Vai, ce poveste aiuritoare a fost şi cu pungile astea de plastic date gratuit la magazine. Că rromânul consumă 5 miliarde de pungi anual, că ne vom scufunda în pungi, că trebuie să luăm măsuri drastice pentru a împiedica ţăranul rromân să mai cerşească pungi gratuite la hypermarketuri. Şi tot aşa.

Astfel s-a ajuns la nişte aberaţii de tot felul. Pentru că te duci la magazin să îţi iei ouă şi, obligatoriu, trebuie să cumperi şi o pungă de plastic, în care să îţi pună ouăle. Normal, altă variantă nu ai. Iar pungă costă 2000 + 2000 ecotaxă. Că aşa au înţeles patronii, că ecotaxa e în plus la costul pungii. La fel şi dacă iei carne sau mezeluri sau orice altceva.

Rezultatul? În pofida estimărilor, rromânul nu e chiar aşa de mokangiu cum îl cred minunaţii guvernanţi. Consumul a scăzut cu o treime. Asta înseamnă că, în loc de 5 miliarde de pungi, folosim 3,4 miliarde. Mare afacere. Pentru cei ce fac pungi, nu? Că dacă înmulţeşti 3,4 miliarde cu 3000 de lei, obţii o sumă frumuşică.

În fine, ideea e că au renunţat la porcăria lor cu sacoşotaxa, pentru că firmele care produc pungi au anunţat că vor concedia 5000 de oameni, din motivul că ei plătesc sacoşotaxa înainte de a fabrica pungile. Iar până le dă statul banii înapoi, trec minim 90 de zile, timp suficient să falimentezi relaxat.

Desigur, nimeni nu s-a gândit şi la chestia asta când au băşit minunata lege.
Acum, cum e şi normal, mai facem un pas în spate.
C-aşa-i rromânia. Un pas înainte şi doi înapoi, aşa-i hora pe la noi.