M-am gândit, în ultima perioadă, la o idee care mi se pare chiar utilă pentru toți tații din românia care stau cu copchiii lor acasă, NESUPRAVEGHEAȚI DE DOAMNE, duamne păzește.

E plin internetul de situri cu haleu. Tot felul de figuri, carne de panda în sos din lacrimi de sturz virgin, creme brulee din flori de Puya raimondii, doar vinuri moldovenești și bere artizanală, băută dintre buci neatinse de carne sau de razele soarelui.

Ori eu aș vrea să le arăt bărbaților că se poate să faci și mâncare rapidă și simplă, vreau să le arăt cum se face o omletă minunată, care poate nu arată cu cine știe ce fason, dar copiii o mănâncă instant, cum se face o salată de aia de roșii ca la Teleorman, poate cum freci o maioneză rapidă sau niște vinete ori icre.

Și, pentru asta, am dat o gălăgie de bani ca să iau dreptul de utilizare al domeniului tatigateste.ro (nu are nimic pe el, momentan, nu lucrez în sfântul post al paștelui) și, în cel mai scurt timp posibil, încep să îmi pun operele. Nu, nu vor fi filme șmecheroase, ci editări rapide, poze făcute de mine (adică destul de slabe), dar conținutul va fi dumnezeu. Sper, poate pe săptămâna viitoare, să am ceva brut de arătat.

Azi pun mâncarea copilăriei noastre, a tuturor, pâinea cu untură, dar ușor altfel.

AȘa că mergeți și luați, în primul rând, un borcan cu carne la garniță, cum o denumesc băieții, mai nou. Din gama lapte la butelcă, bulgărași tihniți și alte mizerii marketarde.

Se pune carnea împreună cu untura din din butelca tihnită de garniță într-un mixer.

Se mixează cât de mult se poate. Ăsta e un mixer de-ale soacră-mii, nu e chiar cel mai șmecher și puterea e destul de mică. Dar iese decent. Nu uitați să puneți sare, după gust, în amestec.

După care se prăjește niște franzelă deasupra flăcării, așa cum făceam când eram mici.

Rumeniți frumos, pe toate părțile.

Se întinde pe pâinea fierbincioară și se mănâncă. Funcție de gust, puteți pune solzișori de ceapă deasupra, niște sare, poate niște boia sau puteți freca pâinea prăjită cu o jumătate de cățel de usturoi, până prinde aroma.

Se stinge cu niște Moet, 12yo, că altfel nu merge bine pe gât în jos.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    oh! nu, nu, nu! de ce ai face asa ceva? 🙁
    in ce zona ai copilarit de asa era preparata piinea cu untura?

    • #2

      e din ardeal. si este extrem de bună

    • Unde n Ardeal boss?
      Asta nu e pită cu untură, asta e pasta de jumări.

    • #4

      Painea parlita la flacara are un gust oribil, orice ai pune pe ea. Bine, nici untura pe paine, in sine, nu-i ceva extraordinar, dar macar de-ar fi fost pe paine prajita. In afara ardealului nu se mananca asa ceva.

    • nu e nici pita cu untura nici pasta de jumari. e un fel de pateu

    • Nu e pasta de jumari. Sunt din Ardeal si nu am am mancat niciodata asa ceva, si nici n-am vazut. Da pare ceva Dumnezeiesc. Reteta salvata!

  2. Ești moldovean boss. Io asa o știu “carne la granita”. Pentru ca… Dap. Se ținea în garnita

    1
  3. #9

    și eu tot de carne la garniță o știu. vasul era o chestie mare, ca un trunchi de cont (dar nu era foarte mare diferența dintre jos și sus) cu mânere.

  4. #15

    Aia e dulceață de porc

    1
  5. #16

    prea tarziu… cam cu 8 ani. Nu mai am decat Moet de min 20 de ani in pivnita.

  6. #17

    Of… Gata, s-au dus pe apa sâmbetei dieta, postul, nemâncat după 5 seara. Mai rău că nu am untură și a trebuit să mă mulțumesc cu un pic de șuncă afumată și ceapă. Așa îmi trebuie dacă în loc să dorm stau și frec internetul.

