Am fost un mare fan al seriei Batman, până când a început seria cu Christian Bale. A fost, în acea perioadă, o mutare DC a personajelor spre realism și depărtare de ideea de poveste fantastică, iar mie îmi plăcea batmanul fantastic, cu pinguinul lui Danny de Vito și Poison Ivyul Umei Thurman. Desigur, chestie de gust, Dark Knight nu a fost o serie rea, doar că nu pe gustul meu.

Când am auzit că Pattinson va fi noul Batman, mi l-am imaginat instant ca pe un Batman din filmele cu vampiri, interiorizat, plin de drame și dureri obosite, pentru că acesta e genul de actorie practicat de actor și nu cred că, vreodată, va reuși să se distanțeze de el, așa cum Al Pacino nu a reușit să se distanțeze vreodată de teatralismul și exagerarea scenei de teatru.

Credeam că mă înșel, pentru că na, e Batman, dar boy, oh, boy, câtă dreptate am avut. Atâta dramă și tristețe câtă a fost în batmanul ăsta, zici că era o tragedie sud coreeană de pe Netflix. Un batman ciufulit, cu păr slinos și alandala, care își trăiește viața de miliardar ca pe o dramă continuă, cu alegeri dure, dar dârze și inexistente.

Costumul de Batman este complet inexpresiv, lipsit de originalitate. Batmobilul zici că e luat de la fier vechi și i-au lipit niște aripioare, batmotocicleta este o mobră normală, călărită de un tip normal, cu rucsac în spate. Tehnologia de miliardar e dată de niște lentile de contact cu înregistrare, în rest, televizoare cu ecran rotund și imagine alb-negru, de zici că sunt osciloscoape second hand.

Catwoman și Penguin au rolul lui Indiana Jones în filmul cu chivotul lui Dumnezeu. Efectiv sunt degeaba în film, nu au niciun rol în poveste, zbaterile fetei cu căciuliță sunt complet degeaba și nu aduc nimic poveștii. Pinguinul este doar ca să aibă pe cineva machiat grosier, în rest, iarăși, partea sa este complet degeaba. Iar chimia dintre Batman și Catwoman este complet inexistentă, nu au absolut nimic în comun, totul este forțat și fără sens, nimic din film nu duce la vreo apropiere romantică între ei și, în plus, acel stil jucăuș al lui Catwoman nu există, nu există nici măcar motivația pentru care doamna se îmbracă în piele și are o căciulă de molton cu două colțuri. De ce este Catwoman, de ce are 2 pisici, în afară de faptul că are peste 35 și e singură?

De ce e Riddler așa, de ce are o problemă cu toți ăia, ce îl motivează? Nu știm, e doar un nebun, interpretat de un actor foarte bun și cam atât. Lipsește miezul, intriga, nevoia, direcția, lipsește totul.

Batman e un film policier noir. Regizat, desigur, impecabil, dar făcut de un scenarist beat, care a simțit nevoia de a se distanța de orice legătură cu Batmanul clasic, dar o face în cel mai artificial stil posibil, ca o dezamăgire maximă pentru fanii old school al genului.

Desigur, pot exista oameni cărora le-a plăcut. Dar pentru mine a lipsit imersia în poveste și personaj, nu am reușit să mă identific cu nimeni, pentru că toate personajele sunt fade, fără nimic sclipitor, monotone și gri, ca filmarea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.