Mă uitam la discuțiile astea din jurul consolidării/amenajării/recondiționării blocurilor, în perspectiva cutremurelor care vor veni și acum doar fac un demo în Turcia.
Absolut, peste tot, nu se face nimic pentru că există un domn sau doamnă, pensionar sau nu, dar mai mult pensionar, care se opune cu înverșunare acestei decizii, pentru că el/ea e sărac/nu e de acord/anunnaki/insert orice altceva care Vrea să ne ia banii și să ne țină oprimați.

Când locuiam în Constanța, stăteam la ultimul etaj și ne ploua în casă. Izolația blocului era antică, nimănui nu îi păsa. S-a făcut ședință cu locatarii, am fost singurii care am vrut să se izoleze acoperișul, restul au zis că nu e treaba lor, nu îi interesează. Vecinul de palier chiar a decis că lui nu îi plouă și probabil avem un interes ascuns.

Așa că m-am dus și acum cumpărat izolație, butelie, arzător și, în câteva zile, ne-am izolat acoperișul singuri. Fix pe limitele apartamentului.
Rezultatul? Vecinii ne-au reclamat la poliție pentru lucrări fără autorizație. Se pare că nu necesitam autorizație, problem solved. Vecinul ne-a făcut reclamație la asociația de locatari că am am izolat doar la mine, ce mare lucru, dacă tot eram acolo, nu puteam să îi fac și lui, să izolăm blocul? Asociația de locatari a făcut infarct când ne-am dus și le-am dat factura de la cumpărarea materialelor, a mai făcut infarct încă o dată când le-am arătat că așa este legea, dacă ei nu vor să își facă treaba, lucrările în regie proprie le decontează tot ei, după aia.

Niciodată nu va exista unanimitate într-o asociație. Pentru că oamenii, în sinele lor, sunt majoritar scârbe. Și, dacă au posibilitatea să facă rău cuiva, o să îl facă fără probleme. La mine în PTM nu voiau să plătească reparațiile la lift pentru că Noi nu folosim liftul. Gen.

Așa că regula asta a unanimității trebuie să dispară. Majoritatea simplă decide, nu îți convine, vinde și mută-te în alt loc. În Suedia, de exemplu, dacă asociația de locatari consideră că nu ești potrivit pentru bloc, te poate obliga să vinzi și să pleci de acolo.

This…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

79 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    În DE se supune la vot și majoritatea decide chiar dacă vrei sau nu….aka 7.000 eur ( de apartament ) contribuția la izolarea acoperișului.

    PS. Poți ataca în instanta dacă nu îți convine din varii motive.

    • #2

      se supune la vot și majoritatea decide chiar dacă vrei sau nu

      PS. Poți ataca în instanta dacă nu îți convine din varii motive.

      Locatorii & locatarii (exceptând chiriașii) dețin sau nu dețin, ca un condominiu special, pământul sub & din jurul unității rezidențiale?

    • #3

      phaff, ce treaba are sula cu prefectura?

    • #4

      @Isusagnostic, confirm. La noi a fost la fel pentru inlocuirea sistemului de incalzire. 6.000 de euro de apartament, platibili inclusiv in rate, daca asa optezi.

      S-au gasit vreo 2 matracuci ca nuuu, ca sa se mai caute si alte oferte (erau deja 3 oferte disponibile care s-au supus discutiei, dar nu le convenea niciuna), ca ele se opun! Majoritatea a decis, matracucile n-au avut de ales. Au zis ele ceva de avocat, apoi au aflat cat le-ar costa distractia asta si au ramas batand din buze.
      Lucrarea s-a facut acum 2 ani, e cald si confortabil, platim mai putin. In timp, se va numi ca ne-am recuperat mare parte din investitie.

      Dar ce stim noi, Germania e o tara inapoiata, stat politienesc, fascism, alea.

    • #5

      Phaff: da, in Germania, spre deosebire de multe alte țări, pământul de sub casă îți/ trebuie să-ți aparține/ apartină. In cazuri in care se construiește un bloc ai un anumit procent la tot imobilul (incl teren). Costurile se împart proporțional. Dacă majoritatea dorește ceva / chiar dacă este greșit dpdv financiar/ se aproba, tu participi si apoi ii dai in judecată. Sunt cazuri in care însă o persoană poate bloca ceva dacă nu semnează niște acte. La fel sint cazuri in care tu poți să-ți faci de cap in anumite limite fără sa îți intrebi coproprietari. De aceea toți doresc sa traiasca in pace si fără să-și facă probleme de pomană….

      Ca sa construiește pe teren arendat este foarte complicat si de obicei găsești clădiri pe terenuri arendate mai degeaba in fosta RDG.

  2. #6

    ” În Suedia, de exemplu, dacă asociația de locatari consideră că nu ești potrivit pentru bloc, te poate obliga să vinzi și să pleci de acolo.”

    Adică dacă vrei nu poți asculta o manea ca tăt omu’? Să-ți urle pruncii ca arși și să sară prin casă până la 1-2 noaptea? Mai o paranghelie, o nevastă bătută. Nimic? Incredibil.
    Oameni de nimic.

