În mai 2008 lăudam un post al lui Mănac, în care explica faptul că în acest moment nu este rentabil să îţi cumperi casă cu rate de la bănci.

 

Pentru că sunt supraevaluate şi nu îşi merită banii pe care ai trebui să îi dai practic o viaţă întreagă, după care te-ai trezi un bătrân proprietar al unei case vechi, fără nici un fel de valoare de piaţă.

Spicuim din reacţiile de atunci ale unor vizionari, plini de succes  în domeniu:

 

unu a scris pe 20 Mai 2008 e

s`a uitat un avantaj cand iti CUMPERI casa; vei oferi un plus financiar copiilor tai; mie mi se pare un argumet foarte bun pt. ca ma gandesc si la situatia asta deoarece eu unul ma simt f. bine cand stiu caam un apartament asigurat pe care la o vreme de nevoie il pot vine pe o garsoniera de exemplu si ma simt “mai rau” cand ma gandesc ca alte cunostine de o varsta cu mine au cate 3 apartamente asigurate – pt ca au avut bunicii la oras…

 

brendy a scris pe 20 Mai 2008 e

Eu am casa cu credit de la banca, dar este a mea si …..nu platesc decat 210E pe luna.Si nu, nu e garsoniera, e o casa cu teren.E drept ca am avut avans mai mare, iar perioada e de 25 de ani, dar copii mei or sa aiba ce imparti.E un punct de plecare.
Cu stima!

 

mircea a scris pe 20 Mai 2008 e

Eu platesc 150 eur rata la un ap in CT pe care din fericire l-am luat cu 28600 in dec 2005 (si pe care nu vreau sa-l vand), dar stau in buc si platesc 850 lei chirie. Sa ma inham la inca un ipotecar la ora asta cu >800 eur pe luna (unde mai pui ca bani de avans nu am), sincer imi e groaza. Prefer sa platesc chirie 1/2 din din banii astia si sa imi cumar o masina ca sa avem cu ce ne muta noi si bagajele.

 

Pe lângă aceste reacţii, au fost destui cunoscuţi, care îmi explicau doct pe messenger că greşesc, că chiriile vor creşte, că ăsta este preţul caselor şi în mod sigur nu va scădea şi că, overall, nu mă pricep şi ofer păreri neavizate.

Nu le doresc răul celor ce au scris că deja au rate şi că sunt prostănac şi nepriceput. Dar sunt curios, acum, când s-a adeverit că preţurile erau o bulă imobiliară, că oamenii nu au fizic banii necesari pentru a susţine un împrumut de genul ăsta, când ratele de 600 de euro s-au transformat în rate de 900 de euro, când au fost daţi afară de la joburile bine plătite, mai au aceeaşi teorie, cum că au făcut un lucru minunat?

Nu vă temeţi, nu uit subiectul. O să revin şi peste 6 luni cu el, când ratele vă vor fi şi mai mari, iar casele voastre vor fi fost demult luate de bănci.

Şi atunci o să vă întreb.

A meritat să plătiţi mii de euro, minţindu-vă că staţi în casa voastră, când de fapt stăteaţi în casa băncii?