Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a omis pe etnicii români din urarea oficială de Ziua Unității Ucrainei. „Ziua aceasta este a noastră”, a scris președintele ucrainean, pe Facebook, într-un mesaj în care sunt menționați ucrainenii, rușii, tătarii și maghiarii, dar nu și românii, deși sunt a treia cea mai mare comunitate etnică din Ucraina. Același mesaj, cu aceeași omisiune, a fost publicat și pe site-ul oficial al Președinției Ucrainei.

De aici

Citeam azi internetul, gândind dual la evenimentele zilei de azi și la mediul în care mă învârt. Facebook și Twitter au devenit o cloacă pentru ambasada rusiei în românia, sunt extrem de evidenți și de activi trollii ruși, angajații mizerabilului ăla de Kuzmin. E fantastic cât de bine au profitat rușii de facebook și de tot ce înseamnă intoxicarea mediatică, cu investiții minime. Desigur, alături de ei sunt și proștii, majoritari la noi, care pun botul la intoxicările astea și îi vezi peste tot cu Rusia are dreptate, Ucraina e un stat fals, Rusia are dreptul la teritorii, noi nu vrem război, etc. Evident, aceiași imbecili au pe walluri mesajele antivax, icoanele cu Arsenie Boca și O iubesc pe mama, dar pentru Ciolacu îi dau foc.

Pe de altă parte, stau și mă înfior, pentru că generația noastră de oameni mai deschiși la minte și nu total intoxicați de USL sunt…nu știu cum să îi definesc…extrem de proști. Și nu că au IQ limitat, ci sunt educați la școala modelată de Abramburica, prin urmare sunt incapabili să abordeze un subiect din mai multe unghiuri, nu reușesc să înțeleagă un material bibliografic, nu înțeleg un text scris mai departe de sensul său direct, literal.

Și ei sunt cei ce mă înconjoară. Bula mea. Ei sunt cei care sunt cu Je suis Ucraina, Ucraina, poporul nostru prieten, alături de Ucraina 100% și alte tâmpenii de astea. Iar Ucraina, ca stat, este…well, ca în textul de mai sus. Am scris eu un text acum ceva timp despre ce înseamnă românia pentru Ucraina, care ne este istoria înfrățită și cam ce așteptări putem avea de la ei.

Dar nu asta e subiectul. Este foarte greu pentru un om care are, cât de cât, idee de ce se întâmplă în jurul să, să vadă cum societatea, care în mod normal acoperă tot eșichierul de culori al părerilor, devine, foarte rapid, dublu fațetată, alb și negru, incapabilă de a vedea și restul culorilor. Un lucru foarte periculos, care duce la o transformare internă a societății, transformare care se va vedea, într-un timp destul de scurt, în momentul în care problemele societății se vor acutiza.

Mai înainte eram martor la o discuție foarte haioasă în care, la final a apărut și opinia gen Cum puteți să discutați despre plecat, rămâneți aici, sunteți obligați și, dacă nu vreți, vă obligăm să stați să vă apărați țara, râul, neamul și tot restul de kkturi patriotarde. Veți vedea, dacă mai apucăm vremurile alea, cum va începe să prolifereze poliția politică, turnătoriile, cooperativa ochiul și timpanul, autodafeurile sub amenințarea armei, fie ea de metal sau de cerneală, tot arsenalul pe care îl vedeai acum 90+ ani.

Fie să mă înșel și sper din suflet să mă înșel, pentru că nu îmi doresc ca copiii mei să trăiască în astfel de societate. Dar nu cred.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.