Când eram mic, nu sufeream grăsimea și pielea de pui fiartă, mai ales pentru că eram obligat să le mănânc, că de unde altceva. Asta din lucrurile pe care, totuși, le mâncam, nu am mâncat niciodată prepeliță, porumbel, am gustat o singură dată iepure și o dată vânat și nu mi-au mai trebuit. De fapt, problema mea este animistă, mi-e scârbă să mănânc animale care sunt întregi și au forma inițială.
Ideea de a mânca pui rotisat, de exemplu, îmi provoacă o silă masivă, deși mănânc cu plăcere pui, cât timp nu are formă de pui. Nu mai vorbesc de purceluș de lapte sau șmecherii la proțap, pentru că ajung la sanvisuri de benzinărie. De aia nu mănânc nici păsăricile alea gătite întregi, 3 la farfurie, gen prepeliță sau mai știu eu ce. Sau pește cu cap. Sau orice altceva cu cap, care te priveste, cu ochi goi, așteptând să fie mâncat. Sau ciorba/supa în care a fiert respectivul organ gânditor. Sper că se înțelege că asta exlude complet savurarea mâncării numită creier.
Dintre legume, nu sufăr gustul de broccoli, deși am încercat în absolut toate formele, înclusiv pasat și pus în supă. Nu pot, aia e, nu pot, știu că e minunat de sănătos, mai bine iau pastile cu broccoli decât să le mănânc. Nu îmi plac vinetele altfel decât salată, orice altă chestie mi se pare nasolică. La fel și dovleceii. Nu pot să mănânc anghinare și sparanghel, efectiv nu le văd scopul.
În rest, mănânc de toate.
NOU
Eu am fost un copil ultra-mofturos la mancare. Practic era mai simplu sa faci lista cu ce mananc decat cu ce nu mananc. Ca si adult am aceeasi problema ca si tine cu carnea. Mananc carne dar nu imi place sa vad animalul intreg. Cred ca o sa ma indrept spre o dieta pescitariana in viitor. Nu suport organele de animale. Mirosul de ficatei ma face sa vomit, asta in conditiile in care nu ma dau la o parte cand vine vorba de vreo branza frantuzeasca mucegaita. Nu imi plac ardeii grasi decat in anumite mancaruri si nu suport laptele de vaca.
NOU
Am tot auzit asta cu “eu eram super mofturos la mâncare”.
În ultimii ani am realizat că noi am crescut cu modelul “daca nu mănânci orice mizerie, ești mofturos”. Cred că fiecare organism respinge niste chestii.
De exemplu dacă pun în gură material din ăla din care se făceau încălțări, vomit instant. Știu că toata lumea salivează după așa ceva, dar eu așa am fost mereu. Nu pot să controlez, nu pot să mă autoconving. Și tot refuz.
NOU
Spanac cu ochiuri de oua.
Cand eram mic,s-a descoperit un avorton intr-un container,lume adunata in asteptarea militiei,eu curios sa vad cadavrul,m-am uitat in tomberon(ca deh,criminalii acolo l-au aruncat),si nu am sa uit pielea aia stravezie,prin care aproape se vedeau organele.
In momentul ala,ma cheama mama sa maninc,si da,bineinteles,spanac cu ou!
Parca am mancat din cadavrul mentionat.
De atunci…pas.
Urasc cu desavarsire paella,si cam tot ce are fructe de mare,pielea fiarta de pui,si grasimea pusa in mancare sub forma de carne.
Texturile moi…bleax
NOU
No RACITURA for you ma’ fren’
NOU
oh, ador racitura. dar sa nu aiba cap la fiert. si la final ori e doar zeama, ori are exclusiv carne macra si atat. am vazut unii nebuni care pun legume in castron, ffs!
NOU
Paella cu fructe de mare mi-a pus capac acum cativa ani in Lisabona. La 10-15 minute dupa masa m-a luat cu transpiratii, puls marit, senzatie de voma si crampe la stomac, fara senzatia de a merge la WC. A fost probabil o reactie alergica desi, in continuare, mananc fructe de mare dar nu amestecate precum in paella.
NOU
Daca era si cald la Lisabona as zice ca a fost mai degraba fierea care a protestat nu vreo reactie alergica. Alergenii nu prea tin cont de combinatii sau daca ii servesti cu orez langa.
NOU
era stricata
NOU
Nu peștele în sine, dar chestii care miros a pește.
NOU
inclusiv carasu’?
NOU
Carasul e mamifer și alăptează, doh :))
NOU
=)))))))))))))))))))))))))))
NOU
Recomand somnul, nu miroase deloc a peste, de fapt miroase a namol, ceva deosebit!
NOU
Ciorba de burta. Mi se intoarce stomacul cand o vad. Nimic cu ochi, si acum am in minte, din copilarie, imaginea unui cap de miel cu ochii bulbucati. Nu mananc miel.
NOU
ochiul de miel din borsul de miel e delicios. Da, trebuie sa treci peste imaginea in sine.
mama mai face si salata de creier de miel de paste.
Dar na, neam de ciobani.
NOU
Cand eram mic consideral creierul de vitel pane o delicatesa. Eram innebunit dupa el. Bine-nteles ca se gasea greu si cand se gasea disparea foarte repede.
Acum nu mai pot sa mananc asa ceva.
