Originalul AICI

Minutul și scorul
22.03.2022 / 09:00 / Ziua 26
🪖Bombardamentele asupra orașului Mariupol au continuat și în noaptea asta. Încep să se adune mărturii de la cei care au reușit să iasă despre viața în oraș din ultima lună. Luptele se dau acolo stradă cu stradă si casă cu casă. Mariupolul a încetat să devină oraș propriu zis, fiind doar un gigantic morman de moloz în care încă sunt peste 300.000 de oameni. Rușii au amplasat artileria fix la periferia orașului.
🪖În Komsomolskaya Pravda a scăpat un document, acum două zile, în care scrie că rușii au pierdut în jur de 9.500 de soldati, iar alți 16.000 au fost răniți. Ulterior publicația a dat o declarație oficială prin care spune că ar fi fost piratată, iar articolul a fost șters de pe site. Oricum, cifrele reale par să fie cu 20% mai mici, iar pe de altă parte KP este mega Pro-Kremlin.
🪖 Pe de de altă parte, tot Komsomolskaya Pravda scrie că în Rada Supremă s-a fi propus o lege prin care cetățenii ruși să poată fi ținuți captivi în colonii de corecție și centre de arest preventiv.
🪖O informația supra căreia și rușii si ucrainenii sunt de acord: orașul Volnovakha este distrus în proportie de 85% și ar trebui reconstruit din temelii.
🪖Orașele Harkov, Sumi și Cernihov au fost lovite de tiruri de artilerie. Rușii renunță pe zi ce trece la loviturile cu ”arme de înaltă precizie” și încep să atace orașele cu artilerie clasică fix ca acum 70 de ani.
🪖Orașul Sumi este înconjurat aproape integral de ruși.
🪖Sateliții Maxar au arătat imagini cu zone din preajma râului Irpin ce au fost inundate de ucraineni în efortul acestora de a stabili o linie de apărate la nord de Kiev. Dacă rușii nu pot traversa acest râu, atunci nu pot ataca Kievul dinspre vest. Totodată imaginile arată și pozițiile de artilerie ale rușilor în apropierea aeroportului Hostomel.
🪖Negocierile dintre ruși si ucraineni sunt în impas. Niciuna dintre părți nu vrea să cedeze.
🪖În Zaporojie s-a organizat un atelier ad-hoc în care oamenii confecționează veste antiglonț din tablă rezultată de la automobilele avariate. Din ce în ce mai mulți civili se asociază si contribuie cu tot ce pot și ce au la efortul de război.
🪖În Kirovohrad, un oraș din centrul Ucrainei ( 200 km nord de Nikolaev) a fost amenajat un teatru de păpuși în subsolul unui bloc.
Orașul nu a fost bombardat până acum dar este cel mai important punct de afluire al refugiatilor ce vin din estul Ucrainei. Aici se concentrază fluxurile de refugiați ce vin din Poltava, Zaporojie, sau Dnipropetrovsk.
🪖Uniunea Europeană nu se poate decide dacă să impună sau nu sancțiuni Rusiei și în ceea ce priveste sectorul energetic.
🪖Japonia a trimis o notă de protest Rusiei cu privire la decizia acesteia de a se retrage din negocierile ce ar putea duce la încheierea formală a acelui de-al doilea război mondial între astea două state. Japonia a înghețat toate proiectele economice comune cu Rusia.
🪖Joe Biden a declarat că ”acuzțiile false aduse Ucrainei că posedă arme biologice si chimice este un semnal clar că Putin intenționează să folosească așa ceva în Ucraina”. Sper că i-a schimbat pe băieții ăia care i-au spus lui Bush de armele chimice din Irak…
🪖Tot Biden a spus că nu este chiar mulțumit de reacția Indiei cu privire la războiul din Ucraina. Poate îi lasă indienii fără call centere pe americani….
🪖Autoritățile din Rusia au blocat accesul la canalul de știri Euronews. Oricum, la Euronews ”Breaking news-ul” înseamnă ca azi să aflăm știrile de săptămâna trecută.
🪖Josep Borel, băiatul de la Externe al Europei, spune că Uniunea va crea un soi de ”Forță de Reacție Rapidă” formată din 5000 de soldați care nu prea știe precis ce să facă, dar sigur nu se pune problema de organizarea unei ”Armate Europene”.
🪖Bursa din Moscova s-a redeschis pentru prima oară după 25 februarie, dar doar pentru aoperațiuni limitate și pentru a uda florile.
🪖Autoritățile locale din Belgorod (RU), oraș peste gard de Harkov, au făcut apel la cetățeni pentru a dona haine, mâncare și șosete pentru soldații ruși de pe front. Nu că nu ar avea dar na, să se schimbe mai des, nu o dată pe lună. Probabil că în spitalele din oraș pe lângă soldați răniți au apărut și soldați degerați.
La noi:
🇷🇴 Asociațiile de fermieri cer ca situația agriculturii să fie discutată în CSAT, pentru că este într-o situație foarte gravă.
🇷🇴 Acum două zile prețul energiei pe bursa OPCOM a fost de patru ori mai mare decât anul trecut. 932 lei /MWh în februarie 2022 va. 234 lei / MWh în februarie 2021. Frumi, nu?
Nu se confirmă încă:
🤔Forțele ucrainene au recucerit în dimineața asta orășelul Makariv, la 50 km vest de Kiev. Makariv și Borodeanka formează un arc de cerc la vest de Kiev.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.