Îmi povestea un prieten ieri pe un grup de o ieșire la nush ce restaurant ultrascump, împreună cu niște prieteni, care prieteni voiau, de fapt, doar să facă poze și să se laude pe instagram cu ele și unde au fost, așa că au comandat doar limonadă și le-au cerut și lor să nu comande că doar nu ne faci de râs.

Și mi-am amintit când am fost, acum niste ani,la masă la Jariștea (parcă), cu un cuplu proaspăt cunoscut, vai, ne e poftă să mâncăm o vită făcută cum se cuvinte, noi suntem disperați după calitate, pentru noi vita e sfântă etc.

Și ajungem la restaurant, ne aduc ăia apă și meniurile, deschid ai mei meniurile și încep, vorbind în fugging gura mare:
– Cum să dai 80 de lei pe o porție de vită, dragă, este absolut inacceptabil, este jaf pe față, am ajuns să fim furați de străini în propria țară!

Era, de fapt, 82 de lei un mușchi de vită cu piper verde, absolut delicios, făcut nebunie, carnea delicioasă, marmorată, incredibilă. Un preț absolut decent pentru genul acela de mâncare și pentru restaurantul unde ne aflam.

Până la urmă au cerut o salată mare, pe care au mâncat-o amândoi, în timp ce se uitau la noi, care ne mâncam fripturile, jenați și roșii în obraz.
– Mâncați, nu vă faceți probleme, pentru noi este o declarație asta, cineva trebuie să le arate unde tragem linia, da?
Vorbeau ei în continuare, în gura mare, în timp ce mâncam.

Tot noi le-am plătit și salata, BTW. Au pufnit superior când au ieșit din restaurant. Probabil s-au dus la șaorma, după aia. Nu am mai auzit de ei niciodată.
PS: M-am uitat și acum în meniu la Jariștea, e 120 de lei, după atâția ani.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu inteleg cum stau lucrurile pe alte plantatii insa pe a mea e bataie pt salariu de 2800 lei net si bonuri de masa. Muncim in ture, weekenduri, kpi, micromanagement, tot tacamul. Am colegi care n au bani pt hrana ultimele zile pana la concediu. Asta e lumea reala sau e caz izolat? Suntem 800 de angajati in situatia asta/similar, pana in 3600 net. Munca la foc automat, eng plus inca o lb straina.
    Vb serios, bugetarii grevisti sunt in alta dimensiune existentiala

    2
    • #2

      Cred ca esti pe plantatia gresita…Nu poti sa te duci la altii, pe bani mai multi?

      2
    • #3

      Tot la fel e cam peste tot, stomatologul meu are și la penitenciar job, l-a băgat si pe soț (inginer) paznic la penitenciar, câștigă mai bine, fara stres și cu zile libere mult mai ok decât in privat

      1
    • #4

      Si la mine la fel, 2200 lei + spor noapte, suplimentare, weekend. Se munceste ca la balamuc.
      Mi-am dat demisia ieri si am plecat la altii.

      1
    • #5

      Munciti “la foc automat”, in ture, in weekenduri, faceti de toate, ba mai stiti si 2 limbi straine pentru 2800 de lei. Credibil poate in Chisinau sau in Bălți. Si acolo cam măcăne.

      3
    • #6

      call-center

      1
    • #7

      Call center sau banca, dar as miza pe costumer support, astea sunt salariile daca nu lucrezi pt o companie straina (Oracle, CGS, Tellus)

      1
    • #8

      La mine nu era nevoie de limbi straine, romana era suficient.
      Si nu, nu era call center, era vorba de comert on-line. Lumea comanda la orice ora din zi si din noapte si isi doreste coletul a doua zi. Nimănui nu-i pasa ce este in spatele acestei activitati.

      2
    • #9

      Salariul mediu net in Romania e de peste 4200 lei in mana. Asa ca la multi nu e ca la voi pe plantatie. Probabil media e urcata de angajatii Lidl, Kaufland etc.
      Ca IT-istii, bancherii (nu de la ghiseu) si inginerii au salarii mult peste medie, dar ca sa cantareasca pana sa ajunga media la cat e trebuie sa fie si o masa mare de altii. Un macelar din cartier cauta acum un an vanzatoare careia ii dadea 4000 net.

      1
    • #10

      Io’ nu stiu unde e salariul ala mediu net (in mana) 4000 de lei. Caci in fabrici si cu schimburi, sporuri bla bla muuuulti nu ajung la 3000 ce sa zic de 4000 de lei. Eu am 4300 2 job-uri. Dar da, ala e salariul mediu net. Probabil in Bucuresti, salariile difera in functie de zona unde locuiesti. Ca nu in toate orasele e la fel

      1
    • #11

      Caută man în alta parte, oraș /județ /țară nu te plafona acolo pe banii aia!

    • #12

      Interesant contrast intre salariile din comentariile de aici si cele care se vehiculau in articolul dedicat salariilor publicat acum ~2 luni. 🙂

      zoso.ro/salarii-2023/
      arhiblog.ro/tu-de-cati-bani-ai-nevoie-sa-te-retragi/

      1
  2. #13

    In general iesi la masa sa manaci sa te simti bine si sa schimbi o vorba.Sa faci faze din astea e de mare porc mai ales ca poti vedea on-line cam ce preturi sunt la orice locatie.Dar nah romanul e pe barosaneala si pe benzina de 50 de lei.