  7. #18

    Cea mai buna reteta! Dar de cand s-au dus bunicii nu am mai facut nici jumari nici untura… Totusi, cand stii ca majoritatea grasimii aleia intra direct in magazie… parca nici nu-ti mai vine sa mai mananci.

  8. #20

    Nu mânca așa ceva, e nesănătos.

  9. #21

    Bunica ne facea asa ceva.
    Simplu : pită cu untura si cu boia de ardei rosu iar ca desert paine umezita cu apa peste care se punea țucăr (zahar), from Banat, judetul Arad, ce vremuri….
    Nu stiu daca ar fi acceptata aceasta gustare la un restaurant cu multe stele Michelin…

    • Si mai in jos, prin Banatul Montan, tot cam asta a fost reteta. Diferenta era ca in loc de boia puneam “Vegeta” sarbeasca. Pita udata si data cu zahar era dumnezeul desertului rapid.

    • #23

      Da, ai dreptate, Vegeta de la sarbi era la mare pret, plus guma, ciocolata eurocrem, tigarile si filmele porno date pe televiziunea sarba, noroc ca aveam amplificator tv.

    • #24

      Ceau gigi,Arad,Pecica here! Ce zici tu acolo e cel mai bun meniu autohton,fuck Michelin,daca asa ceva nu-i bun mearga ei in fras!

  10. #25

    Nu ai trăit până nu ai mâncat pâine cu untură și cu zahar. Nu e o glumă, untura taie din dulcele excesiv al zahărului, zaharul taie din grețoșenia unturii. Poftă.

    • #26

      Da, coa’, eventual sa pui si niste varza murata deasupra.
      Numai mizerii bagati in voi…

    • #27

      Sau in loc de zahar mananci cu mar sau lebenita. :drool

  11. #28

    o sa bagi doar retete din astea (untura, maioneze) de viata lunga?!

  12. #29

    Pita prăjită cu untură, boia și ceapă a fost Dumnezeul copilăriei mele.
    Doar că tata ne-a spus clar că n-avem voie să strigăm din curte ”maamiiiiiiiiiiiiiiiiiii, vreau pită unsă” că dracii ne ia, ci musai să mergem înăuntru să ne facem pita ș-apoi putem merge în curte. Cu cât era felia de pâine mai mare, cu atât mai bine.
    P.S. Noi prăjeam pâinea pe o chestie rotundă de tablă cu mâner de lemn.

  13. #30

    serios acum, stiu ca ardealul e miezu dar la noi in sud, oricata saracie a fost, n-am mancat niciodata asa ceva si nici pe ai mai batrani nu i-am auzit. untura se folosea la prajit, la facut mancare si ce ramanea era pusa la sapun…

    • #31

      Eram in armata la Somcuta Mare (la vreo’j de km de Baia Mare) si primeam dimineata o lingura babana de untura intr-o farfuriuta de metal. Si 1/6 dintr-o painica rotunda, neagra. N-am putut niciodata sa pun untura aia pe paine. Erau falmanzi unii si imi era mila de ei, saracii, le-o dadeam lor.

  14. #32

    Cetin, nu stiu cat este de buna paine arsa… oricum asteptam retetele pe tatigateste.ro

  15. #33

    Ceea ce francezii numesc: en.wikipedia.org/wiki/Rillettes.

  16. #34

    Daca vrei sa gatesti si mai rapid si mai simplu, iti recomand un ….slowcooker.

    Eu vin pe la 18 de la munca, iau o halca de ceafa sau 2 pulpe de rata sau rasol de vita, le arunc in slowcooker si le opresc pe la 3 noaptea.
    A doua zi cand vin de la munca, din ceafa si cu untura lasata fac ce ai prezentat mai sus, din rata la fel.
    Carnea de vita o arunc in tigaie cu legume, sos de soia si urechi de lemn si iese o vita asiatica beton.
    Daca sting cu apa si pun taietei de orez si un ou fiert iese o supa asiatica.

    Pe tatigateste.ro primesti ”guest author-i”?
    Am ceva retete rapide si simple care ar merita impartasite.

