Am descoperit mult după 40 de ani că am un ADHD necercetat de nimeni vreodată. Adevărul este că, în copilăria mea, ADHD însemna că ești brânză bună în burduf de câine, că ești neastâmpărat și faci numai prostii și se trata cu cureaua, catarama de la curea sau lovituri diverse, nu psiholog sau medicamentație. Nefiind adeptul chestiilor ăstora, după ce am avut copiii, am început să citesc diverse pe tema asta și, surpriză, mi-am găsit viața descrisă în manuale de medicină și articole științifice.

Printre alte chestii, care acum mă fac simpatic și alea alea, am descoperit de ce, toată viața, mi-a fost imposibil să mă concentrez la ceva, indiferent de cât mă chinuiam. Când eram puști, ajunsesem să plâng de nervi că nu am capacitatea de a mă concentra la învățat, citeam cât puteam eu de atent și mă trezeam, brusc, că, de fapt, citesc mecanic, gândurile mele sunt pe pereți, în cu totul alt loc, zici că eram caras auriu.

Evident, am reușit să îmi modelez viața astfel încât să nu am nevoie de concentrare continuă asupra ceva, munca mea putând fi spartă lejer în bucăți de câteva minute, cât timp mă pot gândi strict la ceea ce fac, după care, iarăși, pe pereți, scriu un mail, mai vorbesc pe telegram, mai mă hlizesc cu nevastă-mea, după care revin și tot așa. Iată, aș fi putut fi cel mai bun, dar sunt doar un mediocru supradotat.

Anyway, dacă vă știți la fel și treceți prin aceleași mizerii, am descoperit, de ceva vreme, ceva interesant. Brown noise. Nu, nu e miticul Brown Note.Sunetul care, de ceva timp, mă ajută să stau focalizat pe ceea ce fac și să nu îmi iau ochii din monitor uitându-mă după muște, televizor, ce face copilul sau altele. Nu știu dacă și pe voi vă poate ajuta, pe mine chiar o face. Și nu, nu e același lucru să ai căști cu muzică în urechi. Cel puțin la mine, dacă am muzică și nu aud nimic în jur, se instalează o stare de anxietate și necunoscut care mă scoate din sărite și mi-e imposibil să fac ceva. Același lucru se întâmplă și dacă dau muzica foarte tare în casă.

36 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Nu neapărat manele, dar ceva care sa placa la toată lumea…

  53

 2. Pe mine mă stresează sunetul acesta, la fel ca sunetul ploii.

  13

 3. Pe mine mă stresează sunetul acesta, la fel ca sunetul ploii.

  9

 4. #4

  ATT (attention training technique). Gasesti pe youtube cateva clipuri ajutatoare. Am vazut ca mai postase cineva acum doua saptamani un comentariu despre ATT. Dupa cateva zile de exercitiu incepi sa sesizezi diferenta.

  2

  • Vezi că mitul general este că adhd = nu te poți concentra. În mare parte fals, te poți concentra, uneori chiar prea bine, doar că nu pe ce trebuie.

   Referitor la ATT: în creierul cu adhd lipsesc anumite conexiuni, deci orice antrenament este sortit eșecului. E ca și cum ai fi ciung și te-ai antrena să-ți crească piciorul.

   8

  • #6

   exact. pot citi fara probleme o carte, cartea devine film in mintea mea.

 5. #7

  Îl am și eu în aplicația de adormit copilu. Pe mine toate ma fac sa adorm super bine chiar și dacă nu resimt starea de somn înainte. Mi se golește creierul efectiv.

  4

 6. #8

  Modafinil.

  3

 7. #9

  Am ascultat si eu sunetul asta, acum, nu stiu ce sa zic, nu e mai simplu sa bagi aspiratorul in priza?

  16

 8. #11

  Imi da sensatia de tv fara semnal, gen din filmele de groaza, deci o sa zic pas!

  10

 9. #12

  Vrei sa zici ca daca invatai cu televizorul deschis pe pureci erai acum alt om?

  6

  • #13

   nu. sunetul brownian e diferit de asta, citeste linkul

  • #14

   Am citit, pare sa fie fix ala, purecii aia tot brownian se misca… Bine, ce e pe youtube acum e “Smoothed”

   3

  • #15

   clar. important e ca ai citit:))))))

 10. #16

  Apropos de focusing & shiet, urmeaza sa vin si cu o concluzie in urma utilizarii, abia ce l-am primit – www.indiegogo.com/projects/amofit-s-wearable-for-sleep-and-healthy-aging
  Cu somnul nu am probleme, adorm in 10 secunde (cu sex in prealabil sau fara, indiferent, la unii cu insomnie poate fi o diferenta majora intre scenariile astea doua), dar concentrarea, inspiratia, cheful de munca… s-au cam epuizat complet de vreo 2-3 ani incoace.

  0

  • #17

   sincer sa fiu, mi-ar fi frica sa ma joc cu nervul vag, cel care te tine efectiv in picioare.

 11. #18

  Mie imi suna a cascada… si e linistitoare.

  1

  • #19

   ala e. daca iti suna asa, esti adhd si il simti cum trebuie. la mine suna a ploaie, vant, tunete, adica vremea preferata

  • #20

   Pai si sunetele reale de ploaie, vant, etc ca sunt carca pe youtube nu te ajuta?

   0

  • #21

   nu. pentru ca sunt ciclice si repetitive. sunetul brownian este exact asta, o miscare browniana in gama de jos

  • #22

   @Arhi – Placerea unei tigari savurate pe terasa sub tunete si fulgere este greu de redat, daca e si noapte e… sublim! 😀

   Referitor la ADHD credca ar trebui sa citesc ceva macar, nu prea stiu ce se mananca, doar ca e ceva despre deficitul de atentie si ceva hiperactivitate (lucruri care nu mi-ar fi neaparat straine)… la copii.

   0

  • #23

   sa stii ca copiii devin adulti cu adhd:)

  • #24

   pe mine noaprea sunetul roților de mașini pe asfat care îmi intră pe geamul larg deschis mă liniștește f mult, am cel mai odihnitor somn, nu știu de ce.
   Dar să fie doar roțile, nu motor, nu claxoane, nu agitație, doar câte o mașină care trece liniștit în toiul nopții!

   0

 12. #25

  Eu nu pot face doar un singur lucru. Musai sa am minim 3/4 sarcini paralele. Chiar si cand citesc nu pot citi doar o carte, macar 3/5 acolo sa fie. Daca e una singura, cu toate ca ma intereseaza si imi place ma pierde repede. Mie sunetul imi aduce a ploaie deasa si imi miroase a aer umed – vremea mea preferata

  1

 13. #26

  am un dispozitiv in birou care face acelasi zgomot. Acum am inteles si de ce nu ma deranjeaza :)))

  2

 14. #27

  Aberatii!
  Nu iezista asa ceva, adehashdeuri & co! Inventii ale lumii moderne si ale reptilienilor, pe vremea mea…

  🙂

  2

 15. #28

  Si eu am ADHD la fel gasesc sunetul sa ma ajute, dar la mine e de la Mast Cell Activation Syndrome, daca ai alergii si chestii ar fii o idee buna sa vezi.

  ADHD si MCAS:
  www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2020.8789
  MCAS diagnostic si simptome:
  pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32324159/
  “MCAS is prevalent (up to 17% of the general population)”

  Buba in cazul de genul e tratamentul prin incercari si foarte greu sa ajungi la o stabilitate.

  0

 16. #29

  Pare a fi o cascadă mai mare. Sau ceva valuri, cu furtună. Sună fain.

  0

 17. #30

  Pe vremea noastra nici nu exista ADHD poate sa fii fost ceva gen precursorul la ADSD. High Definition a aparut relativ recent hai sa nu mai inducem lumea in eroare!

  2

 18. #32

  Și mie îmi sună tot a ploaie, dar nu pot spune că mă liniștește.

  Oare, pe lîngă fabulosul meu autism, să mai am și ADHD? Dacă da, îi mulțumesc lui Arhi că nu mi-am programat o întîlnire cu țipete și dat din cap la psiholog. :))) Holy macaroni, Universul ăsta îmi trimite niște semne cam „perverse”.

  1

 19. #33

  mersi, Arhi, nu stiu daca am adhd dar nu ma deranjeaza deloc si o sa-l incerc maine sa vad cum ma concentrez. Pana acum cele mai relaxante mi se pareau Swamp Sounds sau nopti cu greieri. Are The Silent Watcher un canal pe care pune audiouri cu sunete naturale, nu sunt repetitive, sunt inregistrate asa cum apar in natura in caz ca sunt si altii interesati.

  1

 20. #34

  Ca tot este aici o comunitate unde unii sunt mai cunoscatori decat mine in psihologia si dinamica muncii, poate imi spune si mie cineva de ce ma pot concentra mult mai bine daca am chestii simultan de indeplinit(3-4), le prioritizez foarte eficient si le rezolv fara probleme, iar cand am doar un task, o lalai si trag de el si mai iese la final si prost ca nu am fost suficient de focusat pe el.
  E vorba de “positiv stress”?

  0

  • #35

   se numeste procrastinatie sau, in limbaj comun, lene:))))

 21. #36

  Pe mine mă ajută muzica ambientală (sau atmosferică, cum îi zic ei). E muzică de background. Gen asta www.youtube.com/watch?v=dO_ruZAOk7A

  E liniștitoare, nu se întâmplă nimic în melodiile alea, mă ajută să mă concentrez și-mi dă o stare de bine.

  0

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

 • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
 • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
 • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.