Toti cainii pe care i-am avut, până acum, au fost mofturoși la mâncare, culminând cu Igor, ciobănescul corb, care avea nush ce intoleranță și nu mânca decât cu figuri, aproape că trebuia să îi mestecăm chestiile. Sau, doamne ferește, să îi schimbi boabele, stătea fără să mănânce și o săptămână, până îi dădeai ce îi plăcea lui.
Pe Masha am luat-o de la un crescător care o marketa drept border collie, 4 luni, stare excelentă, vaccinată etc. Am ajuns la crescător, câinele avea 5 luni, nu e chiar border, era mușcată peste tot, efectiv are urme de capse pe tot corpul, inclusiv pe bot, emaciată de i se vedeau coastele, fricoasă față de tot ce mișcă, aproape nu mergea, obosea dacă o duceai mai mult de câțiva metri, un vaccin mare și lat, carnetul temporar expirat. Fiind ultima din șarjă și femelă, probabil tipul voia să o omoare cumva, să scape de ea. Am plătit doar ca să o putem scăpa din iadul ăla.
Mno, acum și-a revenit, i s-au sculat și urechile, se aleargă cu Max prin casă. Dar, spre deosebire de toți ceilalți câini, luați de la crescători adevărați, hrăniți științific and shit, Masha e aspirator, frățică. Mănâncă orice, de oriunde, principala ei atracție este să răscolească peste tot, poate mai reușește să respire o felie de pizza sau, de ce nu, niște coji de ouă sau un ambalaj care miroase a mâncare.
Finally, am și eu un cățel normal.
Acum ne ocupăm de training de pipi si caca afară și merge excelent.
Merge foarte bine. Iesim cu ea, o plimbam cate o ora, nu se intampla nimic, dupa care, cand intram in casa, ne privește reprobativ, cu privirea tip Of, nu ma mai aduceati odată acasa, ca faceam pe mine! si…da, cam aia e.
NOU
Bravo! Să vă trăiască!
Se zice că un animal de companie copiază până la 70% din comportamentul stăpânului, da’ nu știu dacă se aplică și la mâncat.
NOU
bietul animal, cand am adus-o, a ras intai mancarea pisicii, dupa care a mancat si un castron de boabe si ar mai fi mancat, dar ne-am temut sa nu faca naibii vreo ocluzie.
NOU
Nu doar că câinele ajunge să copieze stăpânul da’ ajunge să semene cu el.
Domnu’ Cetin, o poză de profil alături de Masha, voi doi, dacă se poate & dacă vreți.
Dacă vrea și Max, cu atât mai bine.
NOU
Un caine super inteligent. Al meu e mai blegut dar tot il iubesc…
NOU
> Se zice că un animal de companie copiază până la 70% din comportamentul stăpânului
Altfel spus: Arhi, e cazul să începi să faci pipi afară!
NOU
Ăștia, border collie, sunt o rasă din Scoția-Anglia. Dacă ne luăm după Wikipedia, 10-17 ani, media fiind 12 ani (alții scriu 15 ani).
NOU
:)))) eu ii fac scazamantul javrei mele numai cand face cacaturi, tu ce ai vrut sa zici aici?
NOU
Eram curios cum se raportează cu alte rase de câini (și pisici, mai ales mâțele ălea norvegiene).
Tu la ce te-ai gândit că zic?
NOU
cum sa raportezi o rasa la alta rasa? :))))
si la al meu (jrt) este estimat 15, dar ajung si pana la 21, cu pisicile nu a avut nici o treaba, avand de mic pisici in casa. ele l au lasat in pace, el le a lasat in pace.
mi se pare ciudat sa zica un om ca si ia caine si tu zbang, estimat de viata 15 ani. serios?
NOU
De-aia, de curiozitate am comparat media de viață a unui câine dintr-o rasă anume cu o pisică dintr-o altă rasă specifică. De curiozitate, niște numere.
