Și face ceea ce știe mai bine, crește impozitele pentru fraierii despre care știe că plătesc. Observați, totuși, cât de șmecheri au fost la faza asta cei din PNL, care nu au mișcat nimic în direcția asta, deși trebuiau să o facă, până nu a preluat Ciolacu prezervativul guvernării. Așa, pot spune cu inima împacată, că ei nu au vrut, ei, de fapt, apără micul intreprinzător.

Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. Practic, li se elimină excepția. Ce se întâmplă cu scutirea de la IT-ști: se limitează aplicarea la 10.000 lei. Practic, se elimină scutirea, pentru că 10 000 de lei brut este salariul unui junior în IT.

PFA mai au un plafon pentru CAS, de 36 salarii minime. De asemenea, FOARTE IMPORTANT, nu va mai fi plafon pentru CASS. Acest lucru lovește puternic în activitățile independente.

Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%.

Crește TVA de la 5% la 9% pentru zonele unde era redus.

Impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare.

Și partea pe care o așteptați toți:

Nouă taxare la microîntreprinderi

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

În plus, sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.

Triplare a impozitului, scăderea pragului la 60 000 de euro, introducerea așa zisei rentabilități, care atacă toate serviciile de consultanță, avocatură, medici, farmacii. Adică fraierii care oricum plăteau.

Deci da.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.