Unul din miturile samsarilor români de auto este mașina bine întreținută, condusă de o bătrânică germană, la piață. Și oamenii chiar cred, chiar dacă nu vi se pare. Eu, la prima mea mașină, m-am înțepat cu E a unui director de la Dacia, a stat mai mult în garaj.

Vecina mea, Frau Hellga, are aproape 80 de ani. 70+ bătuți pe muchie bine. Ca orice freulein care se respectă, își arată vârsta până la ultima unghiuță, nu i-ai da o zi în minus sub anișorii ei. Doar că frau vecina mea este cel mai activ bptrân pe care l-am cunoscut vreodată. De altfel, toți bătrânii sănătoși pe care îi vezi pe aici sunt incredibil de activ și le pasă fix pix de vârstă. Pe jos, pe trotinete, biciclete, pe frig, ploaie, ei umblă fără probleme.

Deși este pensionară, muncește undeva într-un orășel apropiat, face ceva hârtii pentru o firmă. Ca să nu se plictisească acasă. Are bicicletă în garaj, ca toți ceilalți vecini, sunt foarte curios cum arată pe ea. Și mai Are un superb fiat micuț și cochet, tot timpul strălucitor.

Fiat pe care, oamenilor, îl hărtănește ca pe TIR. Pleacă dimineață, întâi la shopping, pe la magazinele din cartier. VIne acasă, face ce face, după care zvârrrr, a plecat cu treabă, job și ce mai face ea.

Mașina aia merge mai mult decât merge volvoul meu, cu mult mai mult. Nu am fost curios să văd câți km are la bord, dar, cu siguranță, samsarul care o va revinde în românia, la un moment dat, va putea spune liniștit că a fost condus de o bătrânică, la piață.