Unul din motivele pentru care îmi vine să mă împușc, atunci când caut vreo rețetă de ceva, de care nu îmi mai aduc aminte, este trălălăiala aia dilaila pe care o face autorul la începutul rețetei, bătând câmpii despre origini, copilărie, cum îi miroasea pielea bunicii care nu se spăla cu lunile, prunul din fața curții și alte tâmpenii, pentru că eu fix aia caut, în bucătărie, cu telefonul în față și puiul crăcănat pe blat, sensibilitățile bucătăresei, pe malul prutului.

Și, hlizindu-mă despre faza cu ciorditoarele care s-au înghesuit pe la tribunale (să fie clar, în afară de Gina Bradea, am zero respect față de orice mizdă de asta care gătește pe net, fie ea Jamilla , fie Laura Laurențiu, despre care am auzit doar datorită procesului, sau știu eu care altă expertă, toate fură rețete de pe net și le adaptează, iată, content unic și original), am ajuns și am citit prin comentarii la vali:

Care link funcționează.
Cum arată rețeta de la Gina înainte:

Cum arată rețeta de la Gina, după ce trece prin curator:

Sănătate și virtute, bookmarked. cooked.wiki/

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ooook…
    Ce ne poti recomanda pentru situatia in care am vrea sa eliminam reteta si sa ramanem cu povestea?

    69
  2. #3

    Pe de o parte sunt de acord cu tine, dar pe de alta parte, daca faci asta mai face views pe reclame?
    Mai da lumea click click pe undeva?

    Daca toata lumea ar folosi asta, ar mai avea vreun venit din site?
    Ar mai avea vreo motivatie sa-l tina in picioare?

    Nush, zic si eu, poate si tu ai venituri din reclame sau clickuri.

    29
    • #4

      Pyro, tu nu prea știi să citești, nu-i așa?
      Ce treabă are reclama cu laba despre fânul din căpița unde și-a tras-o bucătăreasa prima dată?
      Eu cred că ideea era destul de simplă: vrei să ai venituri din rețete? Prezintă rețete + reclame, nu miros de balegă la curtea morarului pe 3 pagini și rețeta împrăștiată prin poveste.
      În altă ordine de idei, ca să parafrazez un antecomentator celebruw, eu sunt mai interesat de poveștile în care bucătăreasa mânuiește făcălețul.

      21
    • #5

      Ala de creeaza continut il face cum vrea pixu’ lui.
      Daca nu-ti convine povestea sari peste. Sau citesti alt site de retete.

      Chiar nu sesizezi problema sau o faci pe obtuzul? Mi se pare dubios sa explic chestia asta pe site-ul asta sau pe zoso, cand deobicei chiar ei atrag atentia ca nu se precizeaza sursele.
      Si ghici ce, cand se precizeaza sursele, se atrage trafic la sursa.
      Prin trafic la sursa rezulta mai multe vizualizari, iar asta se traduce in reach, reclame, etc.

      Ori ceea ce faci prin linkul ala e fix bypass la sursa.

      Trebuie sa explic mai detaliat sau e destul de clar?

      15
    • #6

      Ala de creeaza continut il face cum vrea pixu’ lui.
      Daca nu-ti convine povestea sari peste. Sau citesti alt site de retete.

      Chiar nu sesizezi problema sau o faci pe obtuzul? Mi se pare dubios sa explic chestia asta pe site-ul asta sau pe zoso, cand deobicei chiar ei atrag atentia ca nu se precizeaza sursele.
      Si ghici ce, cand se precizeaza sursele, se atrage trafic la sursa.
      Prin trafic la sursa rezulta mai multe vizualizari, iar asta se traduce in reach, reclame, etc.

      Ori ceea ce faci prin linkul ala e fix bypass la sursa.

      Trebuie sa explic mai detaliat sau e destul de clar?

      4
    • #7

      stai sefu, ca te-ai inteles gresit, oamenii au crezut ca te referi la panselele alea de dinainte de reteta, nu la bypass.

    • #8

      Ai explicat de două ori, am înțeles.
      Eu am sugerat că dacă vrei să nu ți se facă bypass, scrii despre rețete, nu despre mirosul fânului înainte de rețete.

