Scris de Dumi

Fratele vostru basarabean (cooohh, coooogghhh – (SIC!)) a ieșit și el din anii ’90. În limba contemporanilor, și-a redobândit cetățenia română după 4 ani de la depunerea dosarului (prin legea aia faină când un politician avea nevoie de voturi). Din ăștia 4 ani, cam 1.5 ani de întârziere se datorează pandemiei.

Să clarificăm ceva din start. Care a vrut să plece undeva în UE a plecat și cu acte moldovenești. Ilegal, prin păduri, prin mașini – dar au plecat. Pentru că… Motive. Totuși, să recunoaștem că actele românești au deschis porți pentru mulți. Chiar și pentru cei care li se explică la sediul ANC că cererea de redobândire trebuie semnată cu albastru, iar ei reușesc performanța după a 7-a încercare.

Bun. Acum că am clarificat acest lucru să trecem la subiect. Birocrația și miserupismul funcționarului public. O problemă comună pentru ambele maluri ale Prutului.

Un mic context. Eram cu permis de ședere în RO pe baza studiilor. Între timp am făcut și permisul de conducere. După ce am obținut buletinul, urma să preschimb permisul de conducere pe baza noului act de identitate. Acțiunea se întâmplă undeva la marginea Clujului. Eram pe al șaselea an în RO, deci, birocrația și miserupismul funcționarului public nu-mi erau străine.

Și când te gândeai că totul este gata…

Programare duplicat permis de conducere. Achitat taxa online, toate actele într-un dosar, iar restul separat (eram deja călit pentru confruntare). Marea bătălie începe într-o zi de luni.

Merg la ora programării. Prezentat acte.


– Știți, trebuie să verificăm CNP-ul dvs., lăsați un număr de telefon să vă sunăm când puteți veni.
– Nu puteți face asta dvs. acuma?
– Nu!
– Și durează mult?
– De pe o zi pe alta!

Până joi liniște și pace. Mers la permise vineri dimineața.

– Bună dimineața. Știți, am fost luni cu preschimbarea permisului de conducere și ați zis că trebuie de verificat CNP-ul. Oare nu este gata sau am fost yo neatent (prost) și am dat numărul de telefon greșit?
– Aaaa. Gata. Îmi amintesc. Doamna întinde mâna și ia copia după buletin rămasă de luni. Așa, verificare buletin, să vedem. ȘI O FACE EA ACUM! (fmm, fmm, fmm)
– Da să știți, că pe CNP-ul dvs. figurează alt nume!
– Aăăă. Pana prostului rămas fără idei.

după o mică pauză îi zic…
– Aaa, păi, maxim ce poate fi e că până la căsătorie am avut alt nume, îi zic.
– Doamna găsește starea de grație și extaz. “Copie după certificatul de căsătorie aveți?”, revine ea sec și serios.
– Zic da! (noroc că aveam hârtiile cu alte copii de acte – doar am zis că eram călit pentru luptă).
– Vă rog să mi-o dați.

Trei minute de liniște în care eu prind a fierbe în timp ce doamna butonează meticulos.

– Așa. Am trimis notificarea la București. Vă așteptăm luni la 10!

Ies eu înfrânt din sediu, dar bucuros că mi-am îmbunătățit vocabularul cu vo 10 înjurături noi.

Abia luni (peste o săptămână de la prima bătălie) am dat restul actelor. 12 zile mai târziu am primit permisul prin poștă.

 

Revin în MD pentru a reînnoi pașaportul moldovenesc. Caut să văd cum se face (când eram încă prin țară, toate instituțiile care au tangență cu acte de identitate sau acte care conferă drepturi erau aruncate prin orașele de reședință ale raioanelor). Și aici rămân plăcut surprins. Dovada că sub acest aspect statul nu mai este prin anii ’90. Ce sa întâmplat între timp, o să vă întrebați. Ei bine, cam asta…

Agenția Servicii Publice. Asta s-a întâmplat. A apărut o instituție (în fiecare raion un singur sediu cu câte 30 de ghișee + 2 ghișee unde achiți taxele aferente) care se ocupă și cumulează următoarele servicii:

  • persoane fizice (acte de identitate, acte de stare civilă, titluri de călătorie, evidența populației etc.);
  • conducători auto (tot ce are legătură cu permisul de conducere și dreptul de a conduce);
  • vehicule (tot ce ține de înregistrare, transmiterea proprietății sau radierea unui autovehicul);
  • persoane juridice (tot ce ține de înregistrarea și activitatea firmelor);
  • bunuri imobile (tot ce ține de cadastru și dreptul de proprietate asupra unui imobil);
  • servicii electronice (buletin de identitate electronic, diferite extrase etc.);
  • alte servicii (livrarea documentelor, ceva legat de ștampile și sigilii).

Îți faci programare pe site sau la un număr scurt din call-center. Simplu. Nu a durat nici 5 minute. Cu tot cu timpul de așteptare la ghișeul unde achiți contravaloarea serviciului solicitat.

Concluzia pentru articolul ăsta parcă ar fi scrisă de Cristici. Cum bă? Cum de ăia pot și noi nu? Diferența este că eu nu compar cu Torino sau alt oraș european. Eu compar România cu moldovenii ăia rămași în anii ’90. De fapt a comparat și el România cu moldovenii ăia înapoiați în articolul cu taberele. Și parcă este și mai trist.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.