Mă gândeam, înainte să încep să scriu, că e incredibil ce efect are asupra psihicului și comportamentului uman o situație de criză, o situație în care vezi, efectiv, cât ești de muritor și cât de mult timp ai pierdut în viață cu nimicuri stupide, în loc să stai și să te ocupi de familia ta și de fericirea lor.

Anul acesta presimt că voi merge aproape în fiecare săptămână la grătar și pescuit. Uite-așa, pentru că micilor Ametcea le place, pentru că e aer curat, pentru că e liniște și relaxare și ptr că pot (btw, o baltă bună, cu chestii de astea care îți fac viața frumoasă, gen umbră peste tot, pontoane, spațiu de acces direct cu mașina, permisiune de grătar.

Și, pentru că vorbim de grătar, pe care din grătarele din poză le recomandați? Nu de alta, dar Honda mea are, drept capac de locaș de ăla de roată din portbagaj, o masă de picnic, așa a venit de la dealer, prin urmare ar fi și păcat să pierd o asemenea oportunitate.

Ca idee, sunt foarte tentat de grătarul acesta mic, de fontă, pare fix ce mă interesează pe mine. Nici prea mare, nici prea mic, exact pentru nevoile mele de călătorie. Niște ustensile pentru grătar, care nu trebuie să lipsească din arsenalul niciunui chef du grataire și nu uitați, pentru numele FSM, în această măreață săptămână, de cana Landmann, acel miracol al grătarului, care aprinde cărbunii singură, făcând aprinderea grătarului un mizilic.

Partea bună e că toate astea le puteți găsi, fain frumos, pe situl Carrefour, care are campanie de reducere în această perioadă la gama de grătar și camping. Situl merge brici, sistemul de comandă este foarte simplu și intuitiv, se cam înfinge bine de tot în piață.

Și încă nu m-am uitat de niște fotolii de pescuit. Ultimele luate s-au rupt de fericire, când le-am atins…

Dacă încă nu ați simțit încă nevoia de outdoor, uite-o poză cu un atlet.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Orice grătar, numai cu gaz sa fie… :))

  2. #2

    Chef, langa Bucuresti, Moara Vlasiei 1, am fost la pescuit anul trecut de vre-o 15 ori acolo, anul asta incerc la fel. 80 lei / 12 ore / 4kg de crap – chiar are peste balta, patronul e de calitate. Daca vrei, iti trimit pe mail nr lui de contact. Are umbra suficienta, access facil pe lac.

    Ca gratar, am folosit mai mereu, unul din Kaufland, la 29.99 – usor de montat si de transportat.

  3. #4

    e misto si suficient gratarul ala pentru cate persoane sunteti.
    cea mai misto balta (din punctul meu de vedere) – Solacolu
    cana aia e de fite si fantezii, nu e pentru un om care baga rama in ac 😀

    • #5

      Țin sa te contrazic, aprinzatorul face toți banii, in 10 minute aprinzi 15 – 20 de brichete de cărbune aproape roșii și te apuci de grătărit

    • #6

      eu am avut cana, nu vorbesc din carti

    • #7

      Cana aia e cadoul zeului gratarelor pentru barbatii adevarati care nu fac gratar la butelie.

    • #8

      “Laik” Arhi…… #metoo … dar sunt alte fieratanii mai ieftine la brico.. si par mai groase la tabla.

  4. #9

    Fonta distribuie bine caldura, daca ai cu ce sa-l transporti, ia-l pe ala micu de fonta. Dupa ce se unge bine nici nu mai lipeste.

    Cana aia e asa utila, ca eu mi-am luat una imensa de la Hornbach cu 90 lei. O umplu cu carbuni si are autonomie vreo 2 ore pentru un gratar tip smoker american.

  5. #10

    am cana aia de aprins focul de vreun 1 an si e cea mai tare inventie de la descoperirea focului (mersi razvanbb pentru pont)

  6. #11

    Foarte bun grătarul cel mic de fonta, atenție la cantitatea de cărbuni sa nu pui mulți ca se înfierbânta repede și se răcește greu. Grila de fonta o încingi bine ca sa se deschidă porii și o ungi cu untura, ulei de cocos etc. altfel va ruginii repede. Șuruburile pentru montaj sunt slăbuțe, am schimbat din ele, am pus șaibe și grovăre unde s-a putut.

