Sunt un avid consumator de usturoi. Asta e, e vina mea, o știu prea bine. Din fericire, femeia mea consumă usturoiul împreună cu mine, deci nu avem probleme de relaționare decât la modul AI MÂNCAT TOT MUJDEIUL?!
Știți ce mă doare cel mai tare? Nu mai găsesc nicăieri usturoi cu sămânță românească. Usturoiul acela mediu de iute, dar extrem de aromat și bun, care îți încălzește bolta palatină într-o explozie de arome de pe papilele gustative.
Și nu, nu găsești nici în piețe. Sunt un fin cunoscător, cunoscu gustul usturoiului de calitate, aș putea fi un somelier al usturoiului. În piețe e aceeași sămânță olandeză sau chineză, care a umplut toate piețele și galantarele. Sincer să fiu, am ajuns să mă bucur când mai găsesc la metro usturoi spania, față de cel chinezesc.
V-am povestit oare vreodată cum m-am întâlnit la metro cu băbuța care îmi vindea în piață la delfinul usturoi la funie? Cumpăra vreo 10 kile de usturoi spaniol, de ăla cu codiță, ca să îl poată face funii.
NOU
Te servesc eu mestere la toamna ca pun in gradina din ala călugăresc.
NOU
Cum adică cumpărai de la Delfinul?
Boss ,tu ai fost si sărac ?
NOU
o sa reapara acum, cu legea de 51% produse romanesti…:D
NOU
Nu mai are ce sa apara daca se pierde samanta.
NOU
Poate sa cauti vreo sursa de prin coclauri indepartati, vreo (alta!) babuta care sa fi folosit samanta autentica… altfel nu am idee… Si taranii au prostit samanta, au porcit-o cu verzitura de-asta chinezeasca…
NOU
Mai este in piete, dar e foarte mic si se gaseste oarecum la vrac (in ladita), dar se vinde la bucata. Sa mor daca te mint. Eu tot d-ala iau. Si apoi imbatranesc curatind. Gasesc la o singura tanti.
Am aceeasi problema existentiala cu ceapa. Daca mai gasesc ceapa normala pe doua tarabe.
NOU
Ca de la un fan la altul (daca ar fi dupa mine si-ar exista as manca prajitura cu usturoi), iti recomand sa mergi sau sa vorbesti cu cineva care are drum prin Copalau (Botosani) si sa-ti aduca de acolo direct de la tarani (locuitorii din comuna). Acolo, e miezu’ usturoiului de la noi; daca treci pe acolo cand e vremea recoltatului salivezi numai de la miros.
NOU
Sustin. Sunt din Botosani si cred ca doar la copalau mai gasesti usturoi romanesc care nu se inverzeste. Au si un festival dar nu mai stiu exact data. De cate ori merg la bunici imi iau cate 3 sau 4 funii
NOU
Cetin are acum ocazia sa se razbune pe curieri, daca are vreo firma preferata. Ii cumparam unul dintre botosaneni otrava aia naturala de te lingi pe degete, o facem pachet si i-o trimitem. Acuma vara e o placere. 🙂
NOU
Usturoiul de Spania este foarte bun (acela movuliu) atunci cand il gasesti cat de cat proaspat.
Da, usturoiul ala pe care-l stii tu se mai gaseste, dar undeva unde nu prea calci – piata (alta decat Ramnicu Sarat, cu aia ne-am lamurit). Am cumparat odata de la un nene un usturoi maruntel de mi-a trebuit o lupa sa-l curat, iar nenea se plangea ca nu cumpara nimeni – “ma intreaba daca e de Romania, zic da, e de la mine din curte si apoi stramba din nas ca e mic. Vrei mare – ia din China!”.
In rest – socrii mei au productie sanatoasa de usturoi, acush incepe sa fie “in funii”.
NOU
Eu am mai gasit prin “Profi”. Si o sa te miri, in piata din Ramnicu Sarat se gaseste si usturoi romanesc.
NOU
Same here, la soacra-mea in fosta comuna Bivol din jud. BT se mai gaseste de-ala autentic, imi aduce in fiecare vara 1-2 kg, dar nu se tine prea bine si trebuie consumat repede. E mediu de iute, aromat si bun…si eu pun usturoi la aproape orice mancare gatita, si la peste fac mujdei cu mamaliga vartoasa, din malai integral adus tot de soacra-mea, avand porumb in curte la ea la tara nestropit, doar prasit de 2 ori…na ca mi-am facut singur pofta!
NOU
m-ai ucis, sunt la dieta…
NOU
Si eu ar trebui sa reduc portiile, ca iar m-am ingrasat peste masura…Stii ce rimeaza cu masura? O tochitura.