Acum tu să răspunzi la ce-ai crezut că zic.
NOU
:)) hai, plimba ursu.
NOU
Să nu vă înecați de la atâta râs, domnișoară, cu ce v-ați gândit că zic.
NOU
smbgpla. urate specii sunt crescatorii astia de sopron.
sa va bucurati de ea, border ne border sanatoasa sa fie.
NOU
daca vezi cate urme de dinti are pe ea, iti vine sa te duci sa ii dai un molotov aluia
NOU
de cand am javra in dotare am urmarit fenomenul, mai mult decat cu ingrijorare, e ceva ce ti intoarce stomacul pe dos.
si da, le as da direct cu molotov.
ps: si muile de veterinari: daca nu fata macar o data nu se poate castra, aaaaaaa, nu e dat la monta? vaiiii, cum sa castrati catelul?
NOU
sunt crescatori autorizati si au drept de monta, ca sunt cu pedigri. voiau sa ne dea si noua pedigriul, hai sictir, kkmash pe pedigriul vostru
NOU
fuck.
ps: e frumusica foc beleaua.
NOU
e chiar foarte simtita daca nu se caca nici fortata pe domeniul public.
NOU
Să nu strice avutul obștesc, să aibă ciolacul cheltuieli mari.
Altfel cum s-ar putea bucura de banii din noile impozite?
Cuie de sicriu să-și facă ciolacii din impozitele și taxele noastre!
NOU
Ce simpatica e! Iubesc de mor cateii. Ma bucur pt voi si mai ales pt ea. Succes cu “educatia”!
NOU
In Ro cel putin, multi catei “de rasa”, din canise “specializate”, sunt doar niste amaresteni cosanguinizati, iesiti din catele exploatate sa fete la fiecare 6 luni. Ce pui sa iasa in conditiile astea?
Am doua “aspiratoare” la 7 luni si 30 de kile, mananca totul, in afara de bobite ieftine, de ex marcile Lidl, Penny, etc. Dar la paine goala nu fac mofturi.
NOU
sper ca glumesti cu painea goala. Nu de alta dar cainii chiar nu au cu ce sa digere painea, de aia pana si idiotii de la tara dau cainilor paine cat mai uscata, inmuiata in apa, nu paine proaspata.
NOU
Mashallah! Chiar ma intrebam cand vine primul expert sa-mi zica ca nu e ok sa dau paine la caini – cand trebuie sa ii bag inapoi in tarc si nu am alte gustari la indemana, le mai dau cate o felie de paine. Pe care o mananca cu placere! Si se intampla o data la o mie de ani! Si e chiar nimic pe langa cele doua kile de mancare “legitima” pe care le mananca fiecare zilnic. Si chiar am ajuns sa-mi justific actiunile in fata necunoscutilor pe internet! Of, of!
NOU
Eu doar aș vrea să spun că “Mashallah!” nu prea se potrivește aici, mergea, mai degrabă, un “Allah, Allah!”.
NOU
Eu le dau la ai mei (cocker 13 ani, akita inu 3 ani) cel puțin o dată pe săptămână pâine uscată, mai bună pentru curățatul dinților față de porcăriile alea de oase artificiale. Le mai dau și oase de vită, mâncare uscată stropită cu ulei de somon ( daca il ții în casă săriti peste partea cu uleiul de pește că o să miroasă in casa ca la raionul pește).
