Scris de Alina, colega noastră, comentatoare și medic.

O sa incep cu inceputul, cu facultatea. Am facut facultatea in provincie, din ce am inteles este putin mai buna in Bucuresti dar nu cu mult. Sistemul educational si cel medical sunt la pamant si ca atare nici facultatile de medicina nu sunt o exceptie.

In primul rand multe examene se bazeaza pe toceala. Ma refer la o toceala cuvant cu cuvant a unor materiale stufoase si vechi. Cartea de anatomie era din 1995 si a trebuit invatata cuvant cu cuvant, si pe deasupra si istoria medicinii predata de profu, ca asa voia el si trebuia sa ii gadilam orgoliul. La fel s-a intamplat si la biochimie unde se dadeau subiecte dintr-o carte de 600 de pagini si daca scriai un cuvant gresit ti se taia tot subiectul. Daca le picai pe ambele picai si anul. Am avut o materie in care am fost invatati sa facem niste butoane in access, cica informatica medicala, ca sa isi mai ia un profesor banii de la universitate. Si ca aceasta au fost multe. Am invatat si medicamente scoase de pe piata de 20 de ani, cu tot cu mecanism de actiune si toate cele. Sa nu mai zic de profesorii trecuti de varsta pensionarii, care nu mai fac fata tehnologiei, dar care nu renunta la catedra. Vorbesc fix de profesorii aia „comunisti”.

Au mai fost profesorii care cereau “protocol”, ca alt fel nu trecea nimeni. Cate 100 de lei de copil, pusi frumos in plic in buchet de flori. La psihiatrie. Doamna doctor le avea deja cu autoritatile, ca a facut si putina puscarie pentru niste retete pe sub mana, dupa care s-a intors la catedra si pe sectie fara probleme. Altu era alcoolic, voia doar doua sticle de Chivas Regal de grupa. Sau profesori libidinosi care abordau studentele. Sau doctorite frustrate care iti purtau pica doar pentru ca erai mai slaba ca ele. La facultatea mea am avut un ginecolog super misogin, care printe altele mai asculta si la examen, si daca nu stiai avea replici de genul „dupa ce ca esti urata esti si proasta”. Ulterior s-a cuplat cu o studenta de-a dumnealui. Nu, nu e legal.

La majoritatea UMF-urilor materia numita „igiena” este destul de useless. Adica inveti cateva principii alimentare dar i se da o importanta prea mare, cand ai putea invata mai bine cardiologia in loc. Dar ei bine, profesoara noastra de igiena era o nebuna speciala. In sensul ca la curs vorbea despre homeopatie, despre memoria apei, despre cum e bine sa te rogi la apa inainte sa o bei si alte teorii stupide. Cum de fapt bolile vin de la suparari si daca te rogi te vindeci de cancer, si cum avem toti un camp energetic in jurul nostru. Ah, si ne-a vorbit si despre telegonie, o alta mizerie. An de an, la generatii si generatii de studenti. Sa nu mai zic ca inclusiv la Bucuresti exista optional de homeopatie.

Sau am avut profesori care printre altele erau, si sunt in continuare, chirurgi. Doar ca au ajuns acolo pe pile si pe langa ca nu se pricepeau sa ne predea nimic, pentru ca nu stiau cum arata sala de operatie, ocupau si inca ocupa locuri in spitalul judetan. Le fac altii treaba, cei care nu au ajuns pe pile acolo.

Multi stiau doar sa citeasca de pe slide-uri sau sa ne cheme la stagii doar ca sa semnam prezenta, fara sa ne predea nimic. Dar daca lipsesti trebuie sa platesti si sa recuperezi. Intr-un an cand s-au dat fisele de evaluare ale cadrelor didactice la sfarsitul anului, si acei profesori au avut doar nota 1, au venit secretarele sa le faca tot studentilor scandal, au rupt si aruncat fisele la gunoi de fata cu studentii. Tot noi eram nesimtiti.

Pe toti cei de care am scris mai sus, nu ai cum sa ii dai afara. Sunt bugetari. Si se intapla si la case mai mari ca de exemplu cazul „Doamnei Doctor Adam” care este pacient psihiatric cu acte in regula dar inca preda. Si multe alte cazuri de care noi nu stim.

Sa nu mai zic de favoritisme, copiii de doctori, aveau clar note mult mai mari. Si stiam cu totii ce pot, mult examene se dau oral. Imi povestea un prieten ca la Iasi primele grupe sunt formate din copiii de medici, ca sa se stie. Dupa facultate tot parintii se ocupa sa le asigure odraslelor lor locuri caldute la stat, odrasle care ne vor trata pe noi la batranete. Sau le vor face colegii treaba…

Ultimii ani de facultate s-au axat foarte mult pe teste grila. In sensul ca profesorii plecau din sala, toata lumea avea aceeasi grila, dar notele se dadeau pur si simplu aleatoriu. Asta ne-a afectat foarte tare pe cei mai saraci si studiosi care voiam sa ramanem la fara taxa, de burse nu mai zic, se dadeau intentionat note sub 9 ca sa nu aiba nimeni medie de bursa.

Oricum exista o adevarata mafie a UMF-urilor si decanii isi urmaresc interesele proprii, nu pe ale studentilor.
Daca am ramas cu ceva din facultate a fost in ciuda, si nu datorita facultatii. Si datorita catorva profesori si medici dedicati care ne-au ajutat sa ne formam o gandire medicala si sa ne formam o baza. Care ne-au incurajat sa plecam la Bucuresti sa invatam si noi ceva in rezidentiat si sa lasam in urma orasul de pe malul marii. Medici si rezidenti care si-au rupt din timpul lor sa ne raspuna la toate intrebarile si care ne-au oferit un exemplu minunat de profesionalism si dedicatie. Am intanlit si exemple pozitive si printre colegii mei, si sper sa nu se lase trasi in jos de sistemul acesta greoi si sa ramana la fel de empatici si altruisti. Cumva cred ca generatiile noi sunt singura sansa a sistemului. Daca nu pleaca.

O alta piedica pentru noi a fost si este in continuare examenul de rezidentiat care nu reflecta deloc valoarea reala a noastra ca medici ci capacitatea de tocit inutila. Este un examen grila la nivel national si in functie de nota, fiecare isi alege specialitatea, unii norocosi si postul. Ce e drept, nu reflecta valoarea, dar este un mod transparent de evaluare. Suficient de transparent pentru o tara asa corupta ca Romania, unde nici in vise nu am putea visa la angajare a rezidentilor pe baza de interviu pentru ca bineinteles ca s-ar intra doar pe pile sau pe spaga. Este singura e sansa a multora sa prinda un post la stat pe merit.

Nici pregatirea rezidentilor nu respecta niste standarde. Experienta rezidentiatului este unica pentru fiecare. Aici tine foarte mult de noroc, de coordonator, de centrul universitar. E un cumul de factori. Pacienti sunt peste tot. Cumva poti invata la fel de multe si intr-un centru mare dar si intr-un oras mic, nu este o regula. In centrele mici inveti sa „te descurci”. De exemplu sunt spitale mici care nu au nici macar ecograf deci este cam greu sa inveti sa il folosesti, dar inveti sa folosesti alte abilitati si tehnici ca sa te orientezi catre un diagnostic. Exista o oarecare flexibilitate, poti sa faci detasari in alte centre universitare, daca te lasa coordonatorul. Poti face stagii in afara, daca te lasa coordonatorul si dsp-ul. Oricum totul se face cu foarte multa hartogaraie, drumuri la DSP, care ne trateaza si pe noi la fel de jegos ca pe voi. Noi avem nevoie in mod direct de documente de la ei si este efectiv imposibil sa ii contactezi telefonic si programul cu rezidentii este de 2 ore pe saptamana si chiar si atunci esti tratat de sus.

Sunt multe piedici de care ne lovim. Inclusiv salarizarea, care variaza intre 3500 si 6000 de lei dar majoritatea pornesc de la minim. Se lucreaza garzi neplatite in primii 2 ani. Teoretic ar trebui ca inainte si dupa garda sa ai zi libera dar nu exista asa ceva, unii ajung sa petreaca pana la 30-40 de ore la rand in spital. In contract scrie 2 pe luna dar unii fac si cate 4-6. Depinde de spital. Foarte multe spitale nu platesc nici sporurile la valoarea normala si nici orele de week end.

Mai este un fenomen intanlit in toate spitalele Romanesti. Unde sunt multi rezidenti, este un program decent, uneori chiar lejer. Si unde sunt putini, cei cativa rezidenti care sunt sunt munciti pana la epuizare. Cam asa este uneori si cu medicii specialisti. Lipsa de personal este o problema foarte mare si spitalele prefera se exploateze rezidentii in loc sa angajeze cativa medici specialisti in plus. Sau cei care sunt angajati cu jumatate de norma.

Si aici ma leg de o alta problema, si cea mai mare dintre toate. Multi medici pleaca pentru ca alternativa ar fi somajul. Statul nostru scoate in fiecare an aproximativ 4-5 mii de rezidenti, si doar 400-500 de POSTURI. Deci statul scoate cateva mii de someri cu diploma si parafa pe an. Medicii nu pleaca din tara pentru ca vor neaparat, ci pentru ca nu au unde sa se angajeze. Un medic la stat este platit foarte bine, de la 100 mii de lei in sus, dar posturile acestea sunt putine. Majoritatea medicilor lucreaza la stat cu jumatate de norma, lucreaza doar garzi platite, uneori ajungand sa castige chiar mai putin decat un rezident.