NOU
sau nistd piept de pui la gratar cu salata de varza china…
NOU
“m-ai ucis, sunt la dieta…”
Aha, abia acuma înțeleg eu de ce s-a apucat Casteluna de dietă.
NOU
ma sustine erotic
NOU
pardon, eroic
NOU
Boss, sper ca erotic nu eroic, ca eu sustinut eroic sunt in stare de multe, dar sustinut erotic sunt in stare de orice 😀
NOU
Am eu un drum acasa(botosani) in vreo 2 sapt sau mai repede, in functie de cum imi accepta concediul. Vrei sa ti aduc usturoi?
NOU
@Dart: Pe la Copalau? Imi trimiti un kil de usturoi? Platesc eu transportul + cat vrei tu (daca nu ceri prea mult :))
NOU
@radu-mihai daca esti din bucuresti ti l aduc eu fara nicio problema si fara costuri, nu fac afaceri din astea.
Daca vrei, roaga l pe cetin sa ti lase adresa mea de mail pe mail.
NOU
@Dart: Din pacate sau din fericire, nu-s din Bucuresti ci tumna din Oradea asa ca daca ai drum la Baile Felix si vii incoa dau 1-2 beri cand vii cu aiu’. 🙂 Sau vedem… Cetin, te rog, da-mi un mail cu adresa lui Dart. Mersi!
NOU
@dart, vreo sansa de trimis si la brasov ? contra cost normal. am testat pana acu vreo 5 soiuri in gradina, dar tot chinezesc/spaniol am primit samanta.
multumesc.
NOU
voi ma faceti sa fac un domeniu mic cu joburi/trocuri/vanzari, chestii de astea…
NOU
Ai mai avut o tentativa cu anunturi, dar s-a terminat brusc. 🙁 Acum ar fi fost buna; nu e prea tarziu s-o reinvii: www.arhitroc.ro
NOU
vad ca arhigarlic.com e liber
NOU
Aiul din poza sigur nu e de-al nostru, ca sunt prea umflati cateii (o fi avand paraziti intestinali :))
NOU
In sfarsit cineva cu aceiasi problema ca si mine. Eu sunt in Germania de cativa ani si m-am saturat cate feluri de usturoi am testat de prin magazine. Fara succes…
Aici in Germania numai chinezarie de usturoi care iute si nu are nici un gust.
Incerc acum de cateva luni sa fac rost de samanta din romania sa pun in gradina.
Pana si usturoiul l-au “fake-uit” chinezii!
NOU
Acolo in Germania, gasesti la magazinele din Germania, usturoi produs in Germania, sau doar se vinde in Germania pentru oamenii din Germania? Taranii din Germania, nascuti in Germania, nu planteaza usturoi din Germania, adica cu samanta din Germania, pe pamanturilor lor din Germania?
In rest, cum mai e acolo in Germania?
NOU
In Germania nu exista tarani, ci fermieri…ca-s popor nobil. Ma rog, erau. Acum sunt musulmani.
NOU
…nobili
NOU
daca mie imi place ala chinezesc e vreo problema? stiu, e modificat genetic, e stropit, si e recoltat de chinezi platiti cu 1 cent pe luna si daca o sa mananc 3 capatani pe zi in fiecare zi pana la varsta de 182 de ani 3 luni si 6 zile, o sa mor de cancer. ghinion, asta e daca eu prefer usturoiul normal de iute. (da, la ce zice romanul uzual “mediu de iute” e de fapt “cu vagi urme de…” si de asta nu pot sa mananc si eu la un restaurant o mancare decenta… o cer iute, le declar in genunchi ca le dau cu semnatura ca o vreau IUTE, ei se jura ca asa o fac si imi aduc o chestie lesinata pe care ar manca-o si pisica fara sa clipeasca).
NOU
chestie de gust
NOU
Daca mai mananci de ala chinezesc n-o sa prinzi nici macar 150 de ani.
NOU
Nu-i nici o problema, mananca dom-le de care vrei. Inclusiv de ala chinezesc, a carui problema nu e ca ar fi modificat genetic, stropit sau recoltat de saraci, ci ca este fertilizat din abundenta cu… ce produc saracii 🙂
NOU
@eugen, tu ai citit-o pe olivia?
NOU
@cetin, clar, e chestie de gust, eu nu am criticat ca tu sau altii preferati ceva sau altceva. dar uite cate mnusuri am :D. nu iti e clar ca aia toti se caca in gustul meu?
NOU
da, ai nostri nu sunt renumiti pentru diversitate. nu esti ca mine, esti prost si meriti sa mori
NOU
Băi, are rost să mă duc la Therme vara? Aş vrea să merg luni, acum. Au şi bazine cu apă rece, da? Sau măcar o spărtură în acoperiş? Mi-e să nu mă coc acolo ca în seră.
