cand mori

Scrisa de mrs_bee

Moartea mi se pare o chestie egoista. Atunci cand ti-o induci, constient sau inconstient, batandu-ti joc de tine si de viata ta. Nu vorbesc aici de sinucideri, alea-s cazuri patologice.

Iti iubesti mama? Tatal? Sotia? Iubitul? Copiii? Amanta? Sora? Fratele? Cel mai bun prieten? … Ti-ai imaginat vreo secunda urmatoarea scena: toti oamenii dragi tie, adunati la capul tau, in timp ce esti rece pe masa? Nu te trece niciun fior? Inseamna ca esti cel mai egoist si prost om posibil. Si iti spun asta cu mila, fiindca habar n-ai cat rau le faci.

Eu am invatat sa am mai multa grija de mine. Asta dupa ce, ani de zile, am vazut cel mai important om din viata mea cum se duce singur la vale, fara sa pot face nimic. Cum traieste clipa si cum singura replica la “Ai mai multa grija de tine” a fost “Las’ ca oricum mor” si un zambet strengaresc. Stiu sigur ca n-a constientizat niciodata ce inseamna, de fapt, replica aia, si ca era mai mult o reactie mecanica, automata.

Stiu sigur ca, daca atunci cand scotea cuvintele alea pe gura, s-ar fi vazut cu ochii mintii intr-un sicriu cu capac frigorific si pe mine tragand de el trei nopti si trei zile, ar fi lasat-o mai moale cu nenorocita aia de tigara, ar fi stat 8 ore la serviciu si nu 12, ar fi mers, poate, sa facem si un set de analize in aia sase ani in care n-a calcat pe la niciun doctor.

Acum mi-e dor de el si atat. Ma doare, fizic, sa stiu ca il gasesc intr-o groapa la trei metri. Sa stiu ca singurul lucru fizic care ne mai leaga e o poza cu noi doi… in duplicat. Una i-am pus-o sub perna, inainte sa-l bage-n groapa, iar a doua e in portofel la mine.

Ma doare cand merg acolo si vad o cruce cu numele lui pe ea, o poza din care zambeste frumos si imi dau seama ca privirea aia clara, limpede, care mi-a lipsit atat de mult cand il vedeam bolnav, o sa o mai vad doar in poze.

Ma doare ca ii duc flori la cimitir. M-am certat cu toate floraresele din poarta cimitirului cand ii cumparam florile. Fiindca eu ceream intotdeauna numar fara sot, si ele imi bagau inca una pe gat ca “asa se duce la mort”. Du-te-n gatu’ ma-tii, nu pot sa fac asta…
Mai tii minte cand imi aduceai intotdeauna flori galbene… ?

Ma doare cand stiu cat de mult a iubit viata si cum m-a invatat si pe mine sa fac la fel. Sa nu stau locului, sa ma distrez, sa am tupeu, sa ma zbat si sa fac mereu ce-mi doresc. Si m-a invatat toate astea inducandu-mi, in acelasi timp, un bun simt pentru care ii sunt recunoscatoare.

Ma doare de fiecare data atunci cand incalt pantofi cu toc, ca nu ma mai conduce la bratul lui, mandru, pana la masina. Fiindca nu, niciodata n-am stiut sa le port, iar el m-a dojenit intotdeauna din cauza asta.

Cand ma pun in pat, noaptea, ma gandesc la el. Si ma-ntreb daca stie cat de rau imi pare ca nu i-am zis niciodata ca il iubesc. As vrea sa-l intreb, macar, daca a simtit asta. Si daca stie ca toate certurile erau fiindca eram proasta, nu fiindca nu-l iubeam. Ma-ntreb daca stie ca a fost omul pe care l-am respectat cel mai mult in viata asta. Singurul care putea sa ma bage in pamant de rusine doar cu o privire. Si singurul care putea sa ma faca cel mai mandru om de pe planeta cu un singur cuvant.

Ma doare ca nu mai pot sa-l sun si sa ma-ntrebe “ce face fata lu’ tata?” …

Ce cacat ai facut, bai tata… mi-e dor de tine. Mi-e dor sa ma iei in brate si sa te miri de cat de mare am crescut…

De aici

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.