Citeam ieri o știre despre o doamnă din Spania care a câștigat, la divorț, 204k euro de la soțul ei, pentru că dânsul a insistat să stea acasă în cei 20 de ani de căsnicie, să aibă grijă de copii și să pună o fasolă caldă cu pancetta când vine domnul acasă de la muncă. Anyway, omul își merită soarta, nu ai cum să ții un om blocat o viață și, când vrei să divorțezi pentru că mașină roșie și păsărică tânără, să ai pretenția să nu îi dai niciun ban, pentru că tu ai câștigat banii.

De fapt, mă gândeam la bărbații sau la cuplurile care aleg chestia asta, ea să rămână casnică și să aibă grijă de copii, cea mai minunată ocupație din lume, cea de mamă, iar el să aducă bănuțu acasă. Desigur, nu vorbim de milionari, miliardari sau Elon Musk, că acolo, din momentul în care a desfăcut picioarele doamna, deja nu mai are probleme financiare vreodată. Vorbim de cupluri normale, care chiar țin unii la alții.

Mi se pare o lipsă gravă de orizont, când decizi să faci asta, mai ales într-o societate super tehnologizată ca cea din ziua de azi. Efectiv nu gândești mai departe de vârful degetelor și nu reușești să iei în calcul variabilele normale ale vieții. Ai decis că ești casnică. Au trecut 5 ani. Hai, 10 ani. Viața a trecut pe lângă tine, nu mai știi să faci nimic, în afară de Cea mai minunată ocupație din lume. Iar soțul tău moare. Brusc. Nu vorbim de eventualitatea în care face un AVC și îți devine povară și balast. Nu, doar moare și te lasă singură?

Ce faci? Ai pierdut orice legătură cu lumea, nu știi să faci nimic util nimănui, ești absolut inangajabilă, singurele joburi unde te poți duce sunt vânzătoare de chioșc, iar acolo lupta e mare. Și salariul la nivelul cât cheltuiai înainte în 2 zile la Mega. Ce faci? Cum te descurci? Dacă nu ai părinți sau apropiați pe capul cărora să poți ateriza, agitând stindardul durerii, ești, efectiv, mâncată.

Serios, dacă vă căsătoriți, sau aveți o relație seriosă, fiți motorul acelei femei. Împingeți-o înainte, deschideți-i drumuri și cariere, dacă vă stă în putință, fiți primul suport pentru asta. Idioțenia aia cu Cea mai frumoasă meserie din lume e o cretinătate și un gunoi, născocită pentru a ține femeile supuse, pentru că, dacă nu ai bani, nu ai nici cerințe.

Închei amintindu-mi, în spatele ochilor, cum pleca tatăl meu vitreg de acasă, de sărbători, câte o lună, god knows where și îi arunca maică-mii, pe jos, câte o hârtie de 100 de lei, atrăgându-i atenția că trebuie să îi ajungă până se întoarce.
Nu fiți oamenii aceia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.