Sezonul estival 2010 a fost cel mai slab sezon din ultimii 10 ani pentru hotelierii din rromânia. Desigur, de vină sunt curenţii mediteranieni, pâlcurile de pelicani care deranjează turiştii, temperatura la mal care nu a fost cea mai optimă (ştiu, nu există cel mai optim), temperatura apei mării care reduce dimensiunea cocoşelului de turist cu 25%, bloggerii care au dispreţuit brandul de ţară al tipei de la ministerul paraşutismului şi o grămadă de alte lucruri.

Nu, în nici un caz nu sunt de vină:

– Preţurile uriaşe. Nu poţi mă să vinzi camera de hotel de 2 stele împuţite la propriu cu 50 de euro, când la vecinii de la 40 de km distanţă 4 stele all inclusive costa 30 E, sau o vilă în turcia 100 de euro, sau una în grecia 80 de euro.

– Nesimţirea proverbială a hotelierului rromân. Spuneţi voi dacă aţi văzut undeva în rromânia un recepţioner care să vă zâmbească atunci când mergeţi la check in. Sau o menajeră care să vă dea bună dimineaţa pe culoar. Sau ORICINE care să încerce să vă ajute dacă aveţi o nevoie. Eventual poate contra şpagă, dar şi atunci cu un sictir uriaş, pentru că el îţi face o favoare, nu e plătit pentru asta.

– Rapacitatea restaurantelor. 12 lei o ciorbă. Adică 3 euro. O zeamă bază împuţită, în care plutesc nişte bucăţi sleite de carne şi câteva legume. 18-22 de lei o friptură. Fără garnitură. Aia costă separat. Şi fără pâine. Şi aia costă separat. Fără muştar. Ăla costă separat. Fără mujdei de usturoi. Ăla costă separat. A, da, avem oţet şi ulei moka. Oţetul are ţanţari în el? Dar ce ai vrea, bă răpănosule, să ai oţet nou? Ultimul contact cu un `restaurant` de la mare a fost undeva pe drumul Tulcea-Constanţa, la un restaurant de pe marginea drumului, în localitatea Taşaul. 2 ciorbe vai de mama lor, nu am putut să le mâncăm, 5 mici, 400 000 lei vechi sau 40 de lei noi. aproape 10 euro. Ăia care aţi mai voiajat prin afară, calculaţi ce aţi putea mânca cu 10 euro.

– Plajele împuţite la limita suportabilului. Nimeni nu le curăţă. Apele rromâne le închiriază pentru un sezon, pe închiriator îl doare în bigă de curăţat, pentru că el e ocupat să tragă cât mai mulţi bani în cel mai scurt timp, că cine ştie ce se poate întâmpla. Iar în respectivul jeg se închiriază şezlonguri cu 4-5 euro.

Alte argumente?
Nu ştiu, mai ziceţi şi voi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. ok , e clar ca ai dreptate . Dar nu mai scrie cu doi de “r” numele tarii , ca nu suntem toti tigani , las-o’n mortii masii . Nu te-ai saturat sa ne ia toti la misto si sa fim nevoiti sa mintim ca suntem din alta tara atunci cand mergem prin Europa , mai trebuie sa ne ironizam si intre noi ? Cu tot respectul , eu traiesc deocamdata in Romania ( asa proasta cum e ea …si e destul de proasta) nu in rromania. Inca.

  2. Toate argumentele tale pledeaza pentru un concediu “afara”.
    M-as duce in fiecare an in Grecia.

  3. Lumea tampita cu care tre’ sa freci coatele pe acolo. Astia de ai tu nevoie sa le explici gluma cu “cea mai optima” sunt mici copii, ca pe blog ai antispam, antimanele, antiprostie… pe litoral la noi n-ai si niciun prezervativ din lume nu te protejeaza. Poate doar unul cu napalm.

