De când s-a pătat batistuța economiei, primesc spam de la Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc <office@fptr.ro>, spam de ăla corect, cu număr de înregistrare, gen ăsta de azi e Nr.inreg:2133/06.08.2025. Sigur, fuck GDPR, că nu e ca și cum eu m-aș fi înscris la ei pentru mailuri, sau m-ar fi întrebat daca pot să trimită mailuri, sau măcar să întrebe Bă, ne detestați sau nu? Și aș fi mers mai departe, dar am apucat să scanez ce scrie prin mail și am zis că hai să râdeți și voi.
Chiar și în plin sezon estival, litoralul românesc continuă să fie ținta unei campanii mediatice și digitale de discreditare, care ridică serioase semne de întrebare nu doar în rândul operatorilor din turism, ci și în rândul celor care privesc cu luciditate efectele economice și sociale ale acestei narațiuni toxice.
Așa că începem tare, se pare că e vorba de narațiuni toxice, care ne vor răul.
1. Destinațiile turistice concurente au tot interesul să submineze litoralul românesc
Românii reprezintă o piață extrem de importantă pentru stațiunile din Grecia, Bulgaria și Turcia. Promovarea acestor destinații este perfect legitimă, dar ceea ce observăm este o creștere suspectă a atacurilor la adresa litoralului românesc, exact în paralel cu apariția agresivă a reclamelor pentru sejururi externe. Coincidența e prea stridentă.
Practic, exact când se plânge lumea că litoralul e de căcat, adică vara, apar și reclame la litoralul celălalt, decent, adică tot vara. Nu are cum să fie o coincidență, este deja strident.
2. Agențiile și operatorii de turism interni și externi profită de pe urma acestei campanii
Postările virale despre „dezastrul de la Mamaia” sau „prețurile nesimțite de la Eforie” sunt urmate rapid de comentarii sponsorizate și promoții bine poziționate pentru destinații din afara țării. Strategia este evidentă: se alimentează frustrarea publicului și i se oferă, ca alternativă, „scăparea” către vacanțe externe la prețuri aparent mai avantajoase.
Atâta răutate este inimaginabilă. Nu ai cum să scrii despre cât de căcat este pe litoral, cât de jegos e totul, ce mizerabilă e mâncare, cât de scârboși sunt angajații, chelnerii și toată lumea în general. Sau poți, dar să nu scrii că te poți duce la greci și acolo să fii tratat uman și cu respect, că nu ne batem joc așa de românia.
3. Presa – între rating, clickuri, lipsă de responsabilitate și sponsorizări, inclusiv prin infotururi interne și externe
Mass-media, în goana după trafic și engagement, amplifică relatările dramatice, adesea neverificate. Titluri precum „Țeapă la Mamaia”, „Taxa pe tacâmuri de 30 lei” sau „Nimeni pe plajă la Eforie” se repetă într-un peisaj mediatic tot mai lipsit de responsabilitate jurnalistică.
Sigur, titlurile sunt lipsite de responsabilitate jurnalistică, dar extrem de reale, oameni reali, mărturii reale, filmări peste filmări, glume despre șzlongurile de 2 milioane de la Mamaia, adică totul este documentat, că de aia e epoca internetului și a social media. Dar e iresponsabil să spui asta, pentru că afectezi veniturile companiilor din turism și nu mai e domnu Anastasiu să tragă tare pentru TVA scăzut sau alte beneficii, trebuie să fim patrioți, pentru că Urusurile alea nu se cumpără singure.
4. Politicienii – campanii de diversiune și abatere a atenției de la problemele grave în care se regăsește România
Când atenția publică este captată de „hamsiile la 80 de lei”, alte subiecte dispar din spațiul public: majorările fiscale aprobate, pachetul II de reforme fiscal-bugetare, controale ANI, dosare penale. Campania anti-litoral devine astfel o perdea de fum convenabilă, care amorțește spiritul critic și canalizează energia civică spre false probleme.