    3
  3. #13

    Art. 46-48 / L196/2018

    1. Se convoaca adunarea generala
    2. Daca nu s-au prezentat 50% + 1, se face reconvocare in maxim 15 zile
    3. La adunarea reconvocata se pot adopta hotarari indiferent de numarul de participanti.
    4. Hotararile se iau cu 50% + 1 din cei prezenti la adunarea generala
    5. Hotararile se afiseaza la “avizier”
    6. Hotararile (si orice plata decurge din ele) devin obligatorii atat pentru membrii asociatiei cat si pentru cei care nu sunt membri.

    8
    • #14

      degeaba, cat timp asociatiile isi pot face propriile reguli.

    • #15

      @Arhi. Isi pot face propriile reguli dar nu pot dispune peste lege. Orice regula care adauga la lege sau este contrara acesteia poate fi folosita cu succes la stergerea curului.

      6
    • #16

      Exact cum spune Rumbu. Dupa ce ai pus toti oamenii in functie(presedinte, cenzor etc) si asociatia are cadru legal toate deciziile se iau foarte usor.
      Ce nu inteleg cei care se opun izolarii terasei e ca acel spatiu este comun si nu au incotro. Stiu caz cu dat in judecata asociatia si rezolvat problema. Sau reparatie pe asigurare si apoi rezolva asiguratorul.
      La fel si cu camerele video, cui nu-i convine aia e, minoritatea pierde.

    • #17

      in 2004 puteai sa dai in judecata pe mama, eventual

  4. #18

    Problemele astea exista in orasele mari in special in bucuresti unde la orice scara procentajul e cam 50% proprietari si 50% chiriasi. Chiriasii au durere in pl de orice tine de bloc, proprietarii au si ei durere in pl daca intra chiria. Cand a fost vorba sa punem camere la intrarea in scara in fata/spate, parter si lift toata lumea a fost de acord mai putin o familie care au spus ca ei nu vor sa fie filmati cand pleaca si vin acasa. Nu s au pus camere……

    • #19

      Cand a fost vorba sa punem camere la intrarea in scara in fata/spate, parter si lift

      Pot să întreb de ce?
      Trebuia să mănânce cineva de la vreun partid sau ‘service’, de bani pentru păpică?

    • #20

      Uite, exact din cauza oamenilor ca acest Phaff se întâmpla ce scrie in articol. Sper ca trolleaza, totuși. Dar dacă nu e așa, aveți exemplul perfect de idiot care se pune contra la absolut orice. Și sunt mulți și au și adepți.

      1
    • #21

      phaff, linisteste-te, nu-ti ajunge ca articolul iti este dedicat pe persoana fizica?

      1
    • #22

      chiriașii nu au drept de vot în adunarea generală.

      2
    • #23

      Ca masura de protectie , Phaff , ca masura de protectie. Cred ca si fii-miu in varsta de 9 ani se prinde fara sa fiu nevoit sa-i explic. Gizas.

      1
    • #24

      Chiriașii – unul/apartament, adică titularul contractului în principiu, ar trebui sa primească dreptul de vot aferent proprietarului cât timp locuiesc acolo și au contract valabil (dacă proprietarul nu participa efectiv). Una din multele scăpări și aberații legislative

      1
    • #25

      Conform legii, asociatia de proprietari reprezinta interesele proprietarilor, nu si ale chiriasilor care sunt in raporturi juridice si contractuale cu proprietarii. Drept urmare chiriasii nu pot face parte sub nici o forma din asociatia de proprietari si nu au nici un fel de drepturi intr-o asociatie de proprietari.

      Cel mult, chiriasul poate fi mandatat de catre proprietar pentru a participa si vota in numele acestuia in adunarile generale ale proprietarilor numai daca proprietarul respectiv este membru al asociatiei de proprietari conform documentului numit acord de asociere.

      1
    • #26

      „Ca masura de protectie”

      Când vorbești despre protecție, camerele de supraveghere nici nu intra în categorie.
      Știu că încă vom continua cu sechelele blestemate lăsate de securiști, dar, nu cred că trebuie să le duci dorul și să înlocuiești sectoristul cu cctv-ul.

      Iată, o alta problema dpdv al jurisprudenței & dreptului teoretic: să-i oprești pe oameni din a-și face rău sau altora.

      Altminteri, rămâne cum am menționat, păpică pentru partid și/sau ‘service’.

      1
    • Phaff, fii serios. Nu se mai pot atasa poze la comentarii ca ti demonstram acum.
      Am un DVR de 16 canale pe balcon, pe care mi l am montat ca sa mi supraveghez masina de serviciu. Am pus pe el un speed dome, am mascat locurile de parcare vecine si iau prim plan pe locul meu si pano pe toata parcarea. Raman 15 canale libere.
      La sedinta, le zic “am loc de 15 camere, cine vrea, sa si cumpere camera si cablu, munca o fac eu, nu va costa nimic decat camera si cablul pe care vi le cumparati” (stau la etajul 5, cablul ar trebui sa fie de gen 15-20 de metri sau 40-50 de metri daca ai loc de parcare pe cealalta parte a blocului). Camera….sa fie 200 de lei bucata.

      Ce am auzit:

      “Adica cum? Am vazut ca ati montat camera aia mare, nu supravegheati toata parcarea?”
      “ooo, dar cablu de ala l am gasit cu 90 de bani la Dedeman”
      “n avem bani acum, nu ne pui tu o camera si….”
      “pai daca nu avem noi acces la inregistrari….” (da, sunt autorizat si sistemul e conceput sa intre in toate normele posibile si imposibile de GDPR/control acces/PSI/insert ce mai vrei tu aici, am acte si sunt in lege. Una din chestii e accesul tertilor la inregistrari. Eu si politia [da, a fost deja cazul])

      Creca suntem vecini de scara Phaff. Am auzit o si pe aia cu “dvs ce castigati?”