  17. Pot sa contribuie si cititorii cu retete?

  18. #36

    Meniul principal al unui student la inceputul anilor 90.
    Cu deosebirea ca panea era coapta la resoul electric facut din b.c.a.
    La desert merge perfect o felie de paine presarata cu zahar si stropita cu putina apa.

  19. #37

    Groaznic asta, mie-mi aduce de privațiunile de pe vremea comunismului, ai mei mancau untura pe paiine, n-am putut niciodata.

    • asa e. cine a auzit sa mananci pasta de ceva carne, eventual grasa, pe paine.
      Sunt unii care cica pun grasime de lapte peste paina. Si ii dau ori cu sare ori cu fiertura de fructe cu zahar.
      Plm, sarantoci

  20. #39

    Mâncam până mi se făcea rău în copilărie pâine prajită pe sobă, unsă cu usturoi și peste pusă untură, cât să intre în felia de pâine și pe deasupra sare grunjoasă. Am apă în gură…

  21. #40

    Asta e gustarea clasica din pauzele meciurilor de hochei!

  22. #41

    in Spania am gustat zurrapa, …. practic tot ce ai muncit tu acolo scos direct din cutie , gata de intins pe piinea prajita… cine traieste pe acele meleaguri, confirma ca au monetizat reteta seniorului?

    • #42

      :))) de fapt, reteta am vazut-o făcută de adi hadean, cand eram prin cluj… desigur, mai artistic, dar overall, acelasi lucru

  23. #43

    Ca idee: si in familia mea tot tati gateste. Sooo … sper sa iei in cosiderare ca toti sa putem pune retete

    • #44

      stii prea bine ca da:)

    • #45

      Putem da si feedback??:))

    • #46

      Si aici la fel, tati e chef. Pentru cei care spun ca untura e bleah: in compozitia asta e mai multa carne, poate nu ati fost atenti, nu e doar untura. Ar mai merge niste boia de ardei si piper deasupra. De aia s- au inventat stenturile, no?

  24. #47

    Ai pus si un aspacardin in compozitie?

  25. #49

    Bai zău dacă nu îmi vine sa tai un porc,, ca miel oricum nu îmi place,, asa pofta am de untura cu pâine prăjită,, dar na ce sa faci, dacă nu mai locuim prin romanistan,, dar nue bai.. Pana la Crăciun nu mai avem mult și acasă punem porcu jos,, și îmi fac rezerva de untura pt un an

  26. #50

    mamaliga cu zahar … na ca a picat si netu’ la vodafone

  27. #51

    :)))) ceva usor, ceva fin!
    pe vremea lui stiitucine am avut o zi din aia perfecta in care imi era pofta de ceva special. asa ca am ales de la alimentara de la mine produsul premium adica cacatii aia de creveti expandati. celelalte produse premium fiind desigur tot cacatii aia de creveti expandati. si pentru ca fix atunci a fost o problema legata de stocurile de ulei din tara am ales sa fac cu stocul de untura pe care il cam avea lumea pe post de ulei. si minune mare, am facut crevetii si am inceput sa mananc si untura s-a intarit si chiar si acum imi vine sa vomit numai cand imi aduc aminte.
    carnita la garnita e o nebunie, mananci si simti cum iti moare ficatul putin cate putin dar e bun, greu de oprit. dar untura aia solida, fratica, aia e greu de luat in considerare.

    • #52

      Da, da…carnea si carnatii trandafiri din untura trasi in tigaie direct cu 2 ochiuri, 2 linguri mari de branza de burduf si mamaliga…

    • Pentru ca. Considerente.
      1. in general se foloseste untura de la carne. Aromata. Buna
      2. in general nu se foloseste untura folosita. Adica aia dusa la o temperatura prea mare. Eventual mancata si direct pe cacaturile pe care a fost gatita.

  28. #54

    Mergeam vara, in vacanta la bunici, care la un moment dat, s’au mutat la bloc. Un bloc cu 4 etaje, si locuiau intr-un apartament la parter. Bucataria avea geamul in spatele blocului, unde era o alee asfaltata, un rand de garaje apoi un parau si urma padurea. La un moment data, cand ne razbea foamea, mergeam la geamul bucatariei si o strigam pe bunica sa ii spunem ca ne e foame. Aveau niste paini uriase, cu coaja groasa si crocanta, care bineinteles o primeau pe “cartela” ! Cand primeam mancare, ca nu primeam de cate ori ceream, ne facea pita cu untura, feliute de rosii si sare, pita cu untura cu feliute de ardei rosu cu sare, pita cu untura cu boia dulce sau….. cand avea bunica timp si ingredientele necesare, pita cu ICRE de PORC ! Icrele de porc erau jumeri tocate si amestecate cu untura (mixate cu masina de tocat). De fapt erau jumeri la borcan amestecate cu bucatele de carne prajita in untura, pastrate la borcan !
    Asa se intimpla, ca odata cu noi mai veneau si alti copii la geamul bunicii mele, nu stiu cum dar (tarziu am aflat), dar toti primeam felia de pita cu “ceva” pe care o haleam cu mare pofta. Adevarat, erau copii care se duceu la ei acasa, isi luau pita si ieseau afara, si acolo faceam schimb de mancare, ceva gen “da’mi o musca de la tine si eu iti dau de la mine” … “musca” adica o muscatura ! Aceasta gustare, se intimpla pe la orele 9-10, apoi mai veneam odata la geam si primeam pita uda cu zahar !
    Nu de putine ori, bunicii mei au ramas fara paine, pentru ca hraneau si alti copii! Nu stiu cum, tarziu am aflat (cand am devenit parinte de copii) dar parintii din bloc, care nu avea geamul bucatariei la parter si in spatele blocului, coborau cu o tava plina cu felii de pita cu untura si ne serveau pe toti ! In blocurile alea locuiau romani, unguri, sasi si tigani chiar ! Martor imi este Jameson, dar pita cu untura avea exact acelasi gust indiferent de la cine o primeam !
    Acum, pe copii mei i’am mai hranit cu chestii asemanatoare, feliute de slanina (de la congelator) cu paine si usturoi, nu cred ca ii voi putea convinge sa manince icre de porc, am avut succes cand erau mai mici sa ii hranesc cu pulpe, muschiulet si ceafa de peste, nu am avut niciodata in casa jumari sau carnati in untura la borcan !
    Nici ocupatiile copiilor mei nu mai sunt ce erau pe vremea mea, dar compar cu ce imi zicea tatal meu, el cand era copil, fura caii si ii alerga noaptea pe islaz, ii trecea prin garla si ii aducea acasa ! pentru el asta ii parea CEA MAI TARE CHESTIE la varsta aia ! probabil este comparabila cu ce fac copii nostri, in ziua de azi, ca se dau pe siteuri interzise noaptea !
    Imi pare rau ca nu am indemanare la scris, ca as fi zis si altele ! Respectos va rog, sa scuzati greselile gramaticale sau de expreimare ! (greseli logice nu cred sa fie, dar nah… oameni suntem !)
    Jameson mi’a dat putere sa scriu asta pana la capat !

  29. #56

    Sunt innebunit dupa slanina cu ceapa si paine prajita. Dar, trebuie sa recunosc ca in Italia, pe linga Aosta, au dus asta pe alte culmi. Slanina, surprinzator de similara la gust cu ce gasim la noi, se da prin masina de tocat, iese o pasta ce se amesteca cu boia. Ceapa este optionala. Chestia asta in combinatie cu o focaccia calda, sarata, cu rozmarin este pentru mine acum numarul 1.

  30. #57

    sa moara bibi, eu nu am intalnit niciun alt aliment care sa-ti dea la fel de multa rezistenta fizica si rezistenta la frig precum slanina/untura.

    Doar ca e asa de buna incat ai tendinta sa consumi in exces, combinata cu ceapa verde sau usturoi care taie greata poti lejer sa treci on the dark side.

  31. #58

    Am incercat asa ceva o sigura data la un prieten.
    Probabil daca stai bine cu fierea e ok, daca nu…patesti ca mine.

    • #59

      Daca ai fi luat cate un “shtampal” de palinca de Bihor sau MM inainte…..

  32. #60

    ce se mai stramba cate unii la carne in untura.
    Dar daca ii intrebi daca ar manca o pulpa confiata de rata salbatica, ar zice da, ca sunt niste finuti si rafinati.

    Surpriza, pulpa aia de rata confiata e chiar pulpa de rata in untura de rata, rata la garnita.
    Si se serveste ideal langa niste cartofi facut in untura aia topita.

    Asa ca draga #tatigateste, sa stii ca ai dat copiilor bruschete cu carne confiata de porc, asa sa nu mai oripilezi pudibonzii si chiar vei fi aplaudat eventual 🙂

  33. Incearca si asta: se fierbe grau cu apa scopul e sa iasa 50% apa, 50% grau. Dupa ce se raceste, se adauga zahar.

    • #62

      cam suna a coliva asta.
      sau incearca reteta tiganeasca de prajitura:
      se fura 4 oua…

    • incearca si o sa vezi despre ce vb.

      Nu e coliva. In primul rand, e jumatate lichid jumatate grau. Plus coliva omoara gustul cu cacao si alte mizerii.

  34. #64

    Bune, bune….Crema aia poti sa o bagi si in aluat de foietaj si formezi niste galuste pe care le pui in forme de briosa la cuptor. Mai fac asa cu carnatii kielbasa + cascaval…merge la bere o nebunie.

  35. #65

    grasimile, dar mai ales dulciurile, sunt ideale pentru sportivii de tastatura!

  36. #66

    De la utuyra fac oamenii cancer si de la ganduri infecte. Cand simt ca incep sa urasc ziua de azi si toate faptele atasate ei, incep sa-mi plang de mila si sa zic Stop, pentru ca asta nu e viata. E doar zbaterea unui ”luzar” care isi calculeaza asemeni parnaiasilor anii pana la pensie, pentru a muri dupa aia in urmatorii 2 ani. cICA dupa statistici, din 100 de fericiti care ating 65 de ani, este un grup de 44 care spun Adio Vietii. E tare statul. Baga aproape jumate din prosti jumate din salariu statului prin taxe si impozite, pentru ca sa moara aproape jumate in prag de pensionare. La ce akjuta sa te lauzi ca ai ”40 de ani in campul muncii” daca toata viata ta a fost ”dacat” o experianta de o ora munca multiplicata la alte 8 ore pe zi, 7 zile pe saptamana si n ani . Ora aia intensa cand te-ai scolarizat la locul de munca e o multiplicare de zeci de mii de or pana iesi la pensie si care poarta titulatura pompoasa de EXPERIENTA.

  37. #68

    Cand nu ai carne la garnita faci friptura saracului. Bagi 2 felii de paine integrala in toaster/prajitor de paine, freci cu usturoi, ungi cu ulei de masline apoi rasnesti putin mix de condimente pentru gratar.

  38. Cu grasime galbena de aceea de gaina grasa peste painea prajita pe soba ati incercat? Stratul care se unge este extrem de subtire, apoi un praf de sare.
    Asa facea bunica mea acum…..hat 1000000000 de ani, cand eram copil.

  39. #70

    Mersi o sa îmi bubuie fierea… Asta e daca mor… Mor…dar pentru textură voi presară și niște jumări pe deasupra

  40. #71

    Aia care explicati doct ce mancare de saraci e asta, sunteti OK ma?

    In coltu’ meu de ardeal nu faceam asta in mod special, ca reteta, daaar posibil sa fi gustat de cateva ori paine cu unsoarea solidificata in oala speciala de friptura a mamei, continand deci condimente si bucatele de carne. Era o chestie “de sarbatori”, ca atunci facea friptura pentru mai multe zile, specific in oala *aia*, era un proces intreg.

    Daca am fi activi + am avea o relatie normala cu mancarea nu ar fi o problema sa mancam asa ceva din cand in cand, dar tot mai multi dintre noi suntem putin screwed up asa. Merci de inspiratie, dar va trebui sa ma multumesc cu cea am in casa, deci paine proteica + usturoi + ulei de masline.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.