  4. De vina sunt bulgarii, clar. Ne vaneaza turistii cu arcanul ca sa-i duca la aceeasi mare, mai la vale. Le pun momeli si capcane si ii tarasc pe acelasi nisip, botezat “de aur”. Sa se desfiinteze Bulgaria zic (plus Grecia, Turcia, Croatia, Cipru, Malta, Egipt, Spania, Franta) ca sa mearga naibii odata si turismul nostru estival. Sa dea UE asta o lege, ca de-aia am intrat in ea pana la gat!

  5. Aaaaa…. si in lege sa scrie si ca vara in Romania tine din februarie pana in noiembrie.

  6. acum vorbim discutii … peste doujdeani poate ….

  7. 43.879324,15.54328
    Drage, Pakoštane, Hrvatska
    cam 850km departare de Timisoara, aproape toti pe autostrada

    Pornesc dimineata si spre seara fac baie in Adriatica.
    De ce sa ma chinui sa ma duc la Marea Neagra ?

  8. #8

    in afara , cel putin in grecia(exceptand paralia katerini care e ca la costinesti ) , incearca un rhodos , kos , paros , si nu gasesti mancare sub 10 euro(portia) . diferenta e de calitate , pt aia 10 euro iti pune mancare multa ( gen minim 700 de grame) . cred ca asta e diferenta intre grecia si romania , preturi la fel , calitatea difera.

  9. anul asta am fost in italia in ,,Parcul National Cinque Terre” asta a pus capac concediilor la mare in Ro. nu e muzica pe plaja; nu sunt tigani doar vanzatori ambulanti destul de amabili; apa e fff curata; preturi acceptabile ( 2- 3 euro o bere) si nu vezi celebrul turist cocalar roman, care circula in pielea goala pe strada cu burta paroasa imensa pe post de mare trofeu. nu mai zic de infrastructura…

  10. sunt offtopic, dar nu pot sa ma abtin: scrie putin si despre dan negru (care promoveaza dobitocii si dobitocia in emisiunile lui) si care il face pe stephen hawking dobitoc:)))

  11. #11

    @ihh
    care e noutatea ?

  12. @bulina: pai el e un nimeni, un zero barat, cum poate sa se lege tocmai de hawking? am fost putin in stare de soc cand am citit asta.

  13. #13

    @Gupi: sunt sigur ca de la tine pan’ la Marea Neagra faceai cel putin vro 2 zile pe drumurile noastre tipice :))

  14. Eu anul acesta m-am dus in concediu la mare. La mare la noi. La Mamaia. Ca mi s-a acrit mie de stirile cu bulgarii care au ‘jde mii de turisti, iar la noi bate vantul. Si-am zis hai sa ma duc la noi, sa dau banu’ romanilor, nu bulgarilor. Ca sa aiba si ei castig, sa poata investi, sa fie treaba buna si la noi.
    Si m-am dus. Da’ nu ma mai duc veci! 🙂

  15. Arhi: ai uitat (contra-)argumentul cel mai important – restul turistilor. Si daca ar fi marea ca in palma, plaja luna, hotelul zece euro pe noapte si un pranz copios cinci, tot nu m-as duce intr-un loc cu majoritate romaneasca.

    Gupi: I’ll drink to that. Baska Voda, Vrsar, Verudela in ultimii trei ani, probabil Umag la anu’. E mai scump decat in Romania, probabil, da’ macar nu-s romani, totul e de o curatenie impecabila, staff-ul e numai zambete etc etc. Toate chestiile alea care nu-s in articolu’ de mai sus.

  16. nasol e ca aceasi chestie se intampla in TOATA tara.Saptamana trecuta am fost o zi in sovata , am stat 20 de min sa vina sa ne ia comanda. Iar preturile erau aiurea 12 lei ciorba de burta , 30 lei un snitel cu cartofi si salata… Aiurea , daca faci un calcul cu 350E mergi in turcia all inclusive si transport cu avionu , hotel de 4-5 stele.Aici conditii 0 , ospitalitate 0

  17. Adi, daca nu iti plac romanii, de ce nu te muti? E UE. E libertate de miscare. Iar “rromania” aia e enervanta. Sau pui asa sa ai cititori?