Așa este, hamsiile la 80 de lei sunt cele care ne distrag atenția de la furturile PNL-PSD. Doar că…hamsiile la 80 de lei sunt reale. 16 euro un cartonaș de hamsii? Da, dar nu trebuie să scriem despre asta, pentru că distrugem atenția, e un caz izolat, poți cumpăra hamsii și cu 75 de lei, să mor de nu.
Rezultatele economice negative sunt deja vizibile: în primele patru luni ale lui 2025, românii au cheltuit peste 3 miliarde de euro în afara țării, cu 15% mai mult decât în aceeași perioadă din 2024, iar dacă tendința se menține, cheltuielile totale pe anul 2025 ar putea depăși 11 miliarde de euro, față de 9,6 miliarde în 2024 și 8,6 miliarde în 2023.
Vă dați seama? 3 miliarde de euro care puteau ajunge la patronachele român de la mare, ca să plătească cu salariul minim pe economie pe amărâții veniți de la coada vacii să muncească 2 luni pe an și să trimită niște flegme din mers proștilor care ar fi venit să le dea bani.
Nu există decât o soluție. Tot turismul românesc de pe litoral trebuie să moară, toate activele acelea preluate de la stat pe 1 dolar să fie confiscate de stat și făcut exact ca în Bulgaria, totul concesionat unui turoperator gen TUV, care să radă totul și să reconstruiască, de la zero, pe baze sănătoase, tot circul ăla împuțit care se numește acum turism românesc pe litoral.
Iar domnii de la ferația patronatelor vieții pot să îmi mai trimită spam de genul, că e content de calitate pentru mine. Și zero efort.
NOU
lacrimă pentru turismul românesc: 1 x 99.99 = 99.99
NOU
“Plus jegosii de la ITM care vin si dau amenzi nesimtite ca nu au chiar toate chelneritele carte de munca si ca stau cate 14 ore zilnic la program, platite pe baza de bacsis, iar daca-s frumusele, mai iau si bonus o pwla”.
NOU
Jos labiile de pe turismul romanesc!!!
NOU
nici nu stiu ce-s alea hamsii, nici chef sa caut pe google la pretul ala
NOU
Practic păstrăvi, doar că era cam rece apa…
NOU
boquerones, poate ti e mai familiar
NOU
Gavros
NOU
Jac si Rac
NOU
Inca mai merge schema cu firma neplatitoare de tva in alimentatie publica….. desi jegosii se plang ca le a crescut bolojan tva-ul
NOU
Sper că kilul ăla de cartofi a fost cumpărat la vreun butic, nu un om sănătos la cap i-a halit prăjiți la o masă :))
NOU
e bon dat aiurea, e portie de cartofi prajiti notata ca un kil. anaf knows
NOU
Pai da acuma poponarii au preluat totul, si plaja si marea si tot. Daca nu esti poponar in ziua de azi n ai ce cauta pe litoral
NOU
esti bronzat si acolo unde nu intra soarele?
NOU
Bossulene, este intre 40 so 55 de lei portia de hamsii in Portul Tomis (intre 250 si 300 de grame). O fi de la cartofii prajiti, o fi de la mamaliga… Ah stiu, e de la usturoiul chinezesc din mujdei. Hamsie proaspata? Da sigur, e proaspat decongelata.
Stii ca merg des la mare, pentru ca sunt un tip ultra bogat (…). Duminica am fost sa fac o baie in Mamaia la Cazino. E portiunea unde, ca sa parafrazez un prieten constantean, “iti intra picioarele in cur pana ajungi la apa”. Cresc buruienile pe plaja boss. In curand o sa fie jungla pe acolo. Murdar. Ajuns mai pe langa apa, incep sa apara randurile de sezlonguri. Cate sase, cate 7… Primul ocupat full. Urmatoarele 2 asa si asa. Incepand cu randul 4…
E nevoie de ceva forta ca sa iesi din apa, pentru ca ce sa vezi, desi largirea asta a plajei a fost facuta pentru combaterea eroziunii marine, marea s-ia vazut mai departe de treaba, si a tot rupt din noua plaja.
