De câte ori nu a fost vorba, pe bloguri sau aiurea, de cât de nesimțiți sunt rromânii. Rromânii fac și dreg, rromânii sunt porci, rromânii sunt mizerabili. Tot timpul vorbind la persoana a 3 a. Rromânii.

Aceleași discuții apar și în viața de zi cu zi. Oamenii sunt întotdeauna scârbiți. De gunoaiele din orașe, de nesimțirea vânzătoarelor, de nesimțirea funcționarilor, de orice. Scârbiți.

Aveam în poarta 6 o vecină care toată ziua discuta despre cât de nesimțite sunt vânzătoarele din magazine. Cum e inacceptabil ce se întâmplă.
Asta până s-a angajat vânzătoare în Carrefour. Acolo a uitat brusc de teoriile cu vânzătoarele pline de zâmbet și bun simț. Cântărește mezeluri cu un sictir evident, îți aruncă produsele pe tejghea, molfăie la o ciungă cât e ziua de lungă.

Da, vrem să ne schimbăm, dar să o facă altcineva. Urâm vânzătoarele, dar în magazinele unde lucrăm ne comportăm cu oamenii de parcă am fi stăpâni de sclavi. Desigur, absolut justificat, clienții noștri sunt niște cretini care își merită soarta.

Criticăm zilnic șpaga dată medicilor și asistentelor, dar dacă avem o problemă în spital, deschidem ușa cu un teanc de bancnote. De ce? Pentru că ne e frică, suntem bolnavi, să nu își bată joc de noi vreo asistentă. Uităm brusc de moralitate și discursuri înălțătoare. Pentru ca să ne fie nouă bine.

Urâm funcționarul public, cel care se poartă ca pe plantația mă-sii. Cel care ia șpagă și dacă trebuie să îți dea un refuz. Dar dăm la rândul nostru șpăgi să ajungem în funcții publice. Deși sunt prost plătite. De ce? Pentru că sperăm să facem rost de șpagă multă.

Criticăm bucureștenii mizerabili care vin și ne murdăresc orașul. Dar în parcările noastre, în parcările din supermarketuri, vezi mașini cu numere de Constanța care aruncă pungi de gunoaie, chiștocuri de țigări, tampoane folosite sau alte bunătăți. Desigur, la prima discuție despre nesimțire, vom înfiera nemernicia oamenilor, care își bat joc de noi și de oraș. Asta în timp ce, delicat, vom stinge cu vârful pantofului, țigara scumpă pe jumătate terminată.

Da, vrem să ne schimbăm. Dar să se schimbe alții.
Noi să fim sănătoși și la vară cald.