Se spunea că de anul ăsta, programul prima casă va aduce marea noutate că oamenii vor putea să își și construiască o casă, nu doar să cumpere de la hulpavii de pe piață. Părea o idee bună, de bun simț, care în mod sigur ar fi avut adepți. Doar că.

Doar că în rromânia lucrurile se fac ca în rromânia. În rromânia nu poți să te duci să vorbești cu o firmă de construcții, aia să îți vină cu planul și restul chestiilor necesare, iar la final tu să îți iei casa. Nu, ar fi prea simplu, iar turmele de lipitori bugetare cum ar putea să își justifice existența, salariile și mizeria de pe fețe?

Astfel, dacă vrei TU, ca persoană fizică, să îți faci o casă, firma care construiește acea casă, trebuie să

durata de realizare a construcţiei trebuie să rezulte din contractul de antrepriză încheiat cu firma de construcţii, în calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui să ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea în termenul stabilit prin faptul că nu înregistrează restanţe mai mari de 60 zile la plata obligaţiilor bugetare, dar şi printr-o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrări, sub forma unei scrisori de garanţie bancară.

Deci constructorul atestă capacitatea de construire prin faptul că nu are datorii la buget.
Știți cum ai datorii la buget? Tu, omo de bună credință, te duci ca un fraier și depui toate op-urile necesare, actele alea aiurea, stai la miliardele de cozi inventate doar ca să te tâmpească. Iar un funcționar plictisit nu îți procesează corect datele. Încurcă ceva, nu bagă niște cifre, irelevant. NIMENI nu te anunță, nimeni nu va lua asupra sa greșeala. Tu te vei trezi restant la bugetul de stat, și tot tu va trebui să umbli ca năucul pe la toate circile financiare și administrații și primării, ca să repari greșeala lor. Cu alte acte noi, cu toate avizările din nou, etc. Cei care au firme știu ce vorbesc. Așa că e foarte simplu să fii dator la stat.

Constructorul trebuie să depună o garanție de execuție de 10% din valoarea lucrării.
Adică dacă o firmă vrea să construiască pentru o persoană fizică prin acest program, trebuie să meargă și să depună o garanție de 7000 de euro, doar pentru că există, da?
Câte firme ar fi suficient de tâmpite să se bage în asemenea biznisuri perdante cu statul rromân, fără să îl penetreze de fapt pe cel ce vrea casa? Cu siguranță niciuna.

Așa că în mod absolut sigur, programul prima casă va fi un real succes pe piața construcțiilor.
Că doar e un program Boc-ciu, nu?