      7
    • #9

      Să-nvățăm internete: dacă stau 5 oameni pe site câte 2 ore până găsesc rețeta, e trafic, dar dacă trec 100 de roboți câte 5 secunde pentru 100 de oameni, nu e trafic. Notat.

      1
    • #10

      @Nea Ilie de la Sculărie – iar eu am sugerat ca daca nu-ti convine cum cineva prezinta continut GRATUIT ar trebui sa-ti cauti alta sursa.

      @Ionuț – ma indoiesc ca robotii dau clickuri pe reclame sau se contorizeaza ca view-uri la reclame sau ca aduc orice venit.

      Mi se pare ca refuzati sa intelegeti ce zic; cine-si face un site vrea si un venit ca nu-l face de amorul artei, in general.

      Cand faceti bypass ii folositi continutul/munca dar cu zero remuneratie.
      Nu e etic/moral.

      La fel cum nu e etic/moral sa stau cu adblocker aici, pe zoso sau pe orice alt site frecventez regulat si pe care il apreciez; pentru ca dau la gioale autorului daca fac asta.

      5
  3. #11

    Haoileo, ce m-ai nimerit!!
    Eu respect bucatarii, de orice gen, e talent si arta ce fac unii dintre ei, nu e usor nici fizic, daaar…nu am rabdare!! De asta nici video nu urmarsc, neam!

    26
  4. #14

    Il intreb pe chatgbt ala, nu mai am nevoie sa caut retete. Astept sa scoata si Musk roboteii casnici; cica vor fi ieftini, pe la 10-15 mii euro. Tesla si Boston Dynamics lucreaza la asa ceva, iar in maximum 2-3 ani vor fi gata pentru productie in masa. I-au invatat deja sa gateasca, sa stearga praful, sa spele veceul, sa adune sosetele; mai trebuie sa ii invete intrebarile fara raspuns si sa le stearga orice reziduu de ironie din sistem. Pe urma, gata, iti iei nevasta cu doar 10-15 mii.

    24
  5. #15

    Ma bucur ca am putut fi de folos, mie mi-a schimbat viata 🙂

    35
  6. Raule si uratule, ochelaristule si chelosule care esti tu, fratele meu negru si inca o data urat!
    Cand am intrat in blogosfera culinara, asa se scriau retetele, telegrafic, tip Sanda Marina: 3 fraze, fara detalii, fara secrete, fara poveste.
    Eu am venit, acum 11 ani, cu poveste la inceputul retetei. Mea culpa, da, imi asum asta.
    Eu nu sunt un simplu blogger culinar, sunt si bucatar din ala cu scoala multa. Eu am si scoala de bucatarie, dar si scoala in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca sunt un bucatar intelectual, nu doar cu studii superioare (astea-s pistol cu apa, oricine poate avea 5-6 facultati acolo) ci scriu corect in limba romana, fara romglezisme din belsug, ca sa stea omul cu dictionarul in mana, sa traduca ce spun. Detaliez retetele, dau secrete, spun exact ce trebuie facut, pentru ca reteta aia sa reuseasca, nu pun doar poze si dau ingredientele.
    Iar povestea are farmecul ei, pentru cei carora le place sa citeasca, pentru ca eu povestesc si traditii, unele obiceiuri din zona, legate de reteta aia, fac un mic istoric al unor retete etc.
    Pentru unele retete ma documentez uneori cateva zile, am o biblioteca impresionanta, cu peste 1000 de carti doar despre gastronomie, in mai multe limbi. Si, da, le citesc, imi iau notite, pentru ca nu inventez eu retetele, doar le gatesc si vin in fata oamenilor cu reteta detaliata si cinstita.
    Nu sunt ipocrita sa spun ca toate retetele pe care le public sunt retete vechi de familie, de sute de ani, de la strabunici. Habar n-am ce gateau strabunicii mei, sa fim seriosi! Bunicile, da, dar nu gateau mama si bunicile mele absolut toate retetele din Romania.
    De aceea spun istoric.
    Iar bunica mea, uratanie ce esti, se spala zilnic, toata viata a avut parul lung, impletit in coada, facut coc si acoperit de basma.
    In momentul acesta sunt cel mai copiat si mai atacat blogger culinar roman, mai atacat si mai copiat decat Jamila. E un bullying urias si ani de zile am fost atacata si raportata peste tot, impreuna cu Jamila (ea mai putin totusi decat mine). Stii ca ti-am mai spus cate ceva. Nu ma plang, imi vad strict de cratita mea si de sarmalele mele, ca asta-mi place.
    Te musc de nas, nu te pup, ca doar atat meriti azi. Daca maine-mi place ce scrii, te iubesc si te pup iar.
    Uratule si raule!
    Pies:
    Nu-s pesedista, dar mai aroganta decat tine sunt, ca-s mai simpatica si tot sagetator mi-s.