NOU
da, au bazin afars
NOU
Aceeasi dilema cu Therme o aveam si eu. Am fost zilele trecute, si intradevar au bazin care da si afara, dar e cu aceeasi apa calda (foarte calda) din inauntru. Daca afara sunt 30+ grade, nu cred ca vrea cineva sa stea in apa respectiva.
NOU
Am fost saptamana trecuta. Acoperisul e retractabil si il deschid. Bazinul e tot asa de cald, sapt trecuta nu era canicula, deci a fost placut, dar pe vremea asta nu m-as duce.
NOU
Foarte bine, eu mă duc pentru tobogane. Dacă ziceţi că e naşpa, poate nu mai vin toţi familiştii cu miile de copii.
NOU
www.croptrust.org/what-we-do/svalbard-global-seed-vault/ ei sigur au soiul dorit
NOU
sincer la faza cu “Știți ce mă doare cel mai tare?” ma gandeam ca ficatul/bila/matele/viata ca la mine dupa exces de usturoi. ce-i drept, d’ala chinezesc. poate cel autohton sa fie mai decentel, gen doar stare de rau juma de zi. maxim un vomitat.
NOU
Am gasit eu usturoiul romanesc a lui groparu pe torenti si nu gasesti o funie in piata….
NOU
serios??
NOU
In timpul meciului cu Elvetia eu ma conversam cu el pe twitter si a reusit sa il dea jos cu vorba “buna” de acolo. Era pacat sa fie la liber asa devreme, ca a muncit cativa ani buni la film…macar sa-si scoata investitia mai intai.
NOU
plm… costa vreo 10 lei sa il inchiriezi 24 de ore si parca il dadea si moca daca il rugai pe gropar
NOU
sunt mulţumit de usturoiul cumpărat de la băbuţe din piaţa Rahova. gustul e foarte OK şi nu cred să fie din Metro, prea sunt pitici căţeii 🙂
NOU
Am pus link la o poza sa il vezi cum arata acum. Samanta romaneasca. Si bio si eco. Cum il culeg iti trimit.
NOU
uok:)
NOU
Sa stai in Bucuresti si sa ai pretentii la usturoi adevarat, capsuni culesi acum o ora, caise cu viermi, mere de la gugulani, brinza de Sibiu si rosii de gradina e ca si cum ai avea pretentia sa traversezi tot orasul pe unda verde ca pe Mittlere Ring din Munchen. Adica vise.
Pur si simplu nu exista atitea fire de usturoi pe o raza de 100 km citi bucuresteni sint…
Fiindca e mai rentabil pentru cei de linga Bucuresti sa lucreze la spatii verzi sau la salubritate decit sa cultive 1000 mp cu rosii si usturoi, si oricum majoritatea gradinilor au devenit complexe rezidentiale.
NOU
Și brânza tot de la gugulani. Aia de Sibiu e doar un mit comparativ cu ce produc gugulanii 🙂
NOU
exista bre Mirceo, ca e pamant destul. cu branza de sibiu, caisele si portocalele stam mai prost
NOU
Acum ceva mulți ani doamna mea îl roagă pe al ei socru să pună usturoi bun. Practic renunțasem să mai mâncăm… Mizeria aia chinezească e imposibilă, iar ăluia spaniol îi lipsește ceva.
Și omul s-a pus pe treabă… Câțiva ani am mâncat usturoi amândoi de nu știam de unde miroase mai tare.
Apoi am plecat… Acum taica-miu ne mai zice la telefon cât usturoi a mai produs… Și înghițim în sec…
NOU
Credeam ca sunt singurul care sufera dupa usturoiul traditional. Am o veste foarte proasta, “acel” usturoi este pe cale de disparitie. Tocmai ce m-am intors dintr-o calatorie facuta prin Olt si Teleorman, zona rurala. Aici am vazut la capetele de tarlalele, masini care incarcau usturoi. Stupoare, acelasi soi turcesc/chinezesc, mare si alb. Taranul roman prefera soiul de mare productivitate, avid de uree, de azotat, care ofera un castig mai mare. In cativa ani va cuceri piata in proportie de peste 90%. Atentie la rosia traditionala, am vazut-o cum se dezvolta in paharelele de plastic cu vata, si picaturi miraculoase….
NOU
Eu am gasit luni, in piata la Obor. Din ala mic cu cocean pe mijloc. 😀
NOU
Cand mai treci pe la bulgari opreste in orice sat vrei tu , bate la poarta si intreaba. O sa ai o surpriza, zona era renumita pentru legume fructe si se mai pastreaza o ramasita de traditie.
NOU
Am eu în grădină. Trimite-l pe Zoso, că stă aproape, și te servesc.
NOU
Eu iau de la un moș din Piața Norilor care vine dinainte să mă nasc eu pe acolo.