acord cu tine pe facebook.

De la „m-am săturat, plec din românia” până la ideea cu firma-n Estonia te-ai plâns mult, pe bună dreptate. Între timp s-a mai luat un apartament pe credit, s-a mărit familia, a trebuit și a doua mașină. Ai trimis copiii la școală, acum aștepți să termine ciclul, ca să nu aibă greutăți.

Ai aflat de la prieteni că e scumpicel să te muți, dar nu te-ai uitat la chirii pentru că e plictisitor și nu te-ai gândit de câte drumuri ar fi nevoie. Nu ai notat nimic. „Ți-ai făcut o idee”.

Nu te-ai apucat de învățat limba țării unde te-ai gândit să-ți cauți de lucru. Te mai bâzâie din când în când cioara vopsită de la Duolingo, dar v-ați înțeles deja că e nevoie de un curs ca lumea ca să se lipească ceva.

Nu o să ai niciodată bugetul ăla estimat, nu calculat. Trebuie să pleci în vacanțe, ai nevoie de relaxare. De ziua ta te duci la munte, vara la mare, eventual găsești și o ofertă bună pentru Egipt #wanderlust #vitaminsea.

Nu, n-o să pleci, pentru că dacă era serios erai deja plecat, ocupat cu treburile care contează. Nu o să-ți faci nici firmă-n Estonia pentru că e doar altă idee care sună bine și vei depune zero efort să o înțelegi și să o aplici.

Urmează să suporți încă o japcă a statului român, de data asta și mai mare. Tu te descurci cumva, ignorând din când în când notificările de la bufnițoiul care mai are puțin și dă-n apoplexie de dorul tău.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.