  18. Problema pleaca in mare parte de la mentalitatea patronului roman care vrea profit din prima clipa. Nici nu se gandeste sa aiba o perioada de amortizare a investitiei… NUUUU. Plus ca angajeaza forta de munca prost platita care merge pe principiul: tu te faci ca ne platesti, noi ne facem ca muncim. De aici si serviciile proaste. Se poate discuta pe tema asta ore intregi.
    Si oricum… servicii proaste poti sa gasesti oriunde! Locuiesc de aproape 4 ani in Limassol si daca te duci intr-un restaurant/bar intr-o zona foarte turistica risti sa dai de mancare si servicii proaste. Si la preturi mari! De ce? Pentru ca nu ii doare pe baieti capul daca te mai intorci sau nu… ei au clientela din fluxul de turisti (flux in scadere si aici). In schimb daca mergi intr-un restaurant/bar frecventat de localnici dai de servire si mancare excelenta, preturi bune si voie buna ca sa te faca sa te intorci tot la ei… Plus ca patronul are grija sa mearga totul ok, vine si te intreaba daca totul e in regula, mancarea calda si gustoasa si berea destul de rece!

  19. #19

    Dumnezeu se scrie cu majuscula

    • #20

      ratty, s-o scrie la tine.
      retardule, un meniu big mac in berlin e 5 euro. ma-ta stie ce faci pe internet?

  20. #21

    @ratty: de ce? dar de ce nu si “ratty” ? 🙂

  21. #22

    Eu am fost civilizat. Ce legatura are meniul big mac cu majuscula? Tu cand pleci din RRomania? Is satul de marlani.

  22. Dumnezeu e noua criză 😀

  23. #25

    E frumos da nu prea.
    In strainatate majoritatea comerciantilor/hotelierilor sunt extrem de prietenosi pentru ca interesul lor este sa le cumperi marfa si mai treci pe acolo. In rRomania te simti ca un cacat cand vezi cum te trateaza lumea pe la terase si dupaia se plang la tv ca n-au venituri. Pai ia p&&a ma taran angajat sezonier ar trebui sa fie cea mai placuta saptamana din tot anul iar tu-mi vorbesti de parca ne cunoastem de la gradinita.
    Nu mai calc pe litoralul romanesc nici daca cineva imi da bani sa stau.

  24. #26

    – Te trezesti ca iti “lipsesc” anumite chestii, gen bani, telefoane, haine cateodata…
    -2 politisti si 4 jandarmi la 10.000 de persoane. Ar fi ok, daca n-ar sta toata ziua in masina politie incercand sa prinda cu radaru fete in costum de baie.
    – Cluburi degeaba;
    – Baie mai necurata decat necuratu’;
    – Si care-i faza cu mexicanii de stau la intrare la WCu public si percep taxa?

  25. Nu inteleg de ce confundam marea cu turismul in Romania. Litoralul mi se pare o cauza pierduta si asta e evident de prin 1981 incoace, nu prea inteleg de ce tot insistam

  26. john: eu m-am mutat deja. Sau vorbeai cu Arhi?

  27. In Paris, pe malul Senei, 20E trei feluri la un restaurant chinezesc. Si feluri, nu gluma. Nu zemuri, carne de caine sau alte minuni.

    Mai avem multe de invatat.

  28. @Gupi
    La aia ma gandeam si eu.
    De ce sa fac vreo 700 km pana in Constanta pe drumuri vai si-amar cand pot face 800 pana in Croatia pe autostrada si sa ma balacesc in adriatica pe bani mai putini.

  29. Arhi, big mac nu e mancare si deci nu prea are rost comparatia.
    In schimb in berlin sunt niste restaurante (italienesti in general), in care mananci o friptura cu tot cu garnitura si salata la 6 euro, o pizza la 5-6 euro. Mai e un restaurant nepalez de are o mancare extraordinara pe la 7-9 euro. In rest cam pe orice restaurant (in afara de unele mai de fite) bagi in tine cu 10-13 euro de nu te mai ridici de la masa. Plus ca aia nu sar sa te ia la omor daca le spui ca nu iti place mancare cum s-a mai intamplat pe la noi.
    Cat despre cei care sunt deranjati de Rromania, asta e realitatea fratilor, 80% din populatia tarii e formata din tigani si din romani tiganizati.

