Odată cu anunțarea așa ziselor anexări rusești din Ucraina și din cauza retoricii agresive a celor doi pitici nucleari, Putin și Medvedev, lumea a început să se panicheze pe tema asta, gata, vine războiul nuclear, o să murim, hai să dăm pastile de iod copiilor, să moară iodați, fără gușă endemică. După care a venit și Arahat să mănânce rahat despre adăposturi nucleare și pastile de iod.

În primul rând, Putin nu ar da niciodată o rachetă nucleară reală, de alea pe care le vedeți voi la televizor. Pentru că asta ar însemna activarea articolului 5 NATO și transformarea Rusiei în sticlă. Rusia e înconjurată de rachete, sisteme de apărare antirachetă, sisteme de bruiaj electromagnetic, sateliți și star wars și, în general, cam tot ceea ce ar putea-o face cât mai inofensivă.

Singurul lucru pe care l-ar putea face ar fi să dea o nucleară tactică, adică o rachetă cu o încărcătură mică, cu explozie localizată pe câțiva kilometri, mult mai mică decât bomba de la Hiroshima, de exemplu, care a avut 15 kilotone. În general, încărcătura unei astfel de rachete este de o fracție dintr-o kilotonă, cu un efect proporțional. Evident, scopul ar fi terorizarea tuturor și demonstrația determinării de a face totul, lucru absolut posibil în acest moment, pentru că Putin anunța victoria și anexarea în momentul în care mii de ruși erau uciși la Lyman, iar orașul recucerit.

Ce riscăm noi, în românia? Momentan riscăm dispersia unui nor radioactiv cam de nivelul celui de la Cernobâl, din punct de vedere al echivalenței puterii exploziei.
Acum, uitați-vă la dispersia norului radioactiv de la Cernobâl, după explozie, cu accent pe zilele care apar jos.

Practic, norul radioactiv a ajuns deasupra româniei pe 1 mai, față de 26 aprilie. Adică timp suficient ca să rupeți granițele, cei care vreți și puteți, în caz că se întâmplă ceva.
Desigur, în acest moment, conflictul se desfășoară în altă parte, mult mai aproape de granița rusă, sunt alte caracteristici meteorologice, alte vânturi, iar meteorologic vorbind, posibilitatea ca norul să se ducă la ruși e mai mare decât să vină spre noi.

Ce voiam să vă zic este să nu vă luați după Arafat și nu intrați în panică. Momentan, jocurile sunt în altă parte, românia e relativ safe. Iar un nor radioactiv de acel tip nu e chiar îngrozitor, eu am trăit explozia de la Cernobâl bine mersi, sunt relativ safe, ca și toți cei din familia mea. Sigur, putem și fără, dar, în caz de ceva, este perfect supraviețuibil. În caz de ceva, vă puneți cururile în mașini și ați plecat cât mai departe de locul ăla, că și norul acela se disipează, la un moment dat.

Iar dacă se dă nucleară reală, ICBM de ordinul megatonelor, luați-vă copiii în brațe, spuneți-le că îi iubiți și măcar sperați că sufletele vi se duc în altă dimensiune, nu muriți de tot.

mercedes amg

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.