De când cu veștile minunate s-a umplut de deschizători de firmă-n Estonia. E noul „vreau să plec din românia”. Sunt aceiași oameni care au zis de nenumărate ori că s-au săturat și vor să plece, dar mereu au mai așteptat un pic.

În general sunt aceiași oameni care și-au luat mare muie pe 10 august și care mereu și-au făcut datoria de a înfiera cu orice ocazie oamenii care nu votează. Partidul salvator a fost sau încă e peste poza de profil, poză care apare lângă comentarii de genul „îmi pare rău că am votat X”/ „nu mă așteptam să”/ „e abia primul mandat, are nevoie de al doilea”.

Urmărindu-le evoluția, au avut câte o opinie de fiecare dată când austriecii au pușcat la ursuleț sau au îndrăznit le culce iarba, traumatizând oile și întrerupând ciobănașul din fluierat.

Când a fost cazul, s-au asigurat că nimeni nu scapă nedojenit sau neînjurat dacă nu poartă mască, chiar dacă e singur în mașină. Singurul lucru care a contat pentru câțiva ani a fost vaccinul, peste orice relație de prietenie sau colegialitate.


Numitorul comun aici e naivitatea. Acum asta cu firma-n Estonia.

Pierzi timpul discutând discuții în loc să afli ce naiba-i aia rezidență fiscală, dacă miaună, latră sau face oac. Nu te apuci azi să faci un plan serios, pe cifre, pentru că trebuie să pui la spălat și să mai verifici câți sunt de acord cu tine pe facebook.

De la „m-am săturat, plec din românia” până la ideea cu firma-n Estonia te-ai plâns mult, pe bună dreptate. Între timp s-a mai luat un apartament pe credit, s-a mărit familia, a trebuit și a doua mașină. Ai trimis copiii la școală, acum aștepți să termine ciclul, ca să nu aibă greutăți.

Ai aflat de la prieteni că e scumpicel să te muți, dar nu te-ai uitat la chirii pentru că e plictisitor și nu te-ai gândit de câte drumuri ar fi nevoie. Nu ai notat nimic. „Ți-ai făcut o idee”.

Nu te-ai apucat de învățat limba țării unde te-ai gândit să-ți cauți de lucru. Te mai bâzâie din când în când cioara vopsită de la Duolingo, dar v-ați înțeles deja că e nevoie de un curs ca lumea ca să se lipească ceva.

Nu o să ai niciodată bugetul ăla estimat, nu calculat. Trebuie să pleci în vacanțe, ai nevoie de relaxare. De ziua ta te duci la munte, vara la mare, eventual găsești și o ofertă bună pentru Egipt #wanderlust #vitaminsea.

Nu, n-o să pleci, pentru că dacă era serios erai deja plecat, ocupat cu treburile care contează. Nu o să-ți faci nici firmă-n Estonia pentru că e doar altă idee care sună bine și vei depune zero efort să o înțelegi și să o aplici.

Urmează să suporți încă o japcă a statului român, de data asta și mai mare. Tu te descurci cumva, ignorând din când în când notificările de la bufnițoiul care mai are puțin și dă-n apoplexie de dorul tău.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    la 30% flat fee plus taxe de administrare si sediu, or sa se desumfle multi la ideea asta… Cine a vrut sa faca a facut deja.

    13
    • #2

      e 20%. din ce stiu eu, desigur. e un portal cu toate informatiile astea, estonia este cel mai informatizat stat din lume

  2. #3

    Eu nu știu pe nimeni care să fi avut poză cu pnl sau psd la profil și să zică că îi pare rău că a votat cu ei

    60
    • “Când a fost cazul, s-au asigurat că nimeni nu scapă nedojenit sau neînjurat dacă nu poartă mască, chiar dacă e singur în mașină”
      Nici eu nu stiu pe nimeni care sa fi injurat oameni care nu poarta masca SINGURI in masina. Desi e destul de useristic anturajul meu

      15
    • #5

      @punKreas, dăkît atît: SU PERB!

      1
  3. #6

    Un pic pe langa, ma gandeam la Duolingo pentru copii, sa fie mai distractiv de invatat engleza. Este cineva care foloseste si poate recomanda? Eventual alta aplicatie mai buna?
    Multumesc!

