Am citit ieri articolul lui Cetin cu privire la ce înseamnă o adicţie şi am lăsat nişte comentarii pe marginea lui. Ideea generală a textului era că ”dacă vrei să te laşi de băut, poţi”. Că ai nevoie doar de voinţă pentru a nu mai fi alcoolic. La rugămintea lui Cetin, articolul ăsta vă va explica că treaba nu stă chiar aşa. Că dacă ai reuşit să te laşi de fumat în trei luni nu înseamnă că aceeaşi voinţă te va mobiliza să te laşi şi de alcool, droguri sau jocuri de noroc. Pur şi simplu vorbim despre lucruri diferite care implică diferite grade de adicţie, suferinţă şi nevoie de ajutor. Dacă voinţa te-a făcut să te poţi lăsa de fumat, ea singură nu te va face să te laşi de droguri.
Ca să înţelegeţi mai bine cum stă treaba cu adicţia, aflaţi că ceea ce ne face pe noi ca oameni să ne trezim dimineaţa şi să simţim că viaţa merită trăită sunt două chestii: căutarea plăcerii şi evitarea suferinţei. La acestea două se reduce absolut orice faci în viaţă şi tot la ele se reduce şi consumul de alcool, dependenţa de droguri, păcănele, tutun. Te scoli dimineaţa şi ai bea o cafea caldă – vorbim de căutarea plăcerii. E frig în cameră şi-ţi iei pe tine o haină caldă – e vorba de evitarea suferinţei. Fiecare lucru pe care îl faceţi în viaţă se leagă cumva de aceste două lucruri, de la faptul că mergeţi la serviciu ca să aveţi bani de concediu (căutarea plăcerii) şi până la melodia preferată care merge la radio (tot căutarea plăcerii). Adicţiile se reduc tot la căutarea plăcerii şi evitarea suferinţei. Alcoolicul bea ca să uite de necaz (adică să evite suferinţa) şi să ameţească puţin, să râdă, să se simtă bine, să fie mai sociabil (adică să caute plăcerea). Când intră în sevraj, ca să evite suferinţa, caută din nou plăcerea şi mai bea un pahar, ”să-i treacă durerea de cap”. Fumătorii – la fel – fumează ca să evite stresul, să caute plăcerea fumului inspirat adânc în piept, să-şi ofere un moment de linişte. Consumatorul de droguri îşi bagă heroină în venă pentru că evită viaţa grea şi caută high-ul oferit de drog. Fără plăcere viaţa ar fi fadă şi nu ar merita trăită, fie că vorbim de o simplă zi călduroasă în care soarele s-a întâmplat să vă bată pe faţă, fie că vorbim de cel mai puternic orgasm.
Dar să revenim la subiect. În secţiunea de comentarii a articolului lui Cetin s-au adunat ex-fumătorii care susţineau sus şi tare că ei s-au lăsat de fumat în X zile şi că – prin urmare – un alcoolic sau un drogat este un om fără de voinţă. Nu puternic ca ei, care s-au lăsat de fumat.
Treaba cu fumatul e complicată. Implică [3H]-dihydro-β-erythroidine şi receptori de nornicotină şi alte chestii mai ciudate. Dar pe scurt, fumezi, nicotina te face să te simţi bine. Corpul tău produce oricum o substanţă similară cu nicotina, dar în cantităţi mici. Când fumezi, nicotina înlocuieşte acea substanţă şi te face să te simţi şi mai bine. Te laşi de fumat după ce-ai băgat cinci pachete la fiecare trei zile, ţi se face rău. Intri în sevraj, care se traduce aici prin lipsă de nicotină. Corpul tău nu mai produce substanţa aceea similară cu nicotina şi cam de-aia îţi şi este rău. Partea bună cu lăsatul de fumat este că al nostru corp învaţă rapid să reintre în normal. Să producă din nou, în mod natural, substanţele de care are nevoie şi să nu mai aştepte să le primească din exterior. Dar te poţi lăsa de fumat doar pe baza voinţei, deşi au existat cazuri de oameni care au murit pentru că s-au lăsat brusc deoarece şocul sevrajului a fost prea mare.
Treaba cu drogurile în schimb e radical diferită. Mă refer aici la drogurile care te fac să te simţi bine şi care apelează la receptorii de endorfină de la capătul axonilor. Creierul e făcut dintr-o sumedenie de nervi numiţi neuroni. Neuronii sunt legaţi cap la cap formând reţele neuronale. Între doi neuroni există terminaţii care conţin receptori, receptori care acceptă diferite substanţe. Te-ai lovit la picior? Neuronii eliberează substanţe care transmit corpului senzaţia de durere. Ai orgasm? Neuronii emit endorfine în număr mare iar endorfinele te fac să te simţi ca un zeu cale de câteva secunde. Endofinele – ca orice altă substanţă din creier – au o structură aparte, o moleculă care se mulează perfect în aceste nişe numite ”receptori”. Imaginaţi-vă o fantă de forma literei ”E” în care o moleculă de forma literei ”E” poate intra perfect după ce călătoreşte de la un neuron la altul.
Heroina, metamfetamina şi alte droguri cu impact mare asupra receptorilor de endorfină au o moleculă similară cu cea a endorfinei. În loc să aştepţi plăcere prin orgasm, o poţi primi mecanic din exterior, băgând cu heroină în venă. De dragul discuţiei, dacă un orgasm oferă 100 de endorfine de forma literei ”E” care intră în nişele lor respective şi te fac pe tine să te simţi bine, prima doză de heroină îţi oferă vreo 800-900 de molecule care arată ca şi litera ”F”. Nu e ”E”, dar e ceva similar iar receptorii de formă ”E” acceptă şi ”F”-ul acela în fantele lor. Efectul e similar şi, în plus, moleculele sintetice venite prin căi externe sunt multe, rămân multă vreme în fantele destinate endorfinelor şi cale de o oră sau două ai un orgasm continuu, de zece ori mai bun. Pe scurt, acesta ar fi mecanismul chimic al drogurilor de tip heroină sau meth.
Cu timpul, deşi efectul primei doze a fost de intensitate i900, a doua doză va fi de intensitate i800. Aşa că bagi cu ceva mai multă heroină în venă, ca high-ul să fie apropiat ca intensitate de primul. Brusc nu mai primeşti 900 de molecule de heroină ci bagi o doză mai mare, de vreo 1000-1100 de molecule ”F”. A treia oară, intensitatea extazului e şi mai mică, aşa că bagi şi mai mult. Şi tot aşa. Cu timpul, ajungi să primeşti moleculele alea din exterior iar corpul nu mai produce endorfine singur. Dacă înainte simţeai plăcere de intensitate i20 mâncând ciocolată, acum, că iei heroină, intensitatea plăcerii unei ciocolăţi e pe la i2. Nu ajunge ca factor de plăcere, oricâtă ciocolată mânânci. Orgasmul e slab, dacă te mâgâie cineva nu mai simţi plăcere. Toate lucrurile care îţi plăceau înainte sunt acum fade pentru că receptorii de endorfină nu mai primesc destule molecule de endorfină, aşteptând noua doză de heroină în schimb.
Parte a mecanismului adicţiei e fix acesta: eviţi suferinţa lipsei de plăcere din viaţa de zi cu zi băgând heroină ca să primeşti plăcere. Nu-ţi mai place sexul – nu-i nimic, bagi în venă din nou. Pentru că e fad să-ţi trăieşti viaţa fără plăcere. Mâncarea nu mai are gust, Pepsi-ul nu-ţi mai place, hainele calde nu mai sunt comode, filmele nu-ţi mai plac, nu mai ai răbdare să ascuţi piesele tale preferate – totul pentru că nu mai produci endorfine ca înainte. Drogaţii murdari din filme, ăia de dorm sub poduri sau în case dărăpănate, au ajuns aşa nu doar pentru că nu mai au bani să se spele. E pentru că în depresie nu mai vezi un rost în a avea grijă de cum arăţi, nu vezi un rost în a te bărbieri, spăla, îmbrăca comod şi curat. Toate astea nu-ţi mai fac plăcere, aşa că dormi pe unde apuci, în mizerie, şi aştepţi doza următoare de drog.
Te laşi de droguri, corpul tău a uitat să mai producă endorfine. Cum scopul vieţii e căutarea plăcerii şi evitarea suferinţei, intri în depresie. Nu-ţi mai place nimic, viaţa e fadă, viaţa e durere. Asta aparte de durerile musculare, greţuri, vărsături, dezhidratare, durerile de cap şi simptomele fizice care acompaniază sevrajul. Aparte de amintirea senzaţiei de plăcere a primei doze care constituie un factor psihologic puternic. Aparte de promisiunea socială a vechilor prieteni care încă trag drog, aparte de factorii culturali, economici. Suferi din cauza lucrurilor acestra, reacţionezi prin evitare şi vrei să bagi din nou în venă ca să scapi (evitarea suferinţei). Vrei să ai high-ul acela din nou, acum când ştii că nimic altceva nu te face să te simţi bine (căutarea plăcerii).
