M-am uitat, în ultimele zile, la două seriale cărora le-am citit, inițial, cărțile. 3 Body Problem și The wheel of time. La 3BP am văzut și serialul omonim chinezesc, mai demult, foarte bine făcut, deși foaaaarte, foaaaaaarte slow, ca orice producție sino-coreeană.

Și am o problemă serioasă cu scenariștii care își permit să distrugă opera de artă a unui scriitor, ca să o transforme într-o ciorbă de hollywood, a cărei singură legătură cu opera inițială a autorului sunt, eventual, numele și direcția generală de acțiune.

La The wheel of time am văzut S2, doar de dragul lui Rosamund Pike, care e plăcerea mea vinovată, când e vorba de actrițe. În rest, pur și simplu nu pot, nu am cum, e o ciorbă oribilă, fără sens, făcută doar pentru că trebuia să fie woke. Rosamund e lesbiană și face sex torid cu negresa șefă a celor de la Aes Sedai, Min e o trans cu părul albastru, Nyaneve este o isterică negresă care are o problemă cu autoritate, Lan e chinez, Aes Sedai verzi sunt indience și toate curve, pur și simplu un carusel de demență. Eqwene este descrisă, în carte, ca o frumusețe clasică. Interpreta din serial, madeleine madden, are un nas cât 3 cireșe clădite în echilibru. Și cartea e efectiv despre altceva, personajele sunt creionate frumos, Nynaeve este protectivă, Lan este regele celor 7 turnuri, Min este o clarvăzătoare delicată, îndrăgostită de Rand, iar Rand este un tip înalt, cu părul lung. Loial, Ogierul, este imaginat, efectiv, la modul rasist

He stands tall, almost ten feet, and like all Ogier his face has a broad, almost snout-like nose, and eyebrows that hang down like tails framing pale eyes as big as teacups. His ears poke up to tufted points through shaggy black hair, and twitch when his emotions are running high. His voice is as deep as a drum. His smile splits his face in two, and shows teeth as broad as chisels. His fingers are broad enough for three, on hands big enough for hams

În film, i-au trântit lui Hammed Animashaun o perucă blondă în cap, plus copite și aia e. Sunt momente în care josha stradowski e mai înalt decât el, în percepție, deși, în realitate, unul are 1.91 și celălalt 1.89. Iar cartea spune că Rand e cu un cap mai mic decât Loial, Iar Perrin cu un cap mai mic decât Rand.

Problema celor 3 corpuri. Liu Cixin este un scriitor imens, iar cărțile lui sunt sculpturi în cuvinte, un Michelangelo al scrisului. Cartea lui este lungă, grea, întortocheată, incredibil de descriptivă și, în plus, este imersivă total în știință, nu vei găsi nicăieri sintagme tip Cumva, Palpatine a revenit la viață. Știința din ea e exactă, este găsibilă la un click distanță, efectiv totul pare a fi făcut extrem de realist, o lume în care știința a fost tăiată de la rădăcină, prizonieri într-o epocă de piatră de 400 de ani. Sunt momente în care plângi alături de suferința lui Ye Wenjie, o înțelegi, simți că lumea, viața, toți cei din jur au trădat-o și au distrus-o.

Ce face Netflix?
Ciorbă. Un chickflick noir, cu crime nerezolvate, un polițist gras, care are un fiu poponar, un grup de oameni de știință care acoperă cu succes toate rasele (cred că e și un inuit pe acolo), acțiunea se petrece la Londra, jocul e o stupizenie care durează minimal, dar evident că, din el, reiese că eroii noștri sunt cei mai tari, deși contribuția lor e minimală și cam de căcat. Faza cu felierea petrolierului este absolut jenantă, serialul chinezesc a urinat cu jet pe tonele de bani băgate de Netflix în film, CGI e făcut la atelierele auto care se ocupă și d eultimele filme Marvel. Una peste alta, bătaie de joc tipică, se ia subiectul unei cărți care a făcut vâlvă, se profită de asta și se face un film care atinge, grijuliu, toate subiectele woke la ordinea zilei. După care, cel mai probabil, nu va mai continua, pentru că oamenii nu e culți, nu se mai uită la filme, men.

Ce voiam să zic e că îi detest enorm pe scenariștii de azi. Un fel de profesori de școală românească, cei ce nu sunt în stare să facă chestii, predau. Așa și ăștia, nu sunt capabili să scrie o carte, dar sunt capabili să măcelărească una și să o schimbe 100%, pe gustul plebei analfabete.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.