Mă gândeam zilele trecute că poate Archer C9 al meu e destul de bătrân și nu mai duce comparativ cu prospăturile din ziua de azi. Și am luat un router în teste, Archer C1200 de la TP-Link (sau emag), să vedem ce poate. Lângă el a venit, la pachet, și un repetitor TP-LINK C1200 Wi-Fi Extender.

Primul lucru, prețul, e foarte decent. Pentru un router Gigabit, 274 de lei e un preț foarte bun, la un nivel decent pentru piață. Carcasă de plastic lucios cu 3 antene, vine cu alimentator și cablu LAN.

Din punct de vedere tehnic, vine cu chestii decente.
4 rețele wireless, din care două pot fi pentru guest users, complet separate de rețeaua principală. 4 porturi gigabit, deci merge o rețea decentă. La intrarea USB se poate atașa lejer o imprimantă, eu mi-am pus HP-ul 1102-ul, care nu e wireless, dar dacă instalezi pe computerele din rețea TP-link USB Printer Controller, poate fi făcută să funcționeze ca una.

Meniul este cel clasic de la tp-linkuri, simplu și ușor de utilizat. Sincer să fiu, de atâta timp folosesc tp-link, încât, probabil, la început, mi-aș prinde urechile în meniul alte mărci. Conexiunea PPpoE se realizează foarte ușor, maxim 3 minute ești online cu tot ce trebuie.

Bănuiesc că vă interesează viteza obținută. Pe 2.4Ghz aproximativ 300Mbps, pe 5 s-a apropiat de 800Mbs+ într-un punct maxim. Am încercat mai multe variante de test, dar conexiunea de 2.4 a obținut întotdeauna performanțe mai mici. Acum, nici nu știu exact dacă e de la laptopul meu sau de la faptul că toți vecinii mei sunt cu routere puternice, dacă vedeți ce învălmășeală de semnale e la mine în casă, vă speriați.

Am uitat să vă zic de TP-LINK C1200 Wi-Fi Extender.
E foarte util dacă aveți o casă mare. Pentru că preia semnalul wireless și îl transmite la distanțe mai mari, stabilizat. Desigur, asta vine cu un preț, viteza va scădea cu ceva gen 30%, dar îmi aduc aminte cât de nasol era la casă și cum nu aveam semnal în curte și aș fi făcut orice pentru un range extender de genul.

Overall, concluzia testului.
Un router decent și cinstit, pentru banii pe care îi dai pe el. Nu este neapărat rachetă, dar poate fi folosit cu succes pentru obținut viteze mari în rețeaua metropolitană RDS, if you know watta mean.