Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere primului ministru să acorde ”o atenţie sporită” prelungirii contractului de concesiune care ar permite consorţiului format din companiile Exxom şi OMV să exploateze gazele din Marea Neagră, acesta spunând că, în lipsa acestui contract, cele două companii nu vor investi în exploataţiile off-shore.

Nu-i așa că pare extrem de normal ca președintele senatului să fie interesat de concesiunile companiilor petroliere din românia? Adică na, e normal, doar poartă grija veniturilor din redevențe, că altceva statul sau românii nu primesc, respectivele resurse se vând pe piața liberă. Iar conform legii date de Dragnea, sunt singurele care se impozitează cu 3%, deci devin brusc mai scumpe decât gazele rusești, cu care e plină piața acum.

Dar stai, poate nu ați înțeles.

Cu doar cateva saptamani inainte de a parasi Palatul Victoria, Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate in zona de litigiu din jurul Insulei Serpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, desi Curtea de la Haga nu se pronuntase inca asupra acestui diferend intre Romania si Ucraina.
Pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu dintre românia și Ucraina.

Nu este de mirare ca rezervele importante de resurse au atras atentia marilor jucatori mondiali de pe piata petrolului, cu mult timp inainte de pronuntarea verdictului companii precum Total, Royal Dutch Shell si British Petroleum declarandu-se interesate sa investeasca sume importante in prospectarea si exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra.

Mai greu de inteles este motivul pentru care guvernul Tariceanu a dat in noiembrie o ordonanta prin care perimetrele Pelican si Midia, o parte dintre perimetrele pentru care Romania si Ucraina s-au judecat la Haga, nu mai sunt in posesia statului roman, ci au fost concesionate firmei Sterling Ressources, firma care are ca reprezentanta in Romania o firma cu un capital social de 200 de lei.

In plus, la finalul ordonantei respective se specifica faptul ca anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii, motiv pentru care nu se poate spune cu exactitate pe cati ani a fost concesionata resursa si nici contra carei sume.

Începe să sune în vreun fel, nu? Moliceanu a concesionat terenuri fără să le aibă fizic în posesie, dar dacă pleca de la Cotroceni, pierdea bănuțul și de ce să îl ia altcineva, când putea să ajungă la una din nevestele respective?
Și dacă încă nu v-ați lămurit cum e cu Sterling, firma cu capital social la fel de mare ca al firmei mele, uitați:

La şase ani de la scandalul resurselor, Sterling îşi pregăteşte ieşirea din România. Compania vrea să vândă 50% din participaţiile aflate în Marea Neagră. Compania Sterling Resources, înregistrată în Canada, vrea să vândă până la jumătate din participaţiile pe care le deţine la trei perimetre petroliere din Marea Neagră, la şase ani de la scandalul privind acordarea concesiunilor câştigate la Haga de România în faţa Ucrainei. „Având în vedere mărimea, complexitatea, riscul şi capitalul necesar pentru a dezvolta aceste perimetre offshore, este prudent din partea Sterling să-şi reducă participaţiile la aceste perimetre până la, probabil, aproximativ jumătate din nivelurile actuale“, a declarat Mark Beacom, vicepreşedintele pentru România al Sterling Resources, citată de Mediafax. Perimtrele la care Sterling intenţionează să vândă participaţii sunt Midia şi Pelican (la care deţine 65%), respectiv Luceafărul (unde are 50%). „Cu toate acestea, Sterling îşi menţine angajamentul de a desfăşura activităţi de foraj şi de dezvoltare pe aceste perimetre la un nivel de participare mai redus“, a spus Beacom. Compania canadiană a încheiat în 2012 un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unei participaţii de 65% la un segment al perimetrului Midia din Marea Neagră. De asemenea, Romgaz are o opţiune de a cumpăra 10% din perimetrul Midia. În momentul exercitării opţiunii, Romgaz va trebui să plătească iniţial 9 milioane de dolari şi, ulterior primei producţii comerciale, să efectueze o plată de 3 milioane de dolari, plus 10% din costurile de explorare, potrivit prospectului de listare a Romgaz. La acestea se vor adăuga alte 10 milioane de dolari începând cu 2016, drept costuri de dezvoltare a zăcământului.

Puteți să citiți mai multe, e haios, a fost și cu proces pe temă, domnul Moliceanu s-a simțit inclusiv calomniat, dar vai, cum adică, ce am făcut eu în afară de a ceda concesiuni pe care nu le dețineam unei firme fantomă? Poate imbecilii care vin acum și zic că da, Tăriceanu e ce ne trebuie își scot puțin capul din cur și văd, de fapt, ce reprezintă penalitatea aia de partid a lui, cu el gunoi șef.

27 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Mai e ceva ce n-au concesionat/vandut?

  0

  • #2

   Pe genitoarele dumnealor. Inca.

   0

  • #3

   familia?

   0

  • #4

   Daca se vinde aproape tot, se vinde si familia 🙂

   0

  • #5

   Alin, au incercat si pe asta sa o vanda la referendum, doar ca nu le-a iesit tranzactia.

   0

 2. #6

  Patrioti in Europa!!!!

  0

 3. #7

  de ce nu se poate si la noi ca in China? ai facut d-astea, impuscat pe stadion. Hmmm, incep sa seman cu Vadim. Sa fii fost mai bine daca iesea Vadim in loc de Iliescu atunci?

  1

 4. Tăriceanu, cel mai grețos și alunecos om politic pe care l-a avut România vreodată. Asta ar vinde/trăda și pe mă-sa, daca ar avea ocazia.

  Și îl vezi in media, cum vorbește despre cinste, dreptate, principii, fmm de hienă.

  0

  • #11

   *politician versat

   0

  • #12

   Cand Antonescu era in USL .. Tariceanu era contra PSD. Imediat ce i-a aruncat Ponta un os.. s-a mutat cu toata familia in tabara PSD.

   Reuseste sa bifeze toate „pacatele” si tot are admiratori. E la 4a nevasta, se baga in fata la chestii, DNA cere sa i se ridice imunitatea..
   Lasa-ne bre si creste-ti nevestele.

   0

 5. #13

  nu-si scot capul din fund, o sa o intoarca pe aia cu ” ce, daca erai in pozitia lui si tu ai fi facut ceva pt tine si cele 7 neveste”

  0

 6. #14

  Eu nu inteleg procentele pe care ” le are” in prezent acest partidulet de buzunar conform sondajelor.

  0

  • #15

   Ce nu intelegi mai exact?

   0

  • #16

   Cand ai un vector de imagine, procentele vin de la sine. ALDE e Tariceanu, si exista multe doamne care se uda cand il vad pe Tariceanu, si daca ii mai pui si pe cei care au prins functii si posturi datorita partidului, iti dau procentele… Si mai e o categorie, cei nemultumiti de actualul PSD, dar au ramasi fideli filozofiei promovate de grupul PSD-ALDE.

   0

 7. #17

  Tariceanu e prost si cand nu vrea, un fel de Veorica 2. Imi aduc aminte faza cu podul nou de la Agigea, cand el insista ca a mai mers pe acel pod iar reporterii i-au arat podul vechi de la distanta. Era evident ca gresise si nu avea motiv sa se contrazica dar el nu si nu.

  0

  • #18

   asta e ignorant. ca pe partea lui nu e prost deloc. afurat milioane si nici macar nu il uraste lumea ca pe Dragnea.

   0

 8. #19

  Stai putin, cine zice ca Tariceanu este ce ne trebuie? Pe bune ca asta, slava domnului, nu am auzit-o din gura nimanui.

  0

  • #20

   oho, si inca cati

  • #21

   Varucu, nu te invarti in cercurile care trebuie :))

   0

  • #22

   Confirm, am auzit si eu chestia asta si nu mi-a venit sa cred. Acum, ca a scapat si de marturia mincinoasa, sunt oameni care-l vad complet curat, nici macar maro pe la gura.

   0

  • #23

   Subscriu, pentru 700k :))) Se stieeeeeee :)))))) Mihai rulez!

   0

  • #24

   Mergi pe pagina lui de facebook si te vei dumiri in trei secunde.

   0

 9. #25

  foarte tara tariceanu. omul e poate un hot mai mare ca multi alti hoti mai injurati si mai urati. asta e un fel de nastase, gulere albe de mare clasa. sper sa o pateasca rau de tot, sa pice cu mutra in rahat pana se ineaca cu el.

  0

 10. #26

  omv are drept de exploatare al petrolului pe 74 de ani
  nastase a acordat pe 49
  emil boc a prelungit cu inca 25
  pe gaze nu stiu cum sta treaba
  dar e bine
  cand e vorba de vandut nu mai conteaza coloratura politica

  0

  • #27

   Totul se face pe interes personal, necontand culoarea partidului.

   0