Nici in privat nu este mai bine, medicii lucrand cu p.f.a. sau s.r.l. pentru ca nicio clinica nu vrea sa faca angajari ca sa nu plateasca toate darile la stat. Asa ca trebuie sa lucrezi pe unde apuci, pe la diverse clinici sau spitale. Sau daca ai deja foarte multi bani si iti permite specialitatea, sa iti deschizi un cabinet. Aici iar e o problema, oricat de bun ai fi tu ca si medic, concurenta vine din partea celor mai “mari” decat tine care vor doar sa te traga in jos si trimit controale peste controale sau te “sapa” in orice mod. E o vorba printre medici ca cea mai buna carne este carnea de coleg. Sau te sapa fix DSP-ul. Legile sunt date atat de prost incat efectiv oricat ai incerca sa le respecti la perfectie, tot pot sa te prinda cu ceva. Este o adevarata aventura sa iti deschizi un cabinet medical in Romania.

Si chiar daca prinzi un loc la stat, sa zicem, si chiar vrei sa faci treaba, ajungi sa te saturi sa aduci materiale de acasa, sa nu ai un paracetamol de 2 lei sa ii dai pacientului sau sa te certe managerul ca ai consumat prea mult din buget (Spre exemplu pe analizele pacientilor). Imi povestea o prietena ca in timpul rezidentiatului pe o sectie chirurgicala, aducea Xilina(anestezic local) cumparata din banii ei ca sa poata sa trateze pacientul fara sa il tortureze, pentru ca spitalul nu avea.

Nici pacientii nu ne fac treaba mai usoara, o sa dau doar un exemplu care ne afecteaza pe toti. Sunt multi care nu au asigurare medicala dar sunt bolnavi cronici, si apeleaza la ambulanta saptamanal pentru ca se decompenseaza. Legea zice ca orice pacient are voie 3 zile de ingrijiri medicale in caz de urgenta, dar daca omul e in stare mai grava nu poti sa il dai afara sa moara. Aici medicul este prins la mijloc intre bani si moralitate. Teoretic statul pierde bani. Practic, pacientul poate sa moara si nu isi asuma nimeni o externare in astfel de conditii. Unii pentru ca au empatie, altii pentru ca nu vor sa riste un malpraxis. Aici sunt banii dumneavoastra.

Toata lumea se plange ca medicii iau spaga dar sunt o gramada care folosesc orice pila sau orice metoda ca sa primeasca favoritisme fata de alti pacienti. Multi insista sa dea spaga ca sa fie bagati in fata. Altii vin cu replici de genul “sunt avocat”, “sunt din partea lui x”, “tu stii cine e tata?” etc. De multe ori nu ai timp sa te ocupi de pacientii cu adevarat gravi pentru ca trebuie sa ai grija de pilele nu stiu cui venite pentru nimicuri. Mai este si mentalitatea romanului. Am avut o babuta care a vrut sa dea 10 lei pe care noi i-am refuzat. Atunci a inceput sa planga ca nu o sa avem grija de ea si ca ne-a dat prea putin si de asta am refuzat. Multi pacienti au foarte bine intiparit acest comportament.

Sistemul este suprasolicitat si de cei care vin in urgenta pentru boli cronice. Sau te trezeste la 4 dimineata vreo mamica, ca a stranutat copilul o data sau ca i-a aparut o bubita pe corp de o saptamana. Asta intr-un oras ca Bucuresti unde slava domnului mai gasesti si programari de pe o zi pe alta prin casa de asigurari.

Mai este si colegiul medicilor, care cel putin de rezidenti isi bate joc. Nu face nimic pentru noi dar vrea cotizatia de 50 de lei pe luna. In C.M. intri in momentul in care ai drept de libera practica si tot atunci incepi si cu taxa. Pentru rezidenti este optional. Acum s-au folosit de o lege data in pandemie care ne permite si noua sa obtinem drept de libera practica si au trimis mail-uri tuturor rezidentilor ca suntem obligati sa ne inscriem in colegiu datorita unei “legii x”. Lege pe care am citit-o cu atentie si in care nu stipuleaza acest lucru. Totutusi, surpriza, unele spitale paltitoare le-au oprit rezidentilor bani DIRECT din salarii.

Peste un sistem medical deja stricat, a venit si pandemia. Aceasta doar a scos la suprafata neregurile, ele erau de mult.

Pe langa spaima din timpul facultatii, cand nu s-a stiut daca se ingheata anul universitar sau nu, au mai fost interzise si stagiile in spital. Unii dintre noi am facut voluntariat pe sectiile covid ca sa nu pierdem contactul cu lumea medicala, dar in general medicina online a fost un fail la fel de mare ca scoala online.

Multe sectii “ne esentiale” au fost inchise, sau s-au rezervat paturi doar pentru covid. Spre exemplu unele sectii de alergologie, diabet, endocrine, dermato au fost inchise si rezervate ca sectii covid. Spre exemplu, tot anul, spitalul Malaxa, a functionat ca spital covid si erau doar cateva cazuri pe sectie. Alte sectii au fost impartite in doua, si in jumatate era plin de pacienti internati pentru boli uzuale, in timp ce jumatatea covid astepta goala. Nu e ca medicii nu au vrut sa consulte, s-au dat directive de la guvern.

La incepututl pandemiei mai ales, nu aveai voie sa internezi cazuri ce nu erau urgente. Un prieten care a avut piciorul rupt a stat cu o placa in picior cateva luni peste termen, ca sa poate fi considerata urgenta si sa fie operat. Foarte multi rezidenti au pierdut ANI intregi de formare profesionala din cauza aceasta, efectiv ne “batem” pe pacienti pe sectiile de cronici. Dar pana si colegii de pe pneumo si infectioase s-au saturat sa vada doar cazuri de covid, in timp de bolnavii cu afectiuni pulmonare sau infectioase cronice au fost tinuti la usa. Vorbesc de tbc, neoplasme, hiv…

Si DSP-ul este mizerabil. Eu fac parte din medicii rezidenti care au fost detasati abuziv si in mod repetat (deja a 4-a oara intr-un an de rezidentiat) de catre DSP-uri, pentru a le face treaba “domnilor” care sunt de fapt angajati sa faca treaba asta. Cum functioneaza treaba asta? Pai in fiecare luna se detaseaza prin ORDIN de la ministerul sanatatii, o armata de 100-200 de rezidenti de pe specialitatile considerate de ei neesentiale (medicina de familie, medicina sportiva,diabet, endocrine, dentara, farmacie si nu numai).

Noi suntem notificati cu o zi, maxim doua inainte. Cu alte cuvinte primesti mesaj pe 30 ca pe 1 mai trebuie sa te prezinti la munca la dsp, pe 30 ca trebuie sa te prezinti pe 1 decembrie, in noaptea de revelion ca pe 1 trebuie sa fii la munca si tot asa. Orice concediu (chiar si luat cu 3 luni inainte) sau zi de odihna se anuleaza si da-i si lucreaza in ture. Poti daca vrei si ai nervi suficienti sa ataci in instanta hotararea. Multi nu fac asta de frica sa nu isi puna in pericol terminarea rezidentiatului (fara de care nu poti sa profesezi in aceasta tara).

Ei pot sa ne detaseze jumatate din stagiul de baza, spre exemplu eu am rezidentiatul de 4 ani, ca sa pot deveni un medic competent, am semnat contractul de munca pe medicina, acolo se stipuleaza clar ca am dreptul la EDUCATIE. Dar totusi, pot sa fiu detasata timp de un an la DSP la hotline. Daca noi am fi vrut sa terminam rezidentiatul mai devreme nu ar fi fost posibil dar sa stam cu lunile la dsp nu-i bai. Si daca nu ne prezentam suntem amenintati cu cercetare disciplinara si desfacerea contractelor de munca… Asta dupa 6 ani de medicina.

Exista 4-6 locuri unde sunt doar medici rezidenti detasati (din ce stiu eu):
-La aeroport, unde se lucreaza in ture de 24 de ore si unde suntem scuipati si umiliti de toti “compatriotii” care se intorc in tara, care nu au avut minimul de bun simt sa se intereseze de ce au nevoie pentru intrarea in tara si se enerveaza pe noi ca trebuie sa stea in carantina.

-La anchete epidemiologice unde suntem fortati sa sunam pe toata lumea si sa ne certam cu toti. Unde coordonatorul este un “domnul doctor” care nu are nici macar rezidentiatul dar este pus acolo din considerente politice. Daca ati primit vreo decizie de izolare, cu numele lui este semnata. Acolo urla la tine alti coordonatori ca de ce nu suni oameni (cand nu sunt cazuri) si cand sunt cazuri suni absolut pe toata lumea inclusiv pe cei morti deja, doar ca sa aflii de la apartinatori ca da, “tata era in spital cand a avut testul pozitiv si voi nenorocitilor l-ati omorat”.

-Mai e call centerul general unde suna toata lumea pentru toate problemele, inclusiv ca sa fim injurati pentru ca s-a schimbat legea (spoiler alert, nu am dat noi legea). In perioada aceasta suna telefonul non stop si din nou, nu se face fata. Si incerci sa fii dragut si amabil cu toata lumea, dar efectiv nu ai ce sa le zici si cu ce sa ii ajuti pentru ca esti legat de maini si de picioare. Sunt multi care nu inteleg ca asta e legea si nu avem ce face. Sunt multi care nu inteleg ca sunt prea multe cazuri si ca ambulanta ajunge in 3 zile pentru ca sunt si ei foarte prost organizati. App. La call center e tot un coordonator numit politic.