      Utilitatea unui sistem de supraveghere nu se incadreaza la “protectie”. Nici detectia efractie nu se incadreaza la “protectie” fiindca n am vazut inca sistem de alarma sa se dea jos de pe perete si sa se ia la cafteala cu infractorul. Se numeste “supraveghere” pe partea de video/audio. O faci sau n o faci.

      Desi sunt autorizat pe secu, am pus meseria jos de vreo 8 ani. Da` iti vand un sorter de bancnota daca vrei, un UW 600 de la Glory, refurbished. Ieftin, pe la 80k cu garantie si factura.

      1
    • #28

      toata lumea e plina de de-astea cu libertati, pana iti sparge casa, fortand geamul pe dinaafara si nimeni nu a vazut nimic, niciodata.

    • #29

      @Ptap, costurile pentru orice lucrare ce se executa in bloc intra in responsabilitatea proprietarului. Astfel, chiriasul nu are si nici nu ar trebui sa aiba dreptul de a lua decizii pentru un bun care nu ii apartine.

  5. #30

    ultima oară când am verificat în adunănările asociației de proprietari nu-ți trebuia unanimitate, ci majoritate simplă (50%+1).
    la modul că: se convoacă adunarea. dacă nu se strâng cvorumul (un procent x – nu mai știu care este- de proprietari), se reconvoacă adunarea peste câteva zile și deciziile se iau cu majoritate simplă dintre proprietarii prezenți la a doua adunare.

    apărut o nouă lege acum 3-4 ani, dar mă îndoiesc că a schimbat masiv aceste dispoziții.

    ca chestie, taică-meu a făcut același lucru prin 2002-2003, doar că nu s-a dus cu decontul, că eu n-am știu unde să caut. oricum, la ce președinte de asociație era atunci ar fi trebut să dea în judecată asociația. s-a descurcat singur și a convins pe cei de pe aceeași coloană cu noi să pună o parte din bani (cred că doar 2 din 4 au pus toată cota-parte care le-ar fi revenit). noi stăteam la penultimul eraj și era jale, la ăla de la ultimul eraj era peșteră, dar nu mai locuia acolo, îl durea la patină.
    totuși nimeni n-a făcut circ că de ce n-a făcut și la el, că tot era acolo.

    prin bucurești s-au mai mișcat lucrurile în ultimii 10-15 ani. președinții/administratorii mai știu legile sau mai poți discuta cu ei când le pui legea sub nas, unele decizii se mai iau în comitet și cu mai puțini se mai poate discuta.

    1
  6. #31

    La noi avem o doamna administrator asa te tare, bravo ei. Nu stiu exact cum face, rar ne intreaba ceva, cert e ca face si apoi apare in rate la intretinere. Daca se vrea se face si la noi.
    De pe ultima luna:
    “curatenie subsol,montat clapeta rata2/2”
    “schimbat maner usa principala”
    “Inlocuit teava apa rece de la ej 3 la ej 5 rata 1 /10”.

    Ieri am vazut ca a inceput sa dea un mester cu var la intrare.

    • Alea s din fondul de rulment. Practic il completeaza si a gasit o varianta la care pensionarii n au ce comenta.

    • #33

      N-ai voie sa folosesti fondul de rulment pentru reparatii. Pur si simplu repara din fondul de reparatii.

      1
  7. #34

    Te inteleg este extrem de frustrant cateodata sa vrei rezolvi probleme si sa te lovesti de nesimtire sau nepasare din partea vecinilor – scriu asta ca si presedinte de asociatie de curand si vreo 4 ani in spate in cadrul comitetului executiv , din fericire blocul este micut si am cautat special sa ne mutam intr-unul de max 5 etaje tocmai ca sa evitam nebunia dintr-un “residence “. Nu stiu cum era legea acum niste ani dar 196/2018 este relativ decenta , ma enerveaza doar ca unele articole sunt extrem de vagi si lasa cateodata loc de interpretare si am fost nevoita sa apelez la avocati ca sa ma lamureasca . Oricum daca ai cititori care sunt nemultumiti de comitet sau se lovesc de situatii cu vecini care nu vor sa plateasca X sau Y , sa citeasca cu atentie legea si vor gasi o varianta de schimbare a comitetului sau in cazul celalalt e de ajuns sa se faca o adunare ( sau 2 daca nu e cvorum la prima ) si deciziile luate cu majoritate in a doua adunare sunt validate indiferent de nr. de persoane prezente – dar asta implica timp + nervi + dedicatie dar nu e imposibil 🙂

    • #35

      Legea este facuta pentru asociatii mici. La “rezidentiale” ai asociatii de sute de proprietari. Este destul de complicat sa sa aduni semnaturi pentru o adunare generala. La mine se termina de obicei cu scandaluri si zeci de procese intre asociatie si diversi proprietari.

    • #36

      Nu inteleg.
      Daca locatarii unui singur bloc sau al unei singure scari vor sa-si faca asociatie proprie, nu poate face asta?

