Sunt un autentic fan al cepii și usturoiului, la fel cum sunt un fan al condimentelor naturale. La mine în casă nu veți găsi niciodată ceva gen vegeta, secretul gustului sau alte mizerii. Știu, veți zice că găsești fidelicioase, dar ăsta e mica mea plăcere vinovată, de care dealtfel mi s-a cam luat.

Ceapa și usturoiul din hypermarșeurile rromânești sunt niște gunoaie. Gunoaie la propriu. Mizeria aia olandeză galbenă, care e iute de îți pocnește gura, dar în același timp și amară, fără nici un fel de gust clasic de ceapă.
La fel de gunoi e și usturoiul chinezesc, care umple absolut toate galantarele posibile, de parcă singurul producător de usturoi al lumii ar fi china. Ultima tranșă de usturoi cumpărată are un lejer gust de parfum. Serios, e ca și cum aș mânca un parfum prost, cu gust de detergent. (sunt singurul care când era mic, gusta din Deval, plăcându-i mirosul?)

Așa că aș vrea o sursă de ceapă și usturoi naturale. Ceva crescut la țară eventual sau, dacă nu, un magazin care vinde de-astea, fără să fie plin de gunoaiele olandeze și chinezești.
Știe careva?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. Meri spre Ploieşti si sigur găseşti câte un nenea, sau, mai des, vreo tanti cu ceapa, usturoiul, mierea, ardeii, etc. agăţate frumos în faţa porţii. Chiar şi pe vremea asta…

  2. Io nu stiu, insa intentionez sa le cresc singur anul asta.
    Mai cauta si tu aprozarele alea de la coltul blocului, ca e poibil sa se alimenteze si de pe la noi. Nu doar din china.

  3. #3

    In piata ai incercat? La tarani, nu la ‘micii intreprinzatori’ care vand banane din livada proprie.

  4. #4

    Prietene, am exact ce-ti trebuie: Piata Obor! Ai acolo cea mai buna ceapa de Buzau si cel mai bun usturoi la cel mai bun pret. Atentie la usturoi insa ca e un jegos de speculant care are cel mai mare si mai crapacios si iute usturoi dar il vinde cu cativa lei mai scump decat toti ceilalti si in plus face si figuri de genul “pai e 15 lei/kg dar nu pe alese” de era sa-i ph00t un cap in gura de nervi.
    In rest, e piata plina de produse naturale, bune, romanische autentice verificat de mine. O sa gasesti foarte rar usturoi chinezesc la Obor si aproape niciodata ceapa olandeza sau frantuzeasca sau mai stiu eu ce aberatii.

  5. In piata e cel mai posibil sa gasesti la tarani.

  6. La Turda gasesti cea mai adevarata ceapa de pe lume.

  7. #8

    Unchiul meu cultiva anual ceapa, varza, morrcovi, etc, la cativa km de Buzau. Dar si ale lui sunt tratate cu insectide ca au nenumarati daunatori (cand nu ii strica iepurii sau caprioarele recoltele) asa ca nu e tocmai o solutie bio/eco si nu ma pricep la asa ceva ca sa imi dau seama cum este influentat gustul. Le vinde in fata portii pe E85 si bucurestenilor le cam plac.

  8. Vina in Piata Matache si o sa gasesti ceva taranei de la care poti cumpara usturoi si ceapa made in Romania !

  9. Incearca in Magurele cand mai ajungi pe la casa. Dupa spalatoria auto in continuare pe strada principala ies oamenii cu legume in strada. Cam toate casele alea vand cate ceva. Desi nici acolo nu ai garantia unor soiuri romanesti pure. Am scris despre proiectul asta… poate fi o varianta: biblioteca-alternativa.noblogs.org/post/2011/07/04/pachetul-de-legume/

  10. nu stiu ce-i Deval dar Optima avea un gust de ananas de ti-era mila s-o scuipi la clatire :)))))))

  11. #12

    In piata Veteranilor e PLIN de tarani cu usturoi natural/romanesc, d-ala mic.E foarte aromat si iti arde gura.:D
    Chiar ma miram ca doar in vreo 2-3 locuri era usturoi chinezesc, iar in vreo 10 usturoi romanesc.

  12. #13

    Intra pe www.cevabun.ro/harta-magazinelor-cu-specialitati-din-bucuresti/ si gasesti acolo o harta cu toate magazinele din buc care au produse naturale, crescute intr-un mod normal. sper sa-ti fie de folos!