    • #12

      @FKT – Fonta se raceste greu, dar se si incalzeste greu. In nici un caz repede.
      – Pori la fonta? care sa se mai si deschida? Eventual respira? Misca? nu cred sa existe asa ceva, dar da, trebuie sa ungi bine cu grasime dupa ce se incinge
      – Fonta nu rugineste (daca e fonta adevarata) !!!
      Gata hate-ul.
      Nota personala: e misto de fonta, pare micut, dar cu siguranta e greu. Stiu ca il duci cu masina, dar pana si de la masina ce faci? Simte-l un pic la mana in magazin si vezi daca esti ok cu el asa.

    • #13

      tu chiar te lasi inselat de impresia ca par gras si neajutorat:))))

    • #14

      cand de fapt esti doar gras? si chel? practic trup de zeu (Budha)

    • @Zarax, nu spune rău FKT. Și tigăile de fontă se asezonează înainte de folosire. Se ung cu ulei peste tot și bagă la cuptor la 200 de grade.

  7. #16

    Ca bucatar amator, sunt foarte incantat de toate chestiile din fonta. Ma inteleg super bine cu ele la gatit, pentru gratarul de curte pe care vreau sa-l construiesc o sa comand cu siguranta tot de fonta, dar sunt fantastic de grele. Daca toata dracia aia mica e facuta doar din fonta trebuie sa mai creasca ceva juniorul sa te ajute sa-l dai jos din masina. Nu de alta, dar la varsta ta…

  8. www.amazon.com/Gentlemens-Hardware-Outdoor-Barbecue-Grilling/dp/B06W57VRWH

    Noi tocmai am luat asta de pe bonami.ro pe la 140 de lei.

    Văd că n o mai au acolo dar jucăria e fenomen. Anyway, astia de la gentleman’ s hardware au tot felul de chestii mishto.

    • #21

      Galeata aia e practica, dar tinicheaua o sa tina exact o vara. Doar zic.

  9. #22

    Vezi ca pluginu’ de poze are un bug: in loc de poza cu atletu’ a bagat una cu matale.

  10. #24

    Am eu gratarul ala de fonta. Nu am fost multumit de el si am renuntat in favoarea unuia normal, luat din dedeman (cel clasic, dreptunghiular 40×60 cm daca nu ma insel. fara picioare merge foarte bine si luat in masina).
    De ce nu am fost multumit de cel din fonta:
    – e foarte greu
    – are lacasul pentru carbuni/lemne foarte mic astfel incat nu “respira” jarul sa se incinga
    – din cauza punctului de mai sus tinde sa se incinga doar pe centrul gratarului si stateam foarte mult pana sa se incinga ok
    – pentru mai mult de 2 persoane devine un chin sa pregatesti la el… dupa al doilea rand de carnuri trebuie sa pui din nou carbuni si sa astepti sa il incingi.

  11. #25

    never skip leg day

  12. #26

    Noi avem de gand sa ne luam ceva de genul: marelepescar.ro/scaun-carp-spirit-level-chair-70x48x40cm.html

    Cat despre balta, tot la Nana si anul asta. Cu putin noroc, prin mai bagam prima tura.

  13. #27

    am vazut si eu video-ul cu cana de la razvanBB. insa vad ca dureaza sa se aprinda carbunii 30 de minute? adica nu e cam mult doar pentru a face foc?

  14. #28

    Gratar de fonta, distribuie uniform caldura, poti sa gatesti “slow cook”.
    Binenteles, se si raceste mai greu dupa ce termini de gatit.

  15. #29

    Aprinzatorul ala de carbuni e Dumnezeul gratargiilor, functioneaza extraordinar de bine si la aprins lemnute uscate cand bate vantul ft tare, nu doar la carbune. Adica e utilizabil si cand faci un ceaun, gratar cu lemn sau o sesiune de slow cooking de vreo 8 ore… Ideea e ca am gasit aprinzator similar la kaufland anul trecut cu vreo 20-25 lei…

  16. #30

    Bazinul piscicol Creata 3. La 10 km de Afumati. Umbra tot timpul. Este ok si pentru cei mici.

