Originalul AICI

Minutul și scorul
03.04.2022 / 20:30 ( Ziua 39)
🪖Orașul Odesa a fost bombardat în cursul acestei dimineți. Avioane rusești au distrus si avariat mai multe facilități din zona portului, iar câteva clădiri rezidențiale au fost incendiate și avariate. Autoritățile ucrainene au confirmat lovirea unui depozit de carburanți.
🪖Orașul Mykolaiv a fost și el atacat astăzi cu rachete de croazieră de către ruși. Au rezultat 14 răniți și un mort.
🪖Orașul Bucha a fost scena unui adevărat masacru pe fondul plecării rușilor din localitate. Autoritățile ucrainene au contabilizat peste 300 de victime. De la copii de 14 ani pana la bătrâni de 70. Multe dintre victime sunt rezultatul unor execuții. Au fost legate cu mâinile la spate și împușcate de la mică distanță.
🪖Mai multe state europene au acuzat Rusia de crime de război cu referire directă la masacrul de la Bucha. Ministerul Rus al Apărării spune că totul e ”o provocare” cum ca trupele ruse ar fi părăsit orașul miercuri și există un decalaj de 4 zile între presupusa dată a faptelor și apariția în presă a acestora.
🪖O doctoriță oftalmolog din Liov, Nataliya Preys, în colaborare cu mai mulți medici din Polonia au salvat miraculos o mamă și doi copii. Aceștia au fost prinși într-o explozie din zona Dnipropetrovsk iar cioburile și resturile le-au lovit ochii orbindu-i. Când au ajuns la Liov toți trei erau complet orbi. În acest moment medicii au recuperat 5 ochi din 6, doar unul dintre copii pierzându-și un ochi definitiv. Mama a avut o operație extrem de dificilă, dar cu succes. De fapt, Nataliya Preys a auzit de această familie, și-a sunat profesorul de la universitatea din Lublin și au reușit minunea.🙂
🪖Republica Moldova declară o zi de doliu național în memoria victimelor de la Bucha.
🪖Cei de la Human Rights Watch au documentat mai multe cazuri de violuri, execuții sumare și violențe săvârșite de trupele ruse în mai multe orașe din Ucraina. Kiev, Cernihov, și Harkov.
🪖Forțele ucrainene au preluat controlul orașului fantomă Pripyat, pe fondul retragerii trupelor ruse.
🪖Ucrainenii susțin că 11 primari de-ai lor sunt în captivitate la ruși, iar cel puțin unul a decedat, este vorba de Olha Sukhenko, primărița din satul Motîjîn de lângă Kiev.
🪖În acest moment rușii controlează zona de sud-est a Ucrainei și au un culoar continuu cu o adâncime medie de 50 de kilometri ce leagă Crimea de Donbas. Singurul punct care încă nu este cucerit este orașul Mariupol. Resistă miraculous de 35 de zile.
🪖La aproape 40 de zile de la declanșarea războiului, cerul Ucraineni este nesigur pentru aeronavele militare rusești. Ucrainenii sunt o amenințare reală în continuare prin intermediul rachetelor antiaeriene cu rază scurtă și medie de acțiune.
🪖Alte două explozii au fost auzite astăzi în satul Tomarovka, lângă Belgorod (Rusia). Momentan nu sunt informații despre natura acestor explozii.
🪖Statele Unite vor oferi asistență Republicii Moldova în valoare de 50 de milioane de dolari pentru a gestiona valul de refugiați din Ucraina.
🪖Lituania este primul stat din Uniunea Europeană care sistează definitiv importul de gaz rusesc. Din păcate, în acest moment UE își acoperă 40% din necesarul de gaze, 27% din cel de petrol și 46% de cel de cărbuni din Rusia.
🪖Până în acest moment în Polonia au ajuns aproape 2.5 milioane de refugiați ucraineni.
🪖Ieri, pe coridoarele de evacuare peste 4000 de ucraineni au reușit să plece din zonele de conflict, inclusiv 1200 din Mariupol. Coridoarele verzi au fost deschise și astăzi, însă nu există informații dacă acestea au funcționat sau nu. Ca de obicei, vom afla mâine.
🪖Statele Unite au spus că vor transfera mai mule tancuri de producție sovietică Ucrainei. Aceste sunt tancuri T-72, cu care ucrainenii sunt familiarizați.
🪖Hackeri de la Anonymus spun că au scăpat în piață datele a 120.000 de soldați ruși care operaționează special în Ucraina. Nume, prenume, adresă, unitatea militară de care aparțin și numărul cărții identitate.
🪖Numărul soldaților ruși uciși în Ucriana până în acest moment ar fi de 18.000 după surse ucrainene, 12.000 după surse independente si mult mai credibile.
La noi.
🇷🇴 Până acum în România au intrat aproape 650.000 de cetățeni ucraineni.
🇷🇴Iohannis ne-a mai repetat o dată cu ocazia zilei NATO că România are cele mai solide garanții de securitate din istorie. Boss, am înțeles asta, nu suntem tâmpiți. Zi mai bine cu electricitatea, cu gazul, cu miliardul la de euro dați pe vaccinuri, cu debandada din educație…
Nu se confirmă.
❌Nu au murit soldați ruși după ce au mâncat plăcinte otrăvite în Harkov. Știrea este din seria celor de acum 70 de ani când o babușkă sovietică distrugea un tanc nazist cu mătura.
❌Presa din România: ” Rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în Bucha – presă ucraineană” – Hotnews. Nu, au fost toți omorâți. Nu, hotnews nici măcar presa ucraineană nu susține asta și nici sursa citată de voi. Doar sunteti niște disperați după click-uri.
❌Nu, nu se confirmă nici faptul că în orașul Irpin, femei si copii au fost uciși de ruși si apoi călcați cu tancul, așa cum citează NEXTA o declarație a primarului, fără a furniza vreo dovadă sau document. ”Știrea” asta este preluată de presa responsabilă din România cu toate mâinile. Tot Hotnews. Aștia cred că în afară de Nexta nu mai au nicio altă sursă.
Pe mâine! 🪖

Canalul de Telegram Arhiblog.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.