-Si mai este serviciul de ambulanta, unde se lucreaza in schimburi de 12 ore, unde nu primesti echipament si trebuie sa iti aduci tu de acasa, unde mergi prin toate cartierele din Bucuresti, inclusiv cele foarte rau famate, unde risti sa fii batut, certat etc. Nu ai timp sa bei apa, nu ai timp sa mergi la baie, este greu si este frustrant si mai ales, este OBLIGATORIU.

In loc sa angajeze personal, detaseaza rezidenti pentru ca ei sunt deja platiti. Si sunt detasati in fiecare luna alti rezidenti care nu stiu ce sa faca, e greu sa ii instruiesti pe toti, trainingurile sunt efectiv o gluma. Dam informatii eronate pt ca nici noi nu stim ce trebuie sa zicem sau sa facem pentru ca nu face parte din formarea noastra profesionala.

O chestie „amuzanta”. Pe 7 ianuarie s-a schimbat legea si s-a redus perioada de izolare la persoanele pozitive, de la 14 zile, la 10 pt nevaccinati si 7 pt vaccinati. Retroactiv. Adica sunt persoane care au stat de buna credinta 13 zile in izolare, si in a 13-a zi au primit vestea ca vor primi concediu medical doar 7 zile, si cu restul sa se descurce… Sau persoane care au iesit in a 8-a zi conform legii noi, si au primit amenda pentru ca nu au stat 14 zile conform legii vechi. 🙂 Si asisti la lucrurile astea si nu stii ce sa faci… Si sunt multe alte nereguli de genul.

Si sa stiti de la mine ca 95% din colegii mei ar fi preferat sa stea prin garzi, pe sectiile lor, decat la dsp, macar acolo chiar poti sa ajuti cu adevarat pacientul si sa inveti ceva.

Statul este pur si simplu incapabil si incompetent in a gestiona pandemia, nu cred ca s-a luat pana acum vreo decizie buna. Au avut de suferit si pacientii si medicii, la fel de mult. Acum suntem in plin val pandemic si dsp-ul, ambulantele, spitalele sunt complet depasite. Este haos, intarzie si ambulantele, si dsp-ul, si raspunsurile la testare, absolut tot. Medicii sunt in burnout, pacientii sunt obositi si suparati, si au tot dreptul sa fie dar din pacate tot noi suntem trasi la raspundere si unii din noi chiar cedeaza.

Oamenii mor din lipsa de personal, din lipsa de medicamente sau din lipsa accesului la tratament. Pacientii cu dializa, cu afectiuni oncologice sau cei care au nevoie de interventii chirurgicale care nu sunt urgente(chit ca omul acela are dureri cronice) trebuie sa treaca prin triaje epidemiologice, sa se testeze de cele mai multe ori pe banii lor, chiar daca sunt vaccinati. Asta in timp ce multi oameni suna la dsp si suprasolicita pentru testare doar pentru a-si obtine certificatul verde, pentru ca nu „cred” in vaccin. Pacientii imobilizati la domiciliu, femeile insarcinate, oamenii in ultimul stadiu de cancer asteapta 3-4 zile o testare penru ca Gigel vrea certificat ca sa mearga la mall.

Un caz concret este cel de la Constanta, unde spitalul de infectioase “a ars” in plina pandemie, si nu s-a deschis pana azi (a trecut vreun an cred).Si medicii si rezidentii din spitalul judetean au tras si pentru spitalul de infectioase. Efectiv s-a murit pentru ca nu era personal suficient in urgenta sa asigure tratamentul pacientilor. Asta in timp ce medicii de la infectioase au fost detasati prin judet si nu li s-a dat voie sa vorbeasca cu presa! Adica in loc sa puna spitalul pe picioare, doar le-au bagat pumnul in gura medicilor ca sa nu spuna cu ce nereguli se confrunta.

Apropo, medicii detasati in judet nu au avut voie sa isi ia concediu si ori s-au mutat de langa familie si copii ori au facut naveta 2-3 ore. Timp de un an. S-au scris mai multe in presa legat de asta. Aparent sunt mari interese legate de spitalul de infectioase pentru ca se afla pe un teren mare, frumos si valoros din mijlocul Constantei. Nu, nu este atat de afectat incat sa nu se justifice deschiderea, avand in vedere ca in toate spitalele in care am fost sunt prize care stau atarnate din perete sau sta tavanul sa cada. Dar de starea spitalelor nu mai zic, ne aratau pacientii cum dorm cu spray-ul de gandaci langa ei.

Cand nu este val pandemic se sta in stand-by si cand vine valul autoritatile sunt luate prin surprindere ca atunci cand ninge iarna. Cea mai mare temere a mea e ca dupa ce trece pandemia oamenii vor avea si mai putina incredere in medici, cand de fapt, ar trebui sa aiba mai putina incredere in autoritati, pentru ca au luat niste masuri de toata jena.

Per total medicii de nota 10 pe care i-am intanlit, ii depasesc detasat pe cei “spagari”. Dar din pacate, mai in “fata” ajung cei care stiu sa isi urmareasca interesul, nu interesul pacientului. Cei care se ocupa de pacienti nu au timp sa umble cu mizerii si din pacate, nu prea ajung in locuri din care pot sa schimbe ceva. Multi incearca sa faca o diferenta si isi trateaza pacientii cu respect si empatie, dar e greu sa schimbi ceva cand tot sistemul e putred si parca e facut doar sa iti puna bete in roate. Stiu multi oameni buni care au plecat de la stat pentru ca nu mai faceau fata mizeriilor care ii acaparau… Sper sa nu plece toti.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

81 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Trist dar adevărat.

  2. #2

    Nu pot sa vorbesc decat despre ce stiu de la copilul meu care este student aici, unde ai terminat si tu si da, ai dreptate. Imi povestește si se confirma ceea ce spui. Inclusiv faza cu loazele de profesori si…makensonii, da e adevărat si se fac diferentieri la sange. Pentru mai departe, sper, sa se schimbe ceva deși nu cred.

    • #3

      @Adi mult succes copilului tau. Sper sa nu puna la suflet ce se intampla, prin asta am trecut toti din pacate…

  3. Daca maine s-ar face niste evaluari de competenta pe bune, ne-am trezi cu cateva sute de mii de someri. Atat de mare este jaful in sectorul bugetari.
    Inca aștept politicianul cu cojones care sa blocheze cumulul de pensie cu salariu, sa elimine angajarile pein detasare, sa permita audituri de la firme private etc.
    Nu o sa vedem niciodata asta.

  4. #6

    M-a uns la suflet! Scris de cineva “mic” din sistem. Drum bun spre tari mai educate.

    1
  5. #7

    Mulțumesc pentru acest articol, nu aș fi crezut că situația e chiar așa. Din poziția omului de rând se vede că medicii sunt șpăgari, chiulăi, te trimit de colo colo ca să scape de tine. Eu evit pe cât pot interacția cu sistemul medical, care mi se pare toxic. Atunci când trebuie, caut întotdeauna medici tineri. Mi se pare că lucrează cu mai mult interes și, chiar dacă nu au experiență, sunt mai bine pregătiți și caută să învețe în continuare. Chiar dacă unii ați tocit în facultate, eu vă prefer întotdeauna pe cei care ați avut note mari.

  6. #8

    Mda, teribil material. Ce poți să mai zici? 🙁

    • #9

      Uite niște idei. Poți să le zici pe nume ălora care dau și primesc șpagă. Poți să umbli cu reportofonul în buzunar și să aduni probe, apoi să le spargi în public. Poți să îți asumi să nu termini facultatea sau să pierzi un an sau doi, până ești acceptat undeva în vest, unde nu trebuie să te târăști pe coate sau să aderi la „așa se face”.

  7. #10

    Cand rectori umf au inca un mandat ilegal, nimic, cand preturile la umf au crescut dupa pomana psd pentru medici si asistenti, nimic. Cand jumatate dintre locuri sunt la taxa si pleaca din tara doar cei care nu ajung la stat, nimic. Despre sporuri egale in procent si aplicate la salarii, cu valori nesimtite, de peste 10.000 de lei pe luna pentru un medic ,nimic. Despre mafia privatului care ia medici si pacienti de la stat, nimic, despre mafia farmaceutica care da cadouri si sponsorizări medicilor, nimic. Alea probleme. Despre blocatul clinicilor de stat in folosul privatului care a angajat vita de la stat acum manager, nimic. Ca idee ce sistem exista. Sa nu aud de eroi cata vreme sunt platiti din fondul unic de sanatate si nu mai sunt bani pentru bolnavi si analize. Eroi pe sanatatea altora, banii celebri pentru covid si vaccinare.

    1
    • #11

      A descris ce a vazut/stiut. Pentru analize exhaustive despre problemele sistemului discutati cu altii. Care au asta scris in fisa postului.

