Ca simpli cetățeni, ați zice că e suficient să duci factura/chitanța/bonul fiscal la secretariatul facultății și cam aia ar fi, nu?
Greșit.

Trebuie să ai ȘTAMPILĂ pe respectivul bon/chitanță/factură, de la fix ghișeul care ți-a eliberat acel bon/chitanță/factură. Problema e că respectivul ghișeu nu îți pune ștampila până când nu îți intră datele în… calculator. Adică în circa 5 zile. Când te vei întoarce, vei sta la coadă din nou, vei pune ștampilă după care vei scana abonamentul și te vei duce din nou la facultate.

Nu, nu sunt tâmpiți cei ce fac sistemul, gândiți greșit. Totul e făcut în așa fel încât să renunțe cât mai mulți, cu cât e mai complicat, cu atât mai mulți își bagă picioarele.
Și cam aia e.

Este o pierdere exagerat de mare de timp, nervi si de hartie. Da, hartie, desi se vorbeste de avantajele cardului fata de vechile bilete si abonamente din acest punct de vedere.
Dupa cum s-a mai spus, validatoarele nu functioneaza decat cam in proportie de 2% si desi am abonament valabil sunt obligata sa il validez ‘la fiecare urcare in vehicul’. Daca vine controlorul si nu am cardul validat (desi este valabil) sunt pasibila de amenda. La ghiseu cand mi l-am facut a durat vreo 10 minute, fata de unul cat dura inainte. In plus, am primit ‘instructiuni de utilizare’ si un bon fiscal, deci hartie consumata absolut inutil (si este hartie de calitate).
Sunt studenta si abonamentele mi se deconteaza la facultate – am aflat ca pentru asta trebuie sa ma duc inapoi la ghiseul unde mi l-am facut si sa stau iar la coada ca functionara sa imi puna o stampila pe bonul fiscal (nu se poate face asta inainte ca datele mele sa ajunga in baza de date, si asta se intampla la vreo 5 zile dupa ce mi-am facut cardul). Dupa asta trebuie sa fac o copie xerox dupa card (!) pe care o dau la facultate impreuna cu bonul fiscal stampilat. Si asta trebuie sa fac in fiecare luna daca vreau sa mi se deconteze.

Si deci asa e mult mai bine fata de vechile abonamente de hartie, nu?

De AICI.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cine a scris asta cam mananca rahat cu lingura. Folosesc RATB si incarc mereu de la Aviatorilor, abonamentul se face in cam 15 secunde si imi pune stampila la cerere (decontez abonamentul la angajator).
    Validatoarele functioneaza in marea majoritate (nu pot da cifre, am vazut si cateva bulite). Secretul este sa tii cardul cam 5 secunde la distanta de 1cm de aparat in zona indicata. Problema e ca majoritatea indivizilor nu fac asta, sunt prea nerabdatori si agitati. Sunt aceiasi indivizi care nu compostau biletul cum trebuie si le ieseau alte gauri.
    Si inca ceva, validarea abonamentului nu este obligatorie, eu nu-l validez niciodata si niciun controlor nu mi-a spus niciodata nimic.(Si m-au controlat destule echipe). (Inca o paranteza: Amenda n-au oricum cum sa-ti dea decat daca esti fraier si cedezi la presiune, poti sa mergi bine-mersi si fara bilet. Doar daca sunt in echipa cu politia sau jandarmeria te pot obliga sa te legitimezi.)

    RATB e vai de mama lui in multe feluri incepand de la gestionarea proasta a parcului de vehicule pana la distrugeri de trasee, dar ceea ce se povesteste mai sus e doar… vaicareala inutila.

    • +1 ca adevar graita gura lui

    • #3

      +1 si eu, 15 secunde dureaza sa-ti faci abonamentul. Iar daca e abonament valabil, nu trebuie validat.
      Sunt de acord cu idiotenia de decontare, ar fi trebuit in RATB sa arati carnetul de student si gata. Dar nu, vorba ta, arhi, sistemul e facut sa renunte multi.

    • #4

      @Tano Știi cum e aia cu muieți-s posmagii? În condițiile în care în București (nu știu cum e în alte orașe) studenții beneficiază de transport GRATUIT, tu te plângi că sistemul e complicat și mulți renunță? Pe bune dacă înțeleg!

      Să arăți doar legitimația e mai greu, pentru că prețul abonamentului e suportat de RATB și de MECT(cred), și cum nu toți cei care au legitimație de călătorie își fac abonamente la mijloacele de transport în comun, devine imposibil de calculat ce sume trebuie înapoiate.

      Și decontarea.. da, vai, oribil, 5 minute pe lună de așteptat la secretariat.