    PS: Bulgaria e mai aproape decat Estonia 🙂

    8
    • #7

      fii miu foloseste duolingo. e la lvl 50 sau ceva si nu da semn ca s ar opri, deci ii place

    • #8

      pentru germana copilul foloseste www.babbel.com.
      nu i-a placut duolingo (nu stiu de ce, eu il folosesc de cativa ani)

    • #9

      @babu: duolingo pentru germană e ca frunza de varză pentru apendicită.
      Nu-ți explică nici o regulă gramaticală, nimic, nimic. Tre să mergi ca orbu’, pe bâjbâite.
      Un program foarte bun e Busuu. Ăsta începe de la A1 și ajunge la B2. Cu gramatică, explicații, tot, tot. Ca la un curs pe bune. Dai și test la final de nivel. Testul îl poți repeta după 14 zile.

      4
    • #10

      @JT: Pentru ca fix asta vor copiii: aplicatii unde sa dai teste ca la scoala. Sunt fierti dupa reguli gramaticale si note chiar si in timpul liber.

      4
  4. #11

    Unii da, multi nu. Stiu pe cineva care dupa ce si-a luat ceva pulane pe spate atunci in 10 august fix asa a facut. Nu catre Estonia dar tot in Europa libera. A vandut tot ce avea (apartament in centru buc, ap in alt cartier, mobila..), s-a urcat in masina si s-a carat. Ma rog, credea ca ajunge cu masina dar pana la granita deja facuse 1 zi de mers pe drumuri romanesti si i se luase. Asa ca a lasat masina parcata si a luat avionul din primul oras mare (masina cred ca a recuperat-o dupa multe luni).
    Totusi e o situatie fericita, avea un contract de munca cu o firma internațională, doar si-a mutat punctul de lucru.
    Acum familia are venituri >18k eur/luna, platesc chirie vreo 3000 dar tot ramane deatul.
    Cati pot face asa totuși? As zice ca nu prea multi

    36
    • #12

      Eu stiu pe cineva care s-a mutat afara si nici macar nu are nevoie sa munceasa, are banutul gramada din tara. Bine, il cauta Europolul dar asta se poate rezolva. Cati pot sa faca asta? Din pacate, prea multi!

      58
    • #13

      18k pe luna? ce penal, nevasta-mea și cu mine facem minim atât pe săptămână. și chiria e doar 740 euro la cald. caut zilele astea să îmi mai iau un al doilea câine, deja nu îmi mai incap covrigii pe coada primului.

      55
    • #14

      @Ion închiriez câine.

      6
  5. #15

    Voi inca ati ramas la firmele pe Estonia ? Sunteti in urma ma copii.

    11
    • #16

      Haide VladM fii tu capitanul nostru, lumineaza-ne.

      13
    • #17

      @anton adevarata satisfactie si implinire de antreprenor vine din calatoria si munca depusa pentru a gasit aceste raspunsuri

      20
    • #18

      Am inteles deci ai firma o pla, doar te bagi in seama. E si asta o abordare, ce sa zic..

      10
  6. #19

    E veche smecheria, cand imi faceam eu firme in Estonia voi va jucati cu puta in nisip!

    9
    • #20

      De ce te-ai uitat la noi cum ne jucam cu puțele în nisip?

      6
  7. #21

    „Întărâtă-i drace, că şi mie îmi place!”

    Cred ca se distreaza maxim zilele astea astia de prin guvern cu acces la internet. Cand vad cata vrajba exista. Stiu 100% ca nu vor fi proteste impotriva lor. Ca pana la urma ei sunt problema de fapt. Se ofitca lumea ca va plati taxe mai multe pentru nimic, pe buna dreptate. Dar oftica si scrisul pe internet sunt fix ce au nevoie ei ca sa isi vada de treaba in continuare.

    In final o sa fie cum a zis un personaj nu foarte celebru aici zoso.ro/realitate-politica-afecteaza-foarte-putin/

    Lumea o sa isi vada de viata in continuare, se adapteaza la noile taxe si sanatate.

    15
  8. #22

    Nu vad niciun motiv sa iti faci firma in Estonia, impozitul lor e mai mare, chiar si dupa japca lui Ciolacu.

    Singura tara cu impozite mai mici ca la noi e Bulgaria.

    25
    • #23

      plus ca in Bulgaria avem avantajul ca avem deja masinile inmatriculate.
      avantaj am mai avea si in UK ca le avem cu volan pe dreapta.

      21
    • #24

      Dividends: Estonia generally does not levy withholding tax on dividends. A 7% withholding tax applies to dividends paid to resident and nonresident individuals by companies subject to corporate income tax at the reduced rate of 14%, subject to tax treaty limitations.