  8. #37

    Cîtă muie mi-am luat acu’ 2 ani de la colocatari că cel de la 4 umbla cu jalba dacă sîntem de acord (să semnăm) pentru repararea acoperișului (avea infiltrații) și am scris că nu doar că sînt de acord, dar dau bani numai dacă fac împreună cu vecinul (adică toată suprafața scării, nu doar jumate, că avea deja 10 ani și era cam ”coaptă”). Și acum ”ce bine e vecine, că s-au scumpit materialele și ne costa dublu”…
    Făcut cu firmă, cu garanție, curățat, turnat rășină impermeabilă, apoi restul.

  9. acum cativa s-a facut o revizie la cele doua lifturi din bloc. cei de la firma de intretinere au semnalat ca sunt probleme la cablurile unuia dintre ele. fusese-ra intinse de prea multe ori si au inceput sa agate, semn rau pentru cabluri de otel. cand au vazut astia pretul, au dat pe spate. vine nea Costel, inginer de pe vreme lui Ceasca, cand se facea scola nu gluma: n-are domne nimic! ce? agata putin. mai tin 20 de ani.
    ghinionul lui nea Costel e ca lucrez de vreo 15 ani cu institutia care se ocupa cu verificarea instalatiilor de ridicat. baietii o ard lejereanu, desi legea este foarte stricta. ce nu ignora baietii, sunt plangerile, ca e usor sa te scuzi cand te faci ca nu stii de probleme, dar cand ramene scris, legea e biblia lor.
    le-am zis ca daca nu baga liftul in reparatie, a doua zi fac plangere la ISCIR si sunt 99% sigur ca vor inchide ambele lifturi.
    Costul de reparatie nici nu era foarte mare, cateva zeci de lei cateva luni. da nu te pui cu prostii.

    4
  10. #39

    Blocurile sunt o inventie comunista, jodiveasco-romană, pe sistem kibutz comunism, bolsevism. Si romanii au fost niste jidoviti, d asta s-au dus si pe pula, ca isi bagau dildo in cur, asa i a gasit si Alaric cand i-a casapit bine pe degenerati, cu dildourile in cur. Poponaria greco-romana. beti, orgii. Alaric, bineinteles got dobrogean de-al nostru, si putin dac de fapt, normal se stie :)))

    in alta ordine de idei, la casa e cel mai bine sa stai cum stau eu, in caz de cutremure, in 3 secunde am iesit pe usa sau pe geam. Din pacate astia care stau la bloc e nasol de ei in caz de cutremur, v-am zis blocurile sunt o inventie comunista, pe vremrea romanilor, nobilii stateau in casa pe pamant in vila si plebea statea in blocuri din astea la comun. bine acuma si datorita suprapopularii s au facut blocuri multe, ganditi va unde ar sta toata pulimea astea fiecare sa aiba pe pamant o casa. s ar ocupa spatiu enorm, n am mai avea loc unii de altu

    e nasol ce sa zic in concluzie. hai la multi ani. hai sa ma dau si eu jos din pat ca acum m am sculat putin mai devreme

    2
    • #40

      cateodata stau si ma intreb: de ce te lasa Arhi sa debitezi prostii pe aici..

      10
    • #41

      nu au revendicat proprietarii casa?

      1
    • #42

      @mihai+daddy:

      De ce frate, ce am spus de v-ati suparat? Am spus adevarul, asta e adevarul, blocul in comparatie cu casa e varza. Chiar sfatuiesc pe cine are posibilitatea sa se mute de la bloc la curte, in contextul probabil al catastrofelor apocaliptice care vor mai veni. Dintr o casa iesi mult mai repede in caz de incendiu, cutremur, bombardament , inundatie, surparea panantului, ploaie de meteoriti, eruptie vulcanica etc. Cateva secunde fac diferenta. Asa ca nu va mai ofticati ca eu stau la curte si altii la bloc. Asta e prarabdha mea, asa am mostenit casa de la parinti, care e problema? Sau v a deranjat ce am zis de romani? Pai asta e adevarul, cu asta se ocupau. Va las mai jos si un link, o descoperire recenta, un dildo roman. Bine, se stie demult despre depravarea imperiului roman, ultimii 5-6 imparati romani daca nu ma insel, au fost poponari . Cu asta se ocupau vajnicii si maretii romani, in pauzele cand nu ciordeau aurul de pe la Rosia Montana si de prin alte parti. Dildonescu in poponescu. Si dupa cum vedeti mai jos, e dovada clara, e dildo, nu e nici făcalet nici din ala cu care pisezi usturoi sau cum dracu ii zice, pisălog, e clara treaba. Asa ca nu va mai ofticati atat.

      www.digi24.ro/amphtml/stiri/sci-tech/descoperiri/jucarie-indecenta-sau-instrument-de-tortura-un-falus-vechi-de-2-000-de-ani-ar-putea-fi-primul-dildo-roman-descoperit-de-arheologi-2257831

      1
    • #43

      Uite unde era burghezul de serviciu ….

    • #44

      Viata fara Freige e pustiu, eu ani de zile i-am simtit lipsa p-aci.

    • #45

      @Fridge, la aia cu inundatii nu ai nimerit-o, de ce sa iesi ca fraieru in apa daca stai la bloc la etajul 2,3 etc. In schimb daca ai casa de sarac fara etaj ti-o cam iei prin gura!