  17. #31

    Am avut gratar de fonta mic. Pe principiul “pentru 3, 4 bucati de carne e suficient” am mers si eu. De cate ori l-am folosit m-am enervat de numa’, se aprinde greu, iti trebuie o groaza de carbuni (e mai mult inalt decat larg in zona de carbuni) caldura merge concentrat spre mijloc si putin pe margini, dupa folosire nu-l mai poti demonta(e negru si plin de grasimi) adica iti trebuie o cutie de dimensiuni medii ca sa-l poti depozita si transporta (din punctul meu de vedere e nashpa rau). Um gratar de genul asta www.emag.ro/gratar-demontabil-pentru-gradina-sau-picnic-cu-carbuni-summertime-steak-seven-montare-usoara-material-rezistent-metal-diametru-34-cm-idl-grac7/pd/DCLV4SBBM/
    e mult mai eficient, chiar daca se va gauri relativ repede ( e din tabla subtire si cu o vopsea vai mama ei. Dar macar nu te enervezi ca sunt foarte ieftine.

  18. Ca fost posesor de ‘gratar mic rotund de fonta’ pot sa iti spun ca mi s-a parut o mizerie. Dura o vesnicie sa se faca gratarul. Nu avea efectiv putere, probabil pentru ca nu circula cum trebuie aerul pentru a intretine o ardere buna. Tineam in permanenta usita aceea deschisa si chiar ajunsesem sa ventilez pe acolo sa atzatz cat de cat focul. Este greu si la mine un picior a cedat, adica s-a rupt de la mijloc si nu i-am gasit inlocuitor. Piciorul era tot de fonta si… prin urmare destul de casant. Se raceste greu. Suprafata lui mi s-a parut mica. 3 persoane imbatranesc pe lang el pana se face carnea. Iti recomand sa te reorientezi.

  19. #33

    votez pentru ala rotund din fonta.
    pentru cei ingrijorati de greutatea utilajului: doar grilul si picioarele sunt din fonta turnata, corpul este din tabla neagra.
    deasemenea, nu rugineste si nu se incinge prea tare si se poate controla tirajul de aer.
    este ca la cutiile de viteze automate, comentate de cei care nu au avut niciodata.

  20. #34

    ce-ti mai place zubitii!

  21. #35

    Gratarul de fonta e bun pentru curte. Altfel, se raceste greu si nu vrei sa-l bagi in portbagaj fierbinte. Eu iti recomand campinggrill.ro/gratar-camping-go-anywhere, sau campinggrill.ro/gratar-picnic-weber-smokey-joe-premium

  22. #36

    cana de carbuni folosesc si eu, mi se pare genial sa ai in 10-15 min carbuni calzi, numai buni de pus pe gratar, dar vedeti ca daca aveti gratar mare nu e de ajuns, va trebuie macar 2.

  23. #37

    La capitolul ustensile de gratar, iti recomanda sa nu iei cleste cu manerele rotunde (cum este cel din prima poza). Destul de repede incep sa joace si te trezesti ca se rotesc in maner cand vrei sa apuci ceva. Cel mai bun cleste e cel cu banda (in genul Landman din ultima poza)

  24. Am luat eu carrefour.ro/produse/gratar-din-fonta-19-34505576
    Este foarte bun daca nu ai de gand sa il montezi si sa il demontezi. Iti ia destul de mult sa il montezi. L-am montat de de 3 ori si ultima data l-am lasat montat la taica-meu

  25. #41

    Eu nu aș lua ceva din hipermarketuri, ci aș merge pe mâna unor care se pricep în domeniu.
    Vezi mai jos un exemplu, sau găsești ceva similar și în altă parte:
    www.metal-art-design.ro/catalog/gratare-personalizate/gratar-de-otel-personalizat-500×300/

    • #42

      uh, e chiar misto

    • #43

      Vezi că pe fb au video unde arată cum se pliază. E gândită bine treaba să nu ocupe loc inutil.
      PS: a treia oară pe ziua de azi când îmi răspunzi, ar trebui să joc un loz, e ziua mea norocoasă!