NOU
Si catelul meu e un aspirator de orice fel de mancare, chestie care e un lucru foarte tare pentru ca e mai usor de folosit mancarea la dresat. Pentru facut nevoile afara, la mine a fost destul de simplu si am reusit cam in 2 saptamani sa se cimenteze informatia. Pasii au fost urmatorii:
1. Creat cuvant de aprobare (“da”/”yes”/”bravo”, oricare ar fi el) – asta e foarte simplu, zici marker-ul si dai o bobita; repeti asta la fiecare masa cu portia de mancare: spui marker-ul, dai o bobita pana termini portia de mancare
2. Orice accident in casa e vina ta, chiar daca iti vine sa iei animalul si sa-l arunci pe geam tot vina ta e, asa ca faci curat si iti vezi de treaba, nu incerci sa zici “nu” sau orice altceva ca nu faci decat sa dai atentie cainelui cand isi face nevoile in casa si nu vrei asta
3. Scoti catelul afara la fiecare 60-90min si nu faci nimic, stai afara 2-5 minute. Daca nu face, aia e, te duci cu el in casa
4. Cand va face afara prima data, ii spui entuziasmat marker-ul de la punctul 1 (“da”/”yes”/”bravo”/whatever) si mangai dihania (nu e nevoie de mancare sau orice altceva, sentimentul de eliberare pe care il are cand isi face nevoile e suficient de motivant)
Rinse & repeat si cu fiecare luna trecuta mai cresti intervalul de la 60-90min mai sus pana ajungi la 4-5 ore si de acolo nu-ti ramane decat sa astepti sa aiba 8-9 luni cand deja 6-7 ore intre iesiri e ok.
Stiu ca nu e neaparat o opinie populara – pana la urma fiecare face cum crede mai bine – dar eu l-am invatat si cu crate din prima zi, si daca ai un crate potrivit (nu prea mare), catelul nu o sa isi faca nevoile in crate. Crate-ul a ajutat extrem de mult si cu “somnul fortat” care calmeaza catelul in primele luni de viata – al meu, de exemplu, atunci cand e foarte obosit isi manifesta asta prin hiperactivitate (oricat de ciudat suna), si atunci aruncam 2-3 bobite in crate, catelul intra, inchideam crate-ul si somn fortat 1-1.5h si dupa asta era un alt catel: mult mai linistit si agreabil.
Resurse geniale (si gratis) pe YouTube: Victoria Stilwell, McCann Dog Training, Will Atherton Canine Training, Beckman’s Dog Training
Succes!
NOU
Salut Cetin, felicitari! poate incercati un agility – este misto atat pentru caine cat si pentru cei mici.
NOU
Masha a facut foamea, saraca!
si eu mi-am luat cateaua tocmai pt ca e catea, stiind ce soarta ar fi asteptat-o intr-o minunata ograda pur romaneasca unde ar fi facut pui la fiecare ciclu pt ca dc nu.
NOU
cererea stimuleaza oferta!
NOU
Nu pot sa nu revad a nspea oara www.youtube.com/shorts/fUBNeXPxntM cand e vorba de border collie, minunata rasa
NOU
de fapt, e posibil sa fie smooth collie, ca are si pete maro, iar botul este f ascutit
NOU
sau collie digital!
NOU
De 2 ani si ceva avem un baiat Border Collie.
Nu-s cel mai usor de dresat, asta pentru ca-s incapatanati si agitati.
Numai cu avionul nu l-am dus, in rest e cu noi peste tot. E foarte dependent de stapan.
Al nostru e sclifosit grav la mancare de catei.
Cand era puiut musca tot ce prindea.
Vezi ca iti va arata cu privirea ceea ce vrea.
Si da, invata numele jucariilor imediat daca faci jocul asta si le identifica atunci cand ii ceri.
Avem tabieturi faine cu el: dimineata ii spun “Trezeste-ti baiatul!” Si merge in camera copilului si sare-n pat peste cel mic sa-i dea desteptarea.
Felicitari si sanatate!
NOU
Nu i rău dacă e aspirator la vârsta asta, doar să nu pescuiască căcaturi de pe jos. Pentru fenomenul de aspirație există boluri de unde ia mâncarea mai greu (cu spirală, cu șanțuri…plm).