      16%+10%=26% si asta doar din taxarea directa

    • #25

      @Arhi: Pai 7+14 = 21. Si daca se fac 10% dividendele in RO cred ca mai platesti lu ANAF si diferenta de la 7 la 10%, daca te apuci sa le declari. Daca nu, probabil nu.
      Deci uite cum ai ajuns la 24%
      Desigur, cu satisfactia ca vei beneficia de sistemul de sanatate impecabil din Estonia. Doar ca tu nu esti in Estonia, si nici asigurat de sanatate in Estonia.

      2
    • #26

      ART. 10

      Dividende

      1. Dividendele plătite de o societate care este rezidentă a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse în celălalt stat.

      2. Totuşi, aceste dividende pot fi, de asemenea, impuse în statul contractant în care este rezidentă societatea plătitoare de dividende şi potrivit legislaţiei acestui stat, dar dacă beneficiarul efectiv al dividendelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depăşi 10% din suma brută a dividendelor.
      static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Estonia.htm

      Degeaba esti tu erezident in Estonia, statul roman te considera rezident in RO cel putin atata timp cat ai domiciliul aici (si in general cat timp vrea penisul lui de stat)
      static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf

      Desigur IANAL, doar un cetatean cu acces la internet si cu frica de anaf.

      4
    • #27

      Aia cu asigurarea am gresit-o recunosc, m-a luat tastatura pe dinainte.
      Dar poate ma lamuresti de ce e gresita partea cu impunerea in ambele state.

      1
    • #28

      din cate observ, sorin ori nu are firma, ori nu l-a calcat inca anaf-ul.

      3
  9. Rugati-va neincetat fratilor, rugati-va neincetat… :))

    11
    • #30

      nu-nțeleg, pro sau contra? de rugăciune zic…

      2
  10. Orice ar fi cu Estonia, e în UE.

    Deci în momentul în care scoți banii din firmă ca PF, plătești impozit pe venit în Rumânia, fiind rezident aici, deci tot o sărăcie e ca și cei cu micro.

    Bulgaria mai este o opțiune dar tot fix tot acolo ajungi.

    Asta e o modă nu doar la români, ci peste tot, îi belești pe cei captivi, cei care fac ceva bani, dar nu destui cât să poată optimiza fiscal și să își permită armate de avocați în spate cum sunt hipermarketurile sau multinaționalele, etc. Alea toate au profit 0 pentru că ce să vezi, au de plătit tot felul de taxe spre firma mamă din Olanda, Luxembourg, etc.

    18
  11. #34

    Am deja firmă în Bulgaria și Irlanda , am deschis în Bulgaria deja de anul trecut ( de când cu schimbatul regimului pe consultanță ) iar anul ăsta am mutat contractele client facing – și am refacturat doar pe firma din România. Urmează să deschid una in Andora, dar nu e grabă. In Estonia am închis , taxa corporate prea mare, taxa de administrare / contabilitate prea mare , deși era mai ușor de operat.
    Prin urmare, nu e nevoie să deschid nimic, doar închid – anume robinetul de bani către România.

    Lucru pe care nu intenționez să îl fac, dar e vorba de ce opțiuni am, nu de altceva.

    O să las o sumă care generează aceleași taxe pe care le plătesc acum, ce trece peste , la prietenii bulgari. Lucru care mă sâcâie că ăia primesc bani gratis , la fel ca și românii , dar dacă ăia se mulțumesc cu mai puțini aia e.

    Nu e că urăsc Romania, sau că sunt dezamăgit, nu mai mult decât de alții care vor să facă jafuri prin alte țări pe unde am mai lucrat ( Germania, Olanda), că mă așteptam ca PNL-ul și PSD-ul să se înțeleagă la genul ăsta de jaf, cine i-a votat presupun că e OK și cu consecințele, dar nici nu mă simt dator să le las vreun leu in plus, că nu muncesc ei pe banii mei, nu mi-au adus ei clienți sau macar o piață, îi caut singur în alte țări, la școală nu m-au învățat profesorii lor meseria din care îmi fac bani, sănătate pentru care tot cer bani pe orice venit nu îmi oferă, orice problemă TREBUIE să o rezolv pe privat , sau intr-o țară europeană și pe urmă ori dau eu, ori aia, casa națională de sănătate în judecată, poliția și administrația nu m-au ajutat vreo dată cu nimic, in afara de amenzi, pe care a trebuit să le contest in instanță și din care le-am câștigat doar pe cele unde mi-am platit un avocat privat, că pe restul nici nu le baga in seamă judecătorii.

