Nu am fost vreun mare băutor de alcool în viață. Exceptând elanurile eroice ale adolescenței, când anturajul te face să încerci tot felul de tâmpenii, în general sunt un tip destul de cumpătat, care nu are dependențe.

Totuși, mă gândeam zilele trecute.
La 20+ eram în condiția de a putea bea 40 de beri de revelion, dormit 2 ore, plecat la mare, la volan. Da, știu, e ok, au trecut 20 de ani de atunci.

La 30 de ani, când voiam să mă troznesc, îmi puneam o sticlă de vodkă într-o sticlă de bere de 2 litri din care băusem 500ml, amestecam bine, o beam rapid și mă culcam, a doua zi nu aveam nici pe dracu. Gen băutele monumentale de la Blogăria, femei, bărbați, cot la cot, iar a doua zi dădeam cu apă pe ochi, după câteva ore de somn, mâncam o omletă, beam o fanta și eram good to go.

40+. Am băut o sticlă de whisky cu un prieten acum ceva vreme, whisky super bun, curat, excelent. Am fost mahmur 24 de ore, de credeam că sunt bolnav de corona sau ceva. Atunci mi s-a lămurit și de ce mă simțeam amețit după ce beam o bere de 0.33.

Revin la 50, să vă spun cum e pe drumul spre cimitir.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Daca ai ghinionul sa trăiești cu o persoana alcoolica, devii abstinent mai repede si observi ca nu ai neapărata nevoie, ca poți sa trăiești si fără, sa te distrezi si fără sa fii amețit, si in general sa-ti bagi picioarele in aia de zic “ce ba nu ești bărbat daca nu bei etc. etc.” True story, my story.

    • #2

      vorbă din bătrâni: “să te ferești ca dracu de tămâie de bărbatul care nu bea”. Bine, mai e si ăla care nu bea că e femeia langa el.

    • #3

      our story

    • #4

      @Tonys: cu toata dragostea, explica-mi care-i faza cu vorba asta din bătrâni.

    • #5

      @Vladimir, un bărbat fără vicii e imposibil de controlat/manipulat.

    • #6

      De ce ar vrea un bărbat sa fie controlat / manipulat si de către cine?

    • #7

      He, he, he…doamnelor aveti legatura…

    • #8

      In calitate de doamna (ce pnm), am crezut ca zicala se refera la alcoolicii care incearca sa se lase: evita orice bautura, ca sa nu se reapuce. Asa, daca e unul care mai gusta cate un paharutz, inseamna ca se poate controla, eventual nu face urat la baut. De treaba cu viciile abia acum aflu.

    • #9

      In caz ca n-ati inteles eu vorbeam de situatia dupe dos, adica invers, adica femeie alcoolica.

    • #10

      Eu pe asta cu “sa te feresti ca dracu de tamaie […]” o interpretam ca “un barbat care nu are un viciu vizibil, are vicii mentale mult mai nasoale; e mai bine daca depresurizeaza cu alcool, tigari, decat sa depresurizeze la un moment dat prin gesturi nasoale gen violenta sau parasit familia fara vreo explicatie”.

    • #11

      sigur. ca posesor de tata care depresuriza cu alcool, te anunt ca e o prostie

    • #12

      Complet de acord cu Arhi. Exista si oameni zdraveni la cap care n-au nevoie sa depresurizeze cu substante (alcool, tutun etc.)

    • #13

      ăăăăăă, zicala se referă la băut un pahar de vin/tărie la masă/eveniment/2-3 beri într-o zi de vară, sau la băut 2-3-x sticle de vin/tărie/ 3 navete de bere pe zi?!

  2. #14

    Ohh well…i feel you..
    Pe la 20 de ani bagam 3 nopti nedormite si dupa o sticla de pepsi(2l) eram ca nou….acum nu rezist la un amarat de serial pana la 1:00…

  3. #15

    La 15 ani am inceput să trag masiv la măsea. Oleu și ce îmi plăcea. In facultate și până pe la 27 am rupt niște cârciumi, lăutari, discoteci, baruri și orice speluncă unde cântau manele și era bere.
    Apoi a urmat o perioadă de pauză de vreo 3 ani ca băutor social.
    Apoi început pe la 31 sa plec pe șantiere pe afară și acolo a urmat iar o perioadă de aproape 3 ani cu multă băutură și alte chestii. Alcool la greu, fiindcă era anturajul și o grămadă de carmolisti cu multe cisterne turnate. Bagabontii 99.
    Acuma 2 ani după ce am renunțat la șantiere, la câteva luni m-au luat niște dureri nasoale: gastrită. S-a rupt lanțul de iubire cu sticla. Hop că nu mai puteam sta de macheala. Medicamente, câteva luni de regim, 9 luni de zile fără să gust pic de matrafox.
    Acum subțire. 2×0.33 la 2 zile, poate intercalat cu un shot de tărie înainte de masă, odată pe zi.
    Mi s-a mai întâmplat să mă întind la mai mult de 2×0.5 l și a doua zi eram leguma.
    A fost, s-a întâmplat, s-a dus.

  4. #16

    40+ două beții groaznice. Supa prima am bolit două zile, prima zi a fost doar negură și vărsat toate lichidele din corp. A doua zi am zăcut cu toți mușchii urlând de durere și cu un cap mai greu de zece ori decât corpul! Când s-a repetat evenimentul m-a apucat disperarea știind ce mă așteaptă. Apoi am înțeles ce tare e sa ai medic personal! După ce m-a lăsat să îmbrățișez un pic wc-ul si am promis că nu mai fac femeia din viața mea m-a băgat pe perfuzii! După două ore vedeam luminița de la capătul tunelului, după trei plecam la fotbal! De atunci muie la băutură! Mai bag un gin tonic seara după ce adoarme copilul dacă e vară sau un pahar de vin la masă, băutură ca și actor principal la distracție no way!

  5. #17

    “acum ceva vreme” poate insemna acum doi ani 😀

    Eu mi-am pus ieri restul de cola cu restul de “limoncello” (cam 1-2 dejte de galbejeala la aproape o cana de cola), m-am dus la “meditatii”, imediat ce-am iesit de acolo m-a luat o ameteala de am zis ca-mi pierd cunostinta, asa ca m-am refugiat o vreme langa o shaormerie.

    In principiu nu beau decat acasa, ca sa termin ce-mi aduc ai mei (nesolicitat, am si acum sticle de 5+ ani pe care nu stiu cand/ daca le voi terminat), in vizita la neamuri (ca stii cum e cu peer pressure, desi nici ei n-ar fi mari betzivani), la masea(ua aia pentru care nu gaseam programare decat la cateva saptamani dupa ce crapam de durere) si cand vreau sa adorm bine (desi chiar n-am probleme la capitolul asta, pur si simplu uneori mi se pare mai interesant sa ma ia o toropeala in loc sa adorm normal, stiu ca-i o mare prostie).

    Mai am o poveste interesanta in care eram la o petrecere cu o groaza de simpatici (un proaspat fost cu multi gargauni la vremea aia, un fost viitor amic mai ciudat decat gaga la mare, un afemeiat with the hots for me care nu se lasa nici acum, cativa barely legal care m-au dansat cu foc, un fel de pimp cu mustata si barba care-mi arata chestii avansate, unul care aducea cu dr who si pe care l-am invatat cativa pasi, o palarie de cowboy, etc.) petrecere la care dupa vreo doua ore deja imi comandam al doilea/ treilea rand de diverse alcoale, ca sa pot rezista pana cand ma putea duce cel mai normal dintre cei de mai sus acasa la mine intr-o bucata, cand o prietena-mi face cunostinta cu frati-su (tipa foarte frumoasa, am frecat-o la cap mult timp sa mi-l prezinte): era FIX unul care cu cateva luni inainte ma vindecase de ficatzi. Iar acum ma vedea cu toate alcoalele din lume-n brate, ca-n telenovele, trebuiau sa-mi scape dramatic pe jos la vederea lui si sa se termine episodul chiar in momentul ala. Sau macar sa bage reclame.

    • #18

      cea mai longevivă sticlă de alcool la mine în casă este o sticlă de vișinată (nu dați cu paru’, are alcool) adusă de ai mei acum….. nu-s chiar 10 ani, dar 7-8 sunt sigur.
      am mai fost colegă de apartament vreo 3 sau 4 ani cu o sticlă de țuică, dar am avut un meșter vreo 2 săptămâni la un moment dat.

      alcoolurile mai ”simandicoase” ajung în prăjituri (votka la esența de vanilie, coniacul/wishki/lichioruri pe post de esențe ) sau mai beau câte un strop din an în paște 🙂 .

    • #19

      Visinata cred ca e febletea tuturor. Recomand prajitura “coroana lui Frankfurt”, e cu visine din visinata, cu visinata in frisca si-n crema, blatul insiropat cu visinata, decorata tot cu visine din visinata, ce mai… cea mai buna prajitura!

    • #20

      @DeeDee, maica mea, ce e acolo?! beție cruntă! 🙂
      vișine din vișinată n-am, da’ fac rost. 🙂

  6. #21

    Si eu puteam duce betii din acelea de camin (tuica + vin de tara + bere), dupa care somn o ora si cursuri dupa sau serviciu.
    Eh, 10 ani mai tarziu s-a schimbat treaba. Inca nu mi s-a terminat rezistenta la alcool, duc bine. In schimb, a doua zi sunt mamaliga.
    Inainte de pandemie, daca aveam vreun eveniment ce implica consumul de alcool, in timpul saptamanii (christmas party, aniversare etc), a doua zi imi luam sick day sau liber.

  7. #22

    Ani de zile am topit câte o sticlă de Jack pe zi la care anexam bere, rugam chelnerița să vină să schimbe sticla când vede că este goală. Aveam locul meu, mă știau, eram de-al casei.

    Acum beau 3-4 beri pe seară. Uneori suplimentez porția în funcție de chef și planuri. La concerte beau între 8 și 11 beri.

    Nu mă mai ating de vodcă sau orice alte chestii din astea tari. Excepție este de ziua mea, îmi iau mereu un Jack, fără să-l beau pe tot, la celelalte am renunțat definitiv. Uneori înlocuiesc berea cu o sticlă de vin, mai ales vara, ca să mai schimb gustul.

    Încă nu am nimic a doua zi. Încă.

  8. #23

    Eu sunt constant de pe la 23 ani… (adică de vreo 13).

    Nu prea ma prinde ora 1, maxim 1 30 în club/restaurant, orice…

    Magnetismul patului meu e Dumnezeiesc…

  9. #24

    pai vezi, tocmai asta e problema, ca bei rar. daca ai topi 500ml de extract la 40% vol zilnic, crede-ma, ai fi glantz zilnic. cu alcoolul e ca cu pizda: cum faci pauza, cum nu mai faci fatza.

  10. #25

    Ultima oara m-am imbatat prin 1991 sau 1992. Beau 10-15 sticle de vin pe luna si vara pina la 2 beri pe zi. Sticla de rom primita in iulie e inca 80% plina. Si cum am lucrat de Revelion, sticla de sampanie e inca pe raftul de jos al frigiderului de vinuri…

  11. #26

    – la 6 ani, doua paharele de vin ma faceau mult prea vesel.
    – la 14 ani deja puteam sa beau destul de mult,. Fara consecinte.
    – la 17 ani am aflat pe pielea mea ce se intampla cand bei visinata ca pe bere sau apa.
    – pe la 22 de ani am inceput sa nu mai beau toate posircile.
    – tot atunci am avut primul blackout de la alcool. Put si simplu nu-mi mai aminteam nimic.
    – pe la 30 de ani beam ca la nebuni, insa mai calculat.
    – pe la 40 de ani deja nu-mi vine sa mai beau atat de mult. Din contra, prefer un vin mai decent, sau o tarie buna. Berea simpla expira prin frigider.
    Datorita unei mosteniri genetice, de pe la 20 de ani am inceput sa am crize de bila de la alcool. Dar nu stiu niciodata cand si daca or sa vina. Pot sa beau o bere seara si a doua zi sa urlu sau sa beau pana nu mai pot sta in picioare si a doua zi sa fiu fresh. Asa ca am ales sa beau pana ma apuca sughitul. Daca m-a apucat, e timpul sa ma opresc ca oricum in picioare nu mai pot sta.
    Lectia? Nici una. Am invatat ce pastile imi sunt necesare, consum mai cu moderatie spre deloc si cand o fac, beau chestii mai decente si nu bere la pet la 2,5 sticla de 2L.
    Problema mea e ca nu pot sa dorm indeajuns de mult cam niciodata dupa o aventura din asta. Mereu e trezirea la ora 6 sau 8 in weekend (cu culcat la 2-3).

    • #27

      Crizele de la alcool nu-s de la alcool ci “datorita unei mosteniri genetice”. Restul nu mai contează.

  12. #28

    zilnic un pahar de vin sau 50-70 ml de tarie seara.
    O data pe luna un spritz mai lung cu prietenii.
    Un lucru insa imi plce la pandemia asta, nu mai stau pana spre dimineata cum faceam inainte. e minunat sa te trezesti fresh a 2 a zi 😀