    1
  3. #15

    Nu stiu pe la Jaristea cum o fi, dar eu am o repulsie totala sa maninc prin restaurante. Cind eram tinar si rupt in cur de sarac am intrat intr-un restaurant, prin Tg Mures sau Cluj, sa maninc si urcind cele citeva trepte din interior si intrind cu capul in patura de fum ce plutea in salon, m-a luat o stare de voma de am iesit instant afara. Sau in timpul unei ture lungi, cind am iesit sa maninc o pizza la Cin-cin, in extrasezon, de am vomitat tot, pînā la gaura curului…
    Si ulterior, dupa ce am aflat cum se refoloseste mincarea prin restaurantele makidonesti…
    Doar cind sint in concediu pe undeva, ca nu am incotro si n-o sa iau din market sa fac la resou in camera, altfel, pe acasa, iesit pentru “rupt in bretele” pe fesbuci, ioc.
    Ps: nu am fb

    3
    • #16

      Am crezut ca esti freigedank

    • #17

      Nu, sint doar in virsta, cu destule experiente neplacute la activ…

      2
    • #18

      Si ce daca esti in varsta, vad ca la restaurante te-ai oprit devreme. Nu intelegi conceptul de diferenta intre doua localuri? Multi am dat de restaurante proaste, dar nu am ajuns la concluzia ca toate sunt asa :))))

  4. #19

    Ciudat e că acum mi se pare mult 120 de lei un steak. Dar acu vreo 3 ani n-aș fi avut nicio problemă să dau 80 pe unul. 🙂 Trebuie să ies mai des din casă.

    4
  5. #20

    Doar ca acum fata de in trecut Jaristea e o bodega intepenita in timp, cu mancare proasta dar cu tacamuri argintate

    1
    • #21

      pacat, ca era ffff misto pe vremuri

    • #22

      De acord cu Jaristea, s-a cam pleostit. O friptura senzationala e la Ramada Nord, dar e 180 lei. Macar stii ca de fiecare data cand vrei o friptura de vita corecta, de aia ai parte.

      1
  6. #23

    Fix așa, dar fix așa.
    Vin oameni în Tenerife, vor sa ma cunoască, ieșim la restaurant, ca le place vita.
    La 40 eur kg, cam 50 eur porția, vita maturată, întreabă brusc: auzi, dar ăștia nu au mici?
    Restaurant spaniol cu specific de vită, da?
    Și uite asa ma duc din când în când singur, ca un psihopat (soția nu mănâncă vită) și ma delectez cu o friptură monumentala.

    2
    • #24

      nici a mea nu mananca vita fmmv

    • #25

      Nu stiu ce-ar putea fi mai bun decat o bucata de vita de calitate cu sos de piper verde. Poate doar o pulpa de rata confiata prin Perigord cu purée facut dupa reteta lu’ Robuchon. Si asta nu intotdeauna.

      1
    • #26

      E mai bine sa nu manance, decat sa faca precum sotia unui amic care comanda dar o cere foarte bine facuta, sa nu vada rosu pe undeva, ca i se face rau …

  7. #27

    Recent, la un restaurant, am mâncat o vită atât de bună. 140 lei porția, la grătar, dacă nu mă înșel, cu cartofi. Și nu sunt fană vită, dar asta a fost extraordinară. Curând, am o ieșire cu colegii de serviciu și mă gândeam să le propun restaurantul ăsta. Dar întrebarea e dacă să îmi comand vita aia la 140 lei porția sau ceva de 30 lei? Plătește firma, teoretic.

    2
    • #28

      Atunci recomand vita de 200 de lei.

      1
    • #29

      O să iau o porție mai mare, să mă încadrez.

      2
  8. nu e vorba de necunoscuti, e vorba sa iesi cu oameni din aceeasi zona financiara.
    bine, am fost io odat mandru nevoie mare, si am iesit de toti banii la o degustare de uischi. Si uischiu, fiind alcool, desface foamea, nevoie mare. Si io eram cu 0 bani in buzunar (o perioada mai happy din viata, in care traiam din salariu in salariu, desi nu era mic).
    bai, si si-a luat un om o mare farfurie de carne. Care mirosea absolut fantastic. Si dupa jumatate zice “nu mai pot, vrea careva?”. Si io care nu comandasem mancare, “ca nu mi-e foame”, am stat demn. Si am rontait o chifla….

    bag pl in demnitate!

    4
    • #31

      Un răspuns potrivit pentru cine mai are dileme din astea existențiale> “eu, dar nu știu dacă o sa pot sa mănânc tot, mai vrea cineva sa împărțim ?” te-ai scos elegant și mândria este mult mai slab șifonată. Să vă fie de bine !

      PS in chestii legate de mâncare sunt la fel de necomplicat ca un topor (asta nu înseamnă ca nu apreciez un sos super de piper verde). dar înțeleg că unii ar putea avea rezerve

      1
    • #32

      Un raspuns si mai potrivit era : bah, care aveti 100lei in plus pentru 2 zile
      Din fericire a-a dus perioada aia