    • practic, ai vrea ca un rezident sa scrie despre “Cand rectori umf au inca un mandat ilegal”. Practic e vanduta si asta…

      romanu are un stil de a se caca in sus si sa prinda cu gura dupa care sa urle: “vezi bah, am cacat in gura” impresionant

    • #13

      Mai ușor nițel cu «ne pleacă studenții care au studiat la buget», că e de neam prost. N-am auzit gherla asta aici în Austria, nici în Germania, Suedia, Finlanda și nici în restul țărilor care oferă învățământ superior gratuit oricui are chef să studieze.

      Sunt o grămadă de studenți români care au studiat în Europa pe €20/ semestru, iar când vine vorba de tras bani de la UE, România e prima la coadă, de la 6 dimi.

      Ca fapt divers, un salariu anual net de €25k e un rahat. Un medic trecut de rezidențiat primește aici de trei ori mai mult, așa, din prima. Să nu uităm că granițele sunt deschise, drumul București – Viena durează cinci-șase ore de la ușă la ușă și sunt trei zboruri pe zi.

    • 75k. Net. Anual. rezident. Mai taiati bajeti ca arde gluma

    • #15

      Am zis după rezidențiat. Iată: www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=98&loctype=3&job=13&jobtype=2

      Înmulțește cu 13 și împarte la 2, că fix ăla e nivelul de impozitare. Ai obținut salariul anual net. Adaugă apoi ture în plus și alte bonusuri extrem de comune.

    • e salariu mediu ma, nu din primu an. Dar da, salarii mari in austria.
      nasol e cu limba, dar nici suedeza nu fu usoara

  8. #17

    “Mai este si colegiul medicilor, care cel putin de rezidenti isi bate joc. Nu face nimic pentru noi dar vrea cotizatia de 50 de lei pe luna.”
    La fel, 50 de lei și pentru sindicat. Dacă nu te înscrii ești înștiințat că nu vei primi eventualele măriri de venituri. Sau vezi pe fluturaș o reținere notată cu misteriosul “CN”. Soția, după ce a făcut tămbălău, a aflat cu greu ce însemnă. Cotizație de nemembru, care este ilegală.

  9. #18

    Tot in orasul de la malul marii…pe foaia matricola medii de 5 si 6 si, totusi, toti anii la fara taxa..
    Acum dicteaza tata (medic) la telefon conduita terapeutica..

    • #19

      Sau mămica, după caz. Precum la famiglia Mușat, apropitari la clinica 360, unde am luat niște bacterii de m-am zvîrcolit vreo 3 săptămîni în urma unei colonoscopii și am mîncat la ”nasturi” de mi-a afectat și ficatul. Acum sper să nu fie mai nasol, că Helicobacter provoacă și cancer, din unele studii.

  10. #20

    Știți de ce nu s-a repornit spitalul de infecțioase din CT? Pentru că habar nu au ce prize să cumpere, pentru înlocuire (și n-a fost ars tot spitalul, ci doar cîteva camere)… De parcă numai asta ar fi buba, nu și restul instalației electrice, sau lipsa avertizării de incendiu, ori faptul că nu a cîștigat licitația ptr reparații firma ”agreeată” de PNL. Pentru că ”noi” (nu și eu) am votat un primar, iar politrucul din fruntea urbei deleagă pe alții să-i îndeplinească sarcinile, precum ”city managerul” care-i la fel de incompetentă.
    Acum și reversul detașărilor – cu asistentele din spitalul de infecțioase, detașate la cel județean și puse să muncească la chirurgie, cîte o persoană la 20 de pacienți (unii la 100kg) , singure pe tura de noapte, iar asistentele din județean s-au tirat la secțiile mai ușoare (nu ATI) covid, unde se iau prime mari la periculozitate (știu din interior).
    Că cel mai bun medic din CT este trenul de Bukale, o știu din propria experiență, cronic fiind.

    • #21

      Taxa de nesindicalist, ilegala pana la dumnezeu, in buzunarele escrocilor de manageri si ale celor care conduc sanitas si alte balarii. Ccm unic pe ramura care expira anul asta, zero protectie apoi. Suprataxa pe norma de hrana, 45 la suta impozit, dar doar 10 la banii de covid si de vaccinare, ca medicul e… erou a muncii capitaliste si nu e bine sa il taxezi ca bani asimilati salariilor. Rezidenti folisiti pentru externari si ce nu ii mai place doctorului dumnezeu sa faca. Medici care primesc masini electrice, de serviciu, la spitale conduse de incapabili cu carnet de partid si la care sponsorii asteapta noul contract pentru combustibil, in contul sponsorizarii strategice.

  11. #22

    Am ras la 50 de lei taxa de colegiu. Imi zicea un prieten dentist ca la ei tocmai s-a facut 80. In 2 ani li s-a dublat.

    • #23

      Dublat e încă ok :)). In prima mea luna de rezidentiat (2019) taxa era de 5 lei (sau primele 2-3 luni, nu mai stiu exact). Dupa, s-a făcut 50 si era brusc obligatoriu sa te înscrii. Desi tu, ca rezident, nu ai niciun beneficiu.

  12. #24

    Este acel moment in care ma gandesc ca ar fi bun un sistem de apreciere pentru articolele scrise de guests.

  13. #25

    Fiecare fraza citita îmi da sentimentul de déjà-vu. Am terminat kinetoterapie la același centru universitar, dar de noi era și mai trist ca eram considerați de “marii medici” niște lacheti, era sub nivelul lor sa vina sa ne predea noua la bfkt.
    Retardatul de profesor care cerea Chivas regal, la examen ne-a dat subiecte pe care nici nu le-a predat( Noroc ca între timp a crapat).
    La urgente medicale, era profesor un tinerel ( fiul nu știu cărui medic), care nu a fost în stare sa ia rezidențial din prima, a avut nevoie de ” ajutor” sa fie cu succes din a doua. A venit la primul curs sa ne spună ca el are treaba, noi avem treabă și sa ne vedem înainte de examen sa primim suportul de curs, că apoi tot el sa ne spună, că cei care termina o ramura a medicinei, și nu știu sa acorde primul ajutor, să fie amendați. Felicitări celei ce a scris articolul, și răbdare în lupta cu dinozaurii!

  14. #26

    Situatia descrisa de autoare este cat se poate de reala insa din pacate foarte sintetizata. Mai precis in domeniul sanatatii exista foarte multe caste de ordin politic/familial care controleaza sistemul. Pentru civili daca esti copil de doctor in functie de importanta parintilor ai o cale mai lina sau mai complicata. Pentru ceilalti situatia este exact descrisa de autoare multi ajungand sa renunte sau sa treaca cu spaga examenele pentru ca la rezidentiat sa ia contact cu realitatea(multi nu iau punctaj de trecere). Pe langa asta perioada rezidentiatului este una in care multi nu reusesc sa invete ceva, iar cei mai curajosi prefera sa plece in alte tari pentru a invata ceva. Acestia cand se intorc se lovesc de problema echivalarii stagiilor si mai ales de sfantul functionar public din minister, care musai trebuie sa primeasca o atentie. In caz contrar felicitari rezidentiatul s-a mai prelungit cu niste timp si nu se stie daca vei fi platit sau iti vei putea da examenul de specializare.
    Odata ce ajungi specialist in functie de statut si mai ales de specializare ai anumite posibilitati. Daca parintii sau vreo ruda apropiata e in sistem ai o sansa sa prinzi un post la stat de preferat intr-un oras mic unde cel mai complicat caz il trimiti la un centru universitar mare(Bucuresti,Cluj,Iasi). Daca unul din parinti este medic de familie, iar tu ai specializarea asta vei primi toti pacientii de la acesta si treaba merge in continuare in familie. Pentru civili alternativele sunt urmatoarele:
    1. Te angajezi in privat. Aici este foarte complicat deoarece retele de medicina privata sunt o extensie a castei de la stat si trebuie cumva o “recomandare”;
    2. Iti deschizi cabinet privat. Aici conteaza foarte mult specialitatea si unde vrei sa operezi, vorba aia sa nu deranjezi pe cineva.
    3. Incepi un voluntariat intr-un centru universitar, pentru ca apoi sa te inscri la doctorat pe temele pe care jupanii de acolo le au. Teme care foarte multe ori sunt niste teste clinice pentru diverse companii cu care oamenii au batut palma. Jupanul e fericit ca treaba merge inainte, tu ca sclav esti bucuros ca nu pierzi contactul cu sistemul si mai primesti resturi. Resturi insemnand ba un contract pe perioada fixa, ba niste resturi din niste spagi, ba o colaborare in privat(care sa nu strice colaborare de voluntariat).
    4. Te apuci sa inveti o limba straina de nivel C1 pentru care ai o diploma si emigrezi.
    Cam asta inseamna sa fi medic in Romania, o tara care are foarte multi absolventi de medicina, dar care culmea este in criza de personal. Oare de ce?!

    • #27

      1 – Nu. Posturi sunt si fara recomandare.
      2 – La inceput e foarte greu, nimeni n-a auzit de tine, faci garzi sa ai un venit sau faci foamea.
      3 – Si poate ramai “agatat” la un post bunicel.
      4 – Cea mai buna optiune.

    • #28

      La privat daca esti competent si stii sa te prezinti ai sanse mari sa te bage in seama. Evident ca trebuie si patient skills, pt ca dupa aceea pacientii dau feedback, si este mai realist atunci cand platesc din propriul buzunar.