NOU
Dedicatie pt mielu:
De ce te uiti la mine
Cu ochi straini si goi
Ce s-a-ntimplat cu tine
Ce s-a-ntamplat cu noi
NOU
Crema de zahar ars!
O detest și toată lumea e socata când refuz asa ceva.
NOU
Daca e ratata, are o textura scarboasa. Desi imi place foarte mult, sunt destul de mofturos, tocmai sa fie bine facuta.
NOU
Doamnele fereste!!! Cum sa nu-ti placa asa ceva?!!!
NOU
Sunt iubitor de animale, am in acest moment 7 animale (pet) + un acvariu mare cu cateva zeci de pesti. Dar am crescut cu bunic macelar, deci oricat de mult iubesc animalele, cand ajung in farfurie ele se transforma in hrana. La 4-5 ani vroiam sa tin si eu de porc cand era injunghiat, cand diverse rude adulte se ascundeau in camera cea mai indepartata sa nu vada/auda ce se intampla. Dupa varsta de 8-9 ani taiam singurel pui si iepuri din gospodarie.
Inainte de ’89, cand mancarea se gasea greu, bunicul sacrifica animale la vecini si aducea acasa tot ce altii nu mancau, asa ca am fost invatat ca diverse organe, creier, cap, sange sunt delicatese.
Cu toate astea, contrar poate unor pareri, nu am tendinte criminale si sadice.
In copilarie tin minte ca nu prea ma impacam cu legumele fierte in general, dar de la varsta de 20-25 de ani nu cred ca mai exista ceva ce categoric nu as manca din motive de preferinte. Mai sunt unele chestii pe care nu le-as manca daca am de ales ceva ce imi place mai mult, dar nu am mai fost de ani de zile in situatia de a refuza ceva de mancare pe motiv ca “nu imi place”.
Sunt genul de om care prin calatorii incearca cat mai multe preparate specifice locului si de obicei tind sa incerc cele mai exotice feluri. Am norocul ca mi-am gasit si o partenera cu preferinte apropiate. Nu era fain cand in Grecia fosta prietena se uita cu o scarba la farfuria mea cu fructe de mare de imi trecea pofta de mancare.
Am prieteni pretentiosi si foarte selectivi in ce mananca, chiar am apropiati care in afara de clasica ciorba de vacuta si ceafa cu cartofi prajiti nu pot mananca in oras nimic altceva, sau in concedii mananca strict de la lanturi multinationale gen MCDonlads.
Dar chiar daca respect preferintele tuturor, senzatia mea este ca daca esti adult si nu suferi de alergii/intolerante/probleme digestive, mofturile culinare sunt doar urma de infantilism.
NOU
Tu ii spui infantilism, altii pot spune preferinta, altii pot spune probleme de textura.
Daca la astea le spui, ca adult, “mofturi”, nu stii sa faci diferenta intre ele.
Un moft e sa am cartofii taiati cubulete de un cm pe un cm.
Moft e sa am carnea scoasa de pe os, altfel nu o mananc.
Moft nu e ca cineva nu poate suporta textura unei mancari sau ca are preferinte. Numai tataie zicea aberatia batraneasca cu “nu stii ce e bun”. Ba stiu ce e bun.. pentru mine.
NOU
După părerea mea preferințele sau problemele de textură sunt sinonime cu mofturile. Dacă nu îți pune în pericol sănătatea, cum ar fi în caz de intolerațe alimentare sau alergii, sunt mofturi.
M-am mai gândit un pic pe subiect, nu aș gusta niciodată carne de câine sau pisică, dar numai din cauza barierei psihologice. Există oameni care consumă asa ceva și sunt convins că ar putea fi gustoasă, dar o consider tabu.
Alte chestii de care mi-am amintit că evit pe motiv de textură este oul fiert “zdrențe” în ciorbă și slănina în majoritatea formelor ei.
Dar când mi s-a pus în față am mâncat, nu am făcut figuri.
Ce vreau eu să subliniez este că majoritatea acestor probleme sunt psihologice și unii pot trece mai greu sau mai ușor peste ele, dar nu e bine să le ducem în extreme, gen sa aducem jigniri sau discomfort celor care mănâncă sau nu o anumită mâncare, sau cum cunosc caz de persoană care nu a mâncat nimic de pe grătar pentru că pe grătarul acela au fost prăjiți niște mici cu carne de oaie.
NOU
Doar cateva chestii nu mananc:
– mancarea de cartofi
– varza gatita in orice combiantie (mai putin sarmale, acolo-s ok)
Si cam atat. In rest mananc orice, incerc orice.
NOU
In copilărie nu mâncam animale drăguțe. Gen rață, iepure, porumbel. Tot pentru că aveau formă și erau drăguțe. Acum nu mănânc tartar de niciun fel, stridii sau orice alte chestii vii, gelatinoase și scârboase (chit că sunt delicatesă)
NOU
”stufatul” din ceapa verde este vomitiv!
la fel, mancarea de castraveti acri.
ma mai calca pe nervii stomacului mancarea facuta ”traditional” ca pentru porci, gen ciorba cu legumele moi descompuse prin ea, cu pielite, samburi, de care m-am lovit prin multe gospodarii.
maioneza si uneori smantana puse deanpulea.
cand mananc carne, prefer bucatile intregi, chiar si cu pielite si zgarciuri, nu tocatura.
NOU
Mananc orice exista pe pamant, mai putin natto.
NOU
Dă fac!
Am încercat prostia aia în Shizuoka… Băăă…
Am și-ntrebat:
– Mâncarea asta e-nnăcrită?
NOU
concluzia este ca nu ti-a fost niciodata indeajuns de foame.
NOU
tu esti ala cu Vai, nu mananci angemacht de miel? Inseamna ca nu ai mancat de ala facut cum trebuie. ba stiu ce e foame, pretenash, spre deosebire de tine, eu am facut armata.
NOU
eh vezi ca ma confunzi.
Am facut si armata si mananc miel in toate formele posibile.
Sarcasm much?
NOU
pai si eu sarcasm…
NOU
Si ca o poveste de viata, ca sa intelegi cu adevarat ce este foamea, nu ce am indurat noi prin armata sau comunism, bunicamea a fost unul dintre sasii deportati in siberia la munca fortata 5 ani. ciorba de iarba proaspata de primavara cu rame si melci era un deliciu, fata de sireturile fierte in apa cu sare.
NOU
Miel, ied, fructe de mare, legume fierte in orice combinatie (ciorba, tocana, etc.), drob, ghiveci, zacusca, mancarea gatita cu untura, grasimea de orice fel (vezi ceafa de porc).
NOU
E cam ciudat, mie imi plac toate alea enumerate de tine :))
NOU
Am exact aceeasi chestie cu carnea, cu exceptia fructelor de mare. Dupa cativa ani in Belgia am adoptat cu mare placere creveti, midii, caracatita, etc. Inca nu mananc si nu vreau nici sa incerc stridii, nu pricep farmecul unei flegme reci cu gust de mare. Nici crevetii aia mari, serviti cu cap si ochi si toate cele, nu ii inteleg.
Nu imi plac nici pateurile alea fancy gen terrine, si nicio forma de pasta de peste. Am crescut in 90s Romania, am ramas cu trauma la pasta de peste, o scarbosenie gri plina de oase care ni se servea minim o data pe saptamana la gradinita.
NOU
mâncare de bame. am încercat, dar zici că mănânc muci.
altă chestie pe care nu am putut să o mănânc – caltaboș fiert, cu zeamă. unii mai băgau șl covrigi în zeama aia. bleah
NOU
stai, ce, covrigi? CE???
NOU
@Arhi: În sudul țării, zona Giurgiu-Teleorman, se face un caltaboș cu o umplutură asemănătoare cu cea de sarmale care se fierbe într-un sos cu roșii/bulion. Când se mănâncă, se înmoaie în sos covrigi de Giurgiu (asemănători cu cei de Buzău, dar mai tari și uscați, gen pesmeți de armată). Tipul ăsta de caltaboș se cheamă “maț”.
Poftă bună! 😀
NOU
de ce? DE CE??
NOU
Bamele alea nu erau gătite cum trebuie, pe același principiu ar trebui sa refuzi și macaroanele fierte prea mult
La caltabos zic și eu pas, chiar mi se pare sacrilegiu sa mănânci ficatul cu altceva. De asemenea pateul cu fire/zgarciuri alte dubiosenii în el.
NOU
Si in Dobrogea facea bunica-mea caltabosul la fel. Mai putin partea cu covrigii. Mancam pana dadeam pe afara.
NOU
mancarea de bame este excelenta, daca nu e bucatarul prost.
partea rea este ca sunt destul de scumpe.
NOU
caltabosul nu il suport nici eu. Il urasc
NOU
De ce covrigi in sosul/fiertura de la caltabosi? A inceput din ratiuni economice: Bunicii nostri, la colinde, primeau de obicei covrigi. Covrigi care erau deja uscati. Asa ca ii foloseau in loc de paine in sosuri/fierturi de genul.
Acum pur si simplu a intrat in obisnuinta, in zona de sud, sa mancam asa ceva. Nu am vazut asta in alte parti.
NOU
>>de ce? DE CE??
>>zona Giurgiu-Teleorman
NOU
Covrigii aia uscati…pusi pe plita calda, se transformau in deliciu. Cu ceai de tei iesea micul dejun perfect
NOU
Nu mananc:
-Ciorba de burta..mi se pare scarboasa ideea de a manca burta
– Ciolane…adidasii de porc , cand ma gandesc pe unde au umblat si unde nu au umblat…
– picioare de pui…asta spre bucuria nevestei care le devoreaza
In rest la legume: de acord cu Cetin: vanata doar in salata e permisa…
iar aia ce baga mazare in salata de boeuf ar trebui trimisi in exil !
NOU
Dați-mi voie, vă rog insistent domnule dragă, dați-mi voie! Salata de boeuf fără mazăre nu e salată de boeuf.
„Salata de boeuf este o mâncare populară în România asemănătoare cu salata Olivier. Este adesea servită ca felul întâi în ocazii festive sau ca “entrée”. Salata de boeuf cuprinde morcovi, mazăre, fasole verde, cartofi, carne de vită cu toate fierte precum castraveți murați și, unde este nevoie, tăiate în cubulețe, fiind legate cu maioneză. Se ornează cu maioneză, măsline negre, mărar și gogoșari murați. Salata originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier sub denumirea franceză de salade de gibier la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă și s-a pierdut în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile. Se știe doar că rețeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci și mazăre. Salata de boeuf românească actuală, numită din ce în ce mai frecvent salată „Boeuf”, este formată din mazăre, morcovi, cartofi și carne fierte și apoi tăiate cubulețe, la care se adaugă castraveți murați si/sau gogoșari murati tăiați cubulețe. Această compoziție se înglobează apoi în maioneză și se ornează.” Deci, (vorba românului imparțial) mazăre. Vă mulțumesc.
NOU
Dimitrie Handoca, dacă n-are mazăre, ce este? Fiindcă e foarte bună și așa.
NOU
@Dl. Dimitrie Handoca asa cum si dvs. ati postat un text argumentativ, lipsit de sursa si context, legat de notiunea de mazare in salata de boeuf, aveti mai jos un text contraargumentativ tot cu copy paste:
(Nu mananc:
-Ciorba de burta..mi se pare scarboasa ideea de a manca burta
– Ciolane…adidasii de porc , cand ma gandesc pe unde au umblat si unde nu au umblat…
– picioare de pui…asta spre bucuria nevestei care le devoreaza
In rest la legume: de acord cu Cetin: vanata doar in salata e permisa…
iar aia ce baga mazare in salata de boeuf ar trebui trimisi in exil !)
In speranta ca impreuna putem sa acceptam notiunea de a nu ne c**a in gusturile altora sustin lipsa mazarii si a fasolei pastai (de unde a ajuns si asta aici?) in salata MEA de boeuf.
Va multumesc,
Mihai Dima
NOU
Salata de boeuf e buna si cu, si fara mazare. Dar marar? Ce sa caute mararul in salata de boeuf? Mararul se foloseste in mancarea de dovlecei, tzatziki, clatite cu urda sau sos de usturoi. Dar in salata de boeuf?
Totusi, daca stau acuma sa ma gandesc, aveam o matusa de pe la Calarasi care punea marar si in sarmale.
NOU
sarmale, supă/ ciorbă cu grăsime, peștele că mă enervează acele.
NOU
daca mananc peste, inevitabil ma inec cu oase.
NOU
O sa radeti.Nici eu nus fan peste dar acu vreo luna a luat maicamea din hala o chestie(parte)din peste de ii zicea muschi de peste(nisetru sau morun cred),nici pic de os si a iesit la cuptor ceva f satios si gustos.
NOU
Salata boeuf
NOU
Iesi acasa.
NOU
Oooo…. dar stai sa vezi ce lista lunga avem aici. Nu-mi place si evit maxim:
– orice carne in afara de porc/vita/pui, cu mici exceptii este acceptata in amestec cu cele anterior mentionate carnea de oaie (gen mici, adana kebab, babic etc.). Friptura de vita nu-mi place
– carne cruda / in sange – da-mi biftec tartar si mor, la fel si la un mic nefacut bine, iar o friptana d-aia de muschiulet de vita roze voi manca doar garnitura si cel mult, daca mor de foame, decupez partile bine facute
– dovlecei
– vinete altfel decat traditionala noastra salata
– brocolli – desi prima si prima daca cand am fost la o sindrofie si l-am incercat era asa… crunchy, cu ustoroi, o nebunie. Apoi am mai incercat de cateva ori, inclusiv acasa sa facem si nope… am renuntat
– conopida altfel decat murata
– carnea fiarta, exceptand ciorba de vacuta
– oua crude / omleta frantuzeasca / oua ochiuri cu albus curgator deasupra / oua fierte. Omleta trebuie sa fie arsa, oua ochiuri sa fie albusul bine facut, iar la maioneza nu ma gandesc ce are in ea.
– orice traieste in sau in apropierea apei – pas la raci, pesti, fructe de mare, fructe de lac, fructe de mlastina, amfibieni etc
– chestii exotice, inclusiv vanat
– iepure si alte chestii vanatoresti
– chestiile de inconsistenta nedefinita – gen purcelus la protap
– chestii in aspic, piftie, toba
– orice mancare traditionala de paste, exceptand pasca – miel, oua fierte, drob
E mai scurt ce mananc: carne de porc/pui, vita mai rar, legume, exeptand dovlecei, conopida si brocolli, cam tot, fructe, oua (foarte rar la restaurant/hotel), produse de panificatie, lactate si branzeturi, dulciuri. Orice iese din sfera asta este de obicei atent analizat si de obicei refuzat.
Urasc sa mi se ofere ceva fara sa mi se spuna ce e. Uite, incearca, e bun. Ce e? Incearca si iti zic dupa. Mai bine nu.
Ocazional am incercat chestii din lista de exceptii si mi-au placut, dar totul s-a datorat modului de preparare deoarece cand am incercat din nou am zis ca mor acolo (ficat de oaie mancat senzational intr-o ghereta din instanbul, salau de nil foarte bun la o sindrofie, salam de cal facut la un abator local din satu mare, carnati de caprioara adusi din ucraina, supa de miel cu bame la turci si alte cateva)
NOU
ladies and gents, we have a winner!
si ca sa zic si io:
-nu mananc supe creme
-nu mananc gateli care au lactate in ele, smantana sau unt, gen pui cu smantana sau ciorbe albe.
-nu mananc nimic prajit in unt
desi samantana sau untul le mananc simple pe paine prajita si cu sare. muuulta sare sa nu mai simt dulceata aia de lapte.
-nu mananc/beau lapte in orice forma, cu exceptia prajiturilor.
-carne cruda, mici in sange sau carne d-aia roz de vita . bleah
-piele fiarta, desi pt aia prajita crocanta fac crima :))
NOU
Fructe de mare, să nu le văd, mai bine mănânc un câine….. Exclus orice insecte sau ce o să mai apară pe viitor. În rest cam orice.
NOU
Ciorba de burta. Corectie, ciorba e practic radauteana, dar carnea e un STOMAC. NU multumesc.
Sorici (incoming shocked faces). Intra la “piele”. Singura piele de pe pui pe care o mananc e de pe aripi, dupa ce indepartez ce nu se agata de carne for dear life.
Daca mananc piftie, sa nu aiba urechi sau sorici in care sa vad radacinile de par ca imi da cu gag reflex.
Si ceva si mai specific, e un loc in felia de ceafa de porc, unde e un mix de grasime si tesut conjunctiv. Cand nimeresc muscatura in zona aia… bleah.
NOU
Mi-a luat vreo 15 ani, daca nu mai bine, sa mananc din nou ciorba de peste… asta fiindca al meu bunic lua capatana de peste fiarta in ciorba, o spargea si ii manca ochii si creierul…
Ce nu mai mananc ar fi frigaruile care au si legume, asta din cauza ca in copilarie mi-a fost mega rau dupa un gratar cu asa ceva si cartofii natur, ca dupa ce s-a operat taica-meu de fiere prin 95, la scurt timp dupa ce avusesem si eu apendicul scos, asta a fost un fel de mancare foarte prezent pe la noi prin casa, ca deh, asa se recomanda. 🙂
NOU
ziceai ca nu iti place sa vezi pui intreg la rotisor. Culmea, eu cand eram mic imi doream sa vad un pui intreg la cuptor asa cum vedem in Tom si Jerry si alte desene. Si pe vremea cand eu cu ai mei si restul familiei mancam duminica la bunica-mea insistam la bunica-mea sa il faca asa, si nu sa il puna in bucati separat in tava. Era batuta in cap si nu voia. Abia mai tarziu l-a facut odata si a fost minunat. Iar la Billa demult aveau pui asa. Pielita nici mie nu imi place, decat daca e de la lui cumparat
NOU
Dar ce aveti fratilor cu fructele de mare? Sunt delicioase daca’s gatite cum trebuie.
NOU
Dar ce aveți fraților cu creierul de pui supt din găoacea sparta cu lingura? E cea mai delicioasa parte din supa de pui.
NOU
Creierul, pipota si inima.
NOU
Creierul de pui e misto feliat si pus pe gratar si facut atat cat sa se caramelizeze usor pe parti. Maximum 1 cm felia si e perfect.
NOU
tu fiind ala care nu mananca prune si ardei umplut. ai sictir, bre!:))))
NOU
1cm felia? :))
Hatz!
NOU
Ciorba de burta nu o pot suferi cum arată . Și cînd vedeam cum mânca bătrânul picioarele alea de pui cu gheare plecam instantaneu .
NOU
In mod normal ghearele se taie și se arunca…
NOU
Din copilarie – miel, oaie, berbec …
Din armata – salam (tip) de Sibiu, branza topita si conducte (macaroane cu branza).
NOU
Eu chiar mananc de toate, as incerca absolut orice, si nu mi-e greata de nimic. Animale intregi sau bucati, organe de animale, insecte prajite, you name it, I’ll eat it. Fiu-meu mi-a mostenit apucaturile, sa-l diversific a fost the world’s easiest job :D.
Dar exista mancaruri care nu imi plac. Nu ca nu le-as manca de foame, sau ca nu le mananc daca gatesc pt restul din casa si aia avem. Dar sunt super meh pentru mine, si culmea sunt fix mancarurile pe care 90% din oameni le adora: mamaliga, mici, macaroane cu branza, orez cu lapte, pizza.
All times favorite: racituri, maduva de vita, creier, biftec tartar, vinete, ciuperci, dovlecel, ciorba de salata.
NOU
Nu prea am feluri de mâncare pe care sa refuz măcar sa le gust. Am fost totuși marcat in copilărie de festinul cu creier de maimuță prin care a trecut Marin Preda.
NOU
Cred c-aș fi printre ultimii oameni morți de foame în caz că supraviețuiesc vreunei apocalipse. Mănînc orice, sînt un fel de porc biped. Și nu că mănînc orice, dar îmi place orice, inclusiv broccoli, capul peștelui (din pește nu las decît vertebrele desfăcute și lustruite, o grămăjoară de oscioare fine, bucata de coadă care nu se poate sparge în dinți și craniul complet golit, fără ochi, cartilaje, piele, alte bunătăți; sigur, dacă-i o vulpe de mare, se lasă doar „nasturii”, restul dispare cu tot cu structura cartilaginoasă; dacă-i un zărgan, durează mai mult, dar să ronțăi șiră de pește fosforescentă pe-nserat e interesant, mai puțin pentru bietul pește). Pielea de pui fiartă e delicatesă, nu discutăm. Ca și ceapa fiartă în ciorbă sau în supă. Carnea în sînge, dar și sîngeretele, inclusiv pasta aia dulce și informă a suedezilor. Fructe de mare, miam! Broccoli, mor! Burtă, organe, iubitele mele (rinichii ăia din Obor care miros vag a urină, I shit you not). Legume mucilaginoase, grăsime (inclusiv ușor rîncezită) – dar și ouă fierte demult, care-au început să prindă miros, iaurt făcut anul trecut, murături suprafermentate, conserve vechi care-ncep să se umfle și așa mai departe.
În toată feeria asta culinară, n-am putut niciodată să suport laptele dulce. N-am nicio intoleranță la lactate, doar că laptele dulce mă face să vomit instantaneu; în copilărie era mai grav decît acum, vomitam înghețata de vanilie că avea gust de lapte, deschideam capacul cutiei cu zahăr și mi se părea că simt iz de lapte, am amintiri grele de la grădiniță (!), cînd încercam să văd prin glasvand dacă în sala de mese ni se pune cafea cu lapte (vomă!!) sau cacao cu lapte (mult mai suportabilă), am borît mămăliga cu lapte pe care muierea în șorț mi-o îndesa cu forța în gură la grădiniță. Eu i-am zis că nunununu, ea a insistat că dadadada, am și-acum imaginea ei în minte, plină de vomă de la gît pînă pe poale, răcnind naiba mai știe ce.
În ziua de azi e mai bine, sînt în stare să torn lapte dulce în borcane ca să fac iaurt, deși torn mai de la distanță, să nu simt mirosul, și doamnefe să sară vreun strop pe mine. So, no milk for me! Laptele e spaima informă prin definiție, sacul de păr din biblie!
Dar m-ar tenta să-ncerc un hering d-ăla împuțit.
NOU
mamica mea…..si eu care ziceam ca mananc dubiosenii
NOU
S-ar putea totuși să ai o problemă la stomac de la laptele dulce.
Taică-meu susține că îi provoacă arsuri, așa că îl evită, mai ales rece. Uneori îi mai intră fierbinte. Nu are nicio problemă cu laptele în nicio altă formă.
NOU
Nu apucă să-mi provoace nimic la stomac, pentru că mă doboară greața, vomit și doar dacă-i simt mirosul.
Altfel, cred – nu știu, doar presupun – că mi-ar fi făcut niscaiva arsuri mai degrabă chintalele de oțet băute la viața mea (nu mai departe de-alaltăieri am ras o cană de oțet rămas de la gogoșari), dar (încă) nu.
NOU
In copilarie eram mofturos si eu. Nu suportam ceapa fiarta din ciorba, de exemplu. Sau smantana de la suprafata laptelui. Intre timp mi-a trecut. Am preferinte, dar pot manca orice, daca situatia o cere.
NOU
Pare ca sunt unul din putinii oameni binecuvantati cu darul de a putea manca orice, fara aproape nici un fel de tabu alimentar. Bine, cu rezervele de rigoare. Am vazut la un moment dat la “Bizzare foods” parca, unii mancau oua clocite cu embrioni in ele…probabil ca ar trebui sa-mi fie extraordinar de foame pentru a ajunge chiar acolo. In rest, bineinteles ca preferinte tot am, dar nu pana acolo incat a respinge mancarea respectiva: ficatei, spanac…si mancarea de conopida nu le agreez in mod deosebit.
NOU
In general mananc cam orice, dar dava simt ca ceva e in neregula si imi va face rau, dau cu skip.
Am fost in Filipine o saptamana si am evitat orice insemna mancare europeana, asa ca i-am dat inainte cu tot felul de mancaruri locale, mate de porc/pui fripte, greieri prajiti, balut (oul ala de rata clocit 18 zile si apoi fiert), tot felul de alte feluri asiatice pe care le-am gasit acolo. Plus o friptura de cangur in Australia.
NOU
Nu suport mirosul carnii de vita, mai ales fiarta, singurul mod in care o mananc este burger. Nu mananc miel, oaie, vanat. Nu-mi plac legumele fierte si tocate in ciorba, in afara de morcov si radacina de telina, restul le pun intregi si apoi le arunc. Nu suport in mancare pielite, seminte sau bucati de rosii, prefer bulion sau suc WTF! Nu mananc peste, decat cod. Nu mananc stafide, dovlecei, praz, urzici, si nu ma omor dupa fructe. De obicei imi plac cele de sezon, capsuni, cirese, zmeura. Nu mananc nimic cu chimen sau scortisoara.
NOU
Nu mănânc miel, ied, curcan, fructe de mare/pește/rac/homar, ciorbă de burtă, piftie, carne grasă, piele, organe, caltaboș.
Meniul meu este cotlet de porc la tavă cu cartofi dulci și salată de ardei copți, iar ca desert cremă de zahăr ars cu coniac.
Rar îmi fac câte-o ciorbă rădăuțeană.
NOU
L-as că o să te însori tu… să vezi ce-ţi sar mofturile culinare din cap 🙂
NOU
Nu mă ating de: varză în orice combinație și prezentare, ghiveci de legume (aka borâtură de călugăr), tocăniță de ceapă, zacusca, miel, ied, pește de apă dulce cu excepția somnului.
NOU
De gustat gust orice, macar o data.
Nu îmi place rahatul (porcaria care se bagă prin cozonaci,ala turcesc de exemplu e delicios) momițele, nu mănânc ochi mari (hamsiile de ex le mănânc întregi)
Dar nu mă deranjează dacă lângă mine cineva le mănâncă cu poftă.
A, și nu îmi plac chestiile foarte dulci gen baclava.
NOU
mănânc de toate, dar puiul trebuie sa fie arămiu inchis sau chiar negru altfel mi se pare crud
NOU
Mazarea, de-un parexamplu! Mirosul ala dulceag, gros, uleios …, imi intoarce stomacul pe dos. Si mamaliga. A, din cand in cand, o mamaliga cinstita, cu niste branza de burduf deasupra, merge. Dar felul in care mi-o baga restaurantele pe gat, pe post de garnitura la aproape orice, ma scoate din sarite. Si glasul fals-glumet si zambetul cretin, libidinos al chelnerului: “Va putem recomanda … (ceva) …”, solemn, de zici ca se adreseaza regelui Spaniei, “… cu mamaliguuuta!”). Intotdeauna cu un “u” prelungit si intotdeauna diminutivat. “Mamaliguuuta”, deodata ranjind tamp, cu gura pana la urechi si cu glasul cu care ar da unui copil “o bomboniiica!”. Sau “o prajituriiica!” Si-ti spurca bunatate de mancare cu o fleasca galben-cacanie, ba nefiarta si zgrunturoasa, ba uitata pe foc, de zici ca mesteci smoala.
NOU
Nu beau lapte – câte unul se uită ca picat de pe lună când zic. Nu mănânc iaurt simplu și smântână. În mâncare sunt ok, cât timp nu schimba gustul mâncării.
Nu mă ating de supa de salată și răcituri.
Mămăliga mi se pare moartea plictiselii.
Slănina în orice mâncare e moartea mâncării.
Dar au început să îmi placă unele chestii de când le fac eu gen omleta cu ceapa
NOU
Cum adică te plictisește mămăliga, să o faci sau să o scoți dintre dinți?
NOU
Ciorba de salata/stevie/loboda
NOU
Nu sufar maduva din oase si nici carnea de crab.
NOU
Prazu’ gatit de ai mei, brocoli am descoperit dupa ce am plecat din Romania, e leguma mea preferata.
NOU
Ciorba de burta si broccoli. ….
NOU
Nu mă împac de loc cu fructele de mare, în rest am treabă doar cu o mâncare prost gătită și care nu este comestibilă. În schimb am o problemă mare cu gustul și consitența unor alimente.
De-a lungul timpului am observat că nu îmi mai place mazărea pentru că este tare ca piatra și fără gustul pe care-l știam eu și de aia cred că o să o elimin din salata beof. Cartofi cu gust de cartofi am găsit undeva la naiba în praznic la un nene din Târsa, undeva prin munții Hațegului, 1 leu kilu anul trecut în toamnă. De roșii nu mai vorbesc pentru că singurele pe care mai au gust sunt cele apărute acum la 20 de lei kilu dar prețul este în scădere spre 7-8 lei alea mai mărunte. Carnea de porc o cumpăr de la o măcelărie care mai vinde și porc crescut în curte dar trebuie să ai pile și este puțină.
În rest nu-mi prea place să mănânc bătaie.
NOU
Poate conteaza mancarea, dar poate si prezentarea e importanta, sa invinga anumite prejudecati alimentare; ma gandesc, daca platoul e apetisant, se schimba datele problemei:
nypost.com/2017/06/24/i-lay-on-tables-and-let-people-eat-off-my-body/
NOU
De la o singura mancare imi venea sa vomit: mancarea de spanac de se pun oua deasupra.
In rest mananc orice carne ( de ferma,casa,vanat etc, inclusiv intregi, cu tot cu cap si gheare – la pasari), cu grasime, piele sau fara, orice traieste in apa (inclusiv broaste – foarte bune btw), supa/bors de orice fel, cury, asiatic, african, coriandru, legume de tot felu (chiar si broccoli, de preferat mai crud), tocanite, organe de toate felurile etc. Chiar si gandaci as incerca, din pacate nu am gasit in Phuket pe unde am fost eu.
Mereu cand merg pe undeva incerc cele mai ciudate mancaruri, mai mereu sunt super bune.
NOU
Nu imi place sa mananc: piele de pui fiarta, varza de bruxelles, anghinare, vinete cu seminte muuulte, rinichi, creier, varza din aia tare ca bolovanul si fara gust, mere prea dulci, prajituri inecate in crema gretoasa ca la nedelya.
Urasc berile negre, fara acid sau prea mestesugite de au gust de sosete vechi stoarse recent si vinul dulce.
L-as bate pe ala care a avut ideea cu perlele de branza sau cum plm le zice.
Ma lasa rece branzeturile care arata ca un sapun de casa si costa cat o mancare buna.
NOU
vinetele sunt excelente in retetele mediteraneene, dar si intr-un ghiveci calugaresc gatit bine.
cine spune ca nu sunt bune, nu stiu daca a mancat imambaialdi (reteta vegetariana) turcesc sau vitel cu vinete si sos de branza grecesc. este foarte buna si caponata din sudul italiei, dar e destul de greu de reprodus corect.
NOU
Ciorba de burta si de peste.
Brocoli fiert si limba cu masline.
NOU
in delta se facea si ciorba din burta (mate) de peste!
NOU
Nu mananc branza. De niciun fel, niciodata, niciodata, nici macar o data. Iaurt, smantana, kefir, lapte batut, sana… la fel de groaznice. Big NO!
Ciorba si mancarea de praz…bleahh.
Mirosul de conopida fiarta este moartea pasiunii… la fel si hamsiile.
Miel, ied, organe, caltabos, fructe de mare… niciodata!
Fiu-meu nu mananca vinete, icre, masline, ceapa si usturoi, niciun fel de mancare cu sos.
NOU
eu nu mananc vita kobe si caviar!
NOU
Sunt mâncăruri pe care le evit foarte foarte tare, gen mâncarea de gutui sau prune, mucenicii sub formă de ciorbă, și altele care nu-mi vin acuma.
Alte le evit: oul cu albușul nefăcut, caltaboș (de fapt cred că așa ceva am mâncat o singură dată în copilăria mică și am zis pas) și or mai fi și altele.
Având în vedere că-s adult, complet stăpân pe ce gătește sau comandă, e cam greu să-mi dau seama ce nu-mi place de nicio culoare, că preferințe am și eu, ca toată lumea.
Și încă nu mi s-a pus în față o mâncare pe care să n-o por mânca sau să mă facă să vomit.
Aproape 40 de ani din viață am crezut că-mi plac vinetele exclusiv sub formă de salată, până am dat de rețeta lui Ottolenghi (popularizată de Exarhu) și m-am îndrăgostit.
PS. Zilele trecute i-am dat pisoiului să miroasă o foaie de ceapă. Știu că e nașpa pt el, i-am dat doar să miroasă să se convingă că nu e pt el ce fac eu acolo, că prea mă miorlăia la cap. A reacționat fix ca ăla. Niciodată nu l-am văzut așa și suntem împreună de 6 ani.
NOU
Urasc foarte puternic spanacul, dovleacul de orice fel (era sa vomit de la un strudel cu dovleac…) si ciorba de burta. Sunt satul de carnea de pui, asa ca o evit. Restul mancarurilor sunt ok.
NOU
Urăsc ștrudelul/plăcinta cu dovleac, dar dovleacul copt e ok. Nu e în top 10 preferințe, dar fac de vreo 2 ori pe toamnă.
NOU
Sunt vegetariana – deci carne in general, de orice fel. Am fost cu un coleg la restaurant si a comandat vita, rare. Cand a venit a pus maioneza pe farfurie si a inceput sa taie din friptura, sangele s a amestecat cu maioneza si s a facut un sos roz. Mi a venit sa vomit si nu am mai mancat ce comandasem. De atunci am devenit vegetariana, a durat 2 zile sa nu mai mananc carne, pur si simplu nu imi pot scoate imaginea aia din cap.
NOU
chestia aia nu este sange, este apa si mioglobina, care e o proteina din carne
NOU
Mie nu-mi place negresă.
NOU
Si de mancat ce nu-ti place?
NOU
N-ai gustat tu negresa care trebuie 😉
NOU
Ma gandeam…weaklings. Dar am realizat ca am si eu doua. Evident, nu vorbesc de mizerii. Gandaci vii, embrioni de rata fierti etc
Coaja aia de la laptele fiert. Nu am putut sa o mananc niciodata, daca ramanea in cana imi venea sa borasc.
“Mancare de copii”. Daca etichetezi o bucata de wagyu fa uta perfect “mancare de copii” nu ma pot atinge de ea
NOU
Ardei umplut. Dovlecel umplut. Mancare de prune. Mancare de gutui.
Pur si simplu odioase, doar daca simt mirosul ala de ardei umplut ma ia cu transpiratii reci.
NOU
mancare…de…prune?
NOU
Dap, mama mai făcea cu carne de pui în copilăria mea. De prune uscate, nu de prune proaspete. Dar aia de gutui o făcea cu gutui proaspete.
La noi era funy: mamei ii plăcea aia de prune, dar nu-i plăcea aia de gutui, lu’ frate-meu ii plăcea de gutui, dar nu-i plăcea de prune, lu’ tata ii plăceau amândouă și mie nu-mi plăcea niciuna.
Că tot am pomenit de ciudățenii. Mama mai face și n-o să mă convingă nimeni să mănânc așa ceva, “ciorbă de raci”.
Racii din compunerea asta sunt un anume soi se ardei roșii, care se pun la uscat (o să vezi șiruri toamna pe prispele din Oltenia foarte profundă) și care iarna, de obicei în post, se umplu cu un fel de rântaș fe făină cu ceapă prăjită și se fac ciorbă. Doar că scriu asta și mă amenință ficatul cu divorțul.
NOU
Supa de cirese/visine
NOU
Identic ca tine
NOU
Cel mai bun broccoli:
1. se taie in buchetele, se opareste 30s-60s in apa clocotita cu sare.
2. in tigaie bine incinsa se pune fara nimic pana se evapora apa si incepe sa sfaraie si sa fumege un pic
3. se adauga unt si ulei de masline
4. se pune usturoi tocat la cutit.
5. se scoate cand are o culoare aurie-maronie.
Mananca cu pofta pana si copiii mofturosi.
NOU
Meh. 2-3 minute la oparit. Se da cu ulei de masljne, lamaie si piper