Nu am fost, în anii de maturitate, vreun fan al tenisului. Am fost în adolescență si post-adolescență, când juca Irina Spârlea (îmi aduc aminte de comentatoarea de la Wimbledon, care îi spune IRINAAAA SPÂRLEEA!!!) (plus vestitul meci când a făcut-o curcă Venus Williams), care Irina era și o jucătoare excelentă, și o figură în afara terenului, care te captiva și te făcea să o urmărești. Spun asta ca să înțelegeți că pot face diferența dintre un tenismen genial și unul foarte bun și muncitor. Exemplu. Djokovici e genial, Federer era ca un tractoraș pe baterii solare.

Simona nu a fost niciodată genială, în tenis. A fost cea mai muncitoare jucătoare, cu cel mai mare spirit de sacrificiu. Și nici măcar nu vorbim de operația de ajustare a sânilor, pentru a-i permite să joace la un nivel ridicat. A fost întotdeauna ca o râșniță, pentru adversare, le-a măcinat pe punct până îl câștiga, fără să se plictisească, fără să facă greșeli, ci era ca un zid de tenis în care dai până îți alunecă racheta din mână și se duce mingea aiurea.

După care a avut o perioadă în care a fost doar aurea mediocritas. A jucat cum joacă așa zisele tenismene românce în turneele de 25k, exclusiv ca să își păstreze punctele, să marcheze niște bani și să își păstreze forma de joc.

Și, la un moment dat, brusc, deși era la o altă vârstă decât cea care a consacrat-o, a reînceput să joace tenisul ei de bază, cel în care măcina adversarele și terenul, cu forță, viteză și rezistență. Ca printr-un miracol. Sunt sigur că ceva s-a întâmplat. Din voința ei sau că antrenorii au vrut să își mărească sumele, nu știu, Tot aud de un Muratoglu, care ar fi transformat-o pe vaca aia de Serena în mormanul de mușchi de pe teren. Habar nu am, nici măcar nu vreau să am vreo supoziție pe temă. Dar ceva, cu corpul și fizicul ei, sigur s-a întâmplat.

Doar că nu vreau să judec nicio secundă. Uitați-vă la Serena cum arată. Amintiți-vă de alți sportivi, din atletism, de exemplu, ciclism sau tenis. Amintiți-vă de Șarapova, de Marion Jones, Florence Griffith Joyner, de Martina Hingis și asta din cazurile care au ieșit la suprafață. Amintiți-vă că, de fapt, toți sportivii folosesc stimulatoare de efort, diferența o face faptul că sunt aprobate, din varii motive, de federațiile respective.

Gândiți-vă la cât aleargă acum un fotbalist, față de fotbalul de acum 20 sau 30 de ani. În medie, un fotbalist aleargă între 11 și 20 de km pe meci. PE MECI. Alergat în varii moduri, timp în care au și balonul, lovesc, sunt faultați, cad, se ridică. Încercați să alergați 20 de kilometri în 60-70 de minute, cât e timpul efectiv de joc într-un meci de fotbal, după care încercați să dați și un șut spre poartă, de la 20 de metri.

Ce face diferența? Medicina sportivă, care a evoluat, sau involuat, depinde cum privești. Stimulatoarele de efort sunt la ordinea zilei, transfuzii de sânge propriu păstrat în timp, tot felul de chestii la care nici nu te poți gândi ca om simplu.

Sigur, ne-ar plăcea ca toți să fie puri și curați, neatinși pe interior, hrăniți vegan și cu yoga înainte de răsăritul soarelui. Doar că altfel cum ați mai răcni voi la televizor HAI SIMONA, RUPE-O PE GENUNCHI!! MUIE STEAUA! și altele. Toate astea se petrec exclusiv din cauza noastră, a fanilor sportivi, care vor doar recorduri, vor să vadă efort etern, morți pe teren și orice altceva ne gâdilă egoul, când stăm în fotolii.

Sigur, mulți dintre voi vor înțelege că eu, de fapt, o apăr pe Simona, pe principiul Toți o fac, deci nu are nicio vină. Dimpotrivă, nu o apăr.
Spun doar că nu voi fi niciodată cel ce va urina pe statuia pe care i-am ridicat-o noi toți, de-a lungul timpului, pe baza unor decizii arbitrare ale unor și ale altora.

Simona ne-a fost idol mai mult de 10 ani. A muncit, a tras, a avut o viață extrasportivă exemplară, a adus copii spre sport, a adus oameni în scaunele tribunelor arenelor de tenis, scaune care, în românia, altfel, ar fi mucegăit. Cu alte cuvinte, și-a făcut treaba pentru care am aplaudat-o toți, în timpul ăsta. Nu vă grăbiți să o umpleți de noroi, cum fac românii, doar pentru că aveți voi impresia că vi s-a distrus idolul.

Idolul e tot acolo, doar v-a arătat că e și ea om.

MUIE SERENA
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.