Sevrajul în cazul drogurilor cu efect asupra receptorilor de beta-endorfină e greu şi nu implică doar voinţă. Îţi este rău fizic, psihic. Eşti în depresie, nu vezi un rost în a continua. Eşti anxios, ai halucinaţii. Vomiţi constant, ai crampe musculare atroce, dureri de stomac, stare de nelinişte. Când dormi ai coşmaruri, transpiri. Începi să zvâcneşti, încep să-ţi tremure mâinile. De astea nu scapi doar cu voinţă, aşa cum te laşi de fumat. Pentru că atunci când te laşi de fumat îţi permiţi să-ţi presari viaţa cu fel de fel de alte mici plăceri: o felie de pizza, sex, o plimbare cu copiii prin parc, un film bun, o mângâiere. Te-ailăsat de fumat, te apuci de bomboane, că tot îţi plăceau mult dulciurile. Când te laşi de droguri în schimb, toate chestiile astea care te fac să mergi mai departe şi să înlocuieşti un viciu cu altul nu funcţionează pentru că nu mai ai îndeajuns de multe endorfine care să-ţi dea un mic high când mesteci bomboane, mânânci pizza sau faci sex.
Viaţa e o serie de mici plăceri care ne fac să căutăm alte mici plăceri. Urinezi după ce te-ai chinuit o jumătate de oră să găseşti un WC public? Plăcere. Bei o cafea? Plăcere. Bei un ceai cald şi dulce iarna? Plăcere. Te acoperi cu plapuma în pat după o zi lungă şi istovitoare? Plăcere. Câştigi o bătălie în World of Warcraft? Plăcere. Te felicită cineva? Altă plăcere. Fără plăcerile astea viaţa îţi oferă tot atâtea bucurii pe câte ţi-ar oferi zgâitul în gol la o cutie de carton vreme de o lună. De aceea le e atât de greu celor în sevraj de drog: aparte de faptul că al lor corp cere partea chimică a drogului, aparte de lipsa de endorfine, aparte de evitarea suferinţei reprezentată aici prin crampe şi dureri şi greaţă, oamenii ăia intră brusc într-un episod depresiv major. Suferă psihic pentru că nu mai au nici măcar o plăcere.
Rata recăderii în adicţie a consumatorilor de metamfetamină e pe undeva pe la 85-90%. Ceea ce înseamnă că 85-90% din cei care se lasă, fie şi ajutaţi de clinici şi familii, ajung să consume meth din nou. Asta pentru că durează ani, poate decenii, ca al lor corp să producă endorfină în cantităţi suficient de apropiate de nivelul iniţial încât viaţa să merite trăită din nou. Clinicile respective oferă pe lângă psihoterapie şi vitamine o serie de medicamente a căror formulă chimică este similară cu cea a heroinei sau a metamfetaminei. Substanţe care luate îi ajută să rămână cât de cât pe linia de plutire. Un fel de ”uite, nu mai băga în venă că-ţi dau pastila asta să te facă să te simţi om; nu extraordinar, dar om”.
Ca să sintetizăm partea cu drogurile, e greu să te laşi pentru că intri în depresie, îţi este rău fizic, ai amintirea dozelor de drog anterioare şi a high-ului aferent lor, eşti influenţat de foştii prieteni (factorul social), de vecini şi grupul tău cultural (factorul cultural) iar corpul cere endorfină şi nu o mai primeşte.
Acum, am observat în comentariile celuilalt articol faptul că unii declarau că s-au lăsat de alcool, că a fost greu, dar că – prin destulă voinţă – s-a putut şi asta. Se cere o delimitare clară aici între abuzul de alcool şi dependenţa toxicomană. Abuzul de alcool e mai puţin sever decât dependenţa. Abuzul se caracterizează prin neglijarea responsbailităţilor sociale (nu-ţi mai duci copilul la şcoală, nu mai mergi la serviciu sau mergi rar), consumul alcoolului în condiţii nepotrivite (când conduci sau manevrezi utilaje grele) şi continuarea uzului de alcool şi când acesta devine o problemă; cu alte cuvinte în ciuda problemelor create de alcool, omul continuă să consume. Sevrajul din abuzul de alcool este greu dar poate fi înfrânt strict prin voinţă.
Dependenţa toxicomană însă e cu totul altă mâncare de peşte când vorbim de alcool. Este acea stare a unui individ care, după ce-a băut multă vreme, îi este extrem de dificil sau aproape imposibil să se mai lase singur. Dependenţa toxicomană are două nivele: un nivel psihic şi un nivel fizic. Dependenţa psihică se traduce prin dorinţa greu de înfrânat de a continua consumul. Încetarea consumului duce la anxietate, insomnii, iritabilitate, depresie, nelinişte. Conform ICD 10, (care este manualul după care medicii pun disagnostice), dependenţa alcoolică este certificată când în ultimele 12 luni sunt prezente mai mult de 3 din următoarele simptome: stare de sevraj, utilizarea alcoolului pentru evitarea sevrajului şi pentru eficacitatea matinală, tedinţa de a menţine consumul de alcool la acelaşi nivel şi la aceeaşi frecvenţă, slăbirea capacităţii de a scădea consumul, neglijarea altor plăceri în mod progresiv, persistenţa în a consuma alcool în ciuda pericolelor lui şi evidenţa că acel consum de alcool a dus la dependenţă.
Un psiholog pe nume Jellinek clasifica alcoolismul în cinci etape: alcoolismul alpha (consum regulat de alcool fără pierderea autocontrolului); alcoolismul beta (cu tulburări nervoase şi digestive, dar fără dependenţă fizică şi psihică); alcoolismul gamma (dependenţă fizică şi psihică, cu pierderea autocontrolului); alcoolismul delta (dispare capacitatea de a te abţine de la alcool şi apare o accentuată dependenţă fizică şi psihică); şi alcoolismul epsilon (dipsomanie, imposibilitatea de a te stăpâni). După cum vedem, există diferite grade de dependenţă toxicomană, fiecare mai grav decât celălalt.
Consumul de alcool accentuează personalitatea antisocială din om, stările anxiaose şi depresive şi se asociază personalităţii de tip borderline, violenţei, unei disforii labile şi suspiciozităţii. Crizele convulsive de sevraj apar la 24-72 de ore de la încetarea consumului. Tulburările psihotice precum halucinoza alcoolică Wernicke apar şi ele la scurt timp după instalarea stării de sevraj. Apare sindromul amnestic Korsakoff, paranoia alcoolică, depresii, tulburări de personalitate organică (violenţă, agresivitate, tulburări comportamentale), tulburări anxioase. Se poate ajunge la demenţa alcoolică care este o stare de slăbire intelectuală progresivă de tip demenţial.
Poate cea mai gravă parte a sevrajului în cazul alcoolului este ceea ce psihologii numesc ”delirium tremens”. Apare în urma consumului de alcool pe o perioadă de mai mulţi ani şi se caracterizează prin activitate mintală haotică, tulburări de personalitate, dezorinetare, slăbirea memoriei de scurtă durată, frică, insomnii, halucinaţii. Delirium tremens vine însoţit uneori de zoopsii – halucinaţii vizuale care implică animale sau gândaci. Pur şi simplu ai impresia că te atacă lupi sau că se urcă gândaci pe tine. Apare o stare confuzională allopsihică, apare angoasa, tahicardia, o stare de rău fizic. Apar crizele de convulsie şi febra. Netratat, ”delirium tremens” duce la deces în 10% din cazuri. Edgar Allan Poe – de exemplu – a murit de delirium tremens. A fost un alcoolic notoriu.
Psihoza polinevritică Korsakov se caracterizează prin dureri pe traiectele nervoase, apar parezele, amnezia anterogradă, apar fabulaţiile, dezorientarea, euforia. Delirul alcoolic implică o stare de paranoia (cum ar fi crizele de gelozie sau ideea cum că cineva vrea să te otrăvească). Halucinoza alcoolică înseamnă – din nou – anxietate, depresie, halucinaţii vizuale şi auditive.