  13. @frm: Deval era, parca, un detergent lichid.
    Asa-i Arhi? Imi amintesc bine? Era parca in niste sticle de plastic de juma de litru, cu “gura” mai larga si cu un capac mare

  14. #15

    Ma, suntem cam de-o seama dar cred ca tu ai fost mai avut pe vremea aia (ceva rude pe la Central). Ce dracu era DEVAL-u’? Ca eu nu am avut.

    • propun sa-i cerem lu’ Arhi sa-si faca public dosarul de la secu’; nici io n-am avut Deval pe vremea comunistilor

  15. La piata si cauta-i pe tarani, in special dimineata, ca mai tarziu pleaca acasa 🙂 Ieri am fost si eu sa caut ceapa rosie de Buzau si nu am gasit nimic, cam jumatate din piata era goala….dar la ora 17 oare ce pretentii puteam eu sa mai am? :))

    • #18

      pai pana la ora 17 cine s-a dus la piata?

      oamenii ies de la uzina dupa ora 17…..

  16. #19

    Din primavara, imi dai un mail si iti aduc eu ca viu saptamanal la Bucuresti la master.. Cu poze de provenienta(de la mama din gradina) si invitatie sa vi in Bran sa il sadesti daca ai timp/chef =)).

  17. Deval era un detergent lichid, intr-un flacon de plastic albastru deschis, cu capac larg, alb. Se facea la Detergenti Timisoara (cumparau sirbii cu portbagajul in anii ’70-80!). Dupa ce se golea flaconul ii dadeam gaura in capac, bagam un pai in el si faceam un fel de pistol cu apa.

    • #21

      mircea » memories…

    • #22

      Din ruj si pasta de dinti am muscat si eu, dar din detergent, zau ca nu m-am atins, cata pofta mi-ar fi facut. 🙂

  18. Şi când cauţi să cumperi usturoi trebuie să ştii că cel crescut în pământ românesc e mai mic şi în general mai … murdar la exterior. Să nu te lăcomeşti să-l iei pe cel mai arătos să te bucuri că se curăţă mai repede.

    ps: cum se vede că până şi la ceapă şi usturoi se găsesc mii de experţi 🙂

  19. #24

    da, la piata. deja unii indivizi angajeaza femei de la sate ca sa vanda produse de supermaket, puse frumos in cosheri de zici ca-s culese din gradina. strategie de marketing frate!

  20. #25

    Ceapa de soi romanesc e turtia (aplatizata) la ambele capete pe cand cea din Olanda e rotunda, iar usturoiul romanesc nu se vinde la KG pt. ca e putin, ci la gramajoare mici. O gramajoara de usturoi romanesc (care contine vreo 3-4 capatane) face cat o capatana chinezeasca. In tot bucurestiul ala sunt sigur ca vei gasi ceapa si usturoi de soi romanesc. Eu in tot Bacaul nu am gasit produse de porc traditionale si am gasit in Bucuresti la un magazin de pe Str. Stefan cel Mare aduse de la Sibiu. Daca stii sa le identifici sunt sigur ca vei gasi pe tarabe ceapa romaneasca si usturoi.

  21. locuiesc în irlanda de căteva luni. am găsit la oamenii ăstia o ceapă roșie de zici că nu-i adevărat. o aromă de n-am intălnit niciodată, poți să o mănânci și goală fără nicio problemă. dacă vrei, îți livrez periodic :))

  22. bre, de gasit nu stiu unde le gasesti, probabil ca la piata cum zic baietii astia, dar eu vreau sa zic altceva. Mi-am cumparat un aparat din ala care toaca manual (dica prin apasari multiple) ceapa si usturoiul si de dragul lui acum fac tot felul de salate si sosuri cu ceapa si usturoi. Le iau de la magazinul din colt si au gust excelent. Daca nu m-ar face ceapa sa plang asa tare, aproape ca ar fi perfect.

  23. #28

    Ma scuzati … am nevoie de un sfat.

    Am scris o carte si as vrea sa o public la editura RAO. Chiar este adevarat ce se spune despre aceasta editura? Ce ma sfatuiti sa fac?

    Va multumesc frumos pentru raspuns!