    107
    • #17

      urat, dna Bradea, urat rau de tot…

    • #18

      Nu se face asa in public..

      13
    • #19

      Puneti si voi /s ca maine o sa vedeti titlul la prima ora: noul scandal intre greii onlineului mancaciosul Arhi si doamna Gina Bradea.

      Frumos sa mai vezi si oameni inteligenti care se inteleg in online.

      46
    • #20

      Recunosc ca o mai plagiez si eu pe doamna Bradea din cand in cand, cu cratita in mana prin bucatarie. Si ca un nesimtit ce sunt, trec peste poveste si iau doar ingredientele si modul de preparare.

      Dar nu pot sa trec peste: “Raule si uratule, ochelaristule si chelosule care esti tu, fratele meu negru si inca o data urat!” Asemenea rautati spuse pe blog imi dezechilibreaza chakrele intr-un mod in care nici zen-ul unei mancari proapat gatite de o bunicuta la ceaunul spalat ultima data pe vremea cand Iliescu era la gradinita nu le poate echilibra… 😛

      Urmeaza doar ca domna Bradea, intr-un acces de furie de altfel perfect justificata, sa scoata o noua reteta unde seful necontestat al blogului sa fie ingredientul principal… Inca ma gandesc daca as proba sau o asemenea delicatesa culinara… 🙂

      7
    • #21

      Cu ce epitete, metafore, inversiuni si comparatii as mai putea veni io acu’ in cazul Seniorului?
      De augmentative nu mai zic nimic, acolo e deja case closed de multe decenii.

      14
    • #22

      oare a fost o supradoza de crochete cu branza?

      7
    • #23

      Aceste referințe pantagruelice nelipsite în orice subiect culinar. Și nu numai.

      7
    • #24

      @Gina Bradea: David Lebovitz scrie retete cu povesti la inceput inca de prin 2000. Nu stiu bloggeri culinari din Romania care sa fi venit cu ceva nou in domeniu.
      @arhi: banuiesc ca motivul pentru care blogerii din domeniul asta construiesc retete in jurul unei povesti e acelasi ca motivul pentru care ai construit tot articolul asta in jurul ideii “cum fac sa dau scroll jos direct la reteta”. No hate, just saying.

      Cat despre doamnele alea doua… Internetul nu uita :))

      15
    • #25

      Doamna Gina, vă rugăm frumos, nu-i mai vorbiți lui Cetin de mâncare.
      (un grup de oameni cumsecade)

      32
    • My bad, nu m am inspirat niciodată de la d-na Bradea, îmi cer scuze.
      Chestia asta nu mai rămâne așa, tocmai am trecut site ul în bookmarks și de azi înainte, client fidel cu sau fără poveste.
      Doar pentru că i a dat zeului peste nas.

      16
    • #27

      @Cristi Gr
      Radu Anton Roman scria și mai mișto. Și ce rețete…

      10
    • #28

      Oamenii inteligenți si foarte buni pe treaba lor au tot dreptul sa fie aroganți și pupați in fund. Multumesc dna Gina Bradea!

      4
    • #29

      E simplu de vazut de ce va tot luati hate de atatia ani doamna Gina. Oamenii sunt invidiosi pe modestia dumneavoastra, mai ales ca nu va plangeti.

      3
    • #30

      Doamna Bradea, eu atat pot spune: ador modul in care gatiti si mai ales cum descrieti reteta dar si cu mici secrete. De exemplu, o sa radeti multi dar mie clatitele imi ieseau tot timpul diferite. Acum, de cel putin 3 ani imi ies la fel, de cand am aplicat varianta dvs (printre miile de variante cu 6 oua, cu 10 oua etc). Orice reteta inspirata de pe yt-ul dvs mi-a reusit 100%. Referitor la poveste, eu niciodata nu le citesc total daca le vad scrise si dau scroll rapid la reteta mai jos. Dar nici nu pot sa spun ca ma deranjeaza excesiv. Va inteleg nevoia de a scrie un preambul la reteta in sine insa sunt unii care exagereaza cu totul.