Vă scriu toate astea ca să înţelegeţi că atunci când cineva vă spune în comentarii că s-a lăsat sigur de alcool deşi era ”alcoolic”, să luaţi afirmaţiile respective cu un dram de sare. Există o diferenţă între a bea mult zi de zi şi a bea mult zi de zi şi a intra după câţiva ani în delirium tremens. A numi un alcoolic sau un drogat ”om fără voinţă” în condiţiile în care singur nu reuşeşte să-şi părăsească viciul e semn că nu faceţi difereţa prea clar între consumul de tutun şi heroină; între a bea mult şi a nu rezista efectiv fără alcool. Există factori psihologici şi fizici în joc. Delirium tremens – de exemplu – poate duce la hipertermie sau la ruperea efectivă a pereţilor vaselor de sânge din sistemul vascular. Nu ajunge să ai voinţă să te laşi de alcool sau droguri, pentru că oricât ţi-ai dori tu, vasele de sânge tot puşcă-n tine în cele din urmă şi tot la deces se ajunge. În plus, când ai vedenii şi delirezi e cam greu să te ţii de voinţa ta de fier, mai ales că te cam lasă şi memoria la răstimpuri de ajungi să nu mai ştii nici ce vârstă ai. Voinţa aia e bună când faci abuz de alcool sau când vrei să te laşi de fumat. Dar când vorbim de toxicomanie alcoolică, de dependenţă de metamfetamină sau heroină, simpla ta voinţă nu te mai ajută, indiferent cât de puternic crezi că ai fi. E nevoie de internare, de ajutorul familiei, de medicamente, mâncare specială, de psihoterapie. Uneori e nevoie de toate acestea cale de câţiva ani. Revenind scurt la problema meth-ului, unii toxicomani nu reuşeşsc să atingă un nivel decent de endorfine nici după 10-15 ani. Ceea ce înseamnă că la 15 ani de la ultima lor doză încă şi-o doresc cu ardoare şi nu au multe plăceri care să le dicteze că viaţa merită trăită.
Cam asta e, pe scurt, treaba cu adicţiile.
Pentru alte articole de psihologie îmi puteţi vizita site-ul – psihoradea.com.
Răzvan T. Coloja
Psiholog clinician
NOU
Pentru cine nu are timp sa citeasca…fuck…mai bine cititi este interesant.
NOU
Eu sunt dependentă de psiholog.
La cine să merg?
NOU
Daniela Crudu lasă psihologii. RobertD are niște metode tradiționale pe bază de capră. Poți cere adresa de e-mail de la senior.
NOU
Psiholog clinician sau hacker? Cum ai reusit sa-i subtilizezi seniorului parola de la blog? Eu eram deja in sevraj, nu mai rezistam neam, asteptam articolul cu “nu mai beau in viata mea” si cand colo…
NOU
Autorul a absolvit, printre altele IT. E un fel de mester stie tot: IT, literatura, jurnalism si acum psiholog. Miine se apuca de resurse umane ca e la moda.
Acuma daca tot a absolvit in 2015 psihologia am o intrebare: La cite zile dupa primirea diplomei de licenta te poti considera “specialist”?
NOU
@mihai007: titulatura de ”specialist” n-am pus-o eu acolo; a pus-o Arhi.
Chill.
NOU
@ Mihai007
Nu esti singurul care nu-i impartaseste oda inchinata placerii. In fapt, marea bataie de cap consta tocmai in faptul ca vorbim de placeri care devin neplaceri prin ele insasi (“Sin is sweet in the beginning but bitter in the end”), altfel spus, cautarea imperioasa a placerii intra in coliziune frontala cu cea de-a doua ratiune a domniei sale, evitarea neplacerii. Eu, unul, privesc placerea ca pe o stare compensatorie sau recompensatorie, parte a unui intreg, nicidecum ca unic tel suprem.
Fumator fiind as fi fericit si numai cu revenirea la neutralitatea anterioara (ca starea de calm dupa o durere), fara a ma gandi la alte substitute (dulciuri), spune placeri.
NOU
mihai007 Daca creierasul tau nu poate duce prea mult, sunt oameni cu capacitate de a invata, a uita si a invata din nou toata viata. Specialist e un cuvant irelevant. Asta nu inseamna ca nu e nevoie de oameni specializati, insa e mult mai greu s-ai gasesti pe cei flexibili. E un articol interesant care nu necesita specializare.
NOU
@George: Cand il vezi pe Razvan, sa-i dai o frunte-n buric, asa mai prelunga, ca din partea lui Mihai.
Mi-a placut articolul, dar neam de halesc tzutzarii!
NOU
Asta nu-mi place la gozerul de carpati, ca l-ar baga in mormant si pe Einstein doar pentru ca-i este lui antipatic. Eu cu baiatul care a scris articolul m-am luat la harta la un moment dat fiindu-mi antipatic (cred ca el ii, am un portofoliu diversificat) dar cand omul zice bine ma doare in cot ca-i “tzutzar” (nasol cuvant, ce pm inseamna ?)
NOU
Cineva a scris ce se intampla si cum se intampla.Nu trebuie sa ai nu stiu ce specializare sa pricepi ceea ce este scris acolo. De specialisti ai nevoie cand vrei sa faci ceva cu viata ta, sa iesi din cercul vicios si constati ca nu reusesti singur.
NOU
Personal, multumesc mult pentru acest articol.
NOU
excelent articol. multumesc!
PS: acum ar merge sa revad filmul “leaving las vegas”
NOU
Citiți cu încredere!
N-are zer!
NOU
Requiem for a Dream
un film care ilustreaza excelent drama si sevrajul consumatorilor de droguri
NOU
Oau, ma apuc de heroina! 🙂
NOU
eu in locul tau m-as duce de 10 ori la curve.
NOU
Cif,
dacă am avut dietotolog, azi ne-ai servit psiholog, un ginecolog, ceva?
Întreb pentru la niște dârlăi.
Mulțumesc.
NOU
Glume proaste.Nici macar Tim nu ajunge la nivelul acesta.
NOU
#word
NOU
Cică a apărut o gonoree rezistentă la antibiotice, o să fie nevoie și de ginecologi
NOU
@perkele\; eu zic sa mai te interesezi cu ce se ocupa cu adevarat ginecologii.
NOU
Fără să fi suferit vreodată de vreo adicție, mi-am închipuit totuși mereu că nu e așa de simplu încât să implice numai voința. Simpla idee că atât de mulți oameni, diferiți între ei, din clase sociale diferite, formare diferită, grad de educație diferit, totul atât de diferit, ar suferi toți de o lipsă crâncenă de voință încât să nu poata renunța la ceva ce le face atât de vizibil rău mi s-a părut cretină.
Dar nu mi-am închipuit totuși că este atât de cumplit de complicat și nu știam efectiv ce implică.
Știind acum astea, cazurile celor care au reușit să renunțe la alcool, droguri, etc, în condițiile în care renunțarea înseamna/a însemnat renunțarea la orice plăcerea în viață (și in cazul ăsta înseamnă absolut orice plăcere, nu faze d-alea de piți, ”vai, nu pot să-mi iau geanta aia mișto, dar am în dulap încă vreo câteva genți care îmi plac, sau n-am bani acum să-mi iau ciocolata/pizza nu știu de care, dar pe mine mă așteapta în frigider prăjitura/mâncarea mea preferată făcută de mama), deci cazurile celor care reușesc asta mi se par practic eroice. Să reușești să trăiești ani de zile, să te ridici din pat și să funcționezi cumva, fără să simți absolut nici cea mai mică plăcere, doar cu speranța că peste 10-15-20 de ani vei putea să te mai bucuri de ceva, mi se pare dincolo de cuvinte.
NOU
felicitări domne, bună gândire
NOU
Eu sunt in faza de depresie. Nu ii doresc nimanui … La 25 de ani sa te lase rece absolut orice nu e legat de droguri
NOU
Wow. Multe chestii pe care nu le stiam…
NOU
Minciuni. E psiholog. Normal ca daca ar fi doar dupa vointa atunci el ar fi cam in plus in afacerea asta. Si da e o afacere…ca altfel nu dadea linkul ala acolo. Afla ca poti si prin vointa. O spune mandea…3 ani de heroina. De 2 ani nimic. Nici consiliere psihologica nici metadona ..nimic. Am job iubita si hobbyuri.sunt fericit. Sugi cariciu her T. Cologea
NOU
Schimba dealerul, ca aparent ti-a dat faina.
NOU
Uite in Canada guvernul vrea sa legalizeze marihuana. Asa ca foarte curind o vei cumpara de la magazinul din colt. Pentru studii aprofundate recomand o vizita in Jamaica.
NOU
Mihai007 in Olanda cumperi marijuana de la orice cofee shop vrei, dar nu are legatura prea mare marijuana cu alcoolul, heroina, meth etc ? Ok este un drog, da starea “de bine/high” dar este considerata fiind “soft drogs” pe cand alcoolul si restul sunt la categoria “hard drogs”.
NOU
E adevărat ce zice. Eu nici acum nu am reușit să mă las de masturbare, chiar dacă am o prietenă (fie ea și de plastic).
NOU
OMG!Azi e ziua in care se spun glume proaste?
NOU
Nu toti sunt RobertD sa stie cand sa faca glume proaste 🙂
NOU
vezi ca ai gresit pagina. aici e blogul lui arhi, nu youtube-ul sau 9gag-ul
NOU
de fapt, subiectul in sine e interesant pentru ca exista si dependenta de masturbare care cica ar folosi acelasi mecanism.
cand te uiti la pornache, creierul secreta endorfine, incepi sa ti-o freci, mai multe endorfine. te simti bine si vrei mai mult si atunci lungesti episoadele de masturbare si te uiti si mai mult la filme porno, mult mai des.
in scurt timp o faci zilnic, uneori de mai multe ori pe zi in speranta ca vei mai obtine o endorfina, maxim doua din partea creierului insa tristul adevar e ca filmele porno au devenit insuficiente pentru a simti placere, masturbarea la fel. sexul cu o femeie deja e ceva mult prea banal pentru acesti dependenti de masturbare. in final ajung incapabili sa mai aiba o erectie.