  24. #32

    @Nina ce aparat? Sunt si eu interesata de asa ceva. Poti da mai multe detalii?
    OT: in piata Obor nu se gaseste intotdeauna usturoi/ceapa de la tarani. De multe ori am vrut sa cumpar, insa era la fel ca cel din supermarketuri. Poate am avut eu ghinion…

    • #33

      @Arhi, dracu te-a pus sa faci un topic cu ceapa? Asta mai ne trebuia sa vedem pareri despre ustensile de bucatarie. Uite, iar au evadat fetele de la bucatarie. :)))

    • @baxter, normal cele mai multe comentarii ar trebui sa fie din partea femeilor. Ma bucur ca au invadat 🙂

    • #35

      Ceva ce prezinta si la teleshopping, chop-chop sau asa ceva. Mie mi s-a parut mare porcarie. De fapt toate ajutatoarele astea de tocat pe care le-am avut de-a lungul timpului au fost cam porcarii. Tot la tocator de lemn si cutit revin de fiecare data.

    • #36

      Recomand singer multi 2 in 1, sau 3 in 1, gasesti pe net sau in orice Cora, in jur de 80-90 ron, sau versiuni mai scumpe de la alte firme, probabil mai bune. Eu aparatul singer il am de 2 ani, l-am folosit rar pt ca nu prea gatesc, dar nu m-a dezamagit. Feliaza, cioparteste, iar daca insist imi face legumele sau fructele terci. Cel mai des am facut cu el nectar de citrice si mujdei de usturoi. Are si o paleta pentru batut oua, dar nu am incercat-o.

  25. @Arhi: In pietele din Bucuresti, sunt oameni din Dambovita, din zone care se ocupa cu cultivarea de legume de tot soiul. Sigur gasesti acolo, legume facute la noi in tara. Nu uita ca usturoiul romanesc este mai mic si mai pricajit, dar super aromat si gustos. De obieci, aia mai maronii cu lanturi mari de aur si mai tineri sunt decat intermediari, dar sigur te descurci sa ii descoperi pe cultivatorii/vanzatorii care au propriile produse.

  26. Am vizitat vreo trei piete iarna asta (Piata Sudului, Cultural si Minis) si toate aveau ceapa si usturoi neaose si numai bune. Cu un pic de ochi experimentat (pe care probabil il al daca esti consumator de ceapa) iti dai repede seama ce e de la supermarket si ce e de la curtea omului.

  27. ma arhi m-as oferi eu… dar la noi nu este ceapa decat deaia ardeleneasca. de pe valea nirajului…si valea tarnavei.
    mi-e cumva sa nu-ti cada greu… si gasesti mai mult rosie.
    ca informatie generala valea nirajului de la miercurea nirajului pana la ungheni e cea mai mare zona producatoare de lgume din regiune 🙂 ardei , ceapa, usturoi rosii castraveti… you name it.
    varianta 1 trimitem cu ceva … varianta 2 vii cu masina in zona si umpli portbagajul cand pleci. e cam la 30 de km de sighisoara zona pe e 60 catre tg mures

  28. Amareala de la ceapa? Ma si miram de ce simtii amar in gura acu cateva zile, cand vrui sa mananc.
    De cand cu zapada asta, n-am mai fost pe la tara si am ramas in pana de ceapa 100% naturala. Am cumparat de la pulemarket si, cand am vrut sa mananc cu carnati uscati si afumati (facuti la tara) simteam asa.. o amareala in gura. M-am gandit ca o fi din cauza ca s-or fi invechit carnatii si i-am pus la pastrare cu gand sa-i dau la cainii de la tara.

    Acu fui si muscai dintr-unu si n-avea nimic.
    Ptiu, aruncam bunatate de carnati!

  29. #43

    Usturoi: de doua ori pe an drum la neamuri in N. Moldovei…usturoiul de la Copalau RULLZZZZ!!
    Unii o duc bine, piata din Focsani e super bine echipata, cu de toate..

  30. #44

    Tu-ti cumperi ceapa romaneasca din supermarket? Eu bag mana in foc ca in nici un supermarket din Romania nu se gaseste ceapa romaneasca, chiar daca ei zic ca e romaneasca. Eu imi cumpar ceapa, printre altele, de la cineva care are o sera, deci e garantat ca e 100% romaneasca si ecologica. Daca o sa gasesti pe undeva ceapa alba, desi ma indoiesc ca vinde cineva asa ceva, atunci te sfatuiesc sa-ti cumperi, pentru ca e foarte buna si nici nu e foarte iute.