Dacă a făcut foamea, testează limitele și vezi ce face dacă vrei să i bagi mâna în vas. Fii atent la comportamentul câinelui în momentul ăla. Cum îl educi acum, așa o să l ai pe viață. Da, e corect să nu deranjezi câinele când mănâncă dar așa se naște simțul proprietății.
Și când e adult, dacă te învârți pe lângă ea și nu i place ideea, o iei peste freză. De regulă câinii care au făcut foamea, se cam manifestă pe direcția asta.
În rest, have fun, e un câine tare bine ales, nu s proști deloc și învață repede.
NOU
Da, e important sa-i umbli prin mancare in timp ce mananca. Altfel ajungi sa te maraie sau chiar sa te muste daca te apropii de mancarea lui cand o sa fie matur. Eu am Amstaff (40 Kg) si ii scot bucata de carne de pe gat fara sa zica nimic. Nu are probleme ca ii iau mancarea sau ii umblu prin castron in timp ce mananca. La mine a fost totusi ceva mai usor, ca al meu e sclifosit rau la mancare si nu mananca boabe fara sa ii pui carne in ele nici picat cu ceara.
NOU
Care-i treaba cu cîinii și pisicile animale de companie că eu tot nu mă prind ?
La ce or fi utile ca și pet?
Mă scuzați daca am deranjat cu întrebarea, n-a fost cu intenția de a da drumul la hate.
La pensionarii singuri înțeleg, dar mai departe nu.
NOU
Pur și simplu unor oameni le plac animalele și se simt bine cu ele prin preajmă. Sau, cum e și cazul din articol, faci un bine salvând animalul dim condiții groaznice. Sau îl găsești pui pe stradă și nu te lasă inima să treci ca și cum nimic nu s-ar întâmpla.
Nu e vorba de vreo utilitate imediată, deși, probabil, sunt cazuri unde un animal poate oferi ajutor, dar nu toate chestiile trebuie făcute cu gândul la recompense.
NOU
fara hate si fara misto, de ce intelegi la pensionari si nu ai intelege la restul oamenilor?
catelul meu nu e pet, nu a fost si nu o sa fie niciodata. cu siguranta te calc pe cap daca indraznesti sa ii zici/faci ceva. (metaforic vorbind, da?)
NOU
Com pa ni e. Ti-ai raspuns singura cand ai pus intrebarea.
NOU
La capitolul utilitate, pentru cei cu copii, prezența unui animal de companie poate ajuta la responzabilizarea copilului de la vârstă fragedă. Copilul poate fi protejat de către un câine de pază bine instruit, obții un copil pe care l scoate câinele la plimbare, nu viceversa.
Animalul de companie… acompaniază, doh. Ajută la combaterea depresiei prin rutina pe care o impune, persoana depresivă are un rol, o sarcină. Animalul prin comportamentul său specific social duce la momente care amuză sau impun o ocupație.
De aia cu mulțumirea pe care o ai când recuperezi un animal de pe stradă pe care l vezi că ajunge la formă bună dintr o mumie râioasă, nu mai zic.
Animalul nu e scop în viață dar o colorează frumos. Câine… pisică… șarpe sau hamster… fiecare are piticul său. Utilitatea sa e indiscutabilă în contextul în care înțelegi. Dacă faci o afacere de gen “eu îi dau de mâncare, care e utilitatea lui, de ce plm nu face curat în casă și nu merge la lucru pe salariu mai mare ca nevastă mea”, poți avea o problemă.
Nu s specialist da’ probabil stai mai prost ca mine la capitolul empatie. Și crede mă, stau fantastic de prost. Asta nu mă oprește să fiu un bun proprietar de câine.
Poți crăpa lângă bordură, mai întâi am să mi pun câinele în “șezi” și o să strâng căcatul după el, analizând dacă a avut diaree sau dacă are mucilagiu și după aia o să vin la tine să te întreb dacă mori sau doar te odihnești.
În drum, mă opresc la tomberon ca să scap de punguța cu căcat.