O sa radeti dar cred ca asa functioneaza, mi s-a intamplat si mie si multor altora si probabil multi cititori se vor regasi dar va fi greu sa recunoasca. mie mi-a trebuit 1 an de abstinenta totala ca sa-mi revina placerea de a face sex. bine ca m-am trezit cat inca hormonii dansau latino prin mine, altfel sunt 100% convins ca exista aceasta dependenta de masturbare si ca depaseste ca si intensitate fumatul sau consumul de alcool.
NOU
NOU
La mine era trolling, dar chestia cu dependența de masturbare e pe bune. Ajungi să o freci și de 5 ori pe zi sau mai mult și sexul e banal.
NOU
Inseamna ca esti mai bun la masturbare decat la sex. … keep going…
NOU
1.Combate teoria cu adictia fizica sa nu mai vorbim de cea psihica. en.wikipedia.org/wiki/Rat_Park
2. La parnaie sa vezi cum te vindeci de adictii fara tratament de specialitate. Nu, nu are legatura cu link-ul de la 1. e doar o alta metoda.
NOU
@Ted: ipoteza aia care ”combate” e din anii ’70 şi, din ce citesc, a fost demontată rapid: ”Further studies failed to reproduce the original experiment’s results. One of those studies found that both caged and “park” rats showed a decreased preference for morphine, suggesting a genetic difference.”
NOU
Dependenta psihica se bazeaza pe faptul ca stii ce-ti provoaca placerea sau linistea si nu poti sa-ti scoti din cap asta. Ma indoiesc ca sobolanii puteau sa asocieze starea de euforie sau sevrajul cu o substanta anume.
NOU
La parnaie e de fapt consumul de droguri mai mare ca in libertate.
NOU
Nu pot decit sa ma bucur ca nea Coloja a reaparut prin zona 🙂
Si daca nu aveti chef de citit, totusi cititi totul de la cap la coada. S-ar putea sa va schimbati parerea despre droguri asa cum sint ele prezentate in diverse filme. Gen Wolf of Wall Street care tuma ce-a fost aseara la tv.
NOU
Tumna. Tumna ce a fost aseara.
NOU
Am gasit si asta. www.youtube.com/watch?v=ao8L-0nSYzg
Nu vreau sa il contrazic pe domnul doctor pe baza de filme de pe Youtube. Doar cred ca mi se pare ca are dreptate.
NOU
@Ted: filmuleţul ăla se bazează – din nou – pe aceeaşi ipoteză din anii ’70, ipoteză care a fost dezasamblată rapid de alţi oameni de ştiinţă. Mai pe româneşte, ”nu este adevărat”.
În anii ’70 au apărut multe ipoteze ciudate în psihologie. Era epoca drogurilor, a spiritului liber. Oamenii ăia de ştiinţă luau şi ei chestii, ca mai toată lumea. Aşa au apărut fel de fel de teorii care mai de care mai ciudate. Cum ar fi cea a lui Chomsky care afirma că un copil se naşte cu abilitatea de a învăţa gramatica. Aşa – natural, biologic vorbind. Nu trebuie să-l înveţi să vorbească ci învaţă el singur, că acel cod al gramaticii e în fiecare din noi. ”Teoria gramaticii universale” îi spunea şi tot prin anii ’70 a apărut. Ba a fost publicată în nişte reviste reputabile la vremea aceea. Azi ştim că e bollocks şi că n-ai cum să te naşti cu abilitatea de a învăţa gramatica limbii tale din uter.
La fel şi teoria asta din filmuleţ. E frumos el aşa colorat şi cum vorbeşte nenea ăla cu glas aprins, dar din păcate, dacă te uiţi în link-ul dat de tine mai sus de pe Wikipedia, scrie clar că nimeni n-a reuşit să reproducă experimentul respectiv şi că cel mai probabil există factori genetici la mijloc. Sună bine dar nu e cum zice acolo. 🙂
NOU
@Ted Filmuletul ala e de 10x mai stiintific decat articolul (e bazat pe studii) si de 10x mai bine explicat. Nu mai vorbesc de faptul ca se pupa cu realitatea, o zic din experienta personala…
Oricum, un psiholog de cartier din Romania e o institutie in sine, ce filmulete pe yt..astea-s balarii. :)))
NOU
Boulene, nu exista “de 10x mai stiintific”. Un experiment este stiintific sau nu.
Care-i experienta ta? 6 luni pe etnobotanice, adica pe drogul cocalarului sarac?
De cand un cocalar agramat, ca tine, devine un reper in domeniu dupa 6 luni pe etnobotanice?
NOU
@big0ne Exista frate, am vorbit eu cu el. :)))
NOU
@big0ne Nu fi invidios ca te-ai uitat la star wars toata viata ta si habar n-ai cum arata cerul. :))) E albastru, btw.
NOU
@nomad – mai treci pe la scoala. Culoarea corecta este, de fapt, o non-culoare. Este negru. Albastru ala al cerului il vezi din cauza ca atmosfera, refractia si reflexia luminii and shit – tot de aici apar si toate nuantele alea, de la albastrul clar pana la rosul sangeriu din momentul apusului.
Daca tot vrei sa pari destept si interesant, fa glume cu notiuni pe care le stapanesti.
NOU
Yep, it’s true.
te refugiezi din viata in micile placeri care devin un rau necesar.
Cam asta e pe scurt.
NOU
buuun… chiar ma intrebam cine ar putea scrie asa bine 🙂 .. deabea la sfârșit am văzut
adevărul cam asta ar fi… dupa ce am tras heroina vreo 12-13 ani va spun atat :
– fara ajutor specializat NU se poate
Din păcate la noi in tara este o gluma treaba cu ajutorul, dar decât nimic… eu, de exemplu trebuie sa-mi cumpăr pastilele si o fac de vreo 4 ani
Aaaaaa… am uitat sa zic : când zic ajutor, zic centrele alea in care se da Metadona + un pic de psihologie si cam atat; din păcate ele ( centrele ) apartin de ministerul de Interne nu de ministerul Sănătății cum ar trebui
Oricum, felicitări cu + pt articol
NOU
E un pic ciudata formularea cu receptorii de la capetele neuronilor, ca receptori nu avem decat pe membrana postsinaptica, respectiv doar la un capat al neuronilor.
Personal, sunt de acord ca toxicomanilor si/sau alcoolicilor le este mai greu, insa exista metode sa scape. Bineinteles, au nevoie de ajutor, dar inainte de toate, au nevoie si de vointa si de ceva disciplina, lucruri pe care nimeni nu le poate da altcuiva. Chiar daca vrei, nu pot sa ajuti pe cineva care nu vrea sa fie ajutat 🙂
NOU
Receptori avem si pe membrana presinaptica… Big time!! Sunt aia care in general inhiba eliberarea neurotarnsmitatorilor, o gramada de medicamente se bazeaza pe ideea asta. Farmacologie 😉
NOU
Greu de crezut ca nu este posibil tehnic sa modifici artificial nivelul endorfinei in corp,gradual,pana la stabilizare.
NOU
@Maaskantje: păi tocmai asta e problema – că este posibil. Metamfetamina asta face – se substituie moleculei de endorfină şi alterează nivelul la care receptorii de endorfină primesc informaţie. Problema cu ”până la stabilizare” e că după ce corpul se stabilizează cu altceva decât endorfină, ce anume faci? Cum îi retragi substanţa artificială, cum iar intră omul în sevraj. Corpul trebuie lăsat să îşi regleze singur endorfinele.
NOU
Excelent articol, felicitari!
NOU
Am totuși câteva nelămuriri. De ce unii rămân consumatori abuzivi de alcool, iar alții se îmbolnăvesc? Dar, de fapt, despre altceva vreau să scriu: de ce unii fumători devin dependenți, alții nu? Am început să fumez, de proastă de eram, din primul an de liceu. Alături de multe alte colege. Cele mai multe s-au lăsat sau au devenit fumătoare ”de ocazie”. Ei bine, eu nu am reușit. Și aici trebuie să-l contrazic pe autor. De-a lungul puținelor încercări de a mă lăsa, am experimentat cele mai înfricoșătoare simptome fizice. Adică sevrajul. Tremur, frisoane, crampe și…coșmaruri. Cum adormeam, visam că fumez. Mă trezeam instantaneu. Deci și insomnii, nevrozitate, lipsă de concentrare. Precizez că nu am alte adicții. Cum spun prietenii: eu nu fumez la o cafea sau la o bere, ci fumez și îmi cumpăr eventual ceva să am lângă țigară. Nu e glumă. Nu sunt mândră de chestia asta, dimpotrivă. Aș vrea să scap. Dar nu-i așa ușor, precum spune autorul.