Mi-au confirmat si prietenii din Constanta ca partea aia de mamaia, intre Cazinou si iesirea din Mamaia (nu Mamaia Nord, ca aia e deja Navodari) e in moarte clinica.
NOU
deci doar 10 euro? altceva…zvonurile au invins:)))
NOU
Specialități, nene, pește ”umplut”.
”Hamsia” nu doar că e din aia congelată, dar nici măcar curățată nu este, fiind de fapt șprot de la Metro sau Carrefour import Polonia.
NOU
Hei, hei m-am dus, m-am dus, sa caut o inghetata thailandeza la festivalul asiatic din Brasov, weekendul trecut: 38 de lei portia de 150 g daca am vazut bine si era coada la cei 2 thailandezi care dadeau de zor din spacluri…Am strambat din nasu-mi cârn si am trecut la un stand de mancare indiana: 15 lei bucata de 2 x 2 cm de prajitura cu cocos. Avea aia cocos cat am dat eu la buci acasa, adica deloc. Iar samosa cu carne de vita comandata, la 15 lei bucata, s-a transformat in rulou vegetarian la 10 lei, dar pe care tot 15 am platit. Fiind vegetarian ruloul, n-am putut sa-i zic: mai, animalule!
NOU
Ce e trist e ca nici nu isi dau seama de adevarata problema. Ei cred ca lumea ii ocoleste din cauza unei campanii mediatice si nu din cauza mizeriei, santierelor, lipsa piscinelor, plaje de cacat, lipsa de activitati si degradare accentuata.
NOU
Azi aveam pofta de un kebab, dar cum am zis sa nu cumpar ceva vechi si la suprapret, am luat cipsuri cu aroma de kebab turcesc. De cand a crescut tva-ul, nu ma mai vede fast foodul. Acum se va vedea ce firme din horeca merita sa ramana pe piata. Cele cu preturi decente, calitate si care nu isi bat joc de clienti/angajati.
NOU
Și cînd te gîndești că la dedeman un șezlong costa anul trecut doar 219 lei, iar cele de pe plajă sînt ”coapte” de cel puțin 4-5 ani.
Iar o ciotronadă la Efendi (Neptun) este 40 de lei, să ne spuneți ce rată de profit credeți că au…
NOU
e 200 lei acum la dedeman
NOU
Rușine Dedeman! Cum ma sa ceri 200 de lei pe o citronada?
NOU
Aş putea să fac o comparaţie între: un hotel de lăngă o staţiune bulgărească cu micdejoon, spa/piscina şi mâncare a la carting la prânz/seara sau la o azvărlitură de băţ (şi nu ca la Colţiilupchii) la un restoron şi un hotel in Euforie, cameră d’aia sănătoasă, făcută pe vremea regretatului de unii, un fel de olinclisiv dar “spaul nu-i inclus ca e sezon”, pizcina era o mizerie undeva pe plaja dupa ce coborai faleza, mică şi plină de puradei si unde 8 ore pe zi urlau niste entretaimeri.
Dar mi-ar fi ruşine.
NOU
eu fara mancare a la formula 1 nu discut.
NOU
Las ca si ei trag cu articole nemarcate cu masini furate la bulgari, taiate anvelope, amenzi la gretzili, hoteluri cu gandac si alte nenorociri care-ti cad in cap imediat ce ai trecut linia de granita.
NOU
Eu am ales Cipru din nou dar Paphos acu. Mancare multa in farfurie si buna plus 4 beri keo, suc si limonada 3 adulti si copil de 12 ani 82 euro pe seara. Sezlong 2,5-3,5 euro pe zi si apa curata.
NOU
trădător de țară
NOU
Total de acord cu tot ce scrie in acest articol.
Dar cu o singura mentiune… produsele de pe bonul acela nu mi se par exagerat de scumpe.
In supermarket-uri orice carnati comestibili incep de la 40 de lei per kilogram.
Daca produsul crud este 40 de lei, nu este deloc mult ca produsul preparat sa coste 100 lei per kilogram.