    Era bună schema asta cu impozit mic, la servicii puține, dar acum vor bani mulți pe nimic. Probabil îi vor obține de la cei care nu au alte opțiuni – aia e.

    Firme pe Bulgaria se deschid la fel de ușor ca pe Estonia, se obține și rezidență, chit că la ăștia e totul prin intermediari că sunt și ei corupți și birocrați.
    Dar au un pic mai mult obraz și mai puține figuri, cam zic sărutmâna la banii românilor și din ce am înțeles nu te freacă cu controale aiurea.

    36
  12. #35

    In mare iti dau dreptate. Dar am cunoscut si multi oameni care au emigrat in ultimii 3-4 ani din Ro catre vest, oameni care nu au plecat “de foame” de aici. Si in ultima vreme sunt asaltat de cunostinte care vor sa stie cat mai multe despre ce inseamna emigratul unde sunt eu.

    23
  13. #36

    Plecat din 2014
    Regret doar ca nu am plecat mai devreme

    27
  14. #37

    In principiu cine a vrut sa plece a plecat. Toate discutiile astea de optimizare fiscala fac sens numai pentru oamenii care au deja firme deschise in Romania si care chiar faceau ceva. Oamenii aia isi fac acum calculul si vor lua o decizie simpla, inchid tot ce inseamna aici si se muta in alte parte sau merg mai departe aici. Aici vorbesc strict de companii care erau deschise aici si care au profitat de aceasta taxare. Impactul acestor masuri o sa fie extrem de simplu, odata toti banii care se rulau se vor duce in alte tari mai prietenoase, respectiv cei care lucrau in acea firma vor deveni probabil someri. Stiu ca pare sf, dar oricine are capul pe umeri isi face acest plan si aia este.
    Problema pe care toata lumea o omite este faptul ca prin toate masurile astea propuse de coalitie, lucrurile se vor degrada si mai mult in urmatoarea perioada. Pentru ca Romania ne place sau nu a avut un singur mare avantaj: costul vietii este destul de mic. Ori cand oamenii vor descoperi ca vor plati taxe mai mari, dar servicii publice vor ramane la acelasi nivel motivatia reala de plecare o sa reapara. Asa ca unii vor pleca direct, altii vor invata limba cat de repede pot si apoi vor pleca.
    Asa ca daca vrea cineva sa vada la modul real care sunt oamenii din jurul lui cu intentii de plecare, trebuie sa se uite la modul acei oameni accepta acest rahat. Daca sunt isterici si ameninta cu plecare undeva spre 90% vor ramane in Romania, insa daca nu spun nimic despre acest subiect inseamna ca deja au planuri si nici nu le mai pasa de ce se intampla aici. Nu stiu care sunt majoritari, dar efectul plecarilor din tara o sa fie resimtit de toata lumea fie ca ne place sau nu.

    21
  15. #38

    Doar Dumnezeu e calea. Pocaiti-va!

    12
  16. #42

    Chapeau, respect pentru articolul asta, domnule Cetin!

    1
  17. #43

    Derdiewhat.com, pentru vocabular de germana, cu genuri (alea traditionale)

    1
  18. #47

    Nu uitati sa luati si credite in franci elevetieni, sunt dobanzi f avantajoase. Pupici!

    17
  19. #48

    Dar nu dau numai in “bogati” gen IT-isti sau “chiaburi” de firme de apartament. Dau cu sete si in saraci:
    1) CASS pentru bonurile de masă(multe firme vor renunta sa mai acorde si pt cei cu salarii minime va fi nasolo).
    2) TVA la lemnul de foc de la 5 la 9%. Dupa ce ca 40% din populatie depinde de lemne iarna si Romsilva da lemn insuficient pt incalzire incuranjand furturile, mai creste si pretul la lemnul care deja este obscen de mare.
    3) Gata cu sponsorizarile, nu se mai scade din impozitul pe profit. O groaza de amarati bolnavi ce statul nu le plateste tratamentele medicale raman in pom pt ca firmele nu vor mai da sponsorizari. Nu mai zic de familii amarate ce primeau rechizite sau mancare pt copii, persoane cu disabilitati, etc. Da-i in sange !