      1
    • #46

      @Mihai – Lăsând deoparte restul, sunt de acord cu faptul că blocurile sunt un kibutz. Omul cred că este ok, eu consider că nu ai perceput cu totul ironia din ceea ce scrie, dar la treaba cu blocurile are perfectă dreptate. Și kibutzul este cel mai crunt experiment al comunismului, așa că iată-ne că suntem unde suntem 🙂

    • BogDan: este cel mai eficient. Israel nu s a ridicat unde e prin capitalism. Crunt? Poate, prin anii 40-50.
      Anyway, analogia blocului cu kibbutzul e gresita. La bloc e democratie. In kibbutz, nu e. P.S. vezi ca sunt si kibbutzuri private, al dracu, s au inmultit cu 40% in ultimii 10 ani la cat de rau e.

  11. #48

    Am luat un apartament intr-un bloc nou si administratorul m-a inghesuit la colt si m-a pus pe mine presedinte desi nu stau acolo. La prima sedinta am zis: hai sa strangem 30 de lei de fiecare apartament, fond pt orice. Le-am explicat ca in ani de zile o sa se tranga un fond pt reparatii, necesar pt cand va trebui reparat acoperisul, schimbat tevi, zugravit, mici investitii, etc. Au inteles ca desi blocul este nou e ok sa ai bani la tasca si sa nu te trezesti o data cu facturi mari. Au dat cam 6 luni si dupa aia s-a trezit un handicapat ca … ba da voi stiti ca blocul e nou si in garantie ? de ce sa dam bani ?

  12. #49

    Ce trebuie sa dispara, sau mai exact sa apara, este obligativitatea de a mentine cladirea in standardele de siguranta si sanatate. Sa nu fie nici optionala si nici votata repararea izolatiei si consolidarea daca e necesara – tot ce poate sa decida asociatia sa fie culoarea vopselii de dupa, si doar acolo unde e permis.

  13. Bloc mic, 20 de apartamente, ai zice ca poti avea lejer o unanimitate. Cand a venit vorba de anvelopare, tot au fost cativa care au inceput sa se traga pe cur – am nunta, am botez, trebuie sa ma operez, mi-a murit pisica. Dupa lupte si munca de lamurire, ramasese unul singur care nu vroia, un pensionar care abea isi putea plati intretinerea, am inteles perfect situatia, asa ca am facut gresala sa propun sa impartim cheltuiala pe acel apartament la celelalte 19 care erau de acord. Era vorba de cateva sute de lei mai mult pentru fiecare, nu o avere, plus ca ajutam un om sarman, vecinul nostru de la parter, om bun, nu a deranjat niciodata pe nimeni. Bineinteles, acel moment a declansat o explozie de dragoste crestineasca pentru semeni si am fost refuzat de majoritatea care brusc si-a adus aminte ca are nunta, botez, operatie…

    2
    • #51

      acum câțiva ani, înainte să plec din bucurești, a fost o problemă cu gazele. o tanti a dat cu spray de gândaci, bălăria aia montată să simtă scăpările de gaze a început să urle, și s-a oprit livrarea gazelor în bloc. tanti a tăcut ca mortul în păpușoi, n-a anunțat pe nimeni, nici președintele, nici administratorul tehnic, pe nimeni. .
      scară cu 7 etaje, 4 apartamente pe etaj, cineva a sunat la distrigaz, că na, n-aveam gaze. distrigazu’ a oprit de tot gazele, să vedem unde e avaria. și ca să dea drumul trebuia să avem toți aparat d-ăla de simțit scurgerile.

      partea cea mai ciudată a fost că recent se schimbase legea și pt a dat drumul la gaze distrigazu a zis ca și ăia care aveau centrală trebuiau să-și monteze încă un aparat, pe lângă ăla pe care îl aveau conform legii pt cei cu centrale.

      sau așa a fost aproximativ explicația pe care a oferit-o președintele, când a convocat o mini-adunare doar pt scara afectată (sau așa îmi aduc aminte, s-a întâmplat în 2019).

      problema a fost că aia cu centrale au zis că ei nu vor să scoată bani să-și pună alt aparat. îi durea la patină, erau pe altă coloană, ei aveau gaze.
      la momentul ăla erau deja câteva zile de când nu aveam gaze.

      în mod normal sunt cea mai non-bossy persoană, cea mai necombativă, cea mai under the radar, cea mai puțin probabilă să preia conducerea, dar atunci am luat taurul de coarne și am expus situația cum am văzut-o, clar și limpede.

      ”da, doamna x e vinovată, da, ca și voi toți, cred că ar trebui să plătească singură tot deranjul, să se pună aparate la ăia cu centrale, etc. dar zice că n-are. eu văd așa: fie stăm fără gaze câte luni îi ia doamnei să strângă niște bani, să facă împrumut în bancă, să-și vândă un rinichi și să plătească, fie plătim noi toți, ăștia fără centrală și fără gaze aparatele alea (câteva zeci de lei vreme de 4-5 luni) și avem gaze în maxim o săptămână, ce alegeți?”.

      după un pic de ăăă, ummm, toți cei cu curul în baltă au votat să plătească și să aibă gaze.

      n-am propus ca tanti să ne restituie banii în rate pt că știam că legal ar fi fost o mare complicățenie, cu contracte de împrumut între tanti și fiecare din noi restul. și nici ceilalți n-au zis nimic, nu m-au interesat motivele lor.

      am avut gaze în mai puțin de o săptămână de la acel moment.