  13. #29

    In adolescenta, Motorola era un fel de accesoriu obligatoriu-vodka puturoasa bagata in cutiile alea mici de carton scandic, cu paie prelungite pana la reverul gecii de blugi.
    In facultate betii saptamanale-direct sticla de orice fel de “alcool cu aroma de vodka”. Daca mai faceam niste bani din proiecte pt colegii lenesi, ne sfinteam noptile cu o ssstalinskaya. Berea la pet era ceai, evitam vinul. Fiind gasca de chitaristi, de multe ori faceam rost de alcool canatand pe faleza, in Vama pe plaja..Festivalul de la Sighisoara era un fel de Mecca, practic scoteam banii pe cazare. Ne hraneam cu alcool si conserve.
    Dupa facultate a urmat cea mai lunga perioada de alcoolizare, cca 12 ani de betivaneala vesela, aproape zilnic cand eram in concediu-inca lucrez 3 luni on/off. La job nu e voie cu alcool, foarte rar cate un whiskey intr-un port.
    Fac parte dintr-un cerc de SueElleni veseli, ne intalnim rar acum, dar inca ducem un razboi teribil cu pateurile noastre atunci cand ne revedem. Nu mai reusim sa bem cate doua zile neintrerupt ca pe vremuri, majoritatea din grup e trecuta bine de 40. La concerte ne betivim zdravan, un fel de betie fast food. Partea cea mai frumoasa este ca niciunul nu e scandalagiu.
    Dupa 40 de ani capacitatea de a ingurgita industrial alcool este la fel ca la 20, numai ca ma plezneste somnul dupa 4-5 ore de whiskey- pe care il beau cu APĂ on the side.

    Important e cu cine bei.

  14. #30

    32 ani, moldovean sadea, beau de la 15 ani, pauza 1-2 luni in fiecare an dupa revelion pentru regenerare ficat:)

    Nu-mi place sa consum acasa.Beau cand am o iesire(2-3 ori pe sapt).Nu pot sa consum toate posircile ca la 18 ani, dar inca duc 1 sticla buna de vodka,whisky.

    A 2-a zi daca dorm min 4 ore sunt la 90% capacitate.

    Bineinteles sport 3-4 ore pe saptamana.

  15. si io la fel. acum daca beau mai mult pe seara a doua zi sunt rupt. Daca alcoolul a fost curat is doar obosit. Nu ma doare nimic, dar nu am nici un fel de dorinta a doua zi. nu imi pasa de existenta, practic.
    daca am baut niste bere mai rea…ma mai doare si capu

  16. #33

    nu mai beau tarie. m-am gandit ca arsurile alea super misto de dupa, senzatia de cutit infipt nu e chiar ce imi doresc. am trecut pe vin de cam un an. am observat ca pe masura ce dispareau berile din dieta dispareau si kilogramele. duc cam o sticla si ceva dar cu multa multa apa pe langa. bere, pe la 4 buc deja anunt imbarcarea, daca sar de 6 sunt decolat. doo zile cu consum intensiv si simt ca bate/scartaie ceva. daca fac o clasica ca la 30 de ani a doua zi sunt rupt.
    imbuteliat acum aproape 41 de ani.

  17. #34

    Rar, foarte rar ma imbat, ca atunci cand ma imbat sunt ca un ursulet si face nevasta ce vrea cu mine. Au trecut vremurile alea cand dormeam in vama pe sub masini si visam ca ma calca masina 🙂

  18. #35

    Nu prea are treaba cu varsta, mai mult cu alimentatia nesanatoasa, lipsa de miscare si dezobisnuinta.

  19. Eh, tinerete unde te-ai dus… cu Saniuta, cu Stalinskaya si Jack prin cluburi.

    Vorba de duh: Daca ai vrut sa te inbeti, dimineata suporta consecintele.

    Ce am invatat ? Oricat alcool as bea, il combin cu apa sau cu suc.
    Adica, 0.5 bere ; 0.5 apa; 2 x 0.5 bere ; 0.5 apa.
    In felul asta pot sa-mi tin “onoarea” si sa nu pic sub masa, nu ma imbat, ma duc mai des la baie dar a doua zi sunt fresh.

    Atat… bei oricat dar combinat cu apa. Si da, fara amestecusuri (acid cu alcalin, etc… )

  20. #40

    Zicea o cunoștință: Am 62 de ani, am început să mă gândesc la prietenii din copilărie. Wow, mi-am dat seama că toți cei care au avut o relație strânsă cu paharul s-au dus!

  21. #41

    M-am imbatat prima data la 5 ani. M-am lasat prima data de fumat la 7.
    Recordul la bere a fost de 10 beri in 3 ore -> planor. La 25 de ani.
    Recordul la vin a fost de 13 sticle in 12 ore, eu cu un cumnat. Ciugulit mancare si vb la greu ….ne-am bagat la somn dupa ce am terminat vinul din casa. Nu am avut nici pe dracu nici atunci nici a doua zi.
    Recordul la vodka o jumate in 15 minute cred. Varsta de 15-16 ani poate…mergeam la concert pe Keoke, era lansare Cargo – Ziua vrajitoarelor. Eu si punkistii …am vomitat cu sange in metrou in seara aia si mi s-a taiat si filmul noroc ca prietenia pe vremuri era prietenie si nu m-am trezit in boscheti ci am fost dus acasa.