      Ref la 4 – au inceput s se prinda si strainii ca nu toti medicii romani sunt bine pregatiti, presupun ca fiind pandemie inca tolereaza dar incet incet se stinge elanul

    • #29

      @gicu
      Toate posturile care sunt “disponibile” in privat sunt pentru colaborare(PFI nu CIM). Asta inseamna ca in functie de noroc si specializare esti platit la cati pacienti vezi in diferite moduri. Partea si mai frumoasa este ca pacientii aia ca sa apara trebuie sa se programeze printr-un call center. Call center care de cele mai multe ori va prioritiza oamenii care nu sunt colaboratori ci angajatii full-time. Dar hey te poti angaja in mai multe clinici si in functie de bulan vezi ce-ti pica. Din nou este un voluntariat cu o iluzie de a fi platit. Aici poti face bani daca esti specializat pe ceva foarte cautat ecografii,diverse tipuri de interventii, dar oamenii care stiu asta si-au facut firme si au alte directii. Daca esti clinician in lunile bune vei castiga un salariu mediu brut, in lunile mai putin bune unul minim brut. Sa nu mai spun ca oboseala te va cuprinde deoarece plimbatul ala costa si incet, dar sigur vei ajunge o leguma, care o sa aiba nevoie de pauza.
      La partea cu voluntariatul nu vei ramane “agatat” prea curand deoarece sunt mai multi sclavi care se bat pe asta. Acum cu pandemia s-a facut o schema de angajat pe perioada determinata de 6 luni sau un an, dar nu ai ceva sigur. Ca si idee stiu vreo doua cazuri de niste fete maini drepte ale unor jupani de prin spitale de stat ce s-au “agatat” de niste posturi prin UK culmea ca specialisti nu rezidenti de an mare sau alte nebunii. Vorbim de oameni dedicati ce au pus voluntariatul pe primul loc in detrimentul familiei timp de vreo 3-4 ani.
      La final cine vrea mult si este competent va intelege ca sistemul medical romanesc indiferent ca e de stat sau privat nu este de el/ea si va fi pus in fata unei decizii dure: emigrez sau nu?! Cam toti oamenii pe care i-am cunoscut in situatia asta au preferat sa emigreze si nu regreta decizia. Neplacut ca se intampla asta, dar este efectul modului in care societatea romaneasca este organizata.

  15. #30

    Sectii inchise de prostii din psd, udmr, pentru un spital, in urmatorul cincinal. Desi angajatii au castigat proces cu leprele pentru sectia de arsi de la mures. Reabilitari de milioane de euro la cladiri comuniste, fara numar de decontat la golanii banilor publici.

  16. #32

    cei mai calificati si mai bine platiti bugetari, medicii si magistratii, sunt recrutati prin examene bazate pe toceala, nu pe testarea capacitatilor necesare in profesie.

    articolul explica si de ce a crescut in draci cotatia bursiera a medlife!

    intotdeauna am zis ca sistemul monopolist din medicina este un cancer.

    sectiile covid si gestionarea prin dsp-uri sunt un cancer de cancer.

    cei care au decis masuri prin care au impiedicat sau au intarziat accesul la tratamente au comis genocid, nu exista justificare legala si morala pentru aceste fapte.

    • “sistemul monopolist din medicina este un cancer” – asa e. Se vede in US ca un sistem corporatist, fara un control reala, este practic sanatate curata.
      Problema sistemului medicale ste ca e monopolist prin definitie. Ajungi medic numa dupa ce termini medicina.
      In tarile comuniste a fost o gandire “utilitara” de la inceput. FUTI cat poti de mult meseriile astea intelectuale. Ingineri/Medicina/Justitie. Salarii mici, bataie de joc. Nu as stii sa iti zic care este motivul, probabil neexistand niste elite in jurul carora sa te poti aduna…poti fute mai bine poporu.
      Ca atare ne-am trezit cu doctori prost platiti. Fiind totusi o meserie grea si cam importanta s-a umplut de spaga. Unde e spaga apare si zona de “pila” asa ca avem Pilosi, spagari si “dom doctori” cu impresii de zei

      In US s-a plecat de la conceptul ca fiecare cam doarme unde isi asterne. Asa ca iti platesti asigurarea -> ai, nu iti platesti, pula, nu ai. Problema e ca in lipsa unui instrument de control, spitalele au inceput sa ceara bani din ce in ce mai multi pentru operatii banale. La inceput o fi fost irelevant, platea asigurarea. Dar, asigurarile nu sunt nici ele organizatii non profit, asa ca au inceput si ele ba sa nu plateasca, ba sa scumpeasca. Si apare si conceptul de coplata…
      Unde mai pui ca statul, desi e cel mai mare asigurator din tara, nu are dreptul sa se bage in discutiile despre preturi. Cum ar fi, muie.
      Ah. Si un sistem foarte greu de intrat in paine -> un numar mic de medici/cap de vita

      In Europa sistemul a fost mai uman. toata lumea platea asigurarile, fortat. Asta face asigurarea mai ieftina. Totul mergea bine, pentru ca se presupunea ca toti platesc si folosesc cand au nevoie. Atat ca socoteala din targ a mers pana au venit valurile de emigranti. Boii de politicieni au calculat numa “un om are nevoie de 1000e (suma din burta)/luna, deci ne permitem X emigranti”. Calculul ala a fost facut fix ca cosul de nevoi in Romania: daca esti sanatos, daca mananci rar si nu mereu, si daca nu ai copil.
      Ca atare sistemul medical a fost aglomerat. Nici nu conteaza ca a fost aglomerat de non platitori, aglomerat e termenul problematic. A scazut si numarul de doctori, ca deh, munca grea, platita bine, dar nu atat de bine. Import masiv de doctori de peste tot, si nu toti romanii sunt medici de mare calitate (ca sa nu zic de alte neamuri)

      Practic, daca vreti sa aveti parte de un tratament medical corespunzator, cel mai bine ar fi sa nu fiti bolnavi.

    • #34

      @animaloo: Faza cu SUA vs Europa la capitolul sistem medical și asigurări a fost motivul #1 pentru care am ales să nu mă agit pentru un salariu dublu.

      Foști colegi de facultate salahoresc pe H2B, 10-12 ore pe zi, știind că au belit-o dacă mârâie. În majoritatea țărilor din Europa știi măcar că te adună salvarea de pe stradă fără să te întrebe dacă ești asigurat sau fără să-ți întindă apoi o notă de plată de 50k pentru că ți s-a rupt apa.

    • vorbesc de suedeji, ca altii nu am 🙂

      Am o problema agatata prin Romania. Anual sunt chemat la analize. Dar, am vrut sa ma schimb orasu de analize. Nefiind urgenta schimbarea s-a facut, mai mult nu. Asa ca poimaine ma trezesc la 5 sa ma duc la analize in Stockholm. Bine. Cu ocazia asta mai trec si pe la birou, dar e asa si asa problema.
      Dar. Anual le fac. Moca. Analizele alea in Ro ar fi vreo mie de lei. Not great not terrible

      Au niste probleme pe la urmarit sarcinile. Aparent dupa scandalul din Islanda cu Downu, nu prea mai e ok sa cauti sa vezi daca copilul tau e si sanatos. E eugenie si e rau 🙂

      Dar. Intre timp stiu ca daca patesc ceva naspa ma costa 20e (coplata). Daca e urgent se misca destul de cu gratie. Daca nu e urgent, mai bine mergi in Romania la privat

  17. M-am oprit la momentul ”medicii nu au UNDE sa se angajeze”. Sunt locuri cacalau, numai la mine in urbe sunt scoase 15 posturi de medic luna asta. Ca tot incearca de cativa ani sa acopere macar jumate din necesar. Dar da, nu e Bucuresti. Si nici Cluj.

    • #37

      @7
      Tendinta generala este ca oamenii sa se mute spre orasele mari. Chestia asta se intampla de ceva timp insa pandemia a mai oprit un pic fenomenul. La nivel de Romania un oras ca Buzau/Focsani/Slobozia/Tulcea nu se va putea niciodata compara cu Bucuresti/Cluj/Iasi/Timisoara de exemplu. Si cand spun compara ma refer la ce poti face tu ca medic din punct de vedere al dotarilor/medicamentlor/conditiilor, respectiv cat de mult poti avansa profesional. Ca sunt si unii care prefera sa se mute in orasele medii/mici, iar la orice chestie mai complicata sa-l trimita catre Bucuresti sau alt centru universitar e alta discutie. Chestia asta ar fi bine daca ar fi fenomen izolat, dar este practica recurenta in mai toate spitalele din orasele medii/mici(vorba aia cel mai bun medic e trenul spre Bucuresti). Pe langa asta pe termen lung orasele care vor inflori sunt cele care ofera oportunitati de dezvoltare oamenilor indiferent de specializarea lor.
      Asa ca daca spitalul din orasul tau nu-si poate acoperi necesarul de medici specialisti, s-ar putea ca alta sa fie problema.

    • #38

      Unde e? Am destule cunoștințe care caută un loc de munca

    • posturi de? in ce oras?

    • spitalulmavromati.ro/informatii-publice/concursuri-de-angajare

      Da, sunt constient de tendinta spre orase mari si ”civilizate”. Dar de aici si pana la ”medicii nu au UNDE sa se angajeze”…

      PS : In ultimele doua saptamani, doi medici (unul din UPU, altul din UPU Pediatrie) au ajuns la Iasi cu infarct.

    • #41

      Sunt posturi. Viața medicală are câteva pagini cu posturi. Concret, tocmai acum spitalul din Victoria s-a redeschis – vreo 60 km de Brașov – caută vreo 15 medici. Și sunt disperați să angajeze, au trimis hârtii către DSP urile din toate centrele universitare rugandu-i sa popularizeze printre proaspeții absolvenți de rezidențiat. Sigur, oraș mic, nu poți face chestii de top. Dar din miile de medici noi care apar anual câți sunt top? Prin definiție, nu toți 🙂 Și nu e singurul spital ăsta, practic la peste 30 de km de orașul reședință de județ sunt disperați după medici, îți pun covorul roșu și nici măcar nu glumesc. Căci fără medici nu merge.

    • Iti dai seama? Termini facultatea la 24/25 de ani. Futi 5 ani de rezi printr-un oraș mare. Ca rezi nu poti sa il faci oriunde.
      Si la 31 de ani ai posibilitatea sa te muți in victoria. Muie viata ta. Muie cariera partenerului. Viață nene.

      Niste plângăcioși ca nu se duc in victoria si Tecuci,

    • #43

      fraeri

    • #44

      Well, da, faci facultatea, etc, apoi nașpa sa te muți într-un târgușor. De acord. Dar la afirmația “nu sunt posturi” – când 50% locuiesc locuiesc în sate și probabil alte 20-30% în orașe mici (aici intra și reședințe de județ gen Alexandria sau whatever) – acolo vor fi o mare parte (sau cea mai mare parte) din posturi. Posturile sunt acolo unde sunt oamenii. E aiurea să înjuri sistemul că nu au toți loc în cele 7 orașe cât de cât din țară. Înjură-l pentru altele, că ai ce alege, dar la asta înjură – eu știu? – demografia

    • mie mi se pare de cacat ca nu poti face rezidentiatul in spitale mai mici. Gen, sa il faci direct acolo la victoria. ca una e sa incepi sa stai in satu ala de la 23 de ani, alta e sa stai de la 30, nu ti se pare?

    • #46

      @ animaloo
      Se cam bate în cap cu ideea de rezidențiat. Se presupune că e o perioada de formare, in care trebuie să vezi ce e mai complicat, cât mai diversificat, să înveți de la cei mai buni, etc. Ceea ce te cam tine într-un centru mai mare. Acum că implementarea e diferită frecvent de teorie e partea a doua. Punctual, pe anumite stagii, la anumite specializari, teoretic s-ar putea face formare și în alte locuri decât centrele universitare, dar e foarte greu de evaluat unde da și unde nu, foarte greu de supravegheat efectul.
      Dar. Deseori argumentul că “nu mă duc să lucrez într-un oraș mic că nu pot face medicină de top” e un pretext pentru a spune “nu îmi place să ma mut acolo” (din diverse motive, care pot fi foarte valide). Adevărul e că majoritatea specialităților pot fi la fel de bine practicate și într-un spital mic. Dermatologie, endocrinologie, reumatologie, și lista e lungă. Chirurgia aș scoate de pe lista, acolo ai nevoie de o structură destul de amplă care nu poate fi asigurată de un orășel de sub 40000 de oameni. Restul, cam pot fi practicate oriunde. Sigur, pe unii pacienți va fi nevoie să îi trimiți la niste investigații în alt oraș – dar și la clinica privată din Cluj nu ai tomograful in birou, tot îi dai trimitere și îl aștepți să vină cu rezultatul.
      Deci as zice că până la urmă se rezumă la a face mai atractive orașele mici. Și să nu fiu rău, la a accepta că “top” înseamnă hai 10%. Valabil și pentru orașe, și pentru populație, și pentru medici. Numai sa fie selectat obiectiv (la medici) si să nu fie ce e in afara acestui 10% dezastruos (valabil pentru medici și orașe/spitale aferente).

  18. #47

    “Un medic la stat este platit foarte bine, de la 100 mii de lei in sus“

    Astea sunt ruble sau rupii pakistaneze?

    Salariul in ambulatoriu la stat este între 6000-8000 lei in funcție de spor și specializare, pe secție 8000-9000 lei in funcție de nr gărzi, specializare, etc. Asta la medici specialiști, la primari mai adauga un 1500 lei.

    Erau salarii decente pentru 2018, acum sunt puțin peste medie.

    Evident pe urgente, medicina legală, psihiatrie secție se poate ajunge la 15000-17000 lei pe luna.

    Sursa: medic intr-un ambulatoriu, la stat.

    • #48

      My bad. Voiam sa scriu de la 10 mii de lei. Dar stiu ca se ajunge si la mult mai mult, in functie de vechime, primariat, doctorat etc.

  19. #49

    Medic Specialist in MF – lucreaza la un centru de vaccinare. Daca nu ma insel, este platit cu 100 ron/h cu 25% (daca nu mai mult) spor de weekend. La un calcul grosier ies 8x5x4=160 h pe luna ceea ce duce la 16k salariu. Lejer. Si asta pt anamneza a maxim 4-5 pacienti pe zi. De vaccin propriu zis se ocupa asistentele. Pe scurt, acu’ nu au netflix, hbo si amazon la un loc seriale, cat are ala timp sa vada. Da, rezidentialtul si perioada imediat urmatoare sunt o perioada nasoala dar, dupa ce te infigi in sistem nu mai ai de ce sa-i plangi de mila unui medic.

    • #50

      Medicii de familie nu fac avere din cabinet, sunt foarte multe cheltuieli(asistenta, consumabile, locatie etc) si practic sunt la “mila” casei de asigurari de sanatate. Daca vrei sa ai timp de pacienti si sa ii tratezi cu respect castigi mai putin decat colegii tai care taie chitanta la consultatii/vaccinari/avize etc. Nu stau sa dezvolt ca as mai scrie cat de inca un articol.
      Da, la centrele de vaccinare este cum ai spus tu dar si acolo ajungi tot pe pile sau spaga. Stiu din surse sigure. Si este doar pe perioada pandemiei.

    • #51

      E 90 de lei și fără spor de weekend. Venit brut, desigur, nu net. Dar in fine, e o chestie ocazională, a început de un an și e cam gata.

  20. #52

    Dupa ce citesc inside stories din astea, tot ce fac e sa ma rog sa nu ma apuce si anul viitor in Romania.

    Eu sunt inca in putere, fara boli cronice sau alte probleme, nevasta-mea aproximativ la fel, nu ne plangem de venituri, deci ne facem controalele si analizele la Regina Maria.

    Dar sa te fereasca Dumnezeu sa patesti ceva pentru care sa trebuiasca sa te internezi, ca tot la stat ajungi in caz de urgente majore.

    Groaznic.

    Una dintre, de fapt probabil ca singura mea fobie, sunt insectele.

    Gandul de a fi internat prin ceva salon plin de igrasie plin de gandaci care misuna prin patul meu e suficient sa ma faca sa transpir de scarba si sa urlu.

    • #53

      2013 gravida în 23/24 de săptămâni. Ma apuca contracțiile merg la UPU unde sunt consultata și trimisa sus pe secția ginecologie. Mi se face un ecograf și mi se da un relaxant muscular, stau pe secție vreo 3 ore contracțiile se opresc, sunt libera sa merg acasă. Când ma ridic ma apuca groaznic nevoia sa merg la baie, o asistenta ma trimite la Baia unui salon gol, ma întreabă dacă am hârtie igienica, n-am, îmi da ea un pachet de batistute de hârtie. Merg sa îmi fac treaba, wc fără colac, evident nu era sapun sau prosop sa na șterg pe mâini. Ma pun pe tron și remarc modelul interesant de zugraveala. Ms uit mai bine si modelul se mișcă, nu era zugraveala erau ceva gândăcei… instant iau decizia ca nasc la privat

    • #54

      Spitalele private au cam deja tot ce le trebuie sa opereze și sa trateze. Povestea asta cu “în caz de nasolie tot la stat ajungi” se mai aplica acum doar fiindcă este extrem de scump sa faci la privat orice depășește analize uzuale și niște ecografii. În rest, dacă te tine portofelul, se face ORICE la privat.

    • #55

      Asa e. Am născut la 32 de săptămâni o fetita. Au avut de toate. Nu a fost perfect, am ce comenta și la privat, dar măcar nu s-au suit gongile pe mine.
      Al doilea copil l-am născut la stat.la 3 zile după naștere am început amândoi sa facem febra și personalul a început sa se agite. Cică am avut eu bacterie care am adus-o de acasa…Aham, nu si-au găsit fraierul sa ii creadă. după multe insistente și pizduiri primesc în scris ca de fapt și eu și bebelușul am fost colozinati cu TREI tipuri de bacterii nosocomiale și foarte rezistente, a trebuit o rezidenta (ii dau acatiste su azi) sa găsească o combinație de vreo 4 antibiotice cu care sa ne tratam.

    • #56

      La privat cam ai probleme cu competenta, nu cu igiena. Vezi cazul Euromaterna din CT sau OCH unde baza este pe ambulanta din spatele spitalului.

    • #57

      Merci Laura, bine de stiut.

      Ah, bine ca ai comentat, mi-am amintit de intrebarea ta de la Zoso, mai aveti nevoie de balustrada ?

      Daca da, iti dau numarul de telefon al tipului care ne-a facut noua toate scarile si balustradele, firma serioasa, garantie 20 de ani.

    • #58

      problema cu medicina de urgenta este ca statul finanteaza doar sectiile de urgenta din spitalele de stat. la privat, finantarea urgentelor trebuie asigurata exclusiv din banii pacientilor.

    • #59

      „ Dupa ce citesc inside stories din astea, tot ce fac e sa ma rog sa nu ma apuce si anul viitor in Romania.”

      Aud des asta. Dacă cineva e cu adevărat convins de situație, e plecat de mult.

      Tu nu erai în Austria, sau te confund cu alt Dragoș din comentarii?

    • #60

      Dragoș, da, încă mai caut. Da-i lui Cetin și îmi da el când are timp, mulțumesc.

    • #61

      Serban – nu sunt eu, eu am stat in Spania vreo 8 ani si am facut prostia sa ma intorc prin 2014 in Romania. Nu e asa de simplu sa pleci, mai ales dupa o varsta.

      Prima data cand am plecat aveam 26 de ani, facultatea terminata, nimic de pierdut, necasatorit.

      La 40 am o familie, o casa la care platesc rate, sotia cu un job bun dar care nu permite relocarea, etc.

      Nu spun ca e imposibil, spun doar ca nu se poate face de pe o zi pe alta, e nevoie de multe pregatiri, logistica, bani pusi de-o parte, etc.

      Laura – nu stiu cum sa ii trimit lui Cetin, ca nu suntem conectati pe FB. Intra aici, ai si datele de contact generale – www.balustrade-inoxstyle.ro/

    • #63

      Lol, fix asa le aveai si tu, si nu puteam sa te adaug.

      L-am configurat asa dupa ultimul ban, anul trecut, cand a trebuit sa refac tot contul si imi dadeau add toti nebunii.

      Ti-am dat add (din nou).

  21. #64

    Oamenii ca tine sunt cam în aceeași oala cu pacientii care stau la cozi și așteaptă sa fie băgați în seama pentru ca nu au covid și au alte boli. Ăștia va scuipa pe voi, ca la voi au acces sa își verse ofurile, ca nu iese niciunul cu putere de decizie în fata, n-o fi prost.

    Am avut din păcate nevoie de 2 ori de servicii medicale în perioada asta de pandemie. Știam cât de putred și jegos e sistemul din trecut, dar acum am fost terifiata. O mare durere in cur, cu siguranță mor o GRAMADA de oameni mai repede decât ar trebui pentru ca nu sunt băgați în seama în timp ce doctorii sunt băgați pe sectii de covid goale sau semi-goale. E o debandada totala, efectiv nu exista speranța. Și bani de urgente în sistem privat nu prea are toată lumea.

    As avea de zis câte ceva despre fiecare subiect atins de tine și în același timp prefer sa tac fiindcă dezbat despre nimic, nu exista soluție. Pur și simplu nu exista. Pentru cei ca tine, care vor sa învețe, ori pupi parintii și pleci din tara, ori te duci la privat – e posibil sa ai o surpriza plăcută. A da, nu e etic și mai știu eu ce, dar trebuie sa trăiți. Sunt locuri la privat, dacă îți faci treaba bine vei avea pacienți care vor merge după tine.

    În rest… 🙂 nimic. Fiecare pe barba lui, sa fiți sănătoși e tot ce conteaza, sa aveți nevoie de spitale niciodată!

    • #65

      Problema e ca privatul are pret marit fata de stat, logic, pentru ca plateste el salarii, chirii, consumabile. Dar pacientul poate nu isi permite sa dea banii aia in plus, asa ca ramane la stat. La privat, conditii poate mai bune, dar te trateaza unul care nu a dat concurs, e invitat sa lucreze sau tot cei de la stat care fug dupa sau in timpul programului la privat. Eu sunt siderat ca medici de la stat presteaza la stat, fug la privat, predau la umf si le iese magia asta in maximum 8 ore pe zi, pe hartie la stat. Si medicii isi trag si pensionare la 70 de ani, de parca e cineva nebun sa mearga la un medic ramolit, cu incredere.

  22. #66

    Stat mafiot , caste feudale sinistre in mai toate sectoarele de stat, salarii si alte venituri ilegale babane pe filiera sindicala..etc.
    Foarte bun articolul si frumos povestit chiar daca este foarte trist si deprimant !
    Cum este sistemul medical asa sunt si Metrorex, STB si cam toate companiile de stat sau care se adapa copios din bugetul de stat , profund corupte, iar oamenii tineri care chiar ar face treaba si sunt cinstiti sunt repede marginalizati sau aruncati din sistem.
    Stat esuat fara speranta de mai bine, in schimb este speranta de mult mai rau.
    Voiam sa amintesc de faptul ca Justitia ar trebui sa isi faca treaba si sa “dezinfecteze” sectoarele publice de corupti dar m-a umflat rasul.Care justitie…!?

  23. #67

    Unpopular opinion:

    Dincolo de putregaiul din sistem, mie mi se pare ca nu ai realizat ca tocmai am trecut printr-o pandemie. Ceea ce a dus la anumite derapaje sociale si economice pentru toata lumea, nu numai pentru medicii rezidenti.

    Sincer acum, de unde ai vrea sa produca Ministerul Sanatatii o armata de medici sa-i puna prin aeroporturi, pe la call centere sau prin alte parti? Pana la urma esti angajat la “firma” MS, e treaba managementului cum dispune de resurse. Da, probabil nu e in congruenta cu asteptarile tale, dar la fel de nedrept a fost si pentru altii in perioada asta.

    La fel, sa dai vina pe statul roman ca nu ofera posturi, mi se pare aiurea, nu statul roman a bagatelizat medicina. Eroarea este ca facultatile produc cateva mii de rezidenti, nu ca statul ofera cateva sute de locuri de munca. Ultimul admis la UMF in sesiunea din iulie 2021 are 5,10. Cinci si zece sutimi. Cred ca si eu intram, care stiu biologie la nivel de cultura generala.

    In ultimul timp am intalnit tot mai multi medici de care mi-e rusine. Nu sunt in masura sa judec calitatea actului medical, dar nu pot intelege cum un medic nu stie sa scrie corect gramatical sau cum nu ii crapa o vena cand face dezacorduri intre subiect si predicat dupa atatia ani de scoala.

    Maine, poimaine ma astept sa se planga avocatii stagiari ca 2 ani tre’ sa plimbe geanta la “maestru” si sa mai vina si cu bani de acasa. Sau ca economistii tre’ sa bage niste internship-uri prost platite inainte de a intra in paine.

    1
    • #68

      O opinie si mai nepopulara pentu tine. Nu-ti doresc sa ai pe cineva foarte apropiat tie rezident intr-un spital de stat sau student la medicina. Nu-ti doresc ca acea persoana sa fie un pic amenintata cu sabia in camera de garda de niste oameni certati cu legea si dupa ce se linisteste scandalul sa fie amenintata de conducatorul de rezidentiat ca doar ea a fost de vina(apropo cazurile astea sunt la fel de dese ca violurile prin anumite zone ale tarii). Mai mult nu-ti doresc sa ai fata care sa-i pice cu tronc vreunui jupan din sistem si sa nu mai poata trece examene/stagiile daca nu se culca cu acesta.
      Stim cu toti ca a fost pandemie ,stim cu totii ca rezidentii au fost carnea de tun a acestei pandemii, dar newsflash rezidentii aia vor ajunge in cele din urma specialistii la care ne vom duce cand vom avea probleme. Stiu ca unora vi se pare smecherie cu buton medicina privata, dar din pacate nu este, majoritatea oamenilor din privat se formeaza la stat si metehnele sunt greu de combatut odata invatate.
      Autoarea exprima destul de bine problemele sistemului si de ce oamenii aia care ar putea face diferenta aleg calea emigrarii. Pentru ca daca te duce mintea realizeaza mizeria in care se afla sistemul si nu vrei sa intri. Chestia asta o inveti din facultate, in rezidentiat practic se consolideaza mai bine materia.

    • #69

      @Sot de medic -Multumesc pentru raspuns, sunt total de acord.
      @Rumbu -Pandemia este de 2 ani. Cred ca s-ar fi gasit destui studenti la umf sau chiar de la alte facultati (la call center mai mult trebuie sa stii legile decat medicina) sa lucreze pentru o mica bursa. Cred ca cei care au picat rezidentiatul ar fi fost la fel de incantati. In 90% din cazuri nu era nevoie de medici.
      Dar problema in sine nu sunt detasarile, ci modul abuziv in care se practica, daca ar fi fost doar o luna pe an si daca am fi fost chemati frumos si am fi avut flexibilitatea de a ne alege perioada, de exemplu, as fi inteles. Dar nu e normal sa imi iei luni intregi din pregatire. Stiu ca suntem “scavii” angajatorului dar pana si cu acesta am semnat un contract in care scrie ca am dreptul la PREGATIRE MEDICALA. La finalul rezidentiatului dau examen de specialist si nu intereseaza pe nimeni ca m-am jertfit pe altarul DSP-ului, nici pe profesor, nici pe pacient.

  24. #70

    Cam asa a patit si Einstein la Politehnica din Zurich. Profesori blazati si neinteresati de noile teorii si articole care apareau in vremea aia ca ciupercile dupa ploaie. Ce sa discute plictisitii aia cu un tip care chiar era genial? De-aia a fost muritor de foame vreo cativa ani buni, pe vremea aia nu te angaja nimeni profesor fara recomandari elogioase de la profesorii din facultate. Cu care se certase si se contrazisese de-un milion de ori aratandu-le cat erau de prosti, plictisiti si neinteresati. Si-atunci invatamantul era bazat pe supunere oarba in fata profesorului, disciplina si repetare mecanica, lipsita de orice imaginatie. Natura umana, si atunci si acum…

    • #71

      si totusi, politehnica aia era acum o suta si ceva de ani la sute de ani-lumina inaintea invatamantului romanesc actual.
      in romania, il internau pe einstein la nebuni!

    • #72

      Eh, nici chiar asa. Si nu uita ca atat de tampiti erau elvetienii aia incat prima data l-au picat pe motiv ca nu prea le are cu franceza si botanica. La Politehnica, da?

  25. #73

    Și la alte facultăți (din alte domenii) e la fel. Am văzut facultate și la Iași și la București. Aceiași profesori comuniști, aceiași <>, aceeași toceală multă și degeaba, materia expirată, lipsa totală de interes față de adevarata dezvoltare a studentului.

  26. #74

    Văd câteva măsuri de bun simț, dar n-am idee ce mai înseamnă asta în Romulania.

    1. Numerus clausus. Dacă știi că ai maximum 5000 de posturi disponibile anual, în toată țara, ai 5000 + puțin % locuri la medicină. Concurență de 10 pe loc? Perfect, filtrezi și nu obții șomeri cu diplomă.

    2. Pentru 10-20 de ani, aruncat la gunoi orice șpăgar condamnat definitiv. Alina a menționat un caz, mai știu eu multe, mai ales în București. Dacă aș ști că risc nșpe ani de facultate, cariera și licența suspendată pe viață, m-aș gândi foarte bine dacă merită șpaga. Chiar dacă ești singurul medic care știe să facă nu-știu-ce în estul europei, hai cu recalificarea.

    3. Să ai de ales dintre privat și stat. Orele muncite ORIUNDE presupun și odihnă, fără de care nu poți să prestezi la capacitate decentă (nu zic maximă). N-aș vrea să aud că ești brici după o tură de 24 de ore, pentru că e vrăjeală. Nu așa funcționează oamenii. Asta ar elimina și trimisul pacienților de la spitale de stat la clinici private, unde același doctor paseasă și dă cu capul, înscriind câteva sute de lei în plus.

    • #75

      @Serban
      La numarul 1 povestea este alambicata intrucat povestea e asa. Fiecare spital ce are deficit de personal cauta sa anagjeze oameni. Procedura de angajare este specifica oricarui post la stat si se golaneste ca orice post la stat. Spitalele care nu-si completeaza schema de personal vor alege sa scoata postul in cadrul examenului de rezidentiat. Asta inseamna ca viitorul rezident va lucra in acel spital odata ce va deveni specialist clauza fiind de minim 5 ani in acel spital. Chestia asta era ocolita prin faptul ca in primul an de rezidentiat te puteai transfera in alt centru universitar daca iti gaseai, respectiv mai dadeai odata rezidentiatul poate pica ceva mai bun.
      La numarul 2 problema nu este a sistemului medical ci fix a sistemului de justitie in care orice spagar din zona medicinii scapa cu suspendare, foarte rar intra la bulau. Asta este greu e rezolvat cat timp legea penala mai favorabila se aplica si nu exista o practica unitara pe zona asta. Pe langa asta vorbim de un sistem ermetic in care foarte rar vezi ca se scapa chestii la civili si toata lumea se acopera. De curiozitate cate cazuri de malpraxis ai auzit in ultimii 10-15 ani?
      La numarul 3 legea este cumva relaxata si are anumite portite. Nu mi se pare normal ca dupa o garda de 24 ore sa mai stai inca 8 ore in spital, cum nu mi se pare normal ca dupa 8 ore in spital sa mai bagi in privat inca vreo 10 si apoi sa vii iar la stat. Problema este ca legea da voie si din cauza independentei profesiei nu prea ai cum sa controlezi fenomenul. Singurul lucru pe care l-ai putea face este sa interzici cumul intre privat si stat, ceea ce va duce o migratie catre locul unde sunt mai multi bani si lucrurile se vor degrada.

      1
    • #76

      1. Nimic savant, se poate modela ceva decent, trebuie doar niște inși cu IQ peste 100, nimic mai complicat decât niște regresii liniare ajustate la realitate și niște sancțiuni pentru lene. Să nu mai fim mereu surprinși că nu știm ce se întâmplă, că date sunt.

      2. Mi se bârlăre de ce pedeapsă primesc de la judecător. Poate să fie de la amendă până la nșpe ani cu executare. Licența nu depinde de asta, ci de faptul că au luat șpagă, demonstrat definitiv.

      De exemplu, un pilot de avion prins că a decolat beat sau drogat își termină cariera în momentul ăla. Separat de pedeapsa primită, EASA, FAA (sau cine se ocupă) suspendă temporar licența de pilot, până termină investigația. De obicei, se trage apa după școală, specializări, ore de zbor – ura și la gară, nu mai zbori în viața ta.

      În cazul medicilor ar trebui să fie fix la fel. Ai marcat o șpagă? Hai cu recalificarea sau ne vedem la toamnă, în anul întâi de medicină. Dacă intri, că-s 10 pe loc.

      3. Când ne alegem o profesie controlată, de care depind oameni, hai să ne asumam toate condițiile. Legat de independența profesiei, nu te oprește nimeni să sari de la stat la privat, după cum ți-e mai bine, dar nu în același timp.

      Nu-ți convin salariile de la stat? Nașpa, uite ușa. Du-te-n Elveția. Ești extrem de bazat și te urmăresc pacienții pe stradă? Cere €400 de euro pe consultație, la privat.

      Unii preferă stabilitate, deci nu s-ar goli spitalele publice. E doar un pretext să nu se miște nimic în sensul ăsta.

    • #77

      Ca fapt divers, cam ce procent din medicii sub 40 de ani ar sări opăriți dacă s-ar propune interzicerea lucratului în paralel, stat-privat?

      Întreb fiindcă am ajuns să-mi cunosc bine generația și nu e atât de spălată pe cât se declară. Dacă se taie vreo ocazie de ciupeală și făcut fix ce face garda veche, crezi că nu se vor căca pe ei în ultimul hal, cu lacrimi și zbierat în piață? Eu zic că da, cel puțin jumătate.

      1
  27. #78

    Am citit articolul, m am intristat, nu s a schimbat nimic de pe vremea cand eram si eu mai tânăr. Te sfatuiesc sa pleci fara sa te uiti inapoi, orice an de practica în România e un an pierdut. Am plecat de 6 ani și regret ca nu am făcut o mai devreme și ca am stat încă 5 ani aproape, ca specialist în România (am luat rezidentiatul al 7 lea în anul meu, am luat pediatrie deși puteam lua orice și eram sfătuit sa iau alte specialități unde se fac bani serioși din șpagă). Am demisionat a doua zi după ce am.promovat examenul de asistent universitar (deci aveam post), dar medicina în România e periculoasa pentru sănătatea medicului (politica, presa, pacienti). Nu mai pierde vremea, medici se cauta încă în draci.

  28. #79

    Locuiesc intr-un cartier linistit. Sa va spun la ce am putut asista, un vecin de-al meu avea un caine frumos. Un handicapat bogat l-a accidentat mortal pe catel, a trecut timpul si parea ca totul revine la normal. Vecinul meu s-a plans unei vecine de ce i s-a putut intampla. Vecina era o dama eleganta, dar cam rea de viata. S-a dus glont la vecinul care omorase cainele, si i-a spus ca Ionel asta este traumatizat de moartea patrupedui. Individul de vecin a sunat imediat undeva de unde un nene cu bereta rosie raspunde tot timpul, pe un singur fir (la partid) . Si a doua zi vecinul meu a facut un accident bizar in urma caruia a ramas schilodit pe viata. A fost dus la urgenta dar a fost lasat sa sangereze pana aproape de moarte. S-a ridicat miraculos de pe masa de operatie. Spitalul are o porecla ai anume Spitalul Mortii. Melteanul care l-a dat pe mana alora rai, are antecedente in familie de turnatorie. Monumentele eroilor de la Aiud si multe altele sunt ofrande aduse unor oameni care la fel au fost turnati de rudele acestui vecin. Nu aveti incredere in nimeni, in tara asta se practica turnatoria la nivel inalt. Cred ca intre timp vecinul turnator l-a mai sunat pe nenea cu bereta, ca vecinul schilodit deja , era cat pe ce i-a foc intr/o incapere cu risc mic de incendiu.

  29. #80

    Dar de sectii umf prin tari straine, ca germanica, ati auzit? Dar de fabrici de diplome, pentru 5000 de euro studentasul strain? Romania vinde diplome, e mai ieftin pentru neamt sau italian ca sa vina in romania decat sa invete medicina la el acasa. Dar de umf uri cu sectie de arhitectura in engleza ati auzit? Aici s-a ajuns din interesele smecherilor rectori din anumite culte de import. Si astia prospera pe spinarea prostimii.

  30. #81

    Nu sunt surprinsa , din pacate. Am rezistat un an la UMF, Farmacie, am mirosit coruptia, ma si plictiseam, am zburat si mi-am ales alt job. Daca te duce capul la chimie si biologie, slabe sanse sa nu te duca la altele
    Ca pacient m-am confruntat des cu medici idioti, acum inteleg mai bine de ce
    Felicitari autoarei ca rezista, eu ma caram de mult

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam