Există 2 povesti în folclorul rromânesc, poveşti colportate şi de televiziuni, când nu au emisiuni medicale.

Prima se referă la faptul că oamenii se încălzesc cu ţuică fiartă şi vin fiert. La televiziuni este de bază să se spună că la baza pârtiilor turiştii se încălzesc cu vin fiert. Iar de aici, ţugulanii extrapolează, şi când dau de frig, dau rapid peste cap nişte vodkă. Şi astfel, în fiecare iarnă se umplu spitalele de fierar-betonieri degeraţi, care s-au pus în cur pe o piatră şi au băut o juma de vodkă, pentru încălzire.

A doua este aceea că băuturile spirtoase nu îngraşă. Şi dă-i cu slănină şi ţuică, pentru că, nu-i aşa, ţuica taie grăsimea din slănină şi e ca şi cum ai mânca portocale. Poţi să le explici de x ori la oameni că ficatul transformă ţuica direct în grăsime. Nu e adevărat, ei ştiu de la bunici ce şi cum.

După care umplem spitalele.
Hai cu săniuţa!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. hmmm s-a rebrand-uit Saniuta? foarte tare, au ce bea mosnegeii de la magazinul de langa mine de acum :))

  2. Hai bre Arhi ca o tuica fiarta e buna oricum. Am baut ieri una cu mult zahar si nu stiu nici acum de la ce mi sau inmuiat picioarele fo 2 ore. 😀

    • #3

      daca o bei in casa, e ok, ca si eu o sa beau imediat, dar daca o iei in timp ce stai afara 12 ore , zicand ca te incalzesti, e wrong

      1
  3. Prefer un vin fiert. Chiar aseara am baut si mi-a priit 😀

  4. tugurlanii care “stiu de la bunici” ca slana si tuica e ca nectarul si ambrozia, n-au prins si faza in care bunicul lua la coasa un deal pe zi. manca bunicu juma’ de kil de slana direct din brisca si bea cateva gaturi zdravene de palinca dar dupa aia baga la coasa de ziceai ca nu mai e si maine zi.

    1
  5. Nu poți să contești faptul că vodka te încălzește, asta e clar. De vin fiert și țuică fiartă nici nu mai spun. Treaba cu grăsimea n-o știu, dar te cred mai mult pe tine decât pe vocea străbunilor.
    Fără să fiu cârcotaș – “fierar-betonieri” e de fapt “fierar-betoniști”.

  6. #7

    Dragos, poti sa contesti. Alcoolul iti scade tensiunea periferica, drept urmare DEGERI.

    1
  7. Ca sa fie si mai clar: alcoolul iti da senzatia de cald… Nu te incalzeste pentru ca altfel toti alcoolistii ar avea temperatura 😀

  8. #10

    Stiu ca mai de mult, a fost la TV, un reportaj despre acest subiect, in care niste medici explicau foarte clar ca pentru a rezista la temperaturi joase este total nerecomandat consumarea de alcool, in schimb se recomanda consumarea de dulciuri usor asimilabile de catre organism.

  9. Eu mi-am făcut un obicei: după ce dau zăpada de prin curte, intru în casă şi beau o ţuică fiartă înainte de masă ca să îmi revin. Şi face bine.

    Drept e că tăriile slăbesc. Da’ fac o poftă de mâncare monstru.

  10. ooo, ce amintiri am cu saniuta si polar, pe vremea cand teribilismul meu era in plina ascensiune. 😀

  11. Eu cred ca tu esti gelos pe fierari betonisti…

  12. Psst, Arhi, am in beci doua damigene de vin din 85? Da’ nu mai zi la nimeni :)))

  13. Aaa, mai era si tuica “Doua prune”, supranumita de meseriasi, “Ochii lui Dobrin”.
    Mai Arhi tata, cea mai buna si mai buna, este tot tuica facuta de nen’tu Costache la cazanu’ lui personal, din prunele lui din gradina. Am doua sortimente: mai slabuta, fiarta o singura data si palinca de 55 de grade, o otrava curata. Daca bei un toi de 100 ml de palinca innainte de masa, te asigur ca mananci gata “facut”! N-o fi buna tuica afara pe ge,r dar una fiarta cu pipe,r te asigur ca te scoala din boala si asa bine pica…!

  14. și nu, trebuia să fie “fierari-betoniști”; singularul fiind “fierar-betonist” și nu “fierar-betonier”.
    La treaba cu vodka am căutat un studiu științific, dar fără succes, deci nu te contrazic.

  15. Pleonasmul din titlu este intenţionat?
    Eu cunosc cazuri în care anumite persoane purtau după ele, în buzunare special cusute, sticle de 1 litru, cu ţuică de sfeclă.

  16. #18

    Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange periferice si deschiderea altora, ceea ce inseamna mai mult sange in zonele respective, de pilda la nivelul pielii. De aceea ne inrosim cand bem (mai ales la obraji si nas) si fiindca sangele are temperatura interna a corpului (37*C) avem si o senzatie de caldura. Partea proasta este ca iarna, cand este frig afara, sangele din piele se raceste foarte rapid. Ca masura de protectie organismul produce vasoconstrictie periferica (scade cantitatea de sange in contact cu temeperatura externa), de aceea ne simtim mainile si picioarele reci chiar si la o buna bucata de timp dupa ce intram la caldurica. Vasodilatatia provocata de alcool duce la pierdere de caldura pe care organismul nu o poate compensa suficient de rapid si ai sanse mari sa mori de frig.

    1
  17. #19

    thank you!

  18. Ai uitat sa specifici propietatea țuicii de a lua răceala cu mâna în cazul frecției, de a ajuta la orice durere de masea, de a dezinfecta si cel mai important, de a actiona pe post de antidepresiv sau energizant in cazul sapei…

    Suntem niste frustrati care nu sunt in stare sa bea ceva de placere, ci doar ca sa se imbete asa ca de cele mai multe ori facem o bautura lungita la alambicul improvizat (langa care de cele mai multe ori diverși Ioni/Vasili sau Grigori rămân fără membre) careia ii dam tot felul de intrebuințari care ma ide care mai tampite.

    Ah, și dacă are noroc sa treacă de 20-25 de grade, oricu nu se poate bea din cauza putorii.

    (a se observa ca vorbesc de țuică, nu de palinca ardeleneasca. Aia e elixir)

  19. #21

    ‘panaceu universal’ e pleonasm tata.panaceu chiar asta inseamna,medicament sau remediu universal….e ceva de genu deontologie profesionala

  20. din contra…alcoolul scade temperatura corpului, ceea ce e si mai grav.

  21. Ehhh saniuta vremuri cand nu aveam inca bani adic prin liceu ehh ce memorii 🙂

    Acu nu mai berau nici bere decat rar …

  22. #24

    @ Arhi:
    Ca experimentator versat, despre alcool oricand, cu placere 🙂

  23. #25

    hai rromania

  24. #26

    Priceless pic . Imi aduce aminte de indepartatul liceu si cum ma dadeam cu sania inainte de-a intra la baluri 🙂 goold ol’ times.Asta e varianta premium , mai este si varianta aia in ambalaj de plastic tot la jumate.Mama … numa cand ma uit la poza imi aduc aminte ce mireasma venea cum desfaceai dopul. Nu stiu cum dracu puteam bea asa ceva, si inca ne mai si certam “cuaie da-o’ncoa nu vezi cat ai baut … mai lasa si mie ce dracu”.

  25. u made my day..au scos astia iar saniuta?yay!

  26. Nici mie nu-mi plac betivii care umbla in diagonala pe strazi, si li se citeste in ochi inteligenta. Dar nu am nimic cu ei, desi eu nu beau alcool. Ai idee cat de greu e la noi in tara sa nu bei alcool? Toata lumeaa se uita la mine ca la un extratrestru

  27. Delicios articol.
    Cu incalzirea de la alcool e ca si cu potenta de la tarie.
    Adica bei o tuica, ai fute grup. De fapt ai tupeu si inhibitii mai putine, daca de fel esti mai rusinos.
    Mai bei una – “da’ stai ba nene, ce pana mea atata fonfă? ”
    Si te iei la harta.