      Am fost un an la studii în Germania și plăteam 300 de euro pe semestru transportul și nu se mai plângea nimeni, dar na…

  2. #5

    Nu stiu la ce facultate o fi cel care se plange, dar la Universitatea din Bucuresti nu trebuie sa ai stampila pusa, sa faci abonamentul dureaza putin si nu e asa coada, ca asta ar insemna ca multi cumpara bilete….

  3. Comentariul cu pricina de pe Metropotam este din februarie 2007. Poate intre timp s-au mai normalizat lucrurile cu decontarea abonamentelor

    • #7

      Cu decontarea nu s-a normalizat nimic, dar cu cardurile da. Ai abonament nu trebuie sa validezi, merg validatoarele, dureaza f putin reincarcarea si se poate face chiar si online.

  4. La ASE este nevoie doar sa duci bonul cu stampila pe el ( stampila care se pune pe loc ) . Singura hartie necesara este un extras de cont pe care il duci prima data cand incepi facultatea.

  5. In Ploiesti la UPG pe vremea mea era cineva desemnat pentru fiecare grupa care se ducea la regia de transport in comun sa ia abonamentele si tot el le distribuia.

  6. La mine la Limbi Străine ne cere pe lângă bonul ştampilat şi o copie xerox a cardului / abonamentului în sine. Lună de lună. Asta e cam singura bătaie de cap, în rest n-am avut probleme cu aspectul ăsta.

    Are RATB-ul alte hibe mai grave…

  7. Nici o institutie privata nu a refuzat sa-mi puna stampila pe un bon fiscal/ chitanta la momentul cumpararii. Apoi, sigur 98 validatoare din 100 nu functioneaza?

  8. #12

    daca tu ti-ai facut abonamentul in 15 secunde nu inseamna ca toata lumea a fost la fel de norocoasa.eu am incercat la un chiosc si ca sa-mi spuna intr-un final dupa 10 min ca nu merge, si m-am dus la alt chiosc unde mi l-a facut intr-un final dar a durat decat 15 min 🙂 si cam da majoritatea validatoarelor nu merg.

  9. #13

    La obiect: frate, pana si mokangeala e prea greu de luat. Adica, mda, se da un abonament gratis dar tu nu poti sa te ridici de pe fund si sa faci orice ca sa le iei banii. Nu, te plangi. Pai nene, isi mai aminteste cineva ca a primi ceva gratis nu e un DREPT, ci un PRIVILEGIU? Nu-ti convin conditiile? Lasa-l incolo de privilegiu, plateste pretul intreg si aia e. Oricum si pretul intreg e subventionat, oare cum ar fi sa platesti ca costa in realitate calatoria ta?!

    Culmea nesimtirii: sa fie ceva gratis si tu sa te plangi ca e prea greu sa primesti. Pai tu de unde crezi ca primesti? Din cer? Banii crest in copaci? Nu, primesti de la altul. De exemplu, de la mine. Pai tu crezi ca eu as fi cumva amarat ca tu nu poti sa-ti iei mokangeala si mi-ar parea rau daca banii ar ramane in buzunarul meu?!

  10. #14

    In Politehnica, la facultatea mea, e cea mai jegoasa secretara din lumea asta toata. De fiecare data cand vine vorba de bani, se schimba la voce, dintr-o data numai are timp, e foarte nervoasa… mortii masii, zici ca vin sa iau bani din buzunarul ei.

    Ca sa imi decontez abonamentul, trebuie sa am contul meu personal la banca, nu imi poate baga banii in alt cont sau sa mi-i dea in mana, cum e la Universitate, de exemplu. Asta vara aveam -8 lei, in septembrie, pe cardul pentru decontari. In octombrie, cand mi-au intrat banii, mi-au oprit jegosii 60lei – comisioane ! MUIE BRD !!!!!

  11. #15

    asta e nimic!
    acu’ am aflat ca daca vreau sa platesc impozitul trebiue musai sa prezint copie dupa c.i. si c.i. in original, copie dupa toate contractele (casa, masina, etc) LEGALIZATE!!!! mamaaaaaaa! in ce tara suntem?

  12. #16

    Abonamentul la RATB este gratuit decat pentru studentii la buget, cei de la taxa au 50% reducere (50% e suportat de RATB si 50% de MECT ulterior, cand iti decontezi), nu ai avea cum sa arati doar carnetul de student in autobuz. La Universitatea Bucuresti nu trebuie sa ai stampila, doar copie dupa cardul RATB, desi in fiecare luna stai la coada cam o ora (cel putin) pentru ca tipa de la ghiseu se misca de parca si-ar scrie propria sentinta la moarte.