De când mă distrez cu femtocelula vieții, că mai mult chin și durere, plus cheltuială am avut cu ea, am devenit un self made man specialist în routere și rețelistică, lucru care nu ar fi rău, dacă aș avea vreodată intenția să lucrez în domeniu. Din păcate, nu am acea intenție.

Prin urmare, singurel am descoperit o funcție foarte interesantă la routere, în cazul de față la cele TP Link, dar cred că o au și celelalte. Și anume, funcția bridge. Care face exact ce îi spune numele, o punte între 2 routere.

Mai specific și pe înțelesul oricărui n00b aspirant.
Am 2 routere, un WDR3600 dual band (router 1) și un MR3420 (router 2), cumpărat pentru că e făcut să funcționeze cu stickul acela de la Digi. DIn păcate, după ce consumă cei 3GB din DIgi, stickul devine inutilizabil, acesta fiind și motivul pentru care nu am avut telefon săptămâna trecută.

Cum funcționează puntea mea.
WDR3600 e router principal, conectat direct la mediaconvertor, pe el se setează conexiunea PPPoE și stă la etaj, pentru că semnalul wireless merge de sus în jos.
Jos, la parter, am MR3420-le, care e repetitor. În locul în care e așezat e cam maximum unde ajunge semnalul de la WDR3600, într-un mod decent și utilizabil.

Cum creezi fizic puntea?
În primul rând, ai grijă ca cele 2 routere să facă parte din același LAN. Dacă, așa cum e la TP Linkuri, IP-ul routerului 1 este 192.168.0.1, routerul 2 trebuie să aibă IP-ul 192.168.0.2.

În interfața routerului 2, mergi la Wireless Settings, unde bifezi Enable WDS Bridging.

router to bridge1

După care, click pe butonul Survey, care va deschide tabelul cu routerele din zonă.

router 2 bridge 2

Click pe connect în dreptul routerului la care vrei să te conectezi. SSID și BSSID vor fi completate deja automat. Foarte important, tot ce înseamană setări de securitate pe router 1 trebuie să fie identice cu cele de pe router 2. La fel și canalul pe care funcționează.

Nu uitați să dați disable la DHCP, ca să nu se încalece toată lumea cu toată lumea, într-un mod neplăcut.

router 2  bridge 3

În teorie, asta ar fi tot și ar trebui să funcționeze. NU TREBUIE FĂCUTĂ ACEEAȘI OPERAȚIE ȘI PE ROUTERUL 1. Doar pe routerul 2.
Sper să vă fi fost util. Dacă am omis ceva sau mai aveți întrebări, nu ezitați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.