Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Sunt un om destul de umblat prin lume. Sau, hai, prin Europa. Am fost prin majoritatea statelor europene, iar, în unele dintre ele, chiar am trăit mai mult de 6 luni, în fiecare. Deci pot să zic, fără urmă de exagerare, că, întrucâtva, am idee despre ce vorbesc.

În nicio țară din lumea asta, pe unde am mers eu, nu există mizeria asta pe care a introdus-o ANPC în legislație doar ca să aibă motiv de șpagă de la restaurante. Efectiv nicăieri nu este așa ceva, cel mult, CEL MULT, din ce e făcută mâncarea, gen friptura de pui conține pui. În rest, nimic, nada, zero, niente, nicevo, zilch. Dar așa suntem noi, daci deschizători de drumuri, de ce să nu facă un ban cinstit inspectorul ANPC, AICI SCRIE 1.8 GRAME CAPERE, DE CE SUNT 1.9??? 3000 DE LEI AMENDĂ sau ne înțelegem noi.

În rest, sigur, să salvăm HORECA, unul de la asociația patronală a horecilor a anunțat deja că le cresc costurile, că trebuie să tipărească alte meniuri și ocupă mai mult spațiu. De când e pandemia, oriunde am mâncat în lumea largă, peste tot sunt coduri QR la mese, meniul este online, cu prețuri and shit. La unele chiar poți comanda direct, dar deja vorbim de aeroplane. Ideea e că nu te costă nimic în plus, nici măcar în românia, pentru că meniurile din horeca oricum se schimbă săptămânal sau lunar, pentru că se distrug și asta este o cheltuială deja inclusă în prețurile produselor.

SALVAȚI HORECA! De ea însăși.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

12 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    E cam implementata peste tot deja.
    NU se tipareste nimic. e un qr code afisat pe care il poti consulta.
    Oricum majoritatea aveau meniul si pe QR code.

    In rest da, de acord, nu prea avem ce salva.

  2. #2

    So, vor umbla cu un cantar de precizie la ei ? Sau cum vor cantari ei 1.9 g ?
    Ca scria die Prinzessin von Kronstadt ca nu-i tocmai cuser sa umbli cu cantare d’alea la tine.

    1
    • #3

      Nu e vorba de gramaj, ca nu asta inseamna valori nutritionale.

      1
  3. #4

    In uk aveau caloriile

  4. #5

    Mă uitam aseară la ProTV la știri și era unul de la ANPC care a zis că nu-s bune meniurile pe telefon că oamenii mai bătrâni nu folosesc telefoane și că au obligația să pună dosarul cu meniul pe masă. De unde evoluție.

    1
    • #6

      spune-mi tu ca maicata/taicatu se descurca sa acceseze si sa citeasca meniul de pe telefon.
      mai scoate-i si tu din casa, fa un gest frumos pentru cei care te-au crescut.

      1
    • Nu stiu despre maica-sa/taica-su, da’ ai mei s-ar descurca. M-am gandit eu ca ar fi un gest frumos fata de cei care m-au crescut daca nu i-as lasa complet pe langa orice inseamna tehnologie. Macar asa, la nivel de baza

  5. #8

    In UK si in US sunt caloriile, cel putin la chain restaurants. Ceea ce e o diferenta cheie, ca e totusi un efort pentru un restaurant micut. Am observat la o nutritionista din Romania pe care o urmaresc pe instagram ca e ocupata rau cu calcularea meniurilor pentru restaurante, deci e clar un efort/cost in plus.

    In UK am vazut caloriile afisate inclusiv la cafenelele din cadrul muzeelor sau obiectivelor turistice. Eu una am apreciat informatia ca o felie dintr-o prajitura care imi facea cu ochiul la un castel prin Kent avea 1300 de calorii, mi-a trecut pofta imediat :)).

    1
  6. #9

    Meniu vanatoresc laba de urs la cuptor, 250 g:
    150 g cartofi natur
    100 g laba

    7
  7. Offtopic: observatornews.ro/educatie/cultele-religioase-vor-religia-la-bac-spun-ca-materia-este-discriminata-515468.html
    Urâtă lume lăsăm copiilor!
    Când văzui a lor popime, câtă frunză, câtă iarbă, cu o ură ne’mpăcată mi-am şoptit atunci în barbă:
    -Dar o muie nu vreți voi?! (scuze pentru cuvântul “dar”)

    2
  8. #12

    Frizeria(barber-shop 😀 ) unde ma tund eu e destul de curata si baietii sunt destul de atenti si profi. Imi povestea zilele trecute patronul ca si-a luat 3000 lei amenda pt ca nu aveau 3 cosuri diferite de gunoi: hartie – par – inca ceva. Si cu eticheta deasupra capacului. Asta in conditiile in care ei arunca acei saci in ghena din spatele blocului in acelasi tomberon, si DSP stie asta…