Sursa foto
Hai sa va povestesc niste traume, daca tot stau si ascult colinde cu Hrusca.
Cand eram mic, una din putinele scapari ale mele din iadul familial era sa merg la bunici, la Mitocu Dragomirnei. In vacanta de vara, de obicei, cateodata si in vacanta de iarna, dar mai rar, pentru ca era mai scurta si nu se justifica pretul biletului de tren.

Vacanța aia era vârful anului meu. Aveam 2 luni și ceva în care nu mai ascultam urlete, nu mai luam bătaie, nu mai eram certat pentru orice prostie o făceau frații mei, puteam să ies afară zilnic, nu doar 1 dată pe săptămână, 2 ore, că în rest trebuia să țin loc de părinți pentru frații mai mici, nu mai îmi era jenă să ies pe holul blocului și să mă întâlnesc cu vecinii care tocmai ascultaseră scandalul nopții trecute. De astea, simple, umane.

Într-o iarnă, trebuia să merg la Mitoc, să petrec sărbătorile acolo. Nu era mare biggie, eram eu și cu bunicul, ne culcam odată cu găinile, dar eram liber, fericit, mă jucam în zăpadă, cu copii de vârsta mea, îmi vedeam verii, asistam la tăiatul porcului, de astea. Din păcate, am făcut o greșeală strategică. Greșeala mea a fost să arăt, în casă, că îmi doream foarte mult să merg acolo. Ceea ce s-a transformat într-un mijloc de coerciție la adresa mea.

Așa că, evident, la prima greșeală pe care am făcut-o, dracu știe ce, am primit și pedeapsa. Drept pedeapsă, nu mai merg la bunicu, ca să mă învăț minte să nu mai fac…cine știe ce mm făcusem. Era tot prin jurul zilelor ăstora, jumătatea lui decembrie.
Așa că am stat acasă, la clasicul 2 săptămâni de casă pusă cu curu-n sus, pentru că trebuie să facem curat și să sărbătorim cum se cuvine când e să fie, bătut covoarea, după care ținut covoare rulate într-un colț, să nu le murdărim, le punem de crăciun. Urăsc linoleumul rece, ca idee.

Partea bună e că mi-am învățat lecția. Glumesc. De atunci, de fiecare dată când se apropie sărbătorile sau vreun eveniment, am o stare anxioasă îngrozitoare, să nu se întâmple ceva rău, să nu mă îmbolnăvesc, să nu se îmbolnăvească cineva drag, tocmai de sărbători, tocmai de vacanță, tocmai acum. Să nu mai fiu pedepsit, cumva, din nou.
Așa că da. Când voi vă pregătiți de sărbători și vă bucurați de cei din jur, eu îmi savurez anxietatea, că poate se va întâmpla ceva rău și se duce dreaq totul.
Atât.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.