scrooge

Bănuiesc că nu are rost să vă spun cât de nesănătos pentru economie a fost programul Prima Casă și câți bani s-au dat aiurea în garanții guvernamentale, totul la presiunea bancherilor care nu doreau să își scoată pe piață toate acele active toxice pe care și le adaugă an de an la valoarea de piață. Îmi aduc aminte cu plăcere de primul default de la Prima Casă, o doamnă care era femeie de serviciu și voia și ea casa ei (#nojoke, căutați pe google, e reală).

Știți de ce e bună legea dării în plată?
Pentru că forțează pe toată lumea să vină cu picioarele pe pământ și să se conformeze nevoilor economice reale. Și aici nu vorbesc doar de bănci, ci și de cei ce iau credite. Băncile vor da credite mai greu, vor face evaluări reale, la prețuri reale, nu la prețurile fixate de șpaga dezvoltatorilor și uite-așa, economia de piață va regla prețul apartamentelor și cantitatea lor funcție de necesități și capacități de cumpărare, nu funcție de cât de multă șpagă se dă la obținerea unui credit cu care poți construi un ansamblu rezidențial în câmp.

Băncile nu mai aşteaptă legea dării în plată şi iau propriile măsuri. Deşi legea nu a intrat nici în măcar în dezbaterile parlamentarilor, CEC Bank lucrează deja la un credit imobiliar care să includă posibilitatea ca datornicul să dea casa băncii. Condiţiile vor fi însă mult mai stricte. O bancă a decis să crească avansul pentru creditul ipotecar de la 15% la 35%, iar o altă instituţie financiară a decis să renunţe pentru moment la programul Prima Casă.

Da, mi se pare normal ca banca să se asigure împotriva riscurilor. Dacă dorești să iei un credit pentru o sumă atât de mare, raportat la salariul tău, cel ce îți dă banii, fie el bancă, cămătar sau tanti Aglaia de la 2 trebuie să se asigure că, într-un fel sau altul își vede banii înapoi și își acoperă și cheltuielile.

În același timp, mi se pare normal să ai niște bani înainte de a cumpăra o casă. Achiziționarea unei case nu este un drept fundamental și o obligație statutară ci trebuie să fie o încununare a unei munci, construirea unui cuib pentru viitor și pentru copii. Cât timp tu de fapt te împrumuți la altă bancă doar pentru a lua acel avans de 2-3000 de euro pentru prima casă, chiar nu prezinți nicio garanție. Și economia a fost distrusă tocmai de aceste lipsuri de garanții.

Iar plângerile că vai, dezvoltatorii nu vor mai construi case sunt absolut inutile. Dacă nu ai clienți, nu construiești case, nu inventezi clienți săraci, care doar să ruleze niște bani între dezvoltatori și bănci, motivând creșteri spectaculoase de prețuri, deși piața e în cap, pentru că nu sunt fizic bani.

Dacă dezvoltatorul vrea să facă case dar nu găsește săraci care să i le cumpere, să nu mai facă. Să se orienteze la construit șaormării sau francize mcdonalds, că alea au succes. Sau să dea el casele prin credit de dezvoltator și să își asume riscurile.

Una peste alta, sper ca cineva să taie acest nod gordian și să ne asigure, ca populație, un nou start.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.