    22
  20. #50

    Vă zic asta, dar să nu se creadă că aș avea ceva cu itștii. În special din partea itștilor să nu se creadă că am ceva cu itștii, pentru că ei au tendința asta de a-și picura țâțele a indignare, deși nici eu și nici alții nu avem ceva cu ei. Da’ să-și picure ce vor, că oricum n-au multe, treaba lor, noi îi respectăm și le purtăm în gând numai de bine. Așa, deci itștii… nici nu știu cum s-o… sunt prietenii noștri, da, cu toții îi apreciem, dar trebuie să vă zic ceva despre ei, și cu tot respectul și cu toată stima pe care le-o port, vă voi zice!

    4
  21. #51

    Pe de alta parte, ținând cont de ora târzie și golirea a 90% dintr-o Don Papa, într-o perioadă ce cu indulgență aș lungi-o la 2 ore, propun să nu vă zic chiar acum ce am promis mai sus că vă voi zice. Dar jur pe onoarea mea (extinsă) că vă voi zice.

    2
  22. #53

    De ce nu se fac cetateni suverani aici?

    8
  23. #54

    Scopul la micro era ca cei cu firme mici sa nu iei mai optimizeze fiscal firmele și sa plătească taxele la stat mai ușor.Doar ca printre picături au trecut cei care lucrau în IT și înca câteva domenii.
    Din ce îmi dau seama acum vor sa închidă robinetul. Ca deținător de firma în IT, nu îmi planiuam sa raman pe micro (iti faci firma pentru ca vrei sa crești, nu pentru ca sa plătești taxe mai mici). Așa ca tot efectul este de o accelerare a procesului inițial.

    Am analizat și opțiunea cu taxe pe Estonia dar diferența de taxe nu merita.
    Opțiunea pe Bulgaria pare mai buna, dar optimizarea fiscala din România cel mai probabil va ieși mult mai bine. Așa ca o sa tin firma aici.

    PS: ma refer la trecerea forțată la impozitul pe profit pentru firme cu rentabilitate mai mare de 30%.
    Pentru firmele mai mici taxele din ce îmi dau seama sau dublat în ultimii ani (de la 1+5=6% la 3+10=13% plus o dublare pe CASS) așa ca cel mai probabil și ei vor trece la optimizări fiscale.

    Ca si calcule pentru o companie mică cu o cifra de afaceri de 60.000 euro și o rata reala de profit de 30% adică 20.000 euro(calcule estimative)
    initial, acum 2 ani: 6%+ 50*12(CASS) = 3600+ 600 = 4200. Deci la finalul zile rămân cu 15.000 euro din care isi plătesc pensia privata sa zicem 3000 euro și rămână cu 12.000 per an

    acum 13%+ 60*24 = 7800+1500 = 9.300. Deci la finalul zilei rămân cu 10.700 din care iei plătesc pensia privata deci rămân cu 7.300 per an.
    In caz ca fac optimizări fiscale și trec pe profit pensia se plătește din salariu iar restul cheltuielilor se plătesc pe firma. Deci taxe aproape 0.

    8
  24. #55

    mda, e totusi nasol la faza cu plata taxelor in romania chiar daca esti cu firma in estonia. e clar ca nu functioneaza

    2
  25. #56

    mă iertați, eu sunt puțin pe lângă subiect, dar nu exagerat.
    știe cineva de când crește tva-ul la diverse (hrană pt animale de companie, produse bio, etc)?
    peste tot pe unde citesc scrie ”de la toamnă”.
    ce pzm înseamnă ”toamnă”, de la 1 septembrie, de la 15 septembrie, de la 1 octombrie, de la o dată oarecare, hotărâtă la plici, cu o zi înainte, cuprinsă între 1 septembrie și 30 noiembrie?
    ce pzm învață aia la școala de jurnalism? de fapt ce pzm au învățat în școala generală, că mie mi se pare o chestie logică și de bun simț să prezinți o informație completă și cât de cât exactă, indiferent că ai terminat jurnalism sau clasa a viii-a la școala ajutătoare din cocârlați.
    toamna are 91 fucking zile, 3 luni.

    mă gândesc să fac provizii pt stăpânul casei cu coadă și mustăți și aș vrea să știu cât timp mai am.