  31. #45

    Bre, Deval n-am avut curiozitatea sa gust. Dar Pelicanol uscat… Doamneee ce bun era…

  32. Alea de Olanda nu sunt toate nasoale, numai ca la noi in galantare ajung cele mai jalnice soiuri de legume cultivate de domnii cu opinci de lemn. Deh… Ieftin si bun ramane o utopie… ca intotdeauna.

    • #48

      @exvpa: Dar… spaţiul Schengen… şi site-ul lui Wilders… şi FC Twente…

  33. #49

    cum iesi din Tg Mures la cele doua bucle in panta gasesti ceapa (rosie) originala. Stiu ca umbli prin tara, asa ca fa un popas si aprovizioneaza-te! Eu iau mereu de acolo si sta 5-6 luni fara probleme…

  34. nene arhi, trimit eu la vara cand o creste in gradina, bun asa? Sper ca ceapa verde iti place. Ridiche rosie vrei?

  35. Bunicamea are o ceapa de apa buna! Mereu “imprumut” de la ea cand trec pe acolo.

  36. #52

    Arhi, am un hectar de ceapa si unul de usturoi…te anunt cand recoltez!

  37. Ma bucur sa aud ca refuzi o alimentatie cu toxicitate maxima. Inseamna ca in viitorul apropiat o sa-mi fii client fidel.

  38. În perioada asta nici în usturoiul chinezesc să nu mai ai încredere! Eu unu m-am săturat de ceapă degerată (cu usturoiul m-am descurcat căci am apelat la rezerva strategică anti-muroi!)

  39. oo, I love u pentru aceasta pasiune. Sincer nu stiu cum sunt ceapa si usturoiul din hipermarket, la mine acasa mereu s-a cumparat de la tarani, de la piata. Mersul la piata la socializat e sanatos, incearca sa iti faci “taranul tau” la piata si sa iei tot de la el. Noi asa procedam, dupa varii discutii – si cu ce ingrasati pamantul? si cum se pastreaza etc etc..

  40. in cel mai rau caz, in magazinele bio.

  41. daaar… nu vad commentul anterior unde ziceam ca te ubesc pt alegerea alimentara si unde iti ziceam cum sa agati “taranul tau” la piata, de la care sa cumperi mereu?…..

  42. “Eu imi cumpar ceapa, printre altele, de la cineva care are o sera, deci e garantat ca e 100% romaneasca si ecologica.”
    de ce, în sere nu se dă cu îngrăşăminte şi pesticide? plus că în orice pămînt, inclusiv în ăla din serele româneşti, poţi să creşti liniştit legume din seminţe olandeze. ceea ce se şi întîmplă la greu.

  43. #59

    frate eu am plantat o suprafata foarte mare de usturoi ma astept la o productie de 2000 de kg da akm ma intreb oare cui il vand?importama din china si al nostru nu il baga nimeni in seama pot duce cumpartorul la recolta sa se convinga ca e 100% romanesc

  44. Of,ce vreau eu sa spun e ca multa lume se lauda ca isi face cumparaturile de la taran,dar cumpara o data de doua ori si se lasa pagubas ca in piata miroase uneori urat sau ca supermarketul e mai aproape si poti sa iti faci toate cumparaturile acolo.Va dau un sfat:eu am 25 de ani dar sunt de la tara si chiar cultiv,usturoi (am 4tone) si ceapa (3 tone) am anunt pe internet dar nu e interesat nimeni,dar sa revin la sfatul care treb sa vi-l dau:duceti-va fratilor in piata vedeti taranul dupa mainile tabacite,crapate si muncite atunci veti sti ce marfa ati luat si nu de la speculantii care mie imi da 3lei/kg si il vinde de 3-4ori mai mult.

    • #61

      Veronik » de ce nu iti faci un site, unde sa vinzi ceapa si sa livrezi prin posta?

  45. #62

    Eu cultiv usturoi prin metode traditionale, fara ierbicide sau agenti de crestere, rezultatul fiind un usturoi foarte gustos, care se bate fff usor si nu ti-e rau niciodata dupa ce-l mananci. Daca e cineva interesat pot trimite si prin posta, eu sunt de undeva din Bacau, dezavantajul fiind ca produc o cantitate mica datorita lipsei terenului si a timpului necesar intretinerii culturii.0740002398