Guest post de Blog de Bucureștean

Va aduceţi aminte de articolul ăsta, în care vorbeam despre proiectul de implementare a vehiculelor electrice pe scară largă? Iată că lucrurile se întâmplă.

Nihon Kotsu, cel mai mare operator de taximetrie din Japonia, va introduce în teste maşini electrice pe data de 26 aprilie. Asta după ce au construit o staţie de înlocuit acumulatori cu ajutorul celor de la Better Place. De reţinut: proiectul este sprijinit de Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia.

Apoi vine Irlanda, care a anunţat construirea a 3500 de staţii de încărcare pe teritoriul ţării, 5000 de euro discount pentru achiziţionarea de vehicule electrice şi scutirea de la taxa de primă înmatriculare. Asta ca urmare a anunţării parteneriatului între Renault- Nissan, compania de electricitate ESB şi, de reţinut, guvernul irlandez.

În Franţa a demarat un proiect similar pentru testarea vehiculelor electrice iniţiat de Renault, fireşte, EDF, Schneider Electric, Better Place, ADEME (l’Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Energie – o las fără traducere, că înţelegeţi) şi Consiliul General din Yvelines (departamentul în care se va desfăşura experimentul). Deci statul francez e pe ţeavă, cum se zice la Arhi în Pantelimon.

Nu mai amintesc celelalte ţări participante activ la această revoluţie; poate doar Israelul, de unde a pornit totul şi care va fi prima din lume care va introduce automobilele electrice pe scară largă.

Ce fac politicienii noştri? Sprijină proiecte novatoare? Nu, nu ne aşteptăm la ăia bătrâni, ei sunt ocupaţi cu traficul de influenţă prin telefon. Un judecător, un şef de regie, un lider de sindicat, nu contează, au întotdeauna pe cineva de sunat. Şi sunt atât de miraţi când apar înregistrări cu ei, încât parcă desluşeşti pe faţa lor întrebarea: “păi şi eu cum mai rezolv o chestie, trimit porumbei călători?”

Dar ăştia tineri? Care n-au împlinit 40 de ani şi n-au apucat să se mânjească în regimul trecut? Vin ei cu ceva nou? Îi vezi în slujba unei astfel de revoluţii industriale? Din păcate, nu. Aţi văzut şi voi, n-au trecut două săptămâni de când tânărul Urban, om politic cu un arbore genealogic select (sau celest, nu ştiu cum se scrie), se ocupa de amenzi de circulaţie. Proiect personal de mare angajament, pentru care asuda la tv. Nimic serios, nimic de substanţă, nimic de viitor.

Follow Renault Vehicule Electrice si Better Place pe Twitter: @RenaultZE si @btrplc

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.