    7
    • #57

      Ia-ti de acum ca nu se strica. Or sa bubuie preturile (Royal-ul a bubuit acum cateva luni, daca folositi), restul se aliniaza usor in spatele lui

      3
    • #58

      @F, nu folosește Royal. îi iau Purizon de pe zooplus. pare să-i meargă bine cu ăsta de vreo 5 ani.
      am verificat comenzile, de prin aprilie 2022 se invârte un pic în sus un pic in jos de 200 lei sac de 6,5 kg
      o să cumpăr ceva mai mult, dar pur și simplu eram curioasă de când crește tva-ul, să știu cât timp mai am.

      nu am fost foarte atentă, iau câte un sac de mâncare de 6,5 kile și 3 saci de așternut pt litieră de ”7 l” și îi ajung 3 luni, așa că nu am memorat prețul.
      sunt produse la care cumpăr doar un anumit brand, îmi trebuie, cumpăr, nu stau să mă învârt. mâncare și așternutu de litieră se încadrează.
      la altele mai aleg în fucție de preț, promoții, etc.

      1
    • #59

      pt caini -> orez cu carne de lucrur de vita + morcovi + ulei de peste (1 luna la 3 luni) face minuni pe langa boabele pe care le ia fiecare din comert.
      e doar varianta mea asa ca nu sariti cu parul apostolii hranitului corect 100%

      4
  26. #60

    Guys, ajutati-ma sa inteleg. Pana la urma taxele pe firma in Estonia sunt 20+7% sau doar 20%. Am intrat pe pagina lor si au acolo un comparator intre tari. La noi este 16 la ei 20. Pare mai scump. Pana la urma care sunt avantajele. Cat salvezi din bani mai exact? Sau ce nu platesti in Ro si plastesti in Estonia si invers. Explicati-mi ca la prosti ca vreau sa ma mut insa nu as da mere pe pere. Si nu radeti, cred ca mai sunt multi care nu inteleg exact dar le este rusine sa intrebe.

    6
    • #61

      la ei platesti 20%. atat. sistemul se adreseaza nomazilor digitali, nu neapărat firmelor lucrative. asa ca, ca oriunde altundeva un europa, tu iti cheltui banii tai din firma ta cand vrei tu, nu cand vrea anaf. fara sa fii oblugat sa scoti dividende. in romania ai 16% impozit si 10% pe dividende. plus obligatoriu cas si cass. dar, repet, asta e pentru oamenii care pot lucra remote, de oriunde. altfel e posibil sa nu fie la fel de avantajos.

  27. #62

    Impozitul pe profit in Estonia este 0, daca nu scoti profitul din firma. Cand firma plateste dividende, este 20% din profitul scos. Dupa 3 ani, se poate reduce la 14% dar atunci apare inca un 7% taxa pe dividende.
    Daca ai rezidenta fiscala ca pers fizica in RO (adica locuiesti in RO > 6 luni/an), platesti 10% impozit pe dividendul brut daca n-au fost taxate la sursa, respectiv restul de 3% daca s-a platit 7% in Estonia. Plus CASS.
    Daca ai rezidenta fiscala in Estonia, atunci legal trebuie sa platesti contributii sociale acolo, care nu stiu cat sunt.

    5
  28. #63

    Da de ce sa mergi pana in Estonia? Avem si noi paradis fiscal, ici sa pisti prut.
    Pana la urma cea mai mare spalare de bani, 80 miliarde(ei au pibu 13) a trecut in mare parte prin Maldova.
    E si cu digital. Au tehnologie din asta avansata, un fel de avatare digitale, asa ca in meta. Doar inresistrezi o firma pe ele. Le zice pensionari nedeclarati morti.

  29. #64

    Daca rulezi niste bani seriosi pentru produse si/sau servicii livrate in Romania si daca esti cu rezidenta fiscala in Romania, n-ai decat, incearca. O sa ai vreme sa regreti si sa revii acasa.
    Aia e, stiu ca nu da bine in discutie insa sunt prea multi oameni care isi inchid businessurile din Europa (inclusiv UK) sau SUA de bine ce le-a mers treaba asta.

    Nu e chiar asa de usor si simplu pentru ca altfel mergeau toti, din toata tarile europene, in Estonia sau Danemarca sau oriunde v-ati gandi ca ar fi mai usor sau rapid de infiintat o companie si unde taxele par mai OK decat aici.

    1
    • #65

      da, e o prostie sa crezi ca iesi mai bine dpdv taxe, plimband cei 2-3000 de euro ai tai prin europa. despre asta e si vorba in articol

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.