Și nu, nu vorbim de femeile care au fost în deltă.
Azi, din câte am înțeles, este dezlegare la pește în religia orrtodoxă. Adică tot credinciosul are voie să pună gura pe carne, fără să îi fie frică de păcat. Desigur, dacă respectiva carne e de pește.

Prin urmare, ca orice credincios care se respectă, am fost trimis în Real ca să cumpăr pește. În paranteză fie spus, Real Hypermarket e cel mai împuțit, mizerabil, jegos și dezlânat hypermarket dintre toate hypermarketurile pe unde am fost. Și credeți-mă, am fost în câteva.

Iar vizita în Real mă aduce la ideea de bază a articolului.
Era o îngrămădeală în magazin la raionul de pește de te durea inima. Oameni de toate vârstele și categoriile sociale, se călcau pe bătături încercând să apuce cea mai bună parte de sțnger novac sau cel mai mic file de somon (pentru că nu avem bani de o bucată mai mare, dar vrem să ne dăm rotunzi la musafiri că noi mâncăm somon).

Ce nu înțeleg eu. Oamenii aveau în coș și mici, ceafă de porc, cârnați și alte ingrediente mult mai puțin ortodoxe. Adică nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu postul sau cutumele religioase.

Și atunci, rromâne, de ce te duci și iei pește, spunând în gura mare că e dezlegare la pește, dacă tu de fapt nu ții, nu ai ținut și nici nu vei ține post? Doar bifezi singura activitate a postului, cea în care mănânci carne?

Întreb și eu, ca orice musulman nedumerit.

Foto: Etnic Group