Mă uitam la fiică-mea cea mică, Adia, care a decis, într-o seară, să mă informeze că ea vrea să se facă medic când o să fie mare. Are 2 ani și 5 luni, mi se pare că e destul de hotărâtă. Eu nu am știut ce vreau să mă fac până pe la 30 de ani, sincer să fiu, dar nici medic nu m-a tentat. Mă bătea mama la cap să mă fac avocat, ca tata, doar că, după un an de drept, am realizat că nu vreau să fac așa ceva nici dacă mă tai.

Bine, ideea era alta. După ce trăiești o viață, realizezi că trebuie să îți prețuiești viața și ce faci în ea și că nu trăiești ca să muncești, nici nu trebuie să muncești ca să trăiești, ci trebue să trăiești ca să îți satisfaci experiența unică și irepetabilă pe Pământ. Nu vei mai trăi o altă viață, nu există răsplată în viața de apoi, nu există karma, ci suntem doar un accident cosmic unic și irepetabil, praf de stele ce se întoarce în țărână.

Dacă nu aș fi fost scriitor de prostii pe internet și aiurea, mi-ar fi plăcut să lucrez, nici măcar nu știu dacă există așa ceva, în optimizare. Să vin la locul respectiv, șantier, birou, site, stație orbitală, să analizez flowul local și să concep ritmul și direcțiile optimale de organizare, pentru un rezultat cât mai rapid, simplu și ușor.

Mă gândeam la asta analizând comportamentul meu acasă, în societate și la muncă. Întotdeauna, când fac ceva, caut calea cea mai simplă de a face acel lucru. Dacă mă ridic din pat, caut cea mai economică acțiune, dacă vreau să închid lumina, estimez cam câți pași am până la întrerupător și dacă efortul depus plus timp pierdut merită. Orice drum pe care îl fac, este pe cel mai optim traseu, nu pe cel mai scurt, ci pe cel mai satisfăcător, funcție de ce nevoi am, relaxre sau distracție. La laptop, minimizez interacțiunile cât mai mult, orice click de maus în plus este un adevărat iad, caut să automatizez orice acțiune ce implică repetabilitate, până și articolele mi le scriu în funcție de numărul de paragrafe și ora din zi la care vor fi publicate, pentru ca cititorul să savureze ce cred eu că e mai bine la acel moment, bătaie de câmpii sau ceva rapid și satisfăcător, pentru moment.

Deci da, într-o altă viață aș fi un optimizator foarte bun, asta mi-ar fi plăcut să fac.
La voi care e, ce v-ar fi plăcut mai mult?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.