Scris de Mihaela, colega noastră comentatoare din țara urșilor polari

Robin Williams spunea : « Credeam ca lucrul cel mai rau care ti se poate inatmpla in viata este sa ramai singur. Nu e! Cel mai rau lucru este sa ramai cu oameni ca te fac sa te simti singur ».

Citat dintr-un film: “Am auzit candva o gluma: un om merge la doctor.Ii zice ca e deprimat. Ii zice ca viata ii pare dura si cruda. Ii zice ca se simte singur intr-o lume amenintatoare in care ceea ce se afla inainte, viitorul, e vag si plin de incertitudini. Doctorul ii raspunde: Tratamentul e simplu. Marele clovn Pagliacci e in oras diseara. Du-te sa-l vezi. Asta ar trebui sa te inveseleasca. Omul izbucneste in lacrimi si ii zice: Dar doctore… eu sunt Pagliacci.”

Avem in jurul nostru in viata oameni care te fac sa te simti bine. Indiferent ca sunt rude, prieteni sau actori de pe ecran ei reprezinta pentru tine acel ideal in care vrei sa traiesti si poate chiar ii invidiezi pentru felul lor de a fi. Dar niciodata nu te intrebi daca el are temeri, probleme sau daca li se poate intampla ceva rau. Singuratatea nu acopera numai pe cei slabi, singuratatea apare si la cel sarac si la cel bogat. Nu tine de buzunar sau de felul cum arati…..e universala.

Actorul in mai mare masura poate fi atacat de singuratate. El face omul sa se simta bine, il transporta in lumea personajului si il lasa acolo pana dupa terminarea spectacolului poate. Dar actorul vrea sa devina el. Pleaca acasa unde devine el, omul, supt ca o lamaie de energia pe care tocmai a daruit-o, ars de flacara personajului si cautand echilibrul. Doar este si el om. Sau nu este?

Am vazut azi pe retelele de socializare acuzatii aduse lui Robin Williams cum ca s-ar fi sinucis, ca nu mai ajunge el in viata vesnica si …..o gramada de tampenii. As intreba oamenii aia cine le da dreptul sa acuze fara sa stie viata lui, cum pot spune ce se va intampla cu el cand nimeni nu s-a intors de pe lumea ailalta sa spuna daca e bine sau e rau. Si daca a facut-o, o fi fost el de vina? Ca a fost alcoolic, stie cineva adevaratul motiv de ce s-a apucat de baut?

In spatele tuturor acestor oameni sunt alti oameni care ajuta la crearea cadrului in care sa te simti singur: impresari, doctori, jurnalisti si multi, foarte multi „prieteni”. Si aici imi aduc aminte si de Michael Jackson si de Withney Huston sau Marlyn Monroe, Hemingway si chiar Freud. Da, Freud celebrul psihiatru si-a pus se pare capat zilelor dorind eutanasierea ca sa nu mai sufere din pricina cancerului. Sa mai spunem de cati au avut cel putin o tentativa de sinucid? Halle Berry, Walt Disney, Judy Garland, Elisabeth Taylor, Tina Turner si lista poate continua.

Ca este actor, ca este medic chirurg, print sau cersetor singuratatea apasa in egala masura si pot avea o gramada de oameni in jur dar sa se simta singuri. De ce? Nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare. E cumva o reactie de respingere a epocii in care s-au nascut, o reactie de respingere a normalitatii (adica toate acele traditii si conditii pentru care altii sa te considere normal), o reactie a unui om care se vede incorsetat de niste reguli pe care el le respinge pentru ca nu simte ca-i sunt argumentate suficient.

E greu sa intelegi genul asta de oameni. Dar nu e cazul sa-i intelegi, ci sa-i iei asa cum sunt ei cu nebuniile lor, cu viciile lor, cu bunatatea in anumite cazuri, cu viata pe care doresc ei sa o duca, nu e cazul sa-i judecam daca au luat o asemenea hotarare ci doar sa ii purtam in minte asa cum au fost ei cand ne-au adus un zambet pe buze sau cand ne-au facut sa ne simtim eliberati de un anumit stres.

“You can’t handle the truth!”(A few Good Men)

Dormi in pace RW!

Completare de Arhi: Fotografia este din filmul What dreams may come, in care Robin Williams interpreteaza rolul unui soț care merge până în iad, spre a-și scoate din eterna suferință soția sinucigașă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.