Well, cam ăsta e feelingul când ai un câine. Ai o treabă de dus la capăt și tot duc treabă la capăt deja preț de … plm, le am pierdut numărul…cred că 10 câini.
NOU
Un caine, poate, da’ io nu m-as baga sa iau un pensionar singur. Bine, ai avantajul ca nu esti nevoit sa-l scoti afara de fiecare data pentru ca-i poti pune pampers, da’ orisicat…
NOU
eu am crescut cu animale de companie (pisici, caini, pui, viteti, iezi etc) la tara. toata copilaria am dormit cu cate o matza iar cainii erau prietenii mei de joaca in curte.
cateaua mea e un om cu blana, ma jur. pisicile nu mai zic, niste strengare, le ador.
copilul meu creste cu blanoasele care sunt, in teorie, mai slabe decat el. astfel, el invata sa isi dozeze “efectele” asupra lor, empatie, cestiuni de genul.
eu cred ca animalele de companie sunt necesare acolo unde li se vede rostul. inteleg perfect oamenii care nu vor sa aiba de a face.
NOU
acum doua luni mi-a murit pisica, avea 12 ani, cardiomiopatie hipertrofica. Nu-mi revin si plang de fiecare data cand mintea mea incearca sa se deconecteze de la activitatea specifica. Am salvat-o de pe scara blocului pentru ca vecinii ii pusesera gand rau din cauza unui obicei de care n-am reusit s-o dezvat in toti anii cat a fost cu mine, isi facea nevoile la usa unora. Nu stiu ce legatura era sau cum functioneaza chestiile astea, insa in timp cu acei vecini eu am avut probleme grave de impartit si nu din cauza pisicii. Efectiv erau si sunt niste gunoaie de oameni iar matza mea i-a simtit si ii taxa cum stia ea cel mai bine. Se spune ca un animal isi alege stapanul, eu zic sa fii atent in jurul tau pentru ca e posibil sa nu fie nevoie sa ajungi la pensie ca sa fii ales de partener, de catre un animal. Atunci cand o sa ai unul o sa realizezi ca nici macar familia ta nu te iubeste mai mult ca el.
NOU
Hai ca e frumoasa Masha. Eu am învățat-o pe tâmpita mea de franțuzoaică așa: ieșiri afara la ore fixe cu pauza de 2 ore între ele. A durat cam o luna pana sa învețe doar afara, iar acum vine si pune lăbuța pe mine si apoi se duce in fata ușii. Are 10 luni si o scot afara de 4 ori/zi. Mâncarea…e destul de alintata si mănâncă doar Hills pentru ca deja a avut un episod de alergie la niște cacaturi de recompense. Nu e luată din canisa, nu e rasa pura si am programat-o pentru sterilizare in Octombrie – veterinarii care spun ca nu trebuie sterilizată pana nu fata măcar o data, trebuie bătuți cu urzici.
NOU
peste oo
NOU
Am avut un coker de la 6 saptamîni, timp de 2 luni m-am ocupat de el, mă trezeam noaptea din 2 in 2 ore să-l scot afara, plimbare, mîncare, veterinar, joaca cît cuprinde cu el, pina a venit stapina să-l ia în Canada.
La fel am grija de pisica vecinului cînd este plecat, dar cam atît, deci sint frumoase animalele de companie, dar nu știu de ce s-ar complica cineva cu așa ceva.
NOU
Tu vrei sa’ti iei si nu gasesti “motivele”? Eu pot sa ti dau motivele de ce nu ar trebui sa ti iei. 🙂
Ps: cei ce avem animale de companie, pisica/caine/peste/dinozaur, avem “motivele” nostre, sunt decizii personale.
NOU
Fain patruped. Aveau și ai mei unul care a trebuit eutanasiat anul trecut pt că era bătrân și a făcut un avc. Manca pana și ceapă cu coaja pe ea. De cartofi și restul de legume/fructe nu mai zic.