      4
    • #31

      eu cred ca de la Gina am înțeles că găluștile ies daca respecți morții lui de gramaj, că le făceam din ochi și ori ieșeau pernuțe, ori ghiulele.

    • #32

      Oh daaaa, si galustile ei. De cand aplic regula de aur nu mi se mai desfac, imi ies pufoase. haleluia ca erau n moduri de a face galustile de m-am stricat de cap.
      Pentru mine conteaza enorm parerea ei ca n-am avut mama si nici bunica care sa ma invete asa ca ce am invatat, a fost de pe internet unde evident retetele erau diferite pe acelasi subiect si ma enerva la maxim chestia asta.

      4
    • #33

      Pentru mine conteaza enorm parerea ei
      idem. si e important sa stii ca poti avea incredere in sfatul unui om, cand vorbim de cautari de gen. adica mi-e clar ca daca vad 3 chestii, jamilla, savori sau gina, ma uit la ce zice Gina

  7. Voiam de foarte mult timp o rețetă de aluat dospit pentru că îmi place să fac aluat dospit iar aluatul dospit are un gust foarte bun rezultat din dospirea aluatului.

    Poate povestea o fi interesantă, dar toate bucătăresele astea au niște cuvinte cheie pe care le repetă într-un mod foarte deranjant, de 20-30 ori în rețetă, astfel încât lectura devine extrem de obositoare și/sau enervantă.

    13
    • #35

      aia-i de citit cît dospește aluatu’…

      14
  8. #36

    Sunt retete mestesugite 🙂

    10
    • #37

      Pe mine mă omoară ăia care dau rețete de genul “azi vă arat o rețetă simplă, gata în x minute, pe care puteți să o preparați cu ce găsiți în frigider: pentru început, se scoate ceafa de fazan și se asezonează cu un praf de usturoi. Se ia pulpa de căprioară etc etc”

      36
    • #38
    • #39

      @7: in tihna..

      12
  9. #40

    Gatitul este o arta si arta cere timp si sacrificiu. Nu merge asa cu burta goala pe repede inainte.

    8
  10. #41

    Hai noroc ! ce faceti ma, cum o mai duceti? Luați si voi 3 pensii ca mine? :))) Uite eu ce sa fac, sunt bine, chiar acum sunt in curte la mine, pe moșie cum ar veni, stau pe un scaun la soare. Stau pe scaun, la soare, la valoare, traiasca pensia lu mama-mare :))))))

    8
  11. #42

    Auziti ba, dar am si eu o intrebare. Ma scuzati ca poate ma intind la comentarii, dar ce dracu sa fac ca sa na treaca timpul cat stau aici pe scaun la soare. Vitamina D naturala. si vroiam sa va intreb pe astia care stati la bloc, cum naiba va place sa stati la bloc, inghesuiti asa unu langa altu, in mastodontii aia de beton. Se bese vecinu auzi si tu. Se sparge o teava v a inundat pe toti :)))) Ce dracu ma. sau nu mai vorbesc daca vine vreun cutremur :))) Pe cand io, viață de lux . ia uite ma uit, curte cat vezi cu ochii. boierie. nu ma deranjeaza nimeni. Voi unde faceti plaja ca mine , pe bloc? Deci 1-0 pt mine :)))) Vive le pension de ma grand mere . sau Long live the pension of my grand mother :())))))))

    5
  12. #43

    Și eu mulțumesc pentru această informație.
    Mor cu amintirile lor, cum puțea a vanilie și chimion în casa bunicilor.
    Hai, cred ca mirosea mai acătării dacă aveai bunici din Vechiul Regat, Dobrogea, poate Moldova. Dacă bunica era din Ardeal în afara de piper și sare era smântână în toate și peste toate.
    Am o verișoara care are blog din asta culinar și minte de numa în legătură cu aromele și mâncărurile iscusite ale bunicilor.
    Bunica noastră din partea mamei și cealaltă bunică din partea lui ta-su sunt ardelence
    Buna gătea bine, dar nici franț de ce arome insira vara-mea pe blog.
    Ps: Buna zicea ca e ora 2
    Cealaltă bunică era din Călărași și am învățat multe rețete de la ea și îi plac și soțului chiar dacă nu au smântână

    13
    • #44

      Ah, mi-am amintit din copilarie de coltunasi cu smantana, aia cu cartofi sau varza, bateau la kur toate chinazariile astea gen ghioase sau cum le mai zice, long live the Ardeal, my love!

      5
  13. Mai, eu am raspuns in gluma si vad ca unii o iau in serios. Sper sa nu ma trezesc cu geamurile sparte si cauciucurile dezumflate 😀 Arhi mi-e un amic tare drag, asa ca-mi permit sa-l fac urat si rau, ca merita, da?
    Fiecare are gusturile lui si eu o sa scriu pe BLOGUL MEU asa cum am chef eu, pentru ca de-asta mi-am facut blog.
    In rest, oferta este mare, fiecare e liber sa aleaga ce blog si ce retete i se potrivesc.
    Dupa atatia ani de bloggereala si bullyng en gross si en detail ce-am primit, nu ma intereseaza sa fiu pe placul tuturor. Important este sa-mi placa mie ce scriu, sa stiu ca sunt un profesionist adevarat, nu un terchea-berchea care copiaxzza retete de ici colo, baga 2 poze, 3 fraze mai mult sau mai putin agramate si gata.
    Da, sunt aroganta, pentru ca am de ce. 😛

    42
    • #46

      stai linistita, ca astia adora sa fiu luat in balon:))))) n-am fani de genul ala

    • #47

      Uneori mai picam de gâscă la sarcastice. Nu prea suntem obisnuiti cu tonul asta in rubrica de comentarii.

      8
    • #48

      Aoleo, domnu’ @w, tocmai dumneavoastră să picați?! Greu de crezut!
      Doamna Gina, tot respectul! Cred că și hecării lu’ @nea zăpadă se vor retrage cât de curând.

      5
    • #49

      Doamna Gina, nu vă faceți griji, noi spargem cauciucuri numai la hecări.
      Acuma ce-am vrut să zic, să nu uit, uitați cum stă treaba, unii dintre noi mai suntem și la regim, avem probleme cu vecina aia balerină, zic să avem doamnă un filtru mic pentru rețete de balerin amator, se poate?

      12
    • Doamnă, doar cu geamurile dezumflate. 🙂
      Așa se poate? 🙂

      8
  14. #51

    am trait s-o citesc si pe asta, bucatareasa cu ‘scoala serioasa’ care se trage de sireturi la modul infantil cu mogulul blogosferei, marele Arhi!

    la un moment dat intrasem intr-un grup de gatit sustinut de tipa asta si mi-am luat block pentru ca am comentat la reclamele tampite pe care le promova acolo. M-am intors la Jamila, ca n-are ‘scoala serioasa’ si nici tupeu cat casa precum GB si cu siguranta gateste si explica mult mai bine. Nu ma intereseaza cu cine se judeca sau pe cine barfeste, eu am invatat chestii de la ea care mi-au iesit de fiecare data si nu doar la ‘norocul incepatorului’. Cat priveste aluatul dospit, pe bune, pute internetul de retete tip. Hai cu manutele rosii…

    13
    • #52

      Ai invatat ce a furat de la altii, cum s-ar zice partas la infractiune :))

      4
  15. #53

    sa vezi ce misto e cand faci retete dupa video.cozonaci cu jamila. imi ies buni, acum stiu, dar prima oara mi-am luat-o.
    gen:”puneti aluatul intr-o oala mare”
    pus pauza video, pus aluat in oala. play video:
    “nu inainte de a unge oala cu ulei, ca altfel se lipeste”
    are dreptate. s-a lipit. dar de ce MMS nu zici in ordinea operatilor?

    17
  16. #54

    Hai noroc!

    Ai fost in țară Cetine? Am citit pe aici. Mai esti sau ai plecat? Uite daca mai stateai acum dupa 11 martie scot pensiile si te invitam la o saorma, faceam cinste. Venea si Corban poate il invitam si alti smecheri care mai vroiau de aici.

    5