  30. “un meniu big mac in berlin e 5 euro”
    Sunt de acord cu ce zici tu despre litoral, insa ma opresc la commentul asta de mai sus.
    Daca tu, cand vorbesti de mancare, zici Big Mac, atunci nu-i de mirarea ca arati cum arati. Zi-mi te rog cat costa o ciobra si o portie de carnati cu garnitura in Berlin intr-o bomba de bar. Nu ne lua cu cacaturi de mac si kfc.
    Ce-i adevarat ca la Tasaul in curba nu e Mac. E doar popasul ala.

    • #33

      ALD, un baiat ma injura, si a ajuns in spam, explicandu-mi ca nici macar un mac nu iti iei in vest cu 10 euro. despre restul sunt sigur ca tu esti un adonis.

  31. Nu uita: în zeama aia cu pretenţie de ciorbă nici măcar nu se fierbe eventuala carne, o pune abia la final.

  32. #35

    Restaurantul ala de pe marginea drumului (doar se numeste Tasaul, e in alta localitate pare-mi-se) era faimos pentru cea mai buna ciorba de burta din Dobrogea.

    N-am oprit niciiodata totusi, n-am avut curaj 🙂

    • #36

      mihai, sunt un curajos, am oprit EXACT din cauza faimei sale incredibile.

  33. Pe cand un articol despre Negru si Hawking? S-a scris mai sus… abia il astept arhi!
    Sa vada si negru cat de prost e!

  34. Am stat in Saturn – parcare 10 lei/zi, camera 100lei/zi, murdara, mocheta arsa cu tigara, cadita de dus infundata. Toaleta de la parterul hotelului incuiata, a trebuit sa cerem voie sa o folosim- doar nu platisem camera nu-i asa?
    Aa, si nici chitanta corecta pe sejur nu am primit.

    Nu mai calc in Romania la mare!!

  35. Com’on man … am fost rau doar pentru ca ai adus in discutie mac-ul cand vine vorba de a lua masa oriunde in lume. Acum ceva timp tocmai tu criticai tipul asta de mancare exemplificand cu o poza a unui copil obez, care s-a dovedit sa aiba nu-stiu ce probleme.
    Daca imi ziceai ca in Berlin ai mancat niste carnati din aia nemtesti si o bere rece cu x euro, atunci era de luat in calcul.

    • #40

      sa-ti mai repet odata. un imbecil mi-a zis ca vorbesc despre lucruri de care habar nu am, ca in vest nu poti sa iti iei nici un mac cu 10 euro. eu l-am bagat in ma-sa si i-am dat pretul unui big mac meal in berlin. ce plm e asa de greu de inteles? eu nu manac mac niciodata, prefer kfc

  36. ce tot atata labareala? nu-ti place, nu cumpara. nu te obliga nimeni. sunt alte optiuni.
    ceea ce zici e foarte adevarat, mai putin cu receptionerii zambitori. am lucrat 13 ani ca receptioner si am zambit si am respectat clientul.
    -si nu sunt de vina rapanoasele de prostituate care te agata la tot coltul si ti-o sug pentru un hot dog sau cateva tigari.

  37. #42

    Am gasit pe net (nu din RO) croaziera de 11 nopti, pe vapor din ala misto tip Titanic, cu 650EUR/persoana, all inclusive (alcoolul e pe bani), copiii gratis. Eu cred ca trebuie sa te simti masochist ca sa mergi la Marea Neagra mai mult de 1 weekend.

    • #43

      Kramer, fratii mei lucreaza pe asemenea vase. O croaziera poate ajunge si la 300E, depinde de marea pe unde te plimbi

  38. #44

    Arhi…sa stii ca exista receptioneri care iti zambesc,si cameriste care iti dau buna ziua…nu trebuie generalizat.

  39. #45

    dumnezeu cu “D”. D mare. Asa scriu crestinii ortodocsi.

    • #46

      si daca nu sunt crestin ortodox? sau varianta asta e inacceptabila.

