Scria de Marian

Daca de alte chestii de casa (paine/branza/iaurt) ma ocup de cativa ani buni, la unt am tot evitat sa ma bag. Faceam inghetata din smantana colectata. De ce ? Pentru ca am ramas cu sechele din copilarie, cand bunica imi dadea o putinica plina de smantana si ma punea sa o agit jumate de ora pana scoteam unul din ea. Cred ca scoteam si jumatate de litru de transpiratie in proces.

Citeam zilele trecute pe net o noua reteta de paine pe care vreau sa o incerc saptamana viitoare cand am dat acidental de un schelet de articol pe instructables, in stil american. Adica 1 pagina de tipuri de “heavy crem”, si 2 randuri de cum se face untul.

Am adunat la tara ceva smantana de pe laptele pus sa se faca iaurt (630g comform cantarului). Nu am retinut din cati litri de lapte, dar as banui ca din 5l. (poza 1).

Am pus smantana in congelator pentru 1 h. Se poate si mai putin.
Masurat temperatura (tot 1). untul se separa bine de lichid la temperatura de ~10C

Am pus smantana in mixer. (2)
Am dat mixerul pe medium, am pus capacul antistropire (3) peste (neaparat daca nu vreti sa repictati bucataria).

Dupa 4 minute smantana s-a transformat in frisca (tot 3, focalizata cam aiurea).
Dupa inca 2 minute s-a produs separatia, unt si … buttermilk-> nu am nici un termen in romana. (4).

Am mai dat jos grasimea de pe peretele cuvei, si am mai dat o rotire (5).
Am mutat untul din cuva intr-un castron, am racait peretii cuvei.

Se toarma apa rece peste. Cu o lingura se intoarce si se apasa pe unt de cateva ori. Se scurge apa, se pune alta. Se repeta procesul de 3-4-5 ori, pana apa ramane curata. (6). la ultima apa care ramana curata se poate adauga dupa gust sare. (eu nu pun). Sau verdeturi.

Rezultatul este o bila de unt de 280 grame. Perfect pentru consumat intr-o saptamana. Daca vrei sa faci mai mult, sa tina mai mult, se poate modela in forme de silicon si impachetate in hartie de copt la congelator.
Ianinte de a te infige in bila de unt, e recomandabil sa o bagi in frigider sa se intareasca.

Avem asa : lapte 5l (~7.5 lei la pret de tara, 10 lei la pret de automat oras).
Produse derivate : iaurt, branza de vaci, telemea eventual.
Smantana : ~630g
Unt de casa : ~280 de grame.
Buttermilk : nu am cantarit. Se poate folosi la multe.

Trebuie neaparat lapte “de la tara”. Nu merge cu lapte care e trecut printr-o fabrica. Sau direct smantana, tot de la un producator de la tara (~40% grasime). Cum se vede ca e de la tara ? Simplu, din smantana care nu e smantana, nu se poate obtine frisca. Si nici unt. In brasov se gaseste la 15 lei / kg. (in piata de branzeturi).

Alternativa la mixer planetar :
Blender : nu poate sa prelucreze o cantitate mare de smantana-> nu am incercat, dar ar trebui sa mearga.

Mixer de mana cu palete -> merge (testat de nevasta acu multi ani), dar ramai cu febra musculara.In plus, nu ai capac antistropire.
Metoda clasica descrisa la inceput, folosind un borcan cu capac :).

Sincer sa fiu, nu m-am asteptat sa ies la un pret decent/cantitate, avand in vedere ca cel din comert care imi place (mili) e pe la 8 lei 200g. De acuma am mai sters un articol de pe lista de cumparaturi.

Daca e interes mai pot sa scriu si de obtinere branza in casa, paine .. sunt niste chestii care le fac saptamanal.

Lnk la imagine hires : imgur.com/a/ihqAX

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.