NOU
Pentru ca nu toti oamenii sunt la fel si pentru ca adictiile nu se manifesta in toate cazurile la fel. Exact cum un procent insignifiant de oameni mor din cauza aspirinei, asa dumneata poti sa te chinui toata viata sa traiesti fara sa fumezi si nu vei reusi sau poate vei reusi foarte foarte greu.
Am renuntat la tigari si coca-cola si am ajuns cu anxietate generalizata + atacuri de panica in cateva luni. Psihiatrul mi-a prezentat doua solutii usoare: ma pot intoarce la tigari si Cola, este foarte posibil sa ma simt iarasi OK dar asta nu face decat sa ascunda rahatul sub pres sau pot sa iau varianta mai grea care ar putea sa ma vindece complet dar care va fi de durata si neplacuta.
Si pana acum a fost a naibii de lunga. Si neplacuta. Dar parca nu m-as mai reintoarce nici la tigari, nici la Cola.
NOU
Lol, săraca de tine ce greu e sa scapi de tigari. Dacă erai pe vreun drog ingrasai statisticile cu morții de supradoza. Iti dai seama că unii judeca dependenții de heroină in timp ce ei nu se pot lipsi de o țigară ? Țigara este un automatism mai mult decat ceea ce iti ofera prin senzatie in sine. Diferența dintre nevoia de țigară vs nevoia de heroina este extraordinara. Dacă unii reușesc să se lase de hero, tu ce scuza ai cu țigările tale, înafară ca iti place sa te complaci. In fata dependențelor adevarate voi ăștia care vă dați asa loviți de la tigari păreți penibili rău + aia care plâng de greutate cu ciocolata ascunsă în sân.
Așa că data viitoare când mai auzi de vreun fost drogat sau fost alcoolic sa nu judeci ci doar sa înțelegi ca aia sunt de 20 ori mai puternici ca tine, Care nu esti in stare sa renunți la niste jeguri de tigari.
NOU
Cristi, de curiozitate, daca te-ai lasat de ele, de ce te-ai apucat? Ai început vreo altă activitate care sa compenseze si care să iti dea plăcere/satisfactie ? Mai mult ca sigur nu. Cola si tigari, ca lamerii :)). De m&m nu e nimeni dependent ? Nu ti-e rusine un pic cu tine sa spui ca esti dependent de cola ?
NOU
nu stiu cat e dependenta de cola si cat e de zahar. cola contine cantitati uriase de zahar. iar dependenta de zahar e la fel de grava
NOU
Foarte interesant. Am multe cazuri de adictie in familie: alcool, tigari, zahar si inclusiv droguri. Acum ma pot uita la toate cu o alta perspectiva.
NOU
Dependenta de zaharina?
NOU
Zaharină îi zice acum la porn?
NOU
Dacă tot suntem la capitolul ăsta îmi explică și mie cineva care-i treaba cu drogurile recreaționale care, după unii, nu sunt așa de nașpa. În capul meu de țărancă ”droguri de orice fel=nașpa rău” oricum ai lua-o. Dar în jurul meu se vehiculează atât de mult ideea asta cu droguri recreaționale, că nu poți să treci prin Amsterdam fără să fumezi ceva, încât încep să cred că-s eu încuiată.
Există substanțe care lucrează altfel (în organism) decât cele descrise în articol? Există droguri pe care poți să le iei din când în când fără pericol, așa cum bei un pahar de vin odată pe săptămână la o șuetă cu prietenii?
NOU
@ady: drogurile recreaţionale sunt în mare lor parte substanţe care nu au un efect atât de devastator asupra receptorilor de endorfină. Marihuana relaxează şi te binedispune temporar. Extasy te face mai sociabil şi oarecum mai empatic. LSD-ul provoacă halucinaţii. Cocaina bagă energie în tine şi eşti în stare să nu dormi 3 zile de la ea. Fiecare lucrează altfel decât heroina. E fix ca şi cu medicamentele: unele sunt pentru greaţă, altele pentru durere de cap, altele acţionează asupra ficatului. La fel şi cu drogurile: da – generic sunt numite ”rele” – dar fiecare are u anumit grad de rău în el. Pentru că la urma urmei şi tutunul, dacă e s-o luăm după definiţie, tot drog e.
Există diferite forme de plăcere şi pentru aproape fiecare există şi un corespondent în lumea drogurilor. Există oameni care nu vor un orgasm de 2 ore dar se mulţumesc cu halucinaţiile date de LSD şi cu ceea ce unii numesc ”deschiderea porţilor conştiinţei”. Alţii beau trei sticle de vin. Fiecare cu otrava lui.
NOU
Razvan mai da-o in ma-sa cu 3 zile de nesomn la cocaina. Efectul tine maxim 40 min per linie. Dupa o ora de la prizare poti dormi ca un prunc daca cocaina nu e amestecata cu legale. O persoana care nu e obisnuita sa stea nedormita nu va rezista niciodata sa stea 3 zile treaza indiferent cat ar priza. Nu va rezista nici 24 de ore fara somn. Cine sta 3 zile treaz de la cocaina va sta oricum 3 zile treaz fara niciun drog, daca are motiv sa stea treaz. Facem afirmatii fara fundament real intr-un articol ce contine “specialist” in titlu?
NOU
Desi nu am experienta la prima mana, nu cred ca de la cocaina stai 3 zile treaz, ci mai degraba de la amfetamine.
In razboiul din Vietnam doctorii militari prescriau amfetamine mai ales pilotilor de avioane, cam cu usurinta cu care dai ciocolata copiilor, ca sa-i tina “in priza” si sa execute mai multe misiuni. Si drogatii cu meth nu dorm cu zilele, sunt foarte agitati, aparent plini de energie.
NOU
Exprimarea mea a fost ”eşti în stare să nu dormi trei zile”. Ceea ce nu înseamnă că toţi cei care iau cocaină nu dorm câte trei zile la rând ci că unii, surescitaţi fiind de drog, îl iau cale de trei zile şi nu dorm în timpul ăla. Brokeri de pe wall-street, programatori, cei din industria entertainment-ului – în general oameni care au nevoie de multă energie pentru mult timp. Oameni care au de făcut multe. Cocaina te agită, face să-ţi crească presiunea sângelui. Tocmai de aceea e luată de multe ori de cei care au multe chestii de făcut şi n-au destul timp la dispoziţie să le facă.
NOU
@hellfire: istoric vorbind, primii care si-au “indopat” soldatii cu methamfetamine au fost germanii in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Chiar si Hitler era dependent intr-o oarecare masura de methamfetamine (in ce masura era constient de acest lucru e discutabil).
NOU
Amfetamine am vrut sa spun.
NOU
Coloja asta e rrrromanul tipic, “expert” in toate si bun la nimic. Nea Ilie macar stie ce zice, asta zice din povesti.
NOU
Teoretic ceea ce am citit in articol este cat se poate de corect dpdv al cartilor de specialitate. Practic insa Cetin are dreptate. Cu unele exceptii, tot ceea ce ofera studiile de specialitate poate fi combatut foarte usor prin fapte clare si prin experienta fiecarui drug addict. Eu am dat piept atat cu consumul de heroina, cat si cu consumul de marijuana, ecstasy, cocaina. Din cauza asta pot spune prin prisma experientelor mele ca ce scrie in carti nu se aplica decat intr-o mica masura cu ceea ce se petrece in real life.
Eu m-am oprit din consumul de heroina dupa 2 ani de utilizare. Nu am avut nevoie de tratament, dar am fost cat pe ce sa revin la heroina cand am realizat ca am ramas singur, toti prietenii mei fiind deja consumatori zilnici. Am facut un efort si mi-am schimbat cercul de prieteni si dupa un timp am revenit la normal, fara sechele de pe urma consumului. In urmatorii 4 ani cam 80% dintre cunoscutii mei au renuntat si ei, iar pana in 2015 s-au lasat definitiv toti. Doar 3 din vreo 20 cati eram au avut nevoie de tratament constant si doar unul dintre ei mai ia metadona si acum. Pe restul ne-a ajutat psihicul si sprijinul moral al celor din jur care au inteles efortul pe care il depuneam pentru a scapa de dependenta.
Organismul invata usor sa produca endorfine si prin alte metode, dar tratamentul medicamentos prescris de psihiatri si psihologi doar prelungeste agonia pe parcursul catorva decenii. Nu e neaparat vina lor, ci vina legislatiei internationale, care a transformat substante ce pot ajuta pacientul sa isi dea un reset benefic in “droguri cu potential de risc ridicat”, dar au lasat legalele sa se vanda la chioscuri.