  40. @Cezar – “dumnezeu” scriu cum vreau eu nu cum vrei tu!
    @arhi – la Tasaul mancam ciorba de burta cand ma intorceam din C-ta si o singura data nu mi-a placut(era bucatarul in concediu) in rest mancarea era super-buna insa nu am mai fost de vreo 2 ani asa ca, momentan, nu te contrazic.

  41. Io-s pe ideea lui Gupi de 3 ani. De fapt “soarele”, ca el e cu ONT-ul. Nu e chiar ieftin prin Croatia, dar serviciile sunt exceptionale si marea de vis. Plus ca romani sunt foarte foarte foarte putini 😀

  42. #50

    nu stiu cum e in grecia continentala, dar vara trecuta am fost in creta (hersonissos) si mancai acolo cu 7-8 euro un platou intreg. mancare calda, gustoasa, bine preparata. ca sa nu mai zic ca la sfarsit primeai un cocktail gratuit si/sau o salata de fructe!

    iar daca te targuiai, primeai si 10% reducere standard. asa ca ce vorbim de mancare?

  43. Apropo, cu 15 euro am mancat undeva aproape de Nurnberg in iarna salata de somon (vreo 500 g portia!), 2 beri nefilitrate si ceva digestiv. Si mai pui ca ospatarul a fost super de treaba si intreba mereu daca e bun, daca mai ai nevoie de ceva & so on.
    Defapt, eram la un hotel/pensiune care era afacere de familie in Parcul National Altmuhtal (sau cum s-o scrie). La Her Toni, in Dietfurt mai exact.

  44. #52

    Altmühltal

  45. pe aceeasi directie cu postul asta merge o gluma pe care am auzit-o odata referitor la un strain care manca la un restaurant romanesc de pe litoral de duzina. cand i-a fost adusa mancarea a strigat cu stupoare: – Chelner, la mine in ciorba se bat 2 muste !!!!
    La care chelnerul sictirit ii spune: – La banii astia ce ai fi vrut, lupte de tauri ? …

    Dintre Mamaia si Costinesti prefer Grecia.

  46. #54

    Bine ca nu imi place sa merg la mare!

  47. mentalitate de doi bani
    vrem sa ne imbogatim peste noaptea
    pana acum au avut prostii bani din terenuri si credite,,,stai sa vezi la anu cum toata lumea se duce in bulgaria

  48. #56

    @arhi. Este permis orice, dar declara-te ! 🙂

  49. #57

    Sunt de acord cu conditiile de cazare, cat despre restaurante, cred ca in romania sunt muulte restaurante, chiar foarte multe , considerate de lux oarecum…in care poti manca mancare foarte buna la preturi ok. De ex. restaurantul meu preferat cand locuiam in tara era Marco Polo din Constanta. Mancare excelenta, si daca mancam aperitiv si fel principal cu desert, bautura si cafea dupa, nu plateam mai mult de 60-70 de lei. Ceea ce inseamna 20 de euro cred sau mai putin. In europa, restaurantele sunt extrem de scumpe…un main course costa undeva de la 10-15 euro in sus, o friptura e de la 20 de euro in sus…bauturile si alcoolul la fel, o bere e 3 euro in medie.

  50. #58

    @john

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    rromania

    mai vrei?

  51. @Nick: Nu sunt scumpe TOATE restaurantele din Europa (continui cu lipsa de logica, deoarece si .rro este in Europa, dar de dragul logicii, ma refer si io tot la Europa – .ro). Sunt unele scumpe, dar gasesti fara sa te chinui sa cauti mancare decenta la pret decent. Da, bauturile sunt ceva mai scumpe decat in .rro, dar in rest NU sari de 10 euro/2 feluri…daca stii pe unde sa te uiti. Nu poti merge in prima bodega si pac! toate sunt scumpe, desi exista ceva la o treime de pret la 2 blocuri distanta. Si chiar DACA ar fi mai scumpe, au si de ce. Nu vezi in timp ce iei masa conducta cu cacat de la Mamaia, nu?

    Romanii platesc orice numai confortul nu…