    • #44

      e sfanta zi de marti…

    • #45

      Grătar ca ăsta vinde o tipă în târgul de vechituri din Brașov, 150 lei. E tăiat cu laser (nu plasmă) , din tablă de 4 mm.
      E opera de artă. Demontat are grosime 4 mm, dar e cam greu.

    • Arata foarte bine si ocupa putin spatiu strans. Am niste dubii legat de manerele de lemn, de altfel foarte practice, in sensul ca ma astept sa se cam arda in timp. Cum le inlocuiesti? E nevoie de un pic de vant inspre ele. Destepte si picioarele cu filet.

    • #47

      arata bine bine, de ieri ma gandesc la el:)))

  26. #48

    Salut. Eu unu sunt fan “disc”. Am văzut prima oară acum multi ani într-un concediu in Maramureș și de atunci sunt convins. Acolo era efectiv un disc de la plugul unui tractor cu 3 picioare sudate… Avea avantajul fata de grătar că puteai prăji și cartofi.
    Despre magazinul online Carrefour mi se pare foarte slab. Informațiile despre produse sunt puține, filtre nici nu știu dacă există iar unele produse la “ofertă” sunt niste vechituri depășește moral de câțiva ani ( de exemplu la calculatoare)

  27. #49

    Eu am alta curiozitate. Ce naiba e mini sistem PC asta, de il dai ca premiu? www.pcgarage.ro/sisteme-nettop/intel/compute-stick-stk2mv64cc-core-m5-6y57-vpro-11ghz-4gb-62gb-emmc-hdmi-bulk/
    La ce foloseste? Intreb la modul cel mai serios, ca e prima data cand vad asa ceva.

  28. #50

    Eu am un gratar rotund, fara partea superioara care il inchide, doar asa cu o mica parte de metal de pus contra vantului; acum vreo 6 ani l-am luat cu vreo 20 lei din penny sau xxl si nu numai ca tine, dar este chiar nemaipomenit. Gratarul propriu-zis are o suprafata foarte mare, se incalzeste repede, isi face treaba. Are picioare cam scurte, dar na. Si perie mai cauta, gasesti ceva mai ieftin.

  29. #51

    hehe… deja am testat gratarul meu de 80 ron din obor pe malul baltii.

  30. #53

    Ia un grătar cu capac. Se păstrează mai bine aroma si poti controla mai usor temperatura.
    Eu am folosit toate tipurile de grătare dar de departe cele mai bune sint cele cu capac pe cărbune. Weber daca ai bani si vrei sa tina mai mult de un sezon.

    • #54

      nope, avem pareri diferite. cu capac îi fierbi la abur. mie imi plac facuti descoperiti

    • #55

      NU E ADEVARAT, nu iti plac!!oricine face carnea altfel decat acoperita greseste si ar trebui sa nu mai manance gratar niciodata!

  31. #56

    Si eu au gratar din ala de fonta, si mie mi s-a parut o tampenie, focarul e prea jos fata de gratar, dureaza o vesnicie pana se incinge. L-am transformat in suport de ghivece de flori, asa de prost mi s-a parut. Ca sa nu mai zic ca nu ai nicio sansa sa faci gratare pt mai mult de 2, hai 3 cu indulgenta persoane in acelasi timp. Mi-am cumparat unul din asta www.dedeman.ro/ro/gratar-gradina-cu-carbuni-pro-demontabil-din-metal-55-x-37-cm/p/7029065 si e chiar bun de banii aia, tabla remarcabil de groasa fata de alte produse la pret similar, se demonteaza si se poate pune in portbagaj, picioarele un pic cam instabile, dar nu grav. sotul a facut alte picioare si o tava in partea de jos, ca noi il tinem in curte, nu-l demontam, dar is bune destul si alea cu care vine pt folosire ocazionala. De banii aia, mie mi s-a parut super. N-am avut chef sa dam sute de lei pe gratar, ca il folosim maxim de 2-3 ori pe an.