Cand MDMA-ul sau derivatele lui vor redeveni legale in mediul medical si vor fi dozate corespunzator, o sa vedeti cum se rezolva mai usor dependentele, anxietatile si depresiile. Cunoscatorii stiu cat de capabila este o singura pastila de ecstasy sa te scoata dintr-o depresie de care nu scapai, chiar daca depresia se datora altor droguri, dar practica il poate ucide pe un drug addict care cu siguranta va mai baga inca un pill si inca unul si tot asa, pentru ca s-a obisnuit de la celalalt drog sa nu aiba limite. Din cauza asta e absolut necesar si chiar normal as putea zice, ca psihiatrii sa poata prescrie MDMA in doze optime care sa ajute creierul fara a provoca alte daune.
Fun fact. In iarna lui 2013 am ajuns la Obregia in urma a ceea ce consideram eu ca e un atac de panica. Ajuns acolo mi s-a spus ca sufar de depresie in 2013 pentru ca am consumat heroina in 2000. Am ras. Mi-au prescris medicamente anti depresive. Am ras din nou si le-am refuzat, dar la insistentele doamnei psihiatru le-am cumparat mai mult de curiozitate ca sa vad ce efect au. Doamna de acolo era foarte sigura pe ea ca sunt in depresie, chiar si dupa ce i-am spus ca am de ani buni o viata lipsita de griji si probleme. Dupa 3 zile am aflat in urma unor teste clinice ca aveam o reactie adversa foarte violenta la… tutun care imi umfla limba si imi dadea senzatia ca o sa ma inec cu ea. Am luat si tratamentul pentru cateva zile ca sa vad ce se intampla. Jenant.
Si daca tot vreti sa va lasati de fumat fara sa stati cu gandul la tigari, faceti ce va invata Titi in urmatoarele randuri. In acelasi timp cu renuntatul la fumat eliminati din alimentatie glutenul si zaharurile. Dar eliminati-le la modul total, in asa fel incat sa consumati 0% zahar si gluten pe zi. Nu o sa va mai stea gandul nici macar o secunda la tigari, dar o sa plangeti de-a binelea dupa ceva dulce. Dupa cateva zile dispare si sevrajul puternic al lipsei de zahar, chiar puteti sa mancati un pachet de oreo, dar dispare si disperarea de a fuma. Mai departe e alegerea voastra constienta daca va mai aprindeti o tigara.
NOU
Pai si aia care nu mananca dulciuri, cum fac?
NOU
Bun articol. Era și mai bun daca nu avea aberația asta în text: Creierul e făcut dintr-o sumedenie de nervi numiţi neuroni.
NOU
Mea culpa. Mi-a mai semnalat cineva azi că sună tâmpit. Dar ai prins ideea de bază: nu ”nervi” ci ”celule”.
NOU
“Cam asta e, pe scurt, treaba cu adicţiile.”
Intr-adevar atat de pe scurt incat mi-ar trebui vreo 4-5 cacari de-alea sora cu moartea sa parcurg textul iar azi n-am timp decat de-un quickie.
NOU
Oamenii sunt conștienți de sine și au si rațiunea de partea lor. O mecanică proastă (chimia) nu poate bate o ființă rațională, decât dacă acea ființă VREA și ESTE de ACORD cu asta. Altfel este ca și cum ai spune ca nu mai intri în bucătărie pentru ca cuțitele înjunghie omul.
NOU
ai fi surprins sa aflii cat de firava e fiinta aia rationala.
NOU
Apai tu semeketh cunosti cel mai bine ca numa rational o arzi.
NOU
“cale de o oră sau două ai un orgasm continuu, de zece ori mai bun.”
Pe mine m-ai convins.
NOU
Eu am alta problema la care nu gasesc rezolvare. Si vorbesc foarte serios. Nu pot sa mai beau.
Tocmai a trecut al 3lea revelion la care nici macar nu m-am ametit, cand ies cu prietenii mai mult de 2 beri/2 pahare de vin nu pot sa bag in mine. Nu mi-e greata sau altceva, pur si simplu nu intra. M-am mai pacalit vara cu gin tonic, dar in cantitati minuscule. Vreau sa beau cu placere si nu reusesc, mi-e dor sa borasc si sa pierd un papuc in drumul spre casa.
Si nu m-a lovit nicio responsabilitate suprema care sa-mi schimbe stilul de viata. Nici macar 25 ani n-am facut 🙁
NOU
Eu sunt așa dintotdeauna. Nu exista băutura alcoolică sa imi placă îndeajuns încât să caut sa o beau. Si nu imi place cum ma simt cand sunt amețit de băutură sau mahmureala de după. Prefer orice altă amețeală.
NOU
Dependenta de mancare cum o tratam?
NOU
@Ruxandra: cu un psiholog specializat în tulburări alimentare. Terapia cognitiv-comportamentală face minuni în sectorul ăsta.
NOU
Esti psiholog (pseudo-medic), prea iti dai filme…
Cat despre restul articolului..o abjectie de la cap la coada. Habar n-ai cu ce se mananc drogurile, explicatiile sunt de tipul am eu un vecin sau am citit eu pe net…
Arhi ar trebui sa selecteze mai bine cand posteaza pe cate cineva..parerea mea. Daca se transforma si blogul asta in articole din alea tip site-uri de stiri cu 1000 de unici pe luna…e aiurea.
P.S. Eu am articole scrise pe Vice Romania, chiar despre niste droguri, asa ca nu mananc cacat. Cu respect.
NOU
Singura concluzie din comentariul tau este ca maica-ta e obeza si taica-tu betiv.
NOU
Psihologii nu sunt medici. Nici pseudo, nici nimic. Nu facem medicină în perioada de pregătire. Ai văzut tu halat alb pe amândoi şi-ai zis că stomatolog sau chirurg e tot pe-acolo.
Chestia asta n-o înţeleg. Limbajul de stradă îmi scapă uneori. Presupun că e ceva de rău augur.
Afirmaţiile fără argumente rămân vorbe-n vânt. Argumentează.
Până una-alta articolul ăsta are 500+ share-uri în 24 de ore. Restul văd că nu depăşesc 80. Numa’ zic, că ziceai şi tu de 1000 de unici pe lună.
Felicitări. Eu am articole în ”Romanian Journal of School Psychology”. Care cred că bate la partea de ştiinţă vice.com. Tu ştii, că nu mănânci căcat.
NOU
“Tu ştii, că nu mănânci căcat.” nea Coloja, ce te enervasi bre’ asa.. isi exprima si omu parerea, good or bad aia e. auzi, un zer special de adictie nu ne recomanzi si 9?
NOU
@Didel: faptul că i-am răspuns nu implică automat ideea că eu m-aş fi enervat. Dacă m-aş enerva ori de câte ori mă contrează cineva pe interwebz aş ajunge un pachet de nervi. Omul în schimb bătea câmpii grav, şi cam aia era problema. Nu faptul că şi-a expus părerea ci că vorbeşte pe lângă. Dar aşa – la vreo 800 de metri. Am zâmbit şi i-am scris că e aşa cum zice el.
NOU
gluma asta cu zerul e nemuritoare
NOU
@RazvanTColoja Psihologii evident ca nu sunt medici – doar se rasfata cu titlul asta, ei intre ei..:))
In rest, raman la parerea mea, n-ai nici macar o referinta la articolul asta, un studiu, o chestie…Si explicatiile sunt tipice unui Bade care s-a uitat prea mult pe Discovery.
Prietene, VICE este un site citit de zeci de mii de romani (milioane de oameni pe glob), iar drogurile sunt o tema majora, cu zeci de documentare produse si castigatoare a nenumarate premii…ce school zici tu acolo ? :))))
NOU
eu as vrea sa zic doar ca si 9gag e citit de milioane de oameni, asta nu il face referinta pentru nimic.
NOU
@RazvanTColoja Am cautat pe google “Romanian Journal of School Psychology”. Esti penibil :))))) Mai bine nu scriai asa ceva. Asta e din categoria cu ce sa ne umplem CV-ul. O denumire pompoasa pentru o chestie absolut anonima in care scriu toate blondele de la Fac de Psihologie… Te-ai facut de ras.
NOU
Şi uite aşa am căscat din nou…
NOU
@RazvanTColoja Ba eu iti recomand sa revii pe subiect dupa un an doi in Berlin sau Amsterdam. :))) Atunci poti vorbi. Articolul tau n-are valoare stiintifica sau stilistica, e un cacat, scuza-mi plasticitatea limbajului :))
NOU
@RazvanTColoja
PS Sper ca-ti tin de foame alea 500 de share-uri.
NOU
Hahaha ce m-am mai ras. Vice e citit de zeci de mii de oameni asta in conditiile in care tara asta are milioane de imbecili dezorientati. Chiar imi pare rau de voi, daca toti tampitii Romaniei ar sti sa citeasca sau ar intelege ce citesc ati fi avut milioane de cititori. Il citeam pe Alexandru intr-o vreme pe Vice si pe langa mai mergeam din link in link pana imi venea sa vomit. Jumate’ dintre autori sunt niste epave umane fara nici o urma de talent, logica sau idei.