    (da, e pleonasm “panaceu universal”, unul foarte des intalnit. schimba, macar sa nu ramana altii cu asta in cap)

  28. URASC tuica, si tariile astea ordinare
    “Mama, ce buna e!” Buna, un kkt! Faptul ca e tare si pute o face buna? “Face pofta de mancare”? Pai daca nu ai pofta de mancare, ai o problema! Exista medici. Sau schimbi nevasta, daca ti-e groaza sa mananci ce-ti gateste.
    Sunt ardelean, stiu ce-i o tuica adevarata. Nu chestiile alea de 28 de grade din alte zone. Oricum, e o porcarie, ca e “curata din prune”, ca e din mere, amestecuri, ca e de 30, 60, sau 8000 de grade. What. Fucking. Ever. E o bautura ordinara. Ca si grappa, si multe alte bauturi de genul asta.
    Vinarsul e cu totul altceva. Are o finete, are o poveste. Are…tuica n-are.
    A, scuze. E tare. Wow.
    Oh, come on. 😐

    “Am baut o palinca…asa buna era de m-a dat pe spate”. Mda, ce fain. Asta e tot ce-si poate dori un om. Sa se imbete cu tuica.

  29. @Andrei – 100% de acord cu tine.

  30. cine a spus ca tuica nu ingrasa? ai de capul meu cat ingrasa….tuica are aproape 300 calorii…

  31. Mai e o poveste!

    Aceea ca vodca din imagine e saniuta originala! Aia originala e la sticla clasica de jumate, preferabil alba sau verde, si cu eticheta aia gen 1987…

    Nici saniuta nu mai e ce a fost…

  32. #34

    arhi, tata, ca tot te dai destept p-acilea, ia de citeste din DEX

    PANACÉU s. n. medicament despre care se credea că ar putea să vindece orice boală; leac, remediu universal. (< fr. panacée, lat. panacea, gr. panakeia)

    mai usor cu pleonasmele , ca doare!

  33. saniuta=))aia nu e bautura, e răchie, e trânc:)) daca vreti o bautura buna si nu un pisat a la ever est, cautati prin magazine o afinata saber, intr-adevar e de aproximativ 7 ori mai scumpa decat saniuta dar merita toti banii.

  34. *nu e răchie

  35. #37

    Io nu-s fan palinca ,tuica …sau orice se invecineaza cu acestea insa as da orice acum pt un vin rosu fiert 🙂

  36. Cana devin fiert merge pe frigul asta sa stii! Tuica fiarta nu am incercat niciodata, si nici nu cred ca e prea buna :d

  37. #39

    hmm ce m-ai nimerit, vineri seara am beut tuica fiarta cu zahar si piper boabe, a fost delicioasa , la fel si al 2lea si al 3lea ibric (daca se raceste nu mai are farmec)

    ii multumesc si pe aceasta cale doamnei care mi-a facut cadou sticla de tuica…..

    revenind la ce spui tu acolo sus eu am de spus doar atat: orice e mult/exagerat strica, dar o ceasca/doua de tuica fiarta sau o cana de vin fiert seara cand ajungi acasa e o placere……

    daca esti “fierar-betoniere” atunci n-ai nici casa/calculator de blog numai vorbesc, deci esti vai mama ta si nu trebuie sa-i mai certi si tu arhi ca destul i-a certat viata, cand ii mai intalnesti pe strada sa le dai o haina mai veche de la tine si ceva de mancare pt ca destui n-o sa mai apuce primavara

  38. bunica-mea are peste 80 de ani, intretine inca o gospodarie (cu animale, gradina etc) si de cand o cunosc, de peste 30 de ani, nu tin minte sa fi fost VREODATA la medic… dar atat pot sa-ti spun ca ziua si-o incepe intotdeauna cu un stampel de tuica (sau palinca, cum ii zice pe la noi) 🙂

  39. Se stie deja ca tuica este foarte buna in tratamentul racelii, tuica bauta prea mult, si in condtiile spuse de tine in articol nu are cum sa faca bine.Ce e mult nu e putin si e rau sigur 😉 Oricum vinul este sfant.

  40. #42

    apropo de tuica ;tuica de tescovina(cunascatorii stiu ce-i aia)nu miroase nu e “puturoasa” iar cum o face tata e adevarat elexir.ce vreau sa stiu e daca scade sau daca creste tensiunea?!nu ma interesa daca te incalzeste pt.ca am femeie acasa nici daca miroase ca ca nu vreau sa-mi fac spray din ea nici cate grade are pt ca nu vreau sa-i iau temperatura si nici de unde e mai buna pt ca nu ma duc in vacanta.
    scade sau urca tensiunea?????

  41. #43

    scade tensiune ea fiind vasodilatatoare…