Iar cartofii prajiti inteleg ca sunt 50 de lei, dar conform bonului este vorba de 1 kg de cartofi prajiti.
Cine naiba mananca 1 kg de cartofi prajiti? Poate daca sunt vreo 4 persoane… si atunci o nota de plata de 25 de lei/persoana nu mai este atat de socanta.
NOU
plm, trebuia sa pun link. tot ce e acolo e o portie, la bodega. bodega elibereaza bon aiurea.
NOU
am pus linkul si in articol
adevarul.ro/amp/stiri-locale/constanta/pret-de-infarct-platit-de-un-turist-la-eforie-nord-2277450.html
NOU
Ca să particip și eu la denigrarea hoției românești — pardon, a litoralului românesc — vă scriu din Potos, Thassos:
Am plătit aproximativ 2.300 de lei pentru 5 nopți într-o cameră single cu un pat matrimonial, prin intermediul paraziților de la Booking (cu siguranță, dacă era luată direct, ar fi fost mai ieftină).
O apă plată de 1,5 litri costă între 60 și 70 de cenți, în funcție de magazin.
Piersici am cumpărat cu 3,5 euro și 2,9 euro — din două locații diferite.
Un gyros mare (XXL) mă costă 9 euro.
O excursie de 6 ore cu vaporașul m-a costat, la ofertă, 25 de euro. Fără ofertă, prețul este de 35 de euro. Au fost 4 opriri, fiecare pe câte o insulă.
Cei mai ieftini magneți pornesc de la 70 de cenți. Eu am luat 6 cu 5 euro și ceva (în jur de 5,30 euro, parcă). Au tot felul de oferte de genul „5 la 5 euro”, „6 la 5 euro” etc.
Astăzi am fost pe o plajă mai de fițe: 30 de euro pentru șezlong, cu consumație inclusă. Tot ce depășește acea sumă se plătește separat. Eu mi-am luat un burger cu cașcaval, o pizza Margherita și două ape plate la 0,5 litri. Am depășit bugetul cu 1 euro; datorită apelor plate.Costul total (partea mea): 34,5 euro.
În această seară merg să caut miere. Vreau să cumpăr 10 borcane cât mai mari.
NOU
A, și încă ceva extrem de important: pe lângă limba greacă, engleză și altele (bulgară, sârbă), nu a fost tavernă în care să nu existe și meniul în limba română. Așa că, curaj, nevorbitorilor de engleză sau greacă!
Excepție: plaja de azi. Deși erau numeroși români, meniul nu avea traducere în limba română. Printre altele, însă, era tradus în limba turcă.
NOU
trădător…
NOU
În mini croazieră ne-au dat și o porție de mâncare;bine că nu a fost porcul gras fiindcă nu îmi place deloc grăsimea
Hai că plec la miere.
NOU
Muie turism romanesc, desi ma duc iar o tura in Constanta la final de August.
De ce oare? Nu stiu, dar m-am obisuit sa merg in Constanta. A inceput sa imi placa plaja Modern.
Bine, conteaza si ca fac 2 ore din parcare pana la cazare si asta e bine pentru un toddler care nu are stare pentru multe ore pe drum.
Acum sa zic de Constanta. Diversitate la cazari, mai aproape de plaja sau nu. Gasesc studio-uri, apartamente la preturi decente. Caut neaparat sa aiba si bucatarie si o a doua camera din motiv de baut vin cand toddlerul adoarme.
Acum partea de mancare. Bolt si Wolt rulz. Stiu si de unde comand pentru ca am mai mancat si e ok. La pranz potolim fomica si dormit. Aaa da, suntem genul de turisti care pe la 12 pleaca de la plaja pentru mancare si somn. Pe la 16-17 suntem inapoi.
Seara bagam o plimbare si iesim pe la vreun turcesc.
Daca ploua, bagam un delfinariu sau mall.
Sezlong nu imi iau. Avem o rogojina, o umbrela si mlioane de lopatici si chestii pentru nisip.
Dar da, turismul romanesc sucks. Abia astept sa mai creasca si sa putem merge mai departe.