Știți proverbul acela cu Când nu ai noroc, găsești cioburi și în depresiunea intracopsală a partenerei, în timpul copulației? Așa am fost eu, când m-am dus în germania. Eu, iubitorul de români, am găsit prima locuință, cea din care am plecat recent, exact deasupra unui rromân. Serios, no joke, din 80 de milioane de nemți, eu m-am mutat deasupra unui cocalar român, cu audi.

Iar Sebastian cocalarul, ceva ardelean sas, era exact genul ăla de român pe care îl urăsc eu cu pasiune. Să facem ceva frumos, un grătar, ceva, niște muzică românească, ceva, să ne amintim de țară. Nu-i așa că îmi ești recunoscător că nu m-am împotrivit să te muți aici wink wink ahem, poate decartam o chestie, o măslină, o atenție.

De fapt, problema cu el era că avea în casă ditamai stația cu boxe și subwoofer. Și 100% din timpul petrecut acasă mi se zguduia fizic casa de la basul retardului. Își aducea parașuta acasă, ceva femeie de serviciu prin alt oraș și stăteau amândoi toată ziua, hăulind pe muzica Deliei și a altor rapsozi români.

Și când, într-un final, exasperați, ne-am dus la ușa lui să îi spunem să lase basul mai încet, că nu ne putem auzi unul cu celălalt, deși stăteam la etajul apartamentului, adică ne despărțeau 2 etaje de casă, ca răzbunare, a luat articolul ăsta și s-a dus la Hellga și i l-a tradus, spunându-i că am zis despre ea că e urâtă și că distruge mașini, profitând de faptul că nu aveam cum să ne apărăm, neștiind germana. Bine, până la urmă femeia a aflat traducerea reală, mi-a mulțumit, a zis că e dement și am mers mai departe.

Ideea e alta. Eu am plecat de aici convins fiind că românii sunt mizerabili pentru că așa sunt ei, ca popor. Iar Sebi, cocalarul cu audi, îmi confirmase părerea 100%. Tot timpul făceam comparația cu comportamentul în trafic al germanilor față de români. Cum stau ei pe șosele și nu depășesc niciodată, păstrează distanța legală, viteza legală, indiferent de mașina pe care o au și caii putere de sub capotă.

Dar, pe drumul de venire în românia, am realizat că, de fapt, respectarea asta a legii se datorează omniprezentei poliții, a radarelor extrem de dese și a amenzilor foarte mari care, dacă nu sunt plătite, se transformă în zile de închisoare.

Pe tot drumul prin germania și austria, vedeai numai mașini locale care respectă legea complet, frânează la toate reducerile de viteză, dau prioritate pe benzi, liniștiți, calmi, relaxați.

Din momentul în care s-a intrat în Ungaria, unde singura grijă a polițiștilor este să ai plătită vigneta, aceiași șoferi nemți și austrieci au devenit cei mai clasici români. Condus agresiv, flashuri, mers la aspirație, mutat benzile în disperare, împins alte mașini de pe bandă, tot tacâmul de acțiuni pe care, altfel, îl atribui compatrioților români, nativ.

Acum îmi este din cei în ce mai clar că românii, per se, nu sunt mai răi sau mai buni decât alții. Ci pur și simplu nu au o poliție reală, care să impună legile, să dea amenzile și să nu accepte șpăgi.

Dacă poliția română ar fi la fel ca aici, sunt 100% convins că și șoferii români, românii în general, s-ar purta la fel de exemplar ca nemții. Doar că nu e…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.