Luati si va bucurati:
www.vice.com/ro/read/fetele-sa-faca-doar-sex-anal
www.vice.com/ro/read/de-ce-n-ar-trebui-fetele-sa-faca-sex-anal
www.vice.com/ro/read/ce-te-a-drogat-in-2015-420
Autorul ultimului articol e exact pe profilul boului care-si zice nomad (poate e chiar el). Cam asta se intampla cand ajunge un drogat de ultima speta adica drogatul cu etnobotanice din banii furati de la parinti, sa scrie.
NOU
@big0ne Unu la mana, esti foarte trist daca razi singur in fata monitorului. :))
Doi la mana, e 100% adevarat ce zici, pe Vice Romania scriu foarte multi idioti. N-am nimic de comentat/ adaugat. Eu nu mai citesc Vice Romania de mult, doar UK si US.
NOU
@big0ne Oricum tu esti in targetul articolelor alea de cacat. Fan Star Wars si connosieur fin in materie de droguri si viata rebela, ce vrei mai mult ? :)))))
Esti tare, omule. Mai scrie ceva.
NOU
@big0ne Cocaina si curvele grase vin dupa ce te uiti la Star Wars sau inainte? :)))) :))))
NOU
dude, o dai in diverse de kkt. opreste-te
NOU
Stai sa inteleg mai bine. Ti-ai validat exprtiza prin faptul ca scrii pe Vice dupa care spui ca tu nu citesti Vice pentru ca scriu multi idioti acolo?
NOU
*expertiza
NOU
Recunosc – am râs la faza asta. Dar da – cam asta a făcut băiatul.
NOU
@nomad
Era mai simplu să spui “coaie, nu-mi place de tine/de fața ta – te urăsc!”. Se înțelegea mai bine ideea comentariului tău. Altfel, cât de prost trebuie să fii ca să crezi că ce spui tu se validează automat dacă specifici că ai scris la o revistă pe subiectul în discuție.
NOU
Multumim pentru articol, mi-as dori mai multe de genul in 2016, pe diverse teme nu doar psiho.
Altfel, bun siteul psihoradea, dupa pomelnicu de aici m-am apucat si de pomelnicele de acolo.
NOU
“renunțarea înseamna/a însemnat renunțarea la orice plăcerea în viață ”
cred ca e un pic altfel: nu cand ai renuntat la droguri ci cand te-ai apucat de ele ai renuntat la orice placere in viata.
nu cred ca exista toxicoman care sa nu fi avut macar o vaga idee in ce se baga atunci cand se injecteaza prima oara.
NOU
Eu am o explicatie mai putin stiintifica a sevrajului.Alcoolul este si un sedativ.Neuronii,relaxati de la alcool, ca sa comunice unii cu altii trebuie sa ”strige” mai tare ca sa se ”inteleaga” intre ei.Cand alcoolicul nu mai bea,ei ”striga” unii la altii tot cum erau obisnuiti(obisnuinta creeata in ani de baut),se poate ajunge la o scurtcircuitare si de aici rezulta tremuraturi,convulsii,sau chiar moarte.
Pentru cine este interesat incerc sa dau cateva citate din literatura AA:
”De ce nu se poate opri alcoolicul din baut ? Vointa individului nu poate fi implicata si iata de ce : in procesul chimic complicat de descompunere a alcoolului, se afla o veriga intermediara – acetaldehida – o substanta extrem de toxica care in cazul bautorului social se descompune pana la CO2 si H2O, produsi ce se elimina din organism. In cazul bautorului problema, al alcoolicului printr-un determinism genetic se intampla cu totul altceva : acetaldehida se combina cu dopamina care se gaseste in creier, si care in prezenta unei enzime monoaminoaxidaza are ca rezultat o substanta opiacee de tip heroina /THIQ/ ce se acumuleaza in creier si este responsabila de comportamentul addictiv. La primul pahar omul se simte relaxat, bine dispus si in control, dar substanta fiind activata de alcool apare un fenomen fizic care poate fi definit ca o intensa si nestapanita dorinta sau nevoie pentru al doilea pahar. Al doilea pahar va creste aceasta dorinta, al treilea si mai mult al patrulea… etc. si alcoolicul nu se va mai putea opri. Deci cheia intelegerii lipsei de control este ca aceasta apare dupa primul pahar. De aici afirmatia ca pentru un alcoolic un pahar este prea mult iar o suta nu-s destule. ”
Alcoolismul este o boala primara,cronica,adesea progresiva si fatala.Nu pot sa ma vindec de alcoolism cum nu pot sa ma vindec de diabet,voi avea toata viata aceasta boala.Tratamentul alcoolismului este abstinenta.Eu stiu ca mi-am pierdut posibilitatea de a bea controlat si singurul pahar asupra caruia am putere este primul.Si ca sa imi fie mai usor AA aplica ideea de a nu bea AZI!Nu de maine,ci azi.Putem rezista 24 de ore fara alcool,nu?
”IERI, AZI, MÂINE
Există două zile cu care nu are rost să ne batem capul, două zile în care nu au de ce să încapă teama şi îndoiala.
Una dintre aceste zile este cea de IERI, cu greşelile şi grijile ei, cu gafele şi defectele ei, cu durerile şi suferinţele ei. Ziua de IERI nu o mai putem răscumpăra cu toţi banii din lume. Nu mai putem desface absolut nimic din ceea ce am făcut, nu mai putem şterge o iotă din cele rostite. Ziua de IERI a trecut.
Cealaltă zi cu care nu are rost să ne batem capul este cea de MÂINE, cu posibilele ei adversităţi şi poveri, cu promisiunile ei mari şi realizări mici. Şi ziua de MÂINE este în afara puterii noastre de control. Soarele zilei de MÂINE va răsări fie în toată splendoarea lui, fie după o mască de nori, dar va răsări. Până atunci însă, nu putem miza pe ziua de MÂINE, pentru că ea nu s-a născut încă.
Astfel, rămâne o singură zi, cea de AZI.
Orice om poate duce bătălia unei singure zile. Numai atunci când tu şi eu adunăm poverile celor două eternităţi, IERI şi MÂINE, numai atunci ne prăbuşim sub greutate. Nu experienţa zilei de AZI îi înnebuneşte pe oameni, ci remuşcarea sau amărăciunea faţă de ceva întâmplat IERI sau groaza faţă de ceea ce poate aduce MÂINE.
De aceea, haideţi să trăim fiecare zi la timpul ei! ”
La sedinte AA se mai spune si asta:
“Da-mi, Doamne, seninatate ca sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curaj ca sa schimb lucrurile pe care le pot schimba si intelepciune ca sa fac diferenta intre ele” (Reinhold Niebuhr)
Va multumesc pentru timpul acordat
Dani,alcoolic in recuperare
NOU
” ca sa comunice unii cu altii trebuie sa ”strige” mai tare ca sa se ”inteleaga” intre ei.Cand alcoolicul nu mai bea,ei ”striga” unii la altii tot cum erau obisnuiti(obisnuinta creeata in ani de baut),se poate ajunge la o scurtcircuitare si de aici rezulta tremuraturi,convulsii,sau chiar moarte.”
Diferitele experiente percepute de constiinta noastra sunt diferentiate nu de amplitudinea unui semnal ci de parcurgerea unei anumite cai neuronale in reteaua de100 de miliarde de neruroni. In functie de neuronii stimulati anumite conexiuni devin mai puternice in amplitutidine si totodata mai eficiente. Cand exersezi de exemplu la pian stimulezi anumiti neuroni dintr-o anumita cale creend conexiuni mai eficiente in timp ce altele devin mai slabe.
Nu stiu ce se intampla cu conexiunile deja eficiente (mers, vorbit etc.) cand bei, de ele devin ineficiente, dar eu nu cred ca “striga” mai tare , ci altcumva cred ca sunt distrusi neuronii necesari parcurgerii unor anumite cai neuronale devenind zombie.
Cred ca secretul sta in continua schimbare a retelei ce conecteaza diferite zone ale creierului si nu in puterea semnalului.
NOU
Doar ca sistemul AA nu este cel mai bun
NOU
Psihoboss, lasa vrajeala ieftina si raspunde la niste intrebari:
1. Cat i-ai platit seniorului ca sa-ti faci reclama?
2. Ai platit in cash sau in natura (consiliere psihologica)?
NOU
@antinevralgic: actually Cetin m-a rugat să scriu după ce câţiva cititori au zis că unele cometarii ale mele la articolul anterior ar fi fost fain să fie puse într-un text pe site. Cât despre cât îmi foloseşte mie link-ul din text ca reclamă, gândeşte-te doar că al meu cabinet e în Oradea iar targetul site-ului ăstuia e naţional. Îmi folosesc braşovenii ca psiholog cam cum îţi foloseşte ţie Dunărea ca ieşean. Pur şi simplu m-am gândit că lumea mai vrea să citească şi alte texte, judecând după comentarii.
Nu totul se reduce la profit şi troc.
NOU
“cam cum îţi foloseşte ţie Dunărea ca ieşean”. Incorect. prin Iasi trece Bahluiul (raul). Bahluiul este afluent al Jijiei, care Jijie este afluent al Prutului. Care Prut se varsa, ei bine, unde se varsa Prutul????? In Dunareeee….. Asa ca pentru un iesean plecat cu pluta Dunarea poate fi foarte folositoare.