  14. #52

    Stateam inte un bloc cu 4 etaje si usa din aia decpe vremuri, de fier cu sticla pe jumatatea de sus. Grea ca dracu’. Daca te prindeai in usa te strivea. O schimba administratoarea cu de la ea putere. Ne anunta cat costa lucrarea, impartim pe fiecare apartament, o suma decenta la vremea aia. La care un mos imputit: si banii pe usa aia veche de fier unde sunt?
    La care administratoarea: poftim? Bai mos Asfalt, zi mersi ca am gasit pe cineva s o ia de pomana s o duca la fier vechi! Ce bani iti mai trebuie?
    Daca ai vrut bani de pe ea s o fi dus tu singur la fier vechi!
    A lesinat mosul de nervi!

    2
  15. #53

    Opinie personala.
    Administratia blocurilor , vechi sau noi ar trebui asigurata doar de firme ,care au personal specializat , ideal ar fi sa fie firme serioase , controlate de autoritati, auditate..etc. Stiu ca exista asa ceva dar inca sunt multe blocuri unde administratorul este de obicei un mos basit pensionar cu idei tampite si cu care nu faci treaba.
    Firmele care administreaza blocurile sa apeleze la randul lor la alte firme care au instalatori, zugraviu sau electricieni..etc ca sa rezolve problemele din bloc.
    Caz concret , la mine in bloc am un administrator pensionar bineinteles fost ceva maior de infanterie prin armata , adica APV-istul ala tipic si tampit, care pe langa faptul ca este incompetent mai este si arogant iar bonus este si betiv.

    • #54

      De un an de zile am eu o firmă din asta la administrare. Dezastru total. Mai are alte 22 de blocuri în administrare, nici acum nu putem plăti online, curățenia e din joi în Paști, ”casieria” e deschisă doar o oră jumate pe săptămînă, fix vineri seara, să nu poți pleca nicăieri. S-a futut yala de la intrare, am reparat-o eu de 2 ori că stătea ușa deschisă și intrau boschetarii la ”dormitor”.

    • #55

      Ai spus deja “APV-ist”, de ce era musai sa te arunci si la pleonasme gen “tampit” si “betiv”?

    • #56

      la bucurești, unde am apartamentul propriu, de administrare se ocupă o firmă de aproape 13 ani de când am eu apartamentul acolo. din punctul meu de vedere e ok.

      însă, conform legii, anumite decizii se iau fie de adunarea generală, fie de comitetul executiv (reprezentanți ai proprietarilor, aleși de acești în adunarea generală), iar președintele este unul dintre proprietari, ales și el în adunarea generală.

      apropos de ce zice Marinel, curățenia e ok, reparațiile le face fie administratorul tehnic (un delegat al firmei), al cărui telefon este afișat la avizier, fie de președinte (rar), programul de încasare e de 2 ori pe săptămână, marți și joi, câte 1,5 sau 2 ore, la ore ok chiar și pt un corporatist (în una din zile intervalul era 19.00-20.30, sau 19.00-21.00) și se poate plăti on-line.
      sau așa era acum peste 3 ani.

      ultima oară când am stat în bloc cu administrator din bloc, teoretic programul de încasare era de 1 zi pe săptămână, câte 2 ore, dar practic venea doar 2 săptămâni, după ce intrau pensiile. și programul era 16-18. am rămas restanți luni de zile că nu puteam ajunge. de cont nici nu putea fi vorba.

      dacă nu mă înșel firma oferea și posibilitatea de a plăti cu cardul, dar eu personal nu-mi mai știu userul și parola la aplicația lor, așa că nu folosesc aia, doar transfer prin ordin de plată în contul lor. fac asta de 3 ani și nu au fost probleme.

    • #57

      @nea_zăpadă
      Da, aici ai dreptate cu APV-istul. Imi amintesc ca atunci cand am facut armata la TR prin 1998, singurul ofiter destept si de treaba era un locotenent absolvent de Academie Tehnica Militara, restul APV-isti.

  16. #58

    Asociatie bogata – antena pe bloc ce aduce destul de multi bani la buget.
    Tot nu se demarau lucrarile necesare in bloc..
    stau la etajul 10, ploua nitel in casa…
    cum am rezolvat rapid?
    Urmau alegerile, am candidat, am fost ales vicepresedinte – cu drept de semnatura unica in banca.
    Presedintele, amic de bere.
    Membrii din comitetul executiv, idem.
    In scurt timp am rezolvat izolatia, am schimbat liftul, am schimbat tevile de apa la subsol plus niste alte maruntisuri.
    Comentezi? hai candideaza tu… si fa mai bine… Nuuu, ca nu ma bag, mie imi place doar sa comentez…
    In fine, implicati-va daca doriti schimbare, nu stati sa va faca altii..

