Originalul AICI
Minutul si scorul
05.03.2022/09:00
🪖Rusia a decis încetarea focului în Ucraina de la ora 09:00 pentru crearea de cordoane umanitare pentru două orașe din estul Ucrainei.
🪖Rușii au cucerit azi noapte orașul Nikolaiev, însă ucrainenii l-au recucerit în dimineața asta. Orașul este în acest moment sub controlul ucrainenilor.
🪖Se dau lupte în jurul orașului Harkov, acesta este încercuit aproape complet de forțele ruse. În nord au avansat până la câțiva kilometri de centru. Serviciile funcționează cu intermitență și din ce în ce mai rar în oraș. În continuare se evacuează.
🪖Tot din Harkov a plecat în cursul nopții un tren medical în care au fost îmbarcați preponderent copii bolnavi în faze terminale. Destinația trenului este Polonia. ❤️
🪖Kievul a fost bombardat cu rachete și în noaptea asta, însă trupele rusești sunt blocate pe aliniamente la aproximativ 25 km distanță de centrul orașului.
🪖Cernihiv, un soi de oraș erou, este încercuit de patru zile de forțele ruse, este bombardat constant, aproape distrus integral, însă tot sub controlul armatei ucrainene.
🪖Sumi și Poltava rezistă și ele, deși rușii sunt la periferiile lor. Orașul Trosteaneț a fost cucerit în cursul serii de ieri.
🪖Orașul Mariupol este în pragul dezastrului umanitar. Cel aproximativ 350.000 de civili rămași (din 450.000) nu mai au apă, electricitate și încălzire. Blocada rusă nu permite evacuarea orașului, iar rușii bombardează constant si deliberat cartiere rezidențiale.
🪖Ucrainenii au aruncat un aer, azi noapte, un pod de pe calea ferată ce leagă Transnistria de Ucraina, de teama unei invazii din vest.
🪖Rusia ia în calcul trimiterea a încă 1000 de mercenari pentru a întări unitățile de front.
🪖Rușii se află la 30 de kilometrii ce centrala nucleră de la Iujnoukrainsk, a doua cea mai mare din Ucraina. Centrala are trei reactoare.
🪖Ca urmare a războiului din Ucraina și a crizei energetice, UE permite redeschiderea minelor de cărbune.
🪖Italia a început să sechestreze bunurile de lux ale oligarhilor. Două iahturi si o vilă din Toscana și-au schimbat steagul.
🪖Brandurile franceze de lux se retrag din Rusia. Kering (Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent), Hermes, Chanel și Cartier sunt cei care isi vor închide operațiunile.
🪖Samsung a suspendat livrările către Rusia din cauza ”evenimentelor geopolitice”
🪖Numărul refugiaților din Ucraina se apropie de 1.3 milioane. În interiorul țării sunt peste 5 milioane de oameni care si-au părăsit locuințele.
🪖 Aseara în cel puțin 20 de orașe europene au fost manifestații de sustinere a Ucrainei – Praga, Berlin, Vilnius, Riga…
La noi:
🇷🇴 Peste 12.000 de români au donat sânge în ultimele 6 zile. O parte din sânge pleacă către Ucraina.
🇷🇴 Două bombardiere americane B-52 au survolat România azi noapte ca parte a unui exercitiu al NATO.
Altfel:
❌ NU se confirmă faptul că soldații ruși nu permit plecarea ambulanțelor spre urgențe în orașul Trosteaneț.
Căutăm confirmare pentru:
🤷 Autoritățile ruse au propus eliminarea răspunderii civile sau penale în cazul utilizării de software daca acestea provin din țările care au susținut sancțiunile la adresa Rusiei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.