Eu zic sa te mai gandesti si la brasovenii aia….
NOU
@Highlander: sunt convins că Iaşiul efectiv colcăie de oameni care iau drumul Dunării pe aversa Bahlui-Jijia-Prut, dar eu cu un client din Braşov nu prea am ce face. Ăla n-o să vină în terapie în Oradea în fiecare săptămână, 10 ore cu trenul dus, 10 ore cu trenul întors. Ăla-şi va căuta psiholog în Braşov, că aşa e logic.
NOU
recunoaste ca vrei sa iti faci cabinete virtuale 😀
NOU
Mare maestru al psihanalizei, te-am adus fix unde vroiam sa te aduc. Adica exact in etapa aia in care un om citit ca tine se fâstâcește ca o fata mare si se chinuie sa o dea pe dupa vișin. Eu te-am rugat sa lasi vrajeala ieftina iar tu ii dai in continuare cu vrajeala ieftina in loc sa fii sincer.
Uite, la intrebarea 1. nu ma interesa exact suma ci reactia. Puteai sa zici “confidential” si era de apreciat.
La intrebarea 2. ai raspuns de dupa visin. Cu totii stim ca Cetin e baiat de capitala si e stabil psihic, deci plata s-a facut online.
Ce ti-era atat de greu sa zici: “da ba, mi-am platit reclama pe un blog la fel cum si Emag da bani, la fel cum si Vodafone da bani si la fel cum si un anume Alexa a dat bani sa vanda zer”.
E o rusine sa recunosti ca platesti pt reclama? Ai un blog de cateva saptamani si niste carti de colorat la vanzare – deci e EVIDENT.
Intrebare noua:
3. Articolul din ziua precedenta celui scris de tine, a fost premeditat ca o introducere sau asa s-a nimerit?
NOU
tu vorbesti serios? adica chiar crezi ca coloja mi-a platit un articol si ca are blog de cateva saptamani? :)))))))))))))) well, cand isi inchidea coloja blogul vechi, unii din agaricii care scrius azi plini de celebritate nici nu stiau ce e aia wordpres… iar aia cu platitul, ma scuzi, tot respectul, esti unul din comentatorii vechi si hardcore, dar esti tampit sau il trollezi pe coloja…
NOU
Vrea sa ciupeasca niste “unici” si sa vanda niste carti de colorat.
Asta inseamna sa rezumi “pe scurt”.
NOU
”Totul e o mare conspiraţie, m-aţi folosit!”
Eu unul stau cu faţa în mâini şi râd.
NOU
A nu se intelege ca am ceva cu tine. Din reactiile celor care ti-au citit textul (eu nu ti-am citit textul decat primul paragraf si apoi am dat scroll.) remarc ca esti foarte apreciat deci trebuie sa fii foarte bun in ceea ce faci. Bravo! Darrrrrrrr ca un mic bob de nisip din aceasta comunitate, nu imi place sa ma simt manipulat.
Iar reclama neasumata e manipulare.
NOU
mane, nu e nicio reclama, termina cu prostia, ca e o discutie stupida…
NOU
Omul ăsta e puţin alfel decât ceilalţi oameni.
NOU
Partea in care
— cineva scrie un articol de 6 pagini ca raspuns la un subiect random iar altcineva (are timp) il citeste si il posteaza pe blogul sau fara ca nici unul sa aiba vreun interes —
imi scapa total.
NOU
pai eu i-am cerut sa il scrie, pentru ca mi-a placut ce a comentat. da fuck?! nu e prima oara cand razvan scrie aici arhiblog.ro/?s=coloja
NOU
adevaru e ca niciodata arhi nu a facut articole din comentarii. Sau comentatori care sa scrie articole aici.
Sau sa nu isi asume Arhi reclama.
NOU
da bai, plm, are 1000 (o mie) de comentarii aici, nu imi vine sa cred, serios, eu chiar credeam ca il trolleaza pe coloja…
NOU
Cetin, trebuia să fim mai atenţi. Uite – cel mai înţelept dintre ei s-a prins din prima.
NOU
nu bre, ca antinevralgic e chiar baiat destept, serios, comenteaza de foarte mult timp.
NOU
pe de alta parte…adictia de alcool si zilele astea de sarbatoare dauneaza grav zilei de luni dimineata.
muie luni dimineata
NOU
Ok, inchei subiectul… nu-mi da la palma… o sa fiu cuminte….. am plecaaaaaaat…
NOU
Pisolog clinician trolololol, nu trebuie si ceva practica dupa absolvire ca sa te poti numi specialist sau sa te apuci sa te dai lucrator cu oamenii imediat ce ai terminat scoala? Numa’ intreb, ca stiu cativa oameni care lucreaza de ani buni in domeniu si inca nu-si permit sa se dea specialisti. Tin sa precizez ca io n-am nimic cu psihopupii, mai putin faptul ca-i prefer sa-i evit (si-i fut in gura daca tin cu tot dinadinsul sa ma frece la cap cu realitatea lor).
In rest, numa’ de bine domnu’ Coloja, sa speram ca de data asta ti-ai gasit calea si ca o sa devii un psiholog grozav, multumit de ceea ce face.
NOU
Oh nu. Nu încă unul care crede că eu eram Manowar. Ar trebui să faceţi un club.
NOU
mai venea idiotul ala de moromete care ma batea la cap cu numele asta. a avut ceva blog?
NOU
@Cetin: Un tip din Anglia care scria pe opencube.ro. Şi-a închis blogul acum câteva luni. Aveam şi eu author account acolo, mai băgam câte un text sau două. Şi nah, cumva, s-a creat legenda asta cum că eu şi Manowar am fi aceeaşi persoană. Pentru că – logic – am să scriu sub două nume diferite pe acelaşi site.
NOU
teoria conspiratiei aplicata la bloguri.
NOU
Apoi singura diferenta dintre tine si el era ca tu scriai cu diacritice :)).
In rest, totul, pana la injuraturi, aveau un numitor comun.
Lol. Chiar ma mir ca Arhi nu il stie pe Manowar, tatal blogerilor. Zoso sigur il stie 🙂
NOU
tatal bloggerilor lol. fii serios, am blog din 2006, din 2007 sunt top of the top si nu am auzit de el, ma indoiesc profund ca e tatal cuiva. sunt convins ca vali nu doarme de grija lui.
NOU
a kkt, moromete. hai pa.
NOU
@Razvan Coloja, nu stiu ce fumezi da’ sigur ii marfa tare, nu de alta da’ nu vad nicaieri unde cacat as fi sugerat ca ai ceva in comun cu Liviu. Stim povestea, Cypress, ai scris la Manowar, stilul difera de la cer la pamant, pula mea, plictisitor. Ma gandeam (la modul sincer, fara glume) ca poate de data asta o sa-ti placa si o ramai pe ceea ce faci fiind la a doua (sau a treia) facultate absolvita. Daca ai raspus alcuiva in dreptul comentariului meu, esti scuzat. Succes si bafta.
NOU
Lucrez în IT de peste 15 ani – servere Linux, SEO, webdesign. Informatica am absolvit-o în 2003. Asta apropos de cum nu m-aş ţine de facultăţi.
Îţi răspunde asta la întrebare sau te urcă şi mai sus pe calul tău înalt?
NOU
Şi ca o chestie – comentariul de după al tău fusese şters. Noroc că m-ai scuzat din timp că nu ştiu ce mă făceam.
NOU
@Razvan, da, ma, stiu toti internetii ca lucrezi in IT, SEO, uebdizain si altetele de coispe ani, la fel cum stiu toti internetii de cartile scrise de tine, bravos, la mai mare!
,,Asta apropos de cum nu m-aş ţine de facultăţi.”, stiam ca macar limba romana o stapanesti bine, unde pula mea am spus ca nu te tii de facultati? Ba dimpotriva, am spus a doua (sau a treia) facultate absolvita. Faceam referire la domeniu de munca, ma, sa-ti placa si sa ajungi cat mai bun . IT, drept, psihopulamea, ce vrei tu, numa’ sa-ti placa si sa o faci cat mai bine.
,,Îţi răspunde asta la întrebare sau te urcă şi mai sus pe calul tău înalt?” (sincer, chiar nu vad unde te-as fi intrebat ceva, io doar ti-am urat si am constatat) – daca din ,,Succes si bafta” atat ai inteles, pula mea, ma dau jos de pe calul meu inalt si ma duc sa plang, ca nu inteleg psichopupii, tu le spui una si astia iti raspund cu alta.
Lasand toate cacaturile la o parte, mi-ar plcea sa te citesc peste o perioada de timp, de preferat cu rezultate cat mai bune in domeniu, cu cati mai multi pacienti vindecati si cu intelegerea fenomenului din practica (din practica de om care vindeca oameni, nu cea legata de adictii), nu din teorie.