    • #59

      Corect. Asa am făcut și eu, intr-o situație similara: m-am băgat membru, împreună cu alți vecini implicați. Cu banii strânși din antena in cativa ani am refăcut plafonul pe bloc, subsolul, chemat termoenergetica sa refacă țevile din subsol ce țineau de ei, schimbat liftul, refăcut ghena și locul unde se țin pubelele, angajat firma pt administrare, vezi tot online, plata doar în cont, refacut întrările, văruit scara, reparatii minore unde e cazul. Totul din banii pe antena, toată lumea fericita ca n-a plătit nimic extra.
      Am avut noroc, dacă e pe bani de dat de fiecare e mai greu, dar fără implicare și sa aștepți sa ți se dea nu merge. Și asa găsești cârcotași, dar înveți și legile, înveți și birocrația interminabila. Nici unul din cei implicați nu e pensionar sa zici ca ar avea timp extra, dar îți faci, în primul rand pentru tine. Și nici măcar nu trebuie sa reinventezi roata, te uiți la alții cum fac și aplici și tu.

  17. #60

    S-a scris mai sus, exista legea 196 care face un pic de lumina in acest univers al AP.
    Daca la prima convocare nu sunt 50%+1, la urmatoarea nu conteaza cati vin, aceia vor hotari pentru toti.
    Lenea si nepasarea se platesc!
    Exemplu: bloc cu 118 apartamente. La prima convocare au venit cativa.
    La a doua convocare au fost 28. Din 118. Astia 28 au hotarat ce reparatii se vor face, ce fonduri se strang etc..
    Daca are cineva ceva de comentat la aceste decizii, trebuie sa conteste AG in termen de 7 zile.
    La un bloc nou este greu sa convingii oamenii ca trebuie sa strangi bani pt diverse.
    Fondul de reparatii este obligatoriu, dar daca il fixezi in jurul sumei de 10 lei pe luna (este pe cota parte), este aproape degeaba. Am vecini carora li s-a parut mult si atat. Ca na… este bloc nou… in garantie… Pentru ce iti trebuie atatia bani…

    Am fost presedinte la bloc nou construit, am avut multe de remediat dupa dezvoltator, oamenii nemultumiti. Am renuntat, au venit altii in urma mea, blocul arata ca unul din ferentari.
    Acum sunt din nou presedinte si trebuie sa refac tot ce s-a stricat dupa ce am plecat.
    Daca explici oamenilor si esti transparent, se poate se ai o colaborare buna in AP. Da, mai sunt si Gica contra, dar daca majoritatea este cu capul pe umeri, lucrurile pot functiona cum trebuie.

    • #61

      în privința deciziilor în ceea ce privește convocarea adunării generale și deciziile luate de aceasta, situația era la fel și în legea veghe.

  18. #62

    si-n Finlanda e la fel, te poate da afara din bloc daca se decide ca nu esti potrivit acolo, iar blocul e vazut ca o societate pe actiuni in care fiecare are o parte proportionala per suprafata detinuta, toate lucrarile se fac la comun (gen fatada, inlocuire usi la scara sau usi apartament, inlocuire ferestre etc., chiar si daca iti faci lucrari in apartament ai nevoie de aprobare), iar in anunturile de vanzare apartamente se specifica clar ce renovari au fost facute si ce renovari urmeaza (de exemplu cele de inlocuire a tevilor sunt obligatorii la 20-30 ani, nu mai retin exact perioada, si costa vreo 10-15 mii euro de apartament, platibil frumos in rate pe mai multi ani, in Romania am impresia ca asociatia nu se poate imprumuta de la banca pentru renovari sau pentru orice)

    anyways, in Romania, iti spun in conostiinta de cauza, nu exista legea unanimitatii, exista asa:
    – se convoaca asociatia de proprietari, daca se aduna jumatate + 1 dintre proprietari, exista cvorum, daca nu se reconvoaca la o data ulterioara fara cvorum (nu in aceeasi zi)
    – daca exista cvorum sau e dupa reconvocare, se poate decide cu jumatate + 1 dintre cei prezenti, desigur cine nu e de acord poate da in judecata, dar ce se decide in sedinta se pune pe lista de plata

  19. S-a scris mai sus, exista legea 196 care face un pic de lumina in acest univers al AP.
    Daca la prima convocare nu sunt 50%+1, la urmatoarea nu conteaza cati vin, aceia vor hotari pentru toti.
    Lenea si nepasarea se platesc!
    Exemplu: bloc cu 118 apartamente. La prima convocare au venit cativa.
    La a doua convocare au fost 28. Din 118. Astia 28 au hotarat ce reparatii se vor face, ce fonduri se strang etc..
    Daca are cineva ceva de comentat la aceste decizii, trebuie sa conteste AG in termen de 7 zile.
    La un bloc nou este greu sa convingi oamenii ca trebuie sa strangi bani pt diverse.
    Fondul de reparatii este obligatoriu, dar daca il fixezi in jurul sumei de 10 lei pe luna (este pe cota parte), este aproape degeaba. Am vecini carora li s-a parut mult si atat. Ca na… este bloc nou… in garantie… Pentru ce iti trebuie atatia bani…

    Am fost presedinte la bloc nou construit, am avut multe de remediat dupa dezvoltator, oamenii nemultumiti. Am renuntat, au venit altii in urma mea, blocul arata ca unul din ferentari.
    Acum sunt din nou presedinte si trebuie sa refac tot ce s-a stricat dupa ce am plecat.
    Daca explici oamenilor si esti transparent, se poate sa ai o colaborare buna in AP. Da, mai sunt si Gica contra, dar daca majoritatea este cu capul pe umeri, lucrurile pot functiona cum trebuie.

  20. #64

    Da, concluzia este cat se poate de reala, dar surprinde doar o parte din experienta vietii: fiecare din noi are o parte buna si o parte hada. Nu in aceeasi proportie sau in aceeasi perioada de timp; e doar temporar, pana apar alte generatii care sa umple nevoia de rau&bine.

  21. #65

    Ba sincer acum, eu dac ma apucam sa izolez acoperisul blocului faceam tot cartierul daca tot m-am apucat de o treaba, ca sa se vada frumos din avion. Bine ca nu m-am apucat!

    1
  22. #66

    Dar vai Anakin , ce propui tu este dictatura.
    Pai, daca functioneaza…..

  23. Bloc din ’70, 4 etaje, tevile de apa ascunse intr-o ghena interioara in baie, picura la parter … sedinta de scara:
    Administrator: hai ca sunt vechi tevile oricum punem coloana noua de sus pana jos pe exterior ca sa nu mai spargem ghenele …
    Vecina de la 3: a pai daca curge la parter eu nu dau bani sa sparga doar ala de la 1 ca de la el curge ( apa de fapt se prelingea pe teava in jos din multiple gauri de pe toata coloana)
    Cel de la 1: nici o problema eu sparg la mine dar am grija sa scutur bine restul de teava in sus si peste 1 saptamana spargeti toti sa schimbati si voi teava de 50 de ani.
    Rezultat: am schimbat cu totii, coloana noua pe afara 😀

  24. #68

    Asociatii de locatari nu mai exista, doar de proprietari. S-au mai schimbat niste chestii de-atunci, legea 196/2018 e destul de bunicica si nici nu trebuie unanimitate sa repari sau sa schimbi hidroizolatia de pe bloc daca se produc infiltratii si trebuie refacuta. Nici macar nu trebuie sa-ntrebi vreun proprietar daca trebuie facuta lucrarea, ea se face pur si simplu, ura si la gara. Blocul e considerat parte comuna si toti proprietarii acelui bloc sunt OBLIGATI sa participe la mentinerea lui in buna stare. Legea 196 e clara in privinta asta. Ca justitia de la noi e de kkt si stai ani de zile dupa o hotarare judecatoreasca (in cazul unui capsoman care nu vrea sa participe la reparatia respectiva) asta-i alta poveste. La sfarsitul lui 2022 au plecat la pensii speciale o gramada de judecatori, astfel ca la o anume judecatorie dintr-un anume judet (prin zona mea adica, dar cred ca-i cam generalizata treaba asta) primesti primul termen dupa 18 luni. Termene de-astea sunt misto pana la orgasm atunci cand iti ia garcea permisul si mergi pe contestatie ani si ani de zile, dar cand ai o treaba de rezolvat la instanta si te grabesti e oribil. De fapt cam toate kkturile din viata de zi cu zi a noastra cam pleaca de la justitie. Si cand o primi un capsoman din asta hotararea definitiva de executare silita la maxim o saptamana de la depunerea actiunii sa vezi cum se reduce drastic spre zero numarul de capsomani din Ro. Asimptotic se reduce. Trust me, i”m a president.

    • #69

      dacă te grăbești foarte tare, situația se încadrează pe dispozițiile legale în materie și motivezi că primul termen e după 1000 de ani, poți să întemeiezi acțiunea pe ordonanță președințială.
      astea se judecă rapid. sau destul de rapid. sau, mă rog, muuult mai rapid decât restul.

    • #70

      Ordonanta presedentiala ca ce? Ca nu vrea unu” sa plateasca? N-am auzit de asa ceva.

  25. #71

    Ca fapt divers, în Suedia, trebuie sa cotizezi pt a face parte din asociație. Apartamentul nu este al tău, ești coproprietar la clădire cu drept de ședere.

    Dacă un co-proprietar refuza sa cotizeze pt consolidare, reparații, etc, este forțat sa își vândă apartamentul și sa se care de acolo. Legal.

  26. #73

    La mine e și mai amuzant. Bloc la porumzidence – 2 etaje, 6 apartamente.

    Am plătit avocatul să înființăm asociație și 2 ani mai târziu nu avem asociație pentru că vecinii mei au decis că ei nu vor să facă parte din comitetul executiv, că e prea multă responsabilitate.

  27. #74

    Pana la urma au taiat pocioarele patului dupa poza, sau au adus macaraua?

    • #75

      daca te referi la poza din articol, e un tata care tine mana copilul sau mort la cutremurul din Turcia. Nu stiu daca au taiat picioarele patului.

    • #76

      Atunci sunt un idiot. Scuze.

  28. #77

    Concluzia e ca nu trebuie statul sa te supravegheze se vor gasi mereu imbecili pasionati de asta cu dvr-uri cu 16 canale

  29. #78

    si daca eu am o scarba in bloc care face manichiura la negru, cum e? n-are acordul nimanui, merge la tupeu
    are 100 de cliente pe zi care hahaie inainte sa intre in apartament, zi de zi, de dimineata pana noapte
    au stricat usa de la intrare, interfonul…

    p.s. abia in aprilie se va constitui asociatia, problema e ca nimanui nu-i pasa de nimic, cata vreme nu se intampla in apartamentul lui/ei

  30. #79

    La noi în bloc nu sa mai convocat o adunare generală de vreo 5 ani pentru a se supune la vot schimbarea președintelui de bloc și a comitetului.Din punct de vedere legal cum se procedează.?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam