Pe vremuri, pâinea era cel mai ieftin aliment pe care îl puteai cumpăra. Pe vremea bătrânului Ceașcă, deși era aliment cumpărat pe sub mână, în ultima perioadă, cu cartele și rații de un sfert de pâine de persoană, tot ieftină era. Nu știu dacă era de calitate, pentru noi era vis să facem rost de frații Petreuș, 2 pui la jumătate de kilogram, care parcă muriseră de bătrânețe și inaniție, darămite să mai evaluăm calitatea pâinii.

Am primit poza asta pe whatsapp și nu mă mai satur să mă minunez. Pâine la 10 Euro kilogramul, pentru că e coaptă într-o tavă în formă de pisică? Hai, că aici ne dăm seama cu toți că se încearcă să se profite, ca de obicei, de chestiile dedicate copiilor, orice mizerie pentru copii trebuie să coste sky high, pentru că părinții cumpără, doar e pentru copii.

Dar restul de chestii, între 6 și 8 euro per kilogram? For the sake of fucks, nici dacă i-ai adăuga foiță de aur nu și-ar justifica prețul. Pâinea este cel mai simplu și mai ieftin de produs. Apă, drojdie și făină. Făina integrală este cea mai ieftină făină, este cea asupra căreia nu se intervine în niciun fel, bunicul meu hrănea animalele cu ea, rădea sfeclă și turna peste ea făină, ca să fie hrănitoare și să aibă gust bun. 10g de semințe, cât pui la o pâine? Sunt semințe de mumyo? Au fost cumva în spațiu și le-a adus înapoi Neil Armstrong, când au falsificat moonlandingul?

Mă gândeam la asta legat de închiderea lui La Prăvălescu, despre care au plâns cu lacrimi de sânge atâția oameni care nu i-au călcat niciodată pragul. Prețuri foarte mari, ultima oară când am cumpărat de acolo a fost ceva gen 800 de lei și am luat o sacoșică decentă de mezeluri și specialități, iar calitatea, well, să zicem cam la fel cu alea de la Răitar din orice magazin.

Toată lumea vrea să se poziționeze premium, să stoarcă cât mai mult dintr-o vânzare per client. Colonialele noastre sunt cele mai bune. Mezelurile noastre de la Angst cărora le scoatem eticheta sunt aduse tocmai din Mărginimea Sibiului și sunt făcute cu drag și grijă, în cea mai mare tihnă, de către fecioare neatinse nici măcar de un magic wand, dar care poartă lushul cu mândrie. Pâinea noastră folosește lacrimile acelorași fecioare, nici nu trebuie să îi punem sare, iar maiaua e crescută la sânul lor puternic, dar dulce.

După care dăm faliment și lumea e vinovată că nu ne-a cumpărat produsele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Hipstareala pentru prosti… și dacă tot sunt, lasa-i sa plătească.

    • #2

      Deschisese una un magazin din ăsta prin CT, pe bd Mamaia, mai sus de universitate. Prețurile cam 2/3 din ce-i în poză, dar în forme mici, de fițe, cu tot felul de semințe și denumiri bombastice (era să zic paraboloice). Am intrat de curiozitatea soției, c-a lucrat în domeniu și mi-a căzut ochii cînd am văzut marfa și prețurile. I-am spus că în nici un an inchide, nici vad nu are (studenții din zonă nu se aruncă la din astea, poate doar de curiozitate). Așa a fost.

  2. #3

    Hidrogen e inca destul…
    Cand intru in vreun magazin d-asta care are public tinta prosti cu bani ma apuca un ras nervos si trebuie sa ies repede. Deja nu mai pot sa intru in magazinul de ceaiuri din Mall Baneasa.

  3. #4

    Tot mai buna este aia cu masline de la lidl. Si nu e nici 10 E/kg

  4. #5

    Și mezelurile, frate, toate sînt de Mangalița de vreo 2 ani încoace, de cînd statul a dat ceva stimulente pentru asta. S-au înmulțit porcii de Mangalița în 2 ani mai ceva ca șoarecii, iar atunci cînd tăiam eu porci prin mahala dacă era măcar 1 din 20 din rasa asta. Și dacă-i întrebi pe producători nici nu știu cum arată. La fel cu brînza de Sibiu, că nici de-ar avea sibienii tot județul plin cu oi înghesuite una lîngă alta, n-ar fi atîta brînză „de origine” pe piață.

  5. #6

    Este un hipe cu natura, magazine mișto, rough, vânzători cu șepci și halate din stofă japoneză de blugi, grâu crescut pe balcon și udat cu apă de ploaie din Sahara.

    Uite aici unde se stă la coadă:
    www.keit.berlin/

  6. #7

    Lushul ala ajuta fetele sa framante mai bine?

    • #8

      Ce atata Lush si magic wand…folosesc direct salamul ca sa tina mai mult….mucegai nobil, alea alea.

      I’ll see myself out:)…

    • #9

      Foloseste vibratii ca torsul pisicii ca sa separe si sa aereze aluatul…

  7. #10

    Aia-i paine facuta din faina de pisica bio, crescuta doar cu soareci de la tara.

  8. #11

    Tin doua saptamani dintr-o paine de un kil. 30 de lei pentru 14 zile, adica 2,15 lei per zi. Si daca iau una mai rea la gust, tot ies pe la 0,5 lei / zi. Prefer sa platesc un leu jumate in plus, dar sa fie buna felia aia pe care o mananc zilnic.

    Ca tot mi-am adus aminte: Nu exista intrebare mai stupida iesita din gura bleaga de reporter: Stiti cat costa o paine?! Cand se duc cu microfonul la politicieni si asta li se pare miezul chintesentei, motivul pentru care s-au facut reporteri. De-abia astept primul politician pregatit pentru ciufardeii astia. “Stiti cat costa o paine?!” Si sa inceapa politicianul cu franzela de 1,5 lei, dupa care sa ii insire cateva sute de sortimente de paine, pana ajunge la Paine Pisica. Iar tuta aia sa stea acolo atarnata de microfon macar vreo 2 ore, pana afla toate preturile la toate painile din brutarii.

    • #12

      E si nu e stupida intrebarea, depinde mult de contextul in care este pusa.
      Referinta ar trebui sa fie franzela aia ieftina. Si da, o scumpire a ei cu 50 de bani insemana vreo 30% procentual. Pentru unii poate fi mult.

  9. #13

    Este paine cu maia, dar nu sandu. Ok, plec!

    • #14

      Cand vii cu glume d-astea pe blogu’ domnului Sandu…

    • #15

      domnisoara Di profita de faptul ca e sexy si frumoasa, simultan

  10. #16

    de asta merita sa crape IT-ul in tara asta bananiera, pt ca naste abominatii de astea!!
    nu sunt creiere stralucite, sunt niste petarde care creaza mizerii de astea

    • #17

      Cel mai tare comment :))))

      Is curios cum te afecteaza pe tine faptul ca unii cumpara paine scumpa de ai asa ura pe ei? Pe mine de ex nu ma afecteaza deloc aia de isi cumpara ceasuri philippe patek :)))

  11. #18

    Da, painea aia mirifica care a doua zi se intareste si se face ca dracu daca n-o tii nu stiu cum.
    Franzela alba de vel pitar, 2.7lei aia de 400g. E moale si la o saptamana dupa ce am luat-o.
    Si mai misto e ca painea aia din faina integrala din ceva motiv e mai scumpa decat cea din faina alba.

    • #19

      Bunica facea paine la tara. Da, se mega intarea incepand cu a 2a zi. Dar nu punea nici un fel de aditiv/conservant/E-uri.
      Faptul ca franzela aia alba e moale si la o saptamana dupa nu ar trebui sa te bucure prea mult.
      E ca si cum ai bea tutty frutty si ai zice ca bei suc de portocale.

    • #20

      Vlad, repeta, incet, Intrebarile astea:
      “De ce nu se intareste painea dupa o saptamana?”
      “De ce nu mucegaieste painea dupa trei zile?”

      Ca poate primesti raspunsul si la intrebarea:

      “De ce nu putrezesc cadavrele nici dupa zece ani?”

    • #21

      @dny “E-urile” alea din paine sunt 2 conservanti si un agent de tratare al fainii:
      – propionat de calciu – apare natural in brnaza fermentata
      – acid sorbic – asta se foloseste de cand lumea, probabil si ai tai il pun in gemuri si compoturi
      – acid ascorbic – vitamina c
      Hai sa incercam sa intelegem ca chimia (si stiinta in general) ne pot face viata mai placuta si ca poate nu tot ce facea bunica acu 80 de ani e cel mai bun.

      Anywho la ce viata am dus ultimii 10 ani aditivii din paie sunt ultima mea grija.

    • #22

      Vel Pitar a fost ”premiată” ca cea mai chimizată pîine integrală din țară la un moment dat. Avea 7 E-uri prin ea (drojdia nu intră la categoria asta)… Ulterior a scăzut la 5. N-am găsit primul link.
      www.aktual24.ro/vezi-care-tipuri-de-paine-romaneasca-au-cele-mai-multe-e-uri-si-care-sunt-cele-mai-curate/
      @VladM
      Cîți nu bagă și afînători… Măcar dacă ar utiliza Tigris, cel mai bun, nu orice maglavit…

    • #23

      @Sarpele
      Iti pot confirma ca mucegaieste dupa vreo 4 zile, am descoperit asta dupa ce mancasem deja o felie.
      @all
      Revin, faptul ca paine aia niste aditivi care o fac sa nu se strice mai repede nu inseamna ca intrinsec aia sunt rai. Carnea afumata de casa de cea mai sanatoasa nu? Ia faceti voi analiza chimica a fumui ala ce iese de la rumegus, e bun tot ce-i acolo ?
      Orice aditiv alimentar are un “E” asociat, si gemurile puse de bunicii si parintii vostri au E-uri daca e pana acolo.
      Dar nah e o moda in ultima vreme ca tot ce a descoperit stiinta e rau, hai sa ne intoarcem inapoi in 1700 cand totul era natural si traiai pana la varsta inaintate de “am murit dizenterie”.

    • #24

      29 de ani, 14 copii

  12. #25

    Clasice: nu e prost cine cere, e prost cine plateste; obrazul ”subtire” cu cheltuiala se tine.

    • #26

      Mesajul tau: nimic.

    • #27

      Pateu Bucegi, Noroc la pet, proiectilul de parizer! Da, alternative sănătoase și ieftine. Bine, boss! M-ai convins!

  13. #28

    am vazut un artico legat de inchiderea magazinului cu pricina si in care se specifica ca au fost tot timpul pe profit. asa ca e irelevant ce preturi avea acolo atat timp cat avea clienti si aparent unii multumiti. nu vad ce e rau in a vinde scump anumite produse care pot sa fie banale daca ai cumparatori pentru ele. bravo lor. mie imi pare din pacate mai degraba o reactie gresita asta legata de preturi si model de business.
    si putin la subiect: preturile la cereale sunt usor duble spre triple, iar asta nu vine de la noi, pretul se face pe bursa (chicago si paris mai exact). costurile de transport sunt duble. salariile sunt si alea in crestere. problema energiei e deja cunoscuta. cumva trebuie sa regasesti cresterile astea in orice produs finit.

    • #29

      Au fost tot timpul pe profit dar au inchis ? Oau….nu iti pare o mica problema in aceasta afirmatie ? Au reusit sa-si cumpere o insula patronii, si s-au retras pentru a citi poezi , sau ? Dezvolta…

    • #30

      @Lau: asta este informatia din articol. daca vrei detalii legate de motivul pentru care au inchis poti sa te duci sa ii intrebi personal pe proprietari. altfel poti sa faci un efort sa iti imaginezi ca oamenii au tot felul de motive pentru care fac lucruri si nu intotdeauna sunt cele la care te gandesti tu sau eu. plus ca e fix problema lor ce fac cu banii castigati sau pierduti.

  14. #31

    Pai niste patroni de bine nu fac si ei niste cascaval sau sunca presata in forma de pisica ca sa potriveasca pe painea aia, pai chiar asa, ne batem joc de copii?

    • #32

      Daca iei niste sunca Martinel si pilesti un pic urechile sa fie ascutite cred ca se potriveste.
      Mai merge si cu ursuleti de cascaval de la Delaco, dar au disparut din magazine, cred ca de la scumpirea petrolului ajunsese plasticul din ambalaj sa coste mai mult decat alea 15 grame de branza

    • #33

      Doar cu afumătură de Angst sau Kobe, aia nu merge cu parizer…

    • #34

      Numai fiț săraci

  15. #35

    Cea mai scumpa paine pe care am vazut-o in Norvegia era 6 euro, cu nuci si caise uscate si stafide. Poti sa gasesti paine de calitate ca in poza si pe la 2.5-3 euro la supermarket, sau 4-5 euro la cafenea.

  16. #37

    “falsificat moonlandingul” – nu stiam ca esti un conspirationist… si covid-ul e produs in laboratoare si vaccinul ne sterilizeaza?

    “Space may be the final frontier but it’s made in a Hollywood basement.” ai luat cam in serios Red Hot Chili Peppers

    • #38

      era o gluma in context, menutule

    • #39

      am citit de 3 ori articolul sa vad unde apare faza cu aselenizarea

    • #40

      Marcu, vezi că te-a căutat Anton

    • #41

      @Balaurul
      Deblochez din nou manutza pt tine.

    • #42

      Mah oameni buni,sunteti atat de siguri de aselenizarea aia lasand orice teorie la o parte?
      Nush de ce dar cand vad ca in anii 2020 ish Elon se dadea mare ca face el ventilatoare si pana la urma a cumparat de la china people sau ceva si luand in considerare cat se intreceau urss cu sua in anii aia,hai sa zicem ca atunci cand vine vb de americaninu as trece cu vederea ca ar putea apela la un fals ca sa iasa in fata…ca si rusii care erau si sunt capabili de orice numai ca americanii erau mai bine dotati pt a apela la asa ceva…doar o idee,personal nus conspirationist dar nus convins asa cum nus convins ca jfk a fost kilerit de o singura navastuica atunci cand multe calcule si unghiuri etc conduc spre altceva
      P.S nu,nu cred ca e niciun tunel prin bucegi si nici ca e băse reptilian sau ceva

    • #43

      da, sunt:)))))))) stiinta nu e o credinta optionala, faptul ca tu crezi sau nu este irelevant si nu inseamna nimic, nici macar pentru tine, intelegerea conceptelor fizice nu este accesibila maselor sau obligatorie.

    • #44

      @Cetin total de acord cu stiinta care a evoluat si evolueaza si tot stiinta a dat niste calcule despre traiectorie si timp in legatura cu gloantele alea iar faptul ca se puteau face zboruri pe orbita nu exclude faptul ca unii puteau apela la un șiretlic pt a iesi in fata urss.
      Stiinta e una,spre exemplu vaccinurile si cercetarea chiar ne au facut sa traim mai mult si mai bine insa natura umana e alta iar la vremea aia nu ii oprea nimic pe aia sa faca pe dracun4 sa iasa in fata,cu toate ca azi avem statia spatiala internationala si multe altele.

    • #45

      Alex emiti prostii cu galeata. Daca era fake primii care ar fi sarit de cur in sus ar fi fost chiar sovieticii, la momentul ala (traiectoriile obiectelor din orbita pot fi monitorizate, idem pentru sursa emisiilor radio – ca aia n-au mers cu Apollo de capul lor). Se trezesc unii dupa 50 de ani sa-si puna intrebari stupide.

      Ma intreb de ce nu contesta nimeni ca rusii au ajuns pe Venus cu sonda lor Venera ? Aia e a naibii de departe fata de Luna. Sau mi-o fi scapat, scuzatz

  17. #46

    Ratezi idea principala: Daca o ungi cu caviar, nu se mai pune accentul pe caviar, intrucat felia de paine este mai scumpa ca caviarul 😀 (sunt incult, icrele alea negre mi se pare ca au gust de caca :), dar poate cu paine asta … )

    Am citit pe undeva pe afara de o paine la fel de scumpa ca asta, era facut cu s#… (nu vreau sa va tai pofta de paine 😀 )

    • #47

      Pai la painea aia ala era agentu de ingrosare natural si mai avea si vitamine asa ca nui de mirare ca era mai scumpa.

  18. #48

    Sa vezi cand esti intolerant la gluten si au inceput hipsterii sa manance fara gluten si se scumpeste faina ca e cererea mare si oferta mica….

  19. #49

    Editat de Arhi: Robert, dacă mai continui cu obsesia ta cu USR și Bulai, o să îți interzic să mai comentezi. Ai devenit complet insuportabil. Dacă te excită Bulai, dă-i un mail și poate rezolvați, nu lăsa obsesia ta să te tulbure în halul ăsta.

  20. #50

    Aia la 48 lei e aifonu painilor.

  21. #51

    Păi astea sunt magazine de momit fraierii, măresc prețul zic că-i bio și ei se adună ca muștele .Pe de altă parte ,E vinovat ăla care Dă nu ăla care cere,

  22. #52

    Salutare comunitate! E super tare cum un comerciant mai jegos/fara scrupule poate mulge cativa leuti in plus schimband doar denumirea si forma aceluiasi produs. Unde locuiesc, undeva in S3, Bucuresti, am langa mine o brutarie detinuta de ceva turcaleti. E, avem paine normala-franzela clasica la un pret sa zicem de 1 leu. Avem dupa aia paine taraneasca (ce plm o face taraneasca nu stiu, sta un taran la cuptor?) la 3 lei. Avem paine boiereasca (la fel, plm, sta un boier acolo la framantat?) la 4 lei. Este acelasi aluat, aceeasi compozitie. Am cantarit o franzela la 1 leu cu una taraneasca la 3 lei.. acelasi gramaj, aceeasi compozitie, aceeasi faina. Schimbat numele si forma si presto, alt pret pt acelasi rahat. Mai au chipurile si paine ardeleneasca….

  23. #53

    aia care cumparau paine la preturile alea sunt din categoria posesorilor de caini vegani!

  24. #54

    E vorba din ce e facuta pâinea.Calitatea grâului.Gluten.Pretul e adevarat prea mare.Dar,un grau produs bio fara procesare tehnica,iar apoi painea produsa fara nici un fel.de ajutor,amelioratiri,culoare,pentru painea neagra,costa.Pentru ca stiu ce inseamna cereale,nici nu vreau sa ma gandesc din ce e facuta painea de la Lidl.Si apoi,e un trend mai nou,painea din alac.La care costurile sunt ridicate avand in vedere ca semintele trebuiesc decortificate.E cea mai sanatoasa cereala.

    • #55

      oricat ar fi pretul graului, 10 euro 1 kil de paine e mult prea bataie de joc

    • #56

      Te rog frumos explica-mi ce e un grau “fara procesare tehnica”.
      Il seamana de mana ? Il recolteaza cu secera ? Il macina cu moara manuala ?
      E mai bun graul ala ca nu-i recoltat sau macinat mecanic ? Sau va gadila asa la glanda cand stiti ca un sarman a sclavagit sa-l culeaga ?
      Mananca omenirea grau de peste 10.000 de ani da’ abia in ultimii 20 au inceput toti sa aiba boli si intolerante si sa nu fie sanatos… ma lesi ?

    • #57

      O sa razi dar painea cu seminte de la ldl chiar e o chestie.

  25. #58

    Eu am crezut ca e un preț din Republica Moldova

  26. #59

    Cand vrei sa vezi despre paine ,da un semn.Pana atunci….te las.