Scria de Marian

Daca de alte chestii de casa (paine/branza/iaurt) ma ocup de cativa ani buni, la unt am tot evitat sa ma bag. Faceam inghetata din smantana colectata. De ce ? Pentru ca am ramas cu sechele din copilarie, cand bunica imi dadea o putinica plina de smantana si ma punea sa o agit jumate de ora pana scoteam unul din ea. Cred ca scoteam si jumatate de litru de transpiratie in proces.

Citeam zilele trecute pe net o noua reteta de paine pe care vreau sa o incerc saptamana viitoare cand am dat acidental de un schelet de articol pe instructables, in stil american. Adica 1 pagina de tipuri de “heavy crem”, si 2 randuri de cum se face untul.

Am adunat la tara ceva smantana de pe laptele pus sa se faca iaurt (630g comform cantarului). Nu am retinut din cati litri de lapte, dar as banui ca din 5l. (poza 1).

Am pus smantana in congelator pentru 1 h. Se poate si mai putin.
Masurat temperatura (tot 1). untul se separa bine de lichid la temperatura de ~10C

Am pus smantana in mixer. (2)
Am dat mixerul pe medium, am pus capacul antistropire (3) peste (neaparat daca nu vreti sa repictati bucataria).

Dupa 4 minute smantana s-a transformat in frisca (tot 3, focalizata cam aiurea).
Dupa inca 2 minute s-a produs separatia, unt si … buttermilk-> nu am nici un termen in romana. (4).

Am mai dat jos grasimea de pe peretele cuvei, si am mai dat o rotire (5).
Am mutat untul din cuva intr-un castron, am racait peretii cuvei.

Se toarma apa rece peste. Cu o lingura se intoarce si se apasa pe unt de cateva ori. Se scurge apa, se pune alta. Se repeta procesul de 3-4-5 ori, pana apa ramane curata. (6). la ultima apa care ramana curata se poate adauga dupa gust sare. (eu nu pun). Sau verdeturi.

Rezultatul este o bila de unt de 280 grame. Perfect pentru consumat intr-o saptamana. Daca vrei sa faci mai mult, sa tina mai mult, se poate modela in forme de silicon si impachetate in hartie de copt la congelator.
Ianinte de a te infige in bila de unt, e recomandabil sa o bagi in frigider sa se intareasca.

Avem asa : lapte 5l (~7.5 lei la pret de tara, 10 lei la pret de automat oras).
Produse derivate : iaurt, branza de vaci, telemea eventual.
Smantana : ~630g
Unt de casa : ~280 de grame.
Buttermilk : nu am cantarit. Se poate folosi la multe.

Trebuie neaparat lapte “de la tara”. Nu merge cu lapte care e trecut printr-o fabrica. Sau direct smantana, tot de la un producator de la tara (~40% grasime). Cum se vede ca e de la tara ? Simplu, din smantana care nu e smantana, nu se poate obtine frisca. Si nici unt. In brasov se gaseste la 15 lei / kg. (in piata de branzeturi).

Alternativa la mixer planetar :
Blender : nu poate sa prelucreze o cantitate mare de smantana-> nu am incercat, dar ar trebui sa mearga.

Mixer de mana cu palete -> merge (testat de nevasta acu multi ani), dar ramai cu febra musculara.In plus, nu ai capac antistropire.
Metoda clasica descrisa la inceput, folosind un borcan cu capac :).

Sincer sa fiu, nu m-am asteptat sa ies la un pret decent/cantitate, avand in vedere ca cel din comert care imi place (mili) e pe la 8 lei 200g. De acuma am mai sters un articol de pe lista de cumparaturi.

Daca e interes mai pot sa scriu si de obtinere branza in casa, paine .. sunt niste chestii care le fac saptamanal.

Lnk la imagine hires : imgur.com/a/ihqAX

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Bine, dar sandwich stii sa faci? 🙂

  2. #2

    Asa de dimineata cu articolul asta?, pe nemancate, nebaute (la mine fiinad abia 7 a.m). Ai acos untul din mine…

  3. #3

    @Marian Care ar fi cantitatea de telemea/branza de vaci ce se poate obtine din 5 litri de lapte?

    • #4

      un kil si un pic

    • #5

      Din 2 litrii de lapte scot cam 400 g telemea sa zic. Din 5 probabil 1kg. Nu stiu daca o sa fac saptamana asta ca am primit niste cas, dar saptamana viitoare o sa fac sigur. Am niste poze mai vechi, dar nu mi-a reusit am folosit prea putin cheag si nu s-a prins ptea bine.

  4. #6

    Pe ce blog oi fi intrat?

  5. #7

    wtf?

  6. #8

    Fiecare poza are pagina separata… ce cacat e asta?

  7. #10

    Maine voi scrie un articol despre cum se face untul din carne de cal.

  8. #12

    Asta e unt de casa? Lasa sortul la Razvan si du-te acasa.

  9. #13

    Trecând peste WTF, întrebarea e: cine are atât de mult timp la dispoziție? Unt? De ce să faci unt?

    • #14

      Dureaza cam jumatate de ora.
      De ce ?
      Din acelasi motiv pentru care fac paine, iaurt, branza si altele. Imi place. In plus, destule ies cam la acelasi pret ca la magazin/piata si barem stiu ce am pus in ele.

    • #15

      N-as avea rabdare sa fac untul, urasc sa mixez chestii sticky sau care ma pot stropi. Plus ca nu am mixer din ala ci doar unul simplu deci iese din discutie sa fac momentan asa ceva (btw, ce fain aparat :P). Felicitari totusi pentru efort. E fain daca stii ca poti sa faci acel lucru, sa nu mai trebuiasca sa cumperi de la magazin si daca ai si timp, de ce nu?

    • #16

      daniela, nu stiu de ce am impresia ca o sa primesti multe retete dupa comentariul asta…

    • #17

      Mai încape indoială că Daniela și-a pus poza la avatar după articolul despre vloggerița cu țâțe mari?

    • #18

      Pfoai si de cand vroiam Sandu :)) Ma tot intrebam cum sa fac sa am si eu o poza ca ceilalti. 😀

    • #19

      @Sandu: numai că Daniela nu are țâțe.

    • #20

      @Janel: nu mai, eu am sani :)))))

    • #21

      si ce sâni:) iti zic cu sinceritate, am vazut ca ai pus avatar si eram pe telefon. de-abia am asteptat sa ajung acasa, sa vad poza full :))

    • #22

      Poti sa vezi si poza full? Ai caramba :)) *blushing

    • #23

      un cont de facebook, sa stalkeresc mai in amanunt?:))

    • Sandu, sunt sigur ca nu ai mancat niciodata unt din smantana de bivolita, facut in casa binenteles. Dupa ce gusti sigur o sa-ti faci timp pt asa ceva. Nu se poate compara cu nici un unt, la cat de bun este.
      Adevarul este ca am inceput sa nu mai avem timp pt lucruri sanatoase, dar nici nu am da bani pe ceva sanatos.

  10. #26

    N-am inteles nimic. Tot articoul putea fi restrans in “Cum sa faci unt : 1) … 2)…. 3) …”

  11. #27

    Au început preselecţiile pentru maratonul gospodinelor?

    PS. Sorry Marian!

  12. #28

    Prea mult timp liber. Dacă tragi linie, cu tot cu manoperă, curent etc, iese mai scump ca Milli.

  13. La cat mai multe articole de acest gen! Educativ … Mai ales ca, in “societatea moderna”, a praji doua ochiuri de oua sau a face cartofi prajiti este echivalent cu a gati.

  14. #31

    Articolul asta este asa de random, incat cel mai potrivit comentariu ar consta in imnul Slovaciei :

    Nad Tatrou1 sa blýska
    Hromy divo bijú
    Zastavme ich, bratia
    Veď sa ony stratia
    Slováci ožijú

    To Slovensko naše
    Posiaľ tvrdo spalo
    Ale blesky hromu
    Vzbudzujú ho k tomu
    Aby sa prebralo

    Respect maxim Victor Piturca

    • #32

      Buna asta! :))

      Oare Victor Piturca stie sa scoata untu’?

  15. #33

    pot sa fac si eu un guest post cu reteta mea de macaroane cu branza?

  16. #34

    Ca sa rezum in 2 cuvinte acest articol: Emanuel Batrista.

  17. litriiiiiiiiiiiiiii de lapte, centrimetriiiii kilometrii… cine naiba v-a pus iiiii in brate ? si numa’ internetu’ asta e de vina ca propaga greseala (sa nu zic prostia).

    • #36

      Si ce daca? Noi sunte-m mandrii ca avem internet si ochii albastrii.

  18. #37

    Cel mai bun este untul polonez facut după o metodă tradițională. Exemplificare: i.imgur.com/A5stEzt.gif

  19. #39

    MEDIÓCRU, -Ă, mediocri, -e, adj. 1. Care se află între două limite extreme, mijlociu, potrivit
    hai ca nu e rau…daca zici ca e chiar mai mult decat mediocru

  20. #40

    Ce ne da ornitorincul noua